#SupportTunMahathir: Apa Tindakan SKMM terhadap Menteri Kewangan Kedua

Selasa, 21 Julai 2015
Siaran Media oleh Menteri Kewangan Kedua tentang makluman awal Audit Negara. Walaupun Jabatan Audit masih menunggu dokumen-dokumen dari 1MDB, tetapi Menteri Kewangan lebih awal mempertahankan Bos nya dengan mengatakan 1MDB adalah bersih. Tiada penyelewengan.

Walhal Jabatan Audit Negara masih belum dapat banyak dokumen yang diperlukan. Kenapa lambat sangat nak serah? Wujud ka dokumen-dokumen yang diminta? Atau sedang disediakan. Haha hebat sebuah syarikat Multibilion boleh buat transaksi tanpa ada dokumen lengkap!

Malah siasatan berkaiatan kewangan yang dilakukan oleh Bank Negara masih belum selesai. Macamana 1MDB sudah bersih.
Begitu cepat dan cekap Menteri Kewangan mengeluarkan statement.

Maka secekap itulah juga SKMM yang menyelia internet Negara. Secepat kilat memberi amaran tindakan akan diambil jika ada naklumat palsu disebarkan oleh rakyat.

Nah, kenapa tiada tindakan diambil ke atas rakyat Malaysia yang ada jawatan Menteri Kewangan kedua ini? Bukankah beliau sudah awal-awal lagi mengeluarkan maklumat tidak betul tentang 1MDB?

Harap jangan ada undang-undang terpilih. Kami sayangkan Negara.



ads
Read Full 0 comments

#SupportTunmahathir : Demokrasi Baru Ala Najib #UndurNajib

Isnin, 20 Julai 2015
KedahTimes petik komen dari Blog Din Turtle untuk tatapan semua. Mohon kebenaran dan terimakasih.

Ditekankan tentang BOM yang dilepaskan Tun M ke atas ketua-ketua bahagian yang diam membisu tentang isu-isu yang berkaitan Najib. Dan jika siasatan yang sedang dijalankan membuktikan bahawa ada salahlaku dan penyelewengan, apakah semua Ketua-Ketua Bahagian akan diambil tindakan atau bersedia mengaku kesilapan mereka dan meletakkan jawatan dalam UMNO dan kerajaan?

Jika mereka benar-benar ikhlas berjuang untuk ABATA dan berintegriti, maka mereka haruslah bersedia untuk melakukan itu semua.

Begitu juga dengan pemilihan jawatan dalam UMNO yang membawa erti perwakilan dan undi sudah dikurangkan menjadi lebih senang untuk mereka kawal.

Hidup UMNO Hidup Najib #UndurNajib

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


SEKALI LAGI Tun Mahathir menunjukkan bagaimana caranya menjawab segala persoalan yang dilemparkan terhadapnya dengan gaya cool tapi menyengat. Tak perlu nak berdalih2 atau bersembunyi disebalik permainan kata2, Tun jawab secara direct dan tepat sekali.


Saya copy dari artikel terbaru Chedet - CONSPIRACY ....

1. There has been much talk by certain people of a conspiracy to overthrow Dato Sri Najib as Prime Minister.

Beberapa askar Najib yang bangang ada yang secara direct kaitkan nama Tun Mahathir dalam apa yang dihebohkan sebagai KONSPIRASI menjatuhkan PM Najib itu. 

2. Is there a conspiracy? Is there someone or some group conspiring i.e moving in secret in the underground to overthrow Najib. There could have been before but apart from people complaining privately about their dissatisfaction with Najib’s administration, no one was planning his overthrow. That is not to say that they did welcome the idea of his resigning or vacating his post. But active underground planning and action there was none.

Tapi mereka itu faham atau tidak apa maksud KONSPIRASI ? Satu gerakan bawah tanah di mana beberapa pihak berpakat secara rahsia untuk satu tujuan yang menyalahi undang2 dan dalam kes ini, mahu menjatuhkan PM Najib. Tun kata setakat rakyat yang komplen tak puas hati dengan cara pentadbiran PM Najib tu memang ada tapi kalau nak kata KONSPIRASI itu, memang tidak ada. 

3. What we do know now is that I had openly called for his stepping down. No conspiracy. Just open declaration to the whole nation that I would like to see Najib cease to be Prime Minister.


4 So if any investigation is to be made, there is no need for detectives or special agents. That there is a move or push for Dato Sri Najib to step down is known to everyone.

5. So again where is the conspiracy!! It is all in the open. There is no need to conspire. There is open campaigning for his ceasing to be Prime Minister. 

Tun sendiri mengaku secara terbuka meminta Najib berundur.   Tidak ada konspirasi pun, hanya satu deklarasi secara terbuka minta Najib berundur. Tak perlu nak kena ada pasukan penyiasat bagai untuk menyiasat sebarang teori konspirasi sebab semuanya dinyatakan secara TERBUKA !

Kempen menolak Najib sebagai PM juga dibuat secara TERBUKA. Ramai yang aktif di sosial media juga menuntut Najib berundur secara TERBUKA. Adakah tuntutan secara TERBUKA itu dianggap sebagai satu Konspirasi ?

Ya, blog ini pun dari dulu lagi ( sebelum Tun buat tuntutan secara terbuka ) dah vokal tidak bersetuju dengan cara Najib..... demi Agama, Bangsa dan Tanahair !

6. Lately we are seeing many funny statements. The Utusan loudly proclaimed that the Prime Minister had taken action against the Wall Street Journal.

7. Actually it was not legal action or suing for defamation. Just politely asking the Wall Street Journal why do they publish the article.

8. Is there a need to ask that silly question? Isn’t it obvious that as a newspaper the information obtained by Wall Street Journal was sensational. Any newspaper, convinced of the authenticity of the information would have printed it. Of course the local mainstream papers will not for obvious reasons.

9. To ingratiate themselves with the Prime Minister they would rather mislead people. The sub-editors are good at writing misleading headlines. For example when a statement is made to let the task force of four do their work this is headlined as support for the Prime Minister.

Tun juga komen tindakan Najib melalui peguamnya yang meminta penjelasan dari WSJ isu Najib Billion2. Media perdana seperti Utusan begitu heboh mencanangkan kononnya Najib sudah mengambil tindakan terhadap WSJ padahal Najib sekadar minta penjelasan jer !

Takke bodoh namanya meminta penjelasan dihebahkan sebagai mengambil tindakan ?  Untuk terus bodek Najib, mereka ( para editor ) akan spin tajuk2 utama untuk menyokong beliau. Contohnya bila kenyataan dikeluarkan bagi mewujudkan Task Force menyiasat dakwaan WSJ, ia digemburkan sebagai sesuatu yang menyokong kedudukan Najib.

10. Then there was a minister who, after saying that the interim report shows nothing wrong with 1MDB, then went on to advise people not to say anything about 1MDB until the report is out. But he himself had made a premature statement.

Termasuk seorang Menteri yang mendakwa interim report oleh Ketua Audit Negara telah mendapati tidak ada sebarang masalah dengan 1MDB dan Najib, dan meminta rakyat tidak lagi bercakap tentang 1MDB. Tapi beliau sendiri telah komen terlalu awal mendakwa semuanya bersih mengenai 1MDB sedangkan siasatan sepenuhnya masih berjalan ! ( ada saya komen di SINI )

11. To all comments made against 1MDB, the standard answer is to deny, to say “No it is not true.” It is like somebody upon being asked whether he had stolen the money as alleged, simply denies that he had stolen, expecting the judge to acquit him simply because he denied.

1MDB hanya tahu menafikan segala tuduhan dan pertanyaan yang diajukan. Seperti seseorang yang dituduh mencuri wang, apakah cukup sekadar menafikan dia mencuri dan berharap hakim akan melepaskannya ?

Apalagi jika tuduhan disertakan dengan bukti2 transaksi bagai ....



                                               ********************************** 

12. There is no denial that money was deposited in the private account. The explanation to UMNO is that it was for the elections. UMNO seems satisfied. Don’t they know that Government money cannot be used to help a political party to win elections? But the money was from donation. Who donated 2 billion Ringgit? No answer.

Yang ini saya nak tekankan sikit kepentingan dan implikasinya ! Sebab itu saya namakan artikel chedet ini sebagai satu BOM ! Ramai yang tak perasan akan peri beratnya ayat Chedet ini.



BERAT nih, serius ....  Pertama rakyat pun nampak dan setuju bahawa tidak ada sebarang penafian dari Najib bahawa terdapat wang billion2 didepositkan ke dalam akaun beliau seperti yang didakwa WSJ.

Tapi ayat The explanation to UMNO is that it was for the elections yang bagi saya merupakan satu lagi tuduhan berat dari Tun Mahathir yang perlu dinafikan bukan saja oleh Najib tapi kepimpinan Umno !

Ada yang kata it is an open secret atau ia merupakan satu rahsia yang diketahui umum tapi belum pernah ada sesiapa yang menyatakannya secara terbuka sebelum ini. Penjelasan dibuat ( SUDAH DIBUAT ) bahawa deposit billion2 itu adalah untuk belanja kempen pilihanraya.

Dengan katalain, Tun mendakwa deposit billion2 itu WUJUD dan kepimpinan Umno TAHU melalui penjelasan yang dibuat itu. 

Persoalan tambahan sekarang - Kenapa kepimpinan Umno juga turut SENYAP bila isu ini sering ditimbulkan oleh rakyat ? Kenapa tidak ada yang mahu mengaku atau menafikannya ?

Mungkin sebab itu Tun Mahathir dalam dua artikel sebelumnya ( Whistle-Blowers ) ada menulis -

8. Tetapi bagaimana pula dengan mereka yang enggan mendedah maklumat. Bagaimana pula dengan orang-orang yang menyembunyikan salah laku yang mereka tahu. Bagaimana pula dengan mereka yang menyelindungi.



 9. Undang-undang menyatakan mereka yang menyelindungi, menyembunyikan bukti jenayah akan dianggap sebagai aksesori untuk jenayah. Mereka akan dianggap membantu dan bersubahat dengan penjenayah. Mereka juga harus didakwa, dibicarakan dan dihukum.

Tun Mahathir tidak akan menulis sebarangan tanpa bersebab ! Saya percaya ayat di atas ditujukan khas antara lain kepada kepimpinan Umno yang hadir semasa penjelasan itu dibuat.

JIKA NANTI terbukti transaksi billion2 itu wujud, mereka yang sudah tahu melalui penjelasan itu tapi memilih untuk mendiamkan diri adalah BERSALAH kerana boleh dituduh sebagai bersyubahat dalam melindungi jenayah yang mereka tahu berlaku !

Melalui penjelasan yang didakwa berlaku itu, wang billion2 itu dikatakan sebagai satu DERMA. Siapa pula yang nak derma lebih RM2billion ? Tidak ada jawapan.......

Derma atau apapun, ia tetap SALAH ! 

Pendedahan ini perlu di SIASAT OLEH TASK FORCE ! Harap mereka akan berjumpa dan tanya sendiri pada Tun dari mana beliau dapat maklumat mengenai sesi penjelasan itu. Saya yakin Tun akan beri kerjasama sepenuhnya. 

                                       **************************************

13. But what about BR1M? Isn’t it Government money, all 7 billion Ringgit and more. That was clever. It is not for elections but given before any election, with the promise of more if the party wins, isn’t it about using Government money to win elections?

14. Truly cash is king!!


Begitu juga dengan BR1M. Diberikan sebelum sebarang Pilihanraya dengan janji akan diberikan lagi jika parti menang.... tidakkah itu sama seperti menggunakan wang kerajaan untuk memenangi pilihanraya ? Sememangnya CASH IS KING! dengan Najib.

15. Then there is this insistence that since Najib was elected, no one has any right to demand he should step down.



 16. How short is their memory. Don’t they remember Abdullah who was also elected being asked by Najib to step sown. And he did.



 17. And I myself, also an elected PM, did step down in 2003.



 18. All over the world elected Presidents and Prime Ministers have been asked or forced to step down and they all did. In fact in some countries, if something untoward happens, Ministers, Prime Ministers step down.



 19. So don’t be silly and demand that since Najib was elected, no one has a right to ask him to step down. Abdullah won more seats in 2008 than Najib in 2013. If Abdullah was prepared to step down, Najib after his poor performance in the general election should not even offer to be the PM. He should resign from being President of UMNO and head of BN and let somebody else lead and become PM.


Sekarang ramai yang berhujah Najib dilantik secara demokrasi makanya tidak ada sesiapa berhak menuntut beliau meletak jawatan. Paklah yang menang lebih banyak kerusi dari Najib pun sanggup letak jawatan bila dituntut  ( oleh Najib !! ) 

Jika Paklah sanggup letak jawatan kerana prestasi BN yang mengecewakan, Najib yang prestasinya LEBIH TERUK dari Paklah, sepatutnya menolak terus jawatan PM ! Memang muka tak malu ....

20. There is this suggestion that the amendment to the election rules in UMNO was meant to make it more democratic. Very many more members would vote in the UMNO elections than the 2,000 or so delegates to the UMNO General Assembly.



 21. Actually the intention is to limit the number of entities involved in the election. The winners would be those getting the biggest number of divisions voting for. Effectively this means the real electors have been reduced from 2,000 to about 190 UMNO divisions. The number of members voting for a candidate is nullified. Far from making UMNO elections more democratic, Najib has actually restricted the right to vote from ordinary members to just the divisions. And Najib has a strangle-hold over most of the division heads.



Sistem pemilihan Umno yang baru didakwa sebagai lebih demokratik bila kononnya lebih ramai yang mengundi berbanding cara lama di mana hanya sekitar 2 ribu perwakilan saja yang memilih kepimpinan parti tapi hakikatnya bila undi dikira berdasarkan bilangan bahagian ( bukannya bilangan pengundi dari Bahagian ), angka pemilih berkurangan dari 2 ribu kepada hanya 190 Bahagian Umno.



Itu bukannya lebih demokratik. Hak memilih telah di tarik daripada ahli biasa kepada bahagian. Dan Najib punya pengaruh yang amat besar atas Ketua2 Bahagian !



 22. So much for more democracy in UMNO.



Banyaklah Umno punya demokrasi..... 



PS - Di atas bukan terjemahan direct artikel Chedet tapi pemahaman saya mengenai apa yang ditulis.



ads
Read Full 0 comments

Selamat Hariraya Aidil Fitr

Sabtu, 18 Julai 2015
Kedahtimes ucapkan selamat hariraya, maaf zahir dan batin kepada semua pelawat tetap kedahtimes, walaupun sudah lama tak update laman ini.

Kedahtimes mohon maaf jika ada salah dan silap dalam posting selama ini.

Inshaa Allah, perjuangan masih belum selesai. Selagi diberi Allah kesihatan dan nyawa, alif baa taa akan diperjuangkan. 

Read Full 0 comments

#BangunMelayu : DAP adalah Agenda Kristian

Rabu, 1 Julai 2015
Petikan ucapan dari bekas orang kuat DAP. Tapi dia tidak macam Tunku Aziz yang tidak pernah cerita kepada kita agenda sebenar DAP, sebaliknya banyak bercerita kenapa beliau ditendang dari DAP.

Kita renungi dan fikir agenda DAP yang sekarang ini sudah bukan lagi komunis yang tidak beragama tetapi sebaliknya adalah komunis kristian.
video
Read Full 1 comments

#SupportTunMahathir : Pemimpin Islam Dunia

Isnin, 29 Jun 2015
Tun Mahathir diiktiraf dunia Islam sebagai pemimpin Islam yang berani. Berani dalam memperkatakan yang benar. Berani dalam menentang hasrat barat untuk menguasai dunia. Berani dalam  mempertahankan hak Palestin dari berterusan ditindas Israel.

Itulah Tun Mahathir. Dalam negara beliau melaksanakan banyak pembangunan serta menaikkan Malaysia menjadi sebuah negara kuat dari segi ekonomi dan jatidiri rakyatnya. Kemana rakyat Malaysia pergi, mereka mesti berbangga dengan pujian orang luar.

Tapi kini pemimpin seperti beliau sudah tiada. Yang ada hanya pemimpin yang lebih suka bertemu Obama untuk bermain golf, untuk berbincang tentang TPPA sdan berbincang perkara-perkara yang tiada kaitan dengan dunia Islam. Kononnya ingin menjadi moderate.

Demi menaikkan imej diri, maka imej Tun Mahathir perlu diburukkan. Maka pelbagai perunding imej dan media dilantik dan kumpulan pemusnah imej dibentuk demi menjadikan menjadikan itu satu realiti. Dengan memburukkan imej orang lain!

Tapi Allah Maha Kuasa, semua itu tidak berjaya kerana banyak keburukan dan kebodohan yang ditonjolkan. Umat Islam sudah tidak memandang pemimpin sebegini. Umat Islam sudah tidak mengharapkan apa-apa dari pemimpin begini.

Pemimpin ini lebih banyak menyusahkan rakyat demi mencapai cita-citanya. ISA, GST, 1MDB, TPPA dan sebagainya menjadi alat-alat yang asalnya bertujuan menaikkan imej beliau, tetapi akhirnya menjadi duri dalam daging serta memerlukan modal yang besar untuk memulihkan imej dan integritinya.

Sebaliknya Tun Mahathir semakin menjadi perhatian samada dalam atau luar. Semua perhatian ini tidak perlu bantuan Amerika, perunding imej, konsultan, truper dan sebagainya. Ianya atas pemberian Allah SWT.

Teruskan Tun Mahathir. Perjuangan belum selesai.

video



ads
Read Full 1 comments

#SupportTunMahathir : Soalan yang perlu dijawab

Disebalik tidak menjawab kepada soalan-soalan sah yang diajukan, 1MDB kini cuba untuk mengalihkan perhatian rakyat melalui cerita terperinci tentang seorang bekas pengarah yang didakwa cuba memeras wang daripada 1MDB.

Walaupun kita tidak tahu kebenaran atau kepalsuan cerita itu, apa yang rakyat ingin tahu antara lain adalah:

i. Mengapa 1MDB membuat keputusan untuk membeli kepentingan 49% dalam sebuah syarikat yang nilainya teramat rendah serta mempunyai hutang sebanyak 700 USD yang diwujudkan oleh syarikat induknya dua hari sebelum 1MDB membayar harga pembelian?

ii. Apa yang berlaku kepada hasil penebusan portfolio super duper 1MDB di Pulau Caymen? Jika ia wujud dalam bentuk "unit", kami ingin tahu apakah unit itu dan berapa nilai unit tersebut.

iii. Adakah unit-unit dengan mudah boleh ditukar kepada tunai?

iv. Mengapa 1MDB mengeluarkan bon dan membayar yuran pengatur 12% sedangkan kadar caj semasa bagi penerbitan bon kepada pengatur adalah maksimum 2% sahaja, malah ada entiti lain yang diketahui hanya dibayar 0.5% yuran kepada pengatur?

v. Dan kenapa pula pula 1MDB hanya mendapat kira-kira 50-60% daripada hasil terbitan bon yang dikeluarkan itu? Kenapa 1MDB perlu mendeposit sebahagian daripada hasil bond tersebut dengan Aabar sebagai syarat untuk Aabar jamin pengeluaran bon tersebut? Bukankah itu satu tanda bahawa penarafan kredit 1MDB adalah begitu rendah dan ada menunjukkan bahawa 1MDB amat terdesak untuk mendapatkan wang?

vi. Bagaimana 1MDB akan membayar balik atau mengurus semua hutang-hutangnya dalam keadaan aliran tunai 1MDB yang tidak benar-benar mengalir?

vii. 1MDB memberitahu bahawa nila aset semasa 1MDB adalah sekitar 52b ringgit. Tetapi penilaian itu adalah berdasarkan kepada nilai masa depan hanya apabila aset-aset itu dimajukan. Bagaimana 1MDB akan membiayai pembangunan aset-aset tersebut walhal 1MDB tidak mampu menguruskan hutang-hutang yang ada sekarang?

viii. Mengapa 1MDB tidak boleh memutuskan untuk membatalkan jualan asetnya kepada Tabung Haji dan mengembalikan wang tersebut kepada TH, apabila didapati TH jelas mempunyai masalah untuk menjual semula aset tersebut?

ix. Bagaimana anda akan mengapungkan Edra yang dalam masa yang sama menanggung hutang sebanyak 17 bilion yang diletakkan di dalamnya? Siapa yang sasaran 1MDB yang bakal melanggan saham-sahamnya?

x. Mengapa 1MDB membayar melebihi harga pasaran ke atas pembelian beberapa IPP? Apakah berlaku pembayaran kembali kepada Yayasan 1Malaysia dalam bentuk derma? Dan adakah Yayasan 1M menggunakan sumbangan tersebut untuk bantuan dalam GE13 yang lalu.

Ini adalah soalan-soalan yang sering ditanya. Semuanya tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan pemerasan atau e-mel yang telah diganggu.

Read Full 1 comments

#SupportTunMahathir : Bulan Ramadhan yang Barokah

Selasa, 23 Jun 2015
KedahTimes ingin mengucapkan selamat berpuasa dan menunaikan ibadah-ibadah yang disarankan oleh agama di bulan ini.  Semoga semua mendapat keberkatan Allah SWT.

Jika diteruskan semua ibadah yang kita lakukan di bulan ini ke bulan-bulan yang lain, Inshaa Allah, kita bakal menjadi manusia yang terbaik. Manusia yang terbaik ialah manusia yang memberi manafaat kepada umat yang lain selain dirinya.

Selamat Berpuasa!

ads
Read Full 1 comments

#SupportTunMahathir : Bila Legasi Tun M cuba dimusnahkan

Rabu, 17 Jun 2015
TV3 telah menyiarkan satu dokumentari yang kononnya menganalisa kemajuan Proton secara komprehensif selepas 20 tahun ditubuhkan.

Tetapi apa yang cuba ditonjolkan oleh TV3 ialah kesalahan atau kegagalan Proton dan Tun Mahathir sepanjang kewujudan Proton. Malah tidak disiarkan pun kebaikan yang diberikan hasil kewujudan Proton.

Inilah strategi terbaru Konsultan Media Perdana Menteri Malaysia DS Najib yang dilihat amat gelabah dengan sokongan rakyat yang semakin pudar terhadap beliau. Malah strategi memburukkan lawan yang dipilihan belum tentu dapat membersihkan imej beliau yang agak comot dengan skandal 1MDB yang tidak pernah diceritakan kepada rakyat walaupun selepas soalan demi soalan dihamburkan oleh rakyat dan Tun Mahathir.

Apakah 'Character Assasination' ini bakal mencantikkan imeh PM DS Najib? Apakah taktik ini bakal merobohkan imej dan legasi Tun Mahathir seperti yang dihasratkan oleh Lim Kok Wing se waktu bertemu dengan Tun M.

Jika legasi Tun Mahathir yang ingin dihancurkan, maka legasi dan kebanggaan rakyat Malaysia bakal dihancurkan. Siapakah yang rugi?

Proton, PLUS, KLCC, Putrajaya, KLIA, F1 Sepang, Cyberjaya, dan banyak lagi legasi Tun Mahathir dan juga legasi kebanggaan rakyat Malaysia perlu dihancurkan. Siapakah yang bakal mendapat imej yang buruk?

Bagi KedahTimes, ianya sudah tentu pihak yang cuba menjahanamkan legasi-legasi tersebut.

Tindakan mereka melakukannya melalui TV3 yang pelancarannya dilakukan Tun Mahathir sendiri menunjukkan mereka tiadk sensitif terhadap perasaan dan kebanggaan rakyat. Malah mereka tidak sensitif kepada perniagaan TV3 iyu sendiri. Sudah ada ura-ura ingin memboikot TV3 kerana banyak alternatif lain yang diperolehi seperti channel dari Astro dan HyppTV.

KedahTimes menyarankan kepada TV3, janganlah kita jadi TV tiga suku seperti yang dicanangkan oleh pembangkang satu masa dulu. Janganlah jadi pemakan dedak yang hanya tahu sondol kerana ketagih dedak demi untuk mendapat dedak yang lebih. Dedah tetap dedak. Ia tidak akan jadi nasi atau tepung.

ads
Read Full 6 comments

Terkuburnya Pakatan Pembangkang Menjelang Bulan Penuh Keberkatan

Pakatan Pembangkang kini hanya tinggal nama dan sejarah. Hari ini cuma DAP saja yang tinggal dan tidak segan menunjukkan taring panjang mereka apabila berjaya menyatukan kaum Cina di bawah panji perkauman perjuangan Roket.

Jika diimbas kembali, kejadian hari ini adalah putaran sejarah seperti yang pernah terjadi sebelum ini. Belum lagi mendapat negara pada ketika itu, lagak dan suara mereka memang menunjukkan keangkuhan sehingga tercetusnya peristiwa hitam 13 Mei 1969.

Hari ini seperti biasa, orang Melayu tidak akan melihat dengan mata halus, sebaliknya lebih selesa dengan peristiwa diterjah dengan kejadian depan mata.

Pada ketika ini, Melayu dijadikan lembu dicucuk hidung apabila kerusi di Pulau Pinang tidak memerlukan Melayu sebagai penentu.

DAP Selangor menjadi penentu kepada kuasa Melayu di negeri terkaya di sini.

DAP sememangnya bijak menggunakan kuasa, apabila memilih ahli Majlis di Selangor. Mereka menuntut sebagai MAJORITI terbesar di kalangan parti dalam Pakatan.

MPPJ, MPSJ dan banyak lagi Majlis Perbandaran kini menjadi 'milik' DAP sebagai kuasa mutlak.

PKR dan PAS yang sering melaungkan menjadi kuasa penentu hak Melayu ketika pembahagian kuota Exco atau Ahli Majlis akan terus diperbodohkan dengan gula-gula kuasa yang tidak seberapa manisnya.

Kepimpinan ala BULI, bukan perkara baru diamalkan di dalam DAP. Semenjak dari dahulu lagi mereka tidak pernah berubah. Tidak sesekali berganjak dari dasar parti chauvinist ini dan mereka percaya bahawa Melayu akan tunduk kepada mereka selagi dapat menjadi penentu kepada 'kuasa' politik.

Amat berlainan dengan amalan Barisan Nasional (BN) dengan formula kongsi kuasanya sering disalahertikan walaupun sudah menunjukkan keputusan Kabinet mengikut pecahan kaum.

Seperti kebiasaan, rakyat Malaysia juga lebih suka menunggu peristiwa hitam untuk membuat pilihan terbaik mereka. Sering kali tidak dapat meneka dan membaca agenda halus DAP sehingga melihat depan mata mereka dibuli.

DAP hari ini sudah berani mengisytiharkan untuk membina sebuah masjid di Kelantan untuk dijadikan bahan memujuk orang Melayu. Apa yang pasti cadangan DAP ini diterima dengan terbuka oleh orang Melayu terutamanya yang masih belum sedar akan agenda sulit yang cuba dimainkan parti pro komunis ini.

Bersempena bulan penuh keberkatan ini, sama-samalah kita bermuhasabah diri dan mencari titik persamaan bangsa Melayu. Agar kita tidak terus dipermainkan dan digula-gulakan dengan kuasa politik palsu oleh DAP.

Selamat mengerjakan ibadah Puasa!

Mahadzir bin Hj Abdul Hamid,
Naib Ketua Pemuda UMNO Negeri KEDAH/ADUN Jeneri
Read Full 0 comments

#SupportTunMahathir : Bila ulaq ayaq jadi Pilihan ..

Rabu, 10 Jun 2015
Blog KedahTimes adalah blog picisan yang hanya dibaca oleh segelintir pembaca sahaja. Tidak seperti TV3 yang ditonton oleh ramai rakyat Malaysia.

TV3 memperolehi pendapatan ratus juta hasil penjualan iklan dan sebagainya. Blog KedahTimes tiada pendapatan,
TV3 menguasai pasaran TV awam dengan sejumlah besar penonton memilih untuk menonton TV3, dengan itu banyak syarikat memilih untuk membeli slot iklan untuk promosi barangan mereka.

TV3 diterajui oleh mereka yang berkaliber dalam perniagaan, tetapi KedahTimes hanya diuruskan rakyat marhein yang kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.

Tetapi KedahTimes sama sekali tidak akan menghina Tun Dr Mahathir, seorang negarawan yang banyak berjasa kepada Generasi dulu, sekarang dan akan datang hasil dari pemikiran dan perlaksanaannya.

KedahTimes tidak akan sama sekali mengambil ulasan atau ungkapan 'Ulaq ayaq' yang hidupnya dengan berniaga 'politik' seperti yang disiarkan dalam TV3. Pendapatan beliau adalah dari hasil jualan air liur politiknya.

KedahTimes tidak mahu berada tinggi setaraf TV3 dari segi perniagaan atau penarafan dalam bidang media. Dan KedahTimes juga tidak mahu berada sebegitu rendah dalam mengambil pendapat atau berita dari 'ulaq ayaq' seperti yang diungkapkan oleh Mummyrokiah dalam blognya.

Dan prinsip perjuangan KedahTimes adalah atas landasan Alif Baa Taa. Bukan atas prinsip keuntungan politik, individu atau perniagaan.

ads
Read Full 1 comments

#SupportTunMahathir : PM yang malang ..

Dipetik dari blog Tun M dan diubah ke Bahasa Malaysia utk tatapan semua.

1. Saya tertarik hati dengan keupayaan 1MDB untuk melabur 42 bilion Ringgit dalam banyak perniagaan. Seharusnya saya perlu benar-benar berpuas hati sepenuhnya dengan bagaimana 1MDB membelanjakan wang pinjaman besar itu yang ia dipinjam.

2. Tetapi malangnya saya tidak. Saya tidak, kerana maklumat itu datang dari Ketua Pegawai Eksekutif semasa, Arul Kanda Kandasamy. Dan Arul telah ditangkap bercakap tidak benar agak beberapa kali.

3. Sebaik sahaja beliau mengambil alih pengurusan 1MDB, beliau mengumumkan bahawa wang dari Pulau Cayman telah dikembalikan. Beliau berkata dengan secara jelas dan terang bahawa dia melihat tunai iaitu satu bilion dolar dalam bentuk wang tunai. Kemudian beliau berkata ia merupakan kenyataan. Apakah kenyataan? Akhirnya bank tersebut mengeluarkan kenyataan yang tiada tunai seperti yang disebut dan hanya dokumen yang disimpan di dalamnya dan dokumen tersebut membawa tandatangan palsu.

4. Beliau mungkin telah memberitahu Perdana Menteri mengenai longgokan nota wang inikepada Perdana Menteri, jadi Perdana Menteri menjawab soalan di Parlimen bahawa tunai disimpan dalam bank di Singapura. Ia tidak boleh dibawa balik ke dalam negara kerana Bank Negara terlalu banyak bertanyakan soalan. Menteri Kewangan perlu meluluskan atau tidak meluluskan semua kekangan/batasan atau kelulusan Bank Negara.

5. Kemudian bank-bank menafikan tunai dalam bank. Memalukan. Visi yang telah hilang. Tidak, ia bukan tunai. Ia adalah dokumen. Tidak, ia adalah unit. Apa unit? Tidak tahu. Bank mana? Tidak jelas. Misteri bertambah dalam.

6. Oleh itu, apabila Arul mengumumkan pelaburan sebanyak 42 bilion Ringgit, adakah ianya suatau benda lain yang dia lihat tetapi taada disana. Dan adakah kita guna duit pinjaman untuk membayar cukai? Cukai apa? Tiada keuntungan diisytiharkan tetapi cukai perlu dibayar. Berapa banyak? Kos pengurusan 1MDB pun berbilion!

7. Walau apa pun, banyak nama-nama yang diketahui telah menerima wang dari 1MDB tidak disebut. Banyak wang pergi ke syarikat-syarikat di Hong Kong dengan nama-nama pelik/lucu.

8. Apakah tiada bayaran dibuat kepada Petro Saudi, kepada Jho Low, kepada Brazen Sky dan lain-lain. Jho Low menafikan menerima pembayaran tetapi mengapa dia tidak buktikan bahawa beliau tidak menerima AS 260 juta (RM 988,000,000) dari 1MDB untuk membeli sebuah bank.

9. Arul telah berbohong sebelum ini. Kita boleh bayangkan bahawa untuk duit 42 bilion Ringgit inipun mungkin Arul berbohong lagi. Kemana sebahagian daripada 42 bilion Ringgit pergi masih boleh dipersoalkan.

10. Saya tidak fikir kita boleh menyelesaikan masalah di mana wang 1MDB pergi melalui mesyuarat/perjumpaan empat mata. Najib boleh menyelesaikan dengan membuktikan tanpa sebarang keraguan yang munasabah bahawa tiada wang telah hilang dari 42 bilion yang dipinjam.

11. Saya menganggap yang 1MDB berniat untuk membuat wang untuk Kerajaan. Tunjukkan berapa banyak keuntungan yang telah dibuat untuk kerajaan sejak 2009. Kenapa anda perlu meminjam wang untuk membayar faedah ke atas hutang?

12. Mengapa saham loji kuasa tidak boleh disenaraikan?

13. Mengapakah 1MDB membayar hanya 60-90 Ringgit bagi tanah Kerajaan yang kini mahu menjual pada harga 2000-4000 ringgit sekaki persegi? Dan kini tanah yang telah dibeli oleh Tabung Haji dijual kepada beberapa pembeli Indonesia dengan kerugian. Kerugian yang akan ditanggung oleh jemaah-jemaah haji.

14. Sebenarnya terdapat banyak soalan yang Perdana Menteri tidak perlu jawab kepada saya, tetapi sebaliknya kepada orang ramai. Wang ini bukan milik saya seorang. Soalan dari orangramai yang bertanya dan ingin tahu dimana wang mereka.

15. Wang ini adalah milik rakyat. Adalah menjadi tanggungjawab polis, agensi anti-rasuah untuk menyiasat aduan dan laporan yang telah dibuat - termasuk oleh Bank Negara. Tetapi agensi-agensi berkaitan telah tidak menjalankan siasatan.

16. Terdapat suasana ketakutan yang menahan mereka daripada melakukan siasatan. Selagi PM menjadi Perdana Menteri, menyiasat perkara-perkara yang melibatkan dirinya adalah tidak mungkin berlaku. Ia adalah perlu untuk PM melepaskan kedudukan dan kuasanya jika Ketua Audit Negara, Jawatankuasa Kira-kira Awam atau Suruhanjaya Diraja hendak mendedahkan kebenaran.

17. Saya pergi ke forum "aNothing2Hide" demgam harapan untuk mendengar penjelasan daripada Dato Sri Najib dan bertanya soalan. Tetapi ia telah dibatalkan atas sebab-sebab keselamatan.

18. Saya menonton klip video kejadian yang berlaku. Tidak ada ancaman kepada keselamatan kecuali Ali Tinju membuat banyak bunyi bising. Ia adalah jelas beliau mahu mesyuarat itu dibatalkan. Kita tahu dia memihak kepada siapa. Adalah amat kesian/malang. Najib sepatutnya boleh menjelaskan segala-galanya dan orang-orang seperti saya akan disenyapkan.

ads
Read Full 0 comments

#UndurNajib : 1MDB ooo 1MDB

Kedahtimes bukanlah pakar dalam menganalisa sesuatu bisnes atau syarikat. Tetapi perkara asas tentang  perniagaan, kerajaan dan syarikat tu, KedahTimes tahu la sikit-sikit.

Dalam kes 1MDB, pertanyaan Tun M tentang duit pinjaman sebanyak RM42 Bilion tu adalah valid. Kenapa? Kerana sebagai rakyat biasa, itu adalah haknya untuk mendapatkan maklumat tentang duit yang begitu banyak. Kemana dan dimana pergi duit tersebut sebab selama ini rakyat hanya disuruh 'percayalah kepada saya' sahaja. Tanpa ada pengesahan serta bukti-bukti apa yang sedang berlaku.

Bila dijolok perkara senang pun tidak boleh diberi jawapan, maka mulalah timbul syak wasangka.

Rupa-rupanya ianya lebih teruk dari yang disangka. Pelbagai pihak terlibat dengan 1MDB ini samada dari dalam negara atau luarnegara.

Tabung Haji, Telaga Minyak Terengganu,Bank-bank Tempatan ada kaitan dengan 1MDB.

Petrosaudi, Cayman Islam, BSI, KRazen dan banyak lagi syarikat luar yang terlibat.

Jho Low, anak angkat PM, dan entah sapa lagi yang terlibat dalam dalam hal 42 bilion ini.
Ketidakmampuan semua yang terlibat dalam SKANDAL 1MDB ini membuatkan timbul pelbagai soalan baru.

Soalan lama pun tidak terjawab, inikan pula soalan baru yang semakin complicated.

Menyerang atau memburukkan si penanya tidak akan sesekali menyelesai masalah, malah akan ada tindak balas yang lebih dahsyat bakal menjelma. Ingat baling bola ke dinding, lantunannya mungkin terkena kepala pembaling semula.

Inilah bakal berlaku kepada Najib da jika dia terus berkeras untuk meneruskan memerintah dengan membiarkan isu 1MDB menjadi duri dalam daging. Malah UMNO dan BN bakal menerima akibatnya jika Najib terus berdegil.

Kita harap Najib pegang slogan dia ' Rakyat Didahulukan, pencapaian diutamakan'.  Bukan 'Diri didahulukan, Pencapaian dikebelakangkan'.


ads
Read Full 1 comments

#SupportTunMahathir: Jemuan berada disekeliling PM

Ahad, 7 Jun 2015
Luahan Pengerusi SukaGuam berkenaan isu penangguhan program Dialog PM bersama NGO sehingga mencemarkan imej banyak pihak

1. Sebelum penganjuran program Dialog PM bersama NGO, kami telah bertemu dengan sekurang-kurangnya 3 Pegawai Kanan DS Najib di Putrajaya yang sangat positif dan mahukan program ini mencapai matlamatnya. Malah, idea awal program ini juga adalah hasil perbincangan dua hala antara penganjur & beberapa pegawai kanan DS Najib termasuk seorang pegawai kanan  yang dipertanggungjawabkan menyelaras program ini bersama-sama. Justeru, adalah kurang adil jika SukaGuam selaku penganjur serta beberapa pihak lain yang membantu kami dijadikan kambing hitam (scapegoat) serta dijadikan bahan tohmahan. 

2. Kami percaya, keadaan akan menjadi sebaliknya (penganjur tidak akan dipersalahkan) jika program Dialog yang dirancang semalam, tidak 'diganggu' secara berlebihan oleh pegawai berkenaan (dan sekutunya).
3. Sebenarnya, penganjur telah pun mendapatkan pandangan dari pegawai-pegawai kanan PM berhubung banyak aspek termasuk kemungkinan jika Tun Dr Mahathir menghadirkan diri. Seperti diakui oleh Tun Mahathir, beliau tidak diundang secara rasmi, namun hadir sebagai tetamu apabila diwar-warkan dalam media mengenai kemungkinan kehadiran beliau ke majlis Dialog itu. Malah, beberapa NGO yang Tun naungi bersedia memberikan kad undangan yang mereka terima bagi membolehkan Tun Mahathir hadir. 

4. Atas dasar itulah, apabila ditanya oleh wartawan mengenai kemungkinan Tun Mahathir akan hadir, penganjur mengakui tidak akan menghalang kehadiran Tun sebagai salah seorang tetamu pada majlis berkenaan. Berita ini dilaporkan dalam pelbagai media dan penganjur bersedia dengan sebarang kemungkinan. Penganjur menyediakan satu kerusi (yang dilabelkan dengan nama Tun Mahathir) bersama para hadirin lain dan turut menyediakan bilik tertutup (holding room) sebagai persediaan jika Tun benar-benar hadir. Rata-rata dari kalangan pegawai PM amat positif akan perkembangan ini kerana DS Najib menunjukkan keyakinan yang amat tinggi untuk merungkaikan segala persoalan.

5. Namun demikian, pegawai kanan berkenaan (dan yang sekutu dengannya) yang dipertanggungjawabkan sebagai penyelaras program ini  telah bertindak berlebihan dalam beberapa perkara. Ini saya simpulkan sebagai 'pertembungan ego' beliau yang akhirnya menjadikan SukaGuam dan beberapa pihak lain sebagai kambing hitam dan mangsa keadaan.
6. Justeru, ada benarnya seperti yang diperkatakan oleh sesetengah pemimpin-pemimpin Umno sendiri, aktivis NGO dan rakyat, bahawa yang merosakkan imej DS Najib bukanlah sangat oleh pihak luar, tetapi dari kalangan orang dalam sendiri.

7. Saya berkesempatan meluahkan perkara ini secara terus-terang kepada DS Najib pada petang semalam  untuk menjelaskan situasi sebenar, dan dari riak wajah Perdana Menteri, beliau menerima baik dan memahami apa yang saya cuba sampaikan. Kami cuma berharap beliau mengambil tindakan tegas terhadap individu ini ( dan yang sekutu dengannya).

8. Sebagai contoh, ketika Tun Mahathir hadir di awal pagi program, pihak penganjur menyediakan satu bilik tertutup supaya DS Najib boleh minum secangkir kopi bersama Tun Mahathir, sebagai memulakan semangat ukhwah persahabatan dan silaturrahim.

9. Apabila DS Najib sudah dalam perjalanan dan dinasihati Ketua Polis Negara mengenai keadaan di PWTC, penganjur berpandangan bahawa DS Najib perlu hadir bagi membuktikan beliau berjiwa besar dan bersedia bertemu wajah dengan Tun Mahathir, sambil berbual mengenai apa jua perkara.

10. Kami yakin dan percaya, sekalipun program dialog itu ditunda atas nasihat polis, pertemuan perlu diteruskan antara DS Najib dan Tun Mahathir dalam bilik tertutup kerana ini akan membuka lembaran baru dalam konteks politik Malaysia sekaligus meredakan hati pendokong-pendokong masing-masing.

11. Malangnya, pegawai berkenaaan telah berusaha menghalang kehadiran Perdana Menteri, menghantar laporan yang kurang tepat, menangguk di air keruh dengan menokok-tambah cerita kepada DS Najib kononnya Perdana Menteri akan diejek sekiranya hadir ke PWTC. Walaupun penganjur akur dengan arahan polis supaya program Dialog bersama NGO ditangguhkan atas sebab keselamatan, namun alang-alang Tun Mahathir sudah bersedia untuk bertemu DS Najib, ia tidak sewajarnya dihalang. Isu keselamatan tidak timbul sama sekali jika mereka bertemu dalam bilik yang tertutup.

12. Bayangkanlah 'feel good factor' yang akan dialami oleh seluruh rakyat Malaysia sekiranya foto DS Najib dan Tun Mahathir sedang menikmati kopi dan berbual dalam keadaan mesra menjadi viral dan foto mereka bersalaman mesra menjadi tatapan rakyat yang rindukan persahabatan dan perdamaian pemimpin-pemimpin mereka. Tidak mengapalah Dialog bersama NGO tidak dapat diteruskan, asalkan persaudaraan dan persahabatan antara kedua-dua pemimpin ini dapat ditautkan apatah lagi dalam keberkatan hari Jumaat di bulan Sya'ban ini,

13. Kepada pihak-pihak yang memberi nasihat dan semangat kepada kami (anda tahu siapa anda), jutaan terima kasih kami ucapkan.

14. Kepada individu berkenaan dan sekutunya (anda tahu siapa anda), hentikanlah menjadikan SukaGuam dan sahabat-sahabat kami sebagai kambing hitam (scapegoat). Hentikanlah serangan peribadi, fitnah dan tohmahan.

15. Jika masih berterusan, terutama melalui agen-agen anda, kami tidak teragak-agak untuk mendedahkan lebih lanjut beserta bukti dan saksi-saksi hidup kerana apa yang kami dambakan sebagai rakyat Malaysia ialah perdamaian dan kesepakatan antara pihak-pihak yang berbeda pandangan dalam isu-isu yang berlaku dalam negara.

16. Tampaknya, ada pihak yang tidak senang melihat perubahan landskap politik yang bakal berlaku sekiranya perancangan semalam berlangsung dengan jayanya kerana pertembungan berterusan antara DS Najib dan Tun Mahathir boleh terus menguntungkan agenda peribadinya.

17. Kami tidak akan teragak-agak menyatakan kebenaran yang hak dan yang batil. Kami berpegang teguh dengan Sabda Rasulullah SAW- "Kulill Haq Wa Lau Kaana Murro" (Maksudnya, berkatalah yang hak (benar) sekalipun ia pahit).

18. Ingin kami jelaskan niat sebenar SukaGuam untuk mencari penyelesaian terbaik bagi memulihkan perpaduan orang Melayu Islam dan rakyat Malaysia secara keseluruhannya yang kini jelas terbahagi kepada banyak kumpulan. Bagi kami, jika tidak berjaya sepenuhnya pun, sekurang-kurangnya program ini dapat membuka langkah pertama untuk meleraikan kekusutan yang berlaku sesama kita.

18. Mana tahu, dengan kemuliaan Ramadhan yang bakal menjelang, Allah bukakan pintu rahmat-Nya untuk mendamaikan hati semua pihak dan mengorak langkah perpaduan yang sangat dirindukan rakyat Malaysia. 

19. Marilah kita teguh dan beristiqamah dengan perintah Allah melalui firman-Nya:-
" Sebenarnya, orang yang beriman itu adalah bersaudara. Maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah itu) dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh Rahmat" (Al Hujurat, ayat 10).

Ikhlas,
Khairul Anwar Rahmat
SukaGuam
Read Full 2 comments
 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates