UMNO Perlu BERUBAH

Isnin, 24 November 2014
KedahTimes nak panjangkan saranan seorang pembaca blog ini kepada kepimpinan UMNO. Samada kepimpinan UMNO baca atau tidak, KedahTimes tiada boleh nak buat apa-apa. Kita hanya boleh berdoa sahaja kepada Allah SWT, selepas segala usaha sudah dilakukan untuk menyedarkan mereka.

Jika mereka membaca dan dan melakukan sesuatu, Alhamdulillah. Ini komen dan cadangan pembaca KedahTimes. Cuma KedahTimes ingin memberitahu kepada pembaca tersebut yang KedahTimes ini hanyalah blog picisan yang tiada sapa ambil perhatian. Malah menjadi cemuhan lagi.  Apa-apapun, KedahTimes sampaikan juga.

'Dah banyak jugak aku bagi komen kat lain-lain blog pro umno.. tak jugak bersambut.. aku harap kau boleh panjangkan syor aku ni.. pinda perlembagaan umno agar pemimpim cawangan dan bahagian di hadkan kepada 3 penggal sahaja. Tak kira la macammana pun.. cukup time jalan.. baru la ada flow dari segi leadership... baru la orang lain ada peluang untuk naik.. ahli lebih 3 juta.. tapi yang jadi pemimpin balik balik muka muka tu jugak... masalah umno bukan ahli bawahan tapi pemimpin umno yg terpisah dengan realiti' 

Itulah komennya. Jika semua ahli UMNO rasa ini ada kebenaran dan boleh membantu UMNO menjadi lebih kuat, lakukanlah sesuatu. Sebaliknya jika, ahli-ahli rasa tidak perlu, maka duduklah selesa dengan apa yang ada. 

KedahTimes pun dah berkali-kali menulis tentang perlunya ada perubahan besar yang boleh melonjakkan UMNO ke tahap yang lebih baik. Tapi benarlah kata-kata sesetengah orang UMNO, KedahTimes hanya blog picisan, blogger tua jurassic, blogger tua tak sedar diri dah nak mati, blogger perasan, blogger pau duit dan pelbagai lagi panggilan.

Kalau pembaca semua nak tahu, blog KedahTimes ni kawan-kawan KedahTimes pun tak baca. Apakah lagi pemimpin besar UMNO. Walaubagaimanapun, KedahTimes adalah blogger terkaya kerana memiliki RM400 Juta. hahah. Makan tak habih ooi.

Tak apalah, tugasan KedahTimes sudah selesai. Cuma tugasan mereka-mereka yang berkaitan saja belum dilaksanakan.

Selamat bersidang!



ads
Read Full 0 comments

Masih Wujudkah Kebebasan Bersuara dalam UMNO

Jumaat, 21 November 2014
KedahTimes suka bersuara jika ada perkara yang tidak betul dilakukan dalam UMNO kerana setakat ini KedahTimes masih rasakan UMNO masih memegang kepada Alif Baa Taa.

Jika berterusan tindakan yang merugikan UMNO, Melayu, dan Islam dilakukan pemimpin atasan UMNO, mungkin sokongan itu terhakis dari KedahTimes.

Bermula dengan pemansuhan ISA, sehingga hari ini adakah pemansuhan ini mendapat restu majoriti ahli UMNO? Apakah pemansuhan ini hanya kerana ingin memuaskan hati pembangkang yang kita tahu apapun UMNO buat mereka tetap bangkang.

Kini, larangan atau amaran supaya pembahas pada PAU UMNO akan datang ini tidak menyuarakan isu-isu sensitif terutama yang menyentuh Cina dan India disiarkan oleh SU Agung UMNO melalaui media.

Jika Cina dan India boleh buat atau kata apa saja kepada orang Melayu dan Islam diluar sana, kenapa ahli UMNO tidak boleh sebutpun tentang mereka dalam forum UMNO sendiri? Tak ke bodoh namanya itu.

Bila bercakap dengan media, orang UMNO dimarahi kerana tidak menyuarakan pada forum UMNO. Bila nak bercakap dalam forum UMNO, dilarang pula menyentuh perkara-perkara sensitif.

Diluar sana, mereka sudah tiada sensitiviti terhadap Melayu dan Islam, kenapa kita begitu baik sangat hingga tidak boleh bersuara dalam forum sendiri?

Sudah jadi parti diktator ka UMNO ini? 

Elok sangatlah kehalian UMNO tidak bertambah, mungkin salah satu sebab agaknya UMNO tidak digemari orang muda dan atas pagar. Tidak boleh bersuara dalam forum UMNO sendiri. Lawak la UMNO!

Nak sertai PAS, PAS macam lembu dicucuk hidung. Nak sertai UMNO, UMNO lebih teruk dari komunis DAP.

Jadi nak sertai parti mana? Hermm tak payah sertai mana-mana parti. Sertia PERKASA! 

ads
Read Full 1 comments

AKTA HASUTAN jadi Alat pulihkan Imej

Khamis, 20 November 2014
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Dah lama rasanya KedahTimes tidak menulis. Dok angan nak berenti menulis terus, tapi tangan ni gatal tak tentu pasal kerana melihat gelagat dan lagak politik Malaysia.

Jadi, login ke blogger.com. Huh, sentiasa ada pelawat walaupun tidak dikemaskini.

Hari ini kedahtimes nak sentuh sedikit tentang Akta Hasutan yang nampaknya Hisamudin Tun Hussein Onn cuba menjadi CHAMPION, walhal beliaulah juga juara untuk hapuskan ISA tempohari. 

Mungkin sedar yang beliau sedang dikutuk orang Melayu dan Islam, maka Akta Hasutan yang satu ketika dirancang untuk dimansuhkan oleh mereka, boleh dijadikan mileage politik beliau untuk popular semula.


Bagi KedahTimes, beliau telah telah mengkhianati orang Melayu dan UMNO. Hasil dari pemensuhan ISA, kita dapat lihat hari ini, pelbagai gangguan, hinaan, cercaan dan manipulasi terhadap orang Melayu, Islam dan Raja berlaku. Malah mereka sudah tidak segan dan silu melakukan apa saja mengikut agenda penghapusan bangsa Melayu, Islam dan Raja di Malaysia.
Dan terkini mereka berkempen untuk hapuskan akta Hasutan. Akta Hasutan ini jika dihapuskan bakal membawa banyak implikasi buruk kepada Melayu, Islam dan Raja. Kerana akta ini terpakai walau semasa Parlimen sedang bersidang.

Jika akta ini tiada, maka puak-puak perosak akan bercakap apa saja jenis hasutan dalam Parlimen. Malah mereka boleh membawa usul untuk menghapuskan raja, Islam sebagai agama rasmi dan apa-apa akta yang menjaga hak-hak orang Melayu, Islam dan raja dalam perlembagaan.

Apakah ini yang kita mahu?
Mungkin Hisham baru sedar atau hanya ingin menjadi juara, maka beliau setiap hari bercakap tentang Akta Hasutan. Niat sebenar KedahTimes tidak tahu. Nampak macam hendak mencari populariti atau memperbaiki imej yang tercalar selepas beriya-iya dan gembira dengan Pemansuhan ISA.

Inilah politik pemimpin UMNO, berkokok siang malam bila PAU sudah dekat, tapi selepas habis PAU semua lepak di cafe ketawa berdekah-dekah kerana berjaya memperbodohkan ahli-ahli UMNO.

ads
Read Full 0 comments

Agenda Sebenar Hapuskan Akta Hasutan

Sabtu, 25 Oktober 2014
Jarang kita kaji kenapa puak-puak anti Melayu, anti Islam dan anti Raja beriya-iya sangat untuk menghapuskan Akta Hasutan. Mungkin kerana kurang pendedahan atau tidak ambil peduli.

Akta ini sebenarnya yang menjaga hak-hak Bumiputera, Islam dan Raja-Raja kita di Malaysia. Malah Akta ini terpakai ketika Ahli Parlimen berada dalam Sidang Parlimen.
Ini membawa makna ahli-ahli Parlimen yang begitu anti Melayu, anti Islam dan anti Raja, tidak boleh sewenang-wenangnya menyentuh hak-hak yang termaktub tentang Melayu, Islam dan Raja dalam Perlembagaan. Malah mereka boleh didakwa jika menyentuh hak-hak ini hatta dalam dewan Parlimen.

Bila Akta Hasutan yang mengatasi segala akta ini dihapuskan, maka ahli-ahli Parlimen yang anti Melayu, anti Islam dan anti Raja akan dengan senangnya membangkitkan isu-isu berkaitan Melayu, Islam dan Raja dalam parlimen.

Mereka bakal mengusulkan supaya apa-apa hak yang termaktub dalam perlembagaan berkaitan dengan Melayu, Islam dan Raja dimansuhkan.

Apakah ini yang kita mahu? Wahai orang Melayu, wahai orang Islam, apakah ini yang kita mahu?

Tepuk dada tanya iman. Teruskan mendengar video ini.

video



ads
Read Full 3 comments

GUNA AKAL SEMATA-MATA

Selasa, 21 Oktober 2014
Assalam kepada semua pengikut setia KedahTimes. KedahTimes kembali menulis setelah beberapa lama tidak menatap BLOGGER.COM. Kesibukan.

Kali ini KedahTimes hanya ingin menyentuh tentang isu terkini yang hangat diperkatakan, 'I WANT TO TOUCH DOG'.

Umat Islam mengetahui bahawa Anjing adalah najis berat kepada umat Islam. Najis berat atau mughallazah ini berlaku apabila berlaku sentuhan ke atas anjing dalam keadaan dimana samada kedua-duanya basah atau salah satunya dalam keadaan basah. Jika kedua-duanya kering, maka tidak berlaku najis yang dimaksudkan.

Mengikut pandangan Mazhab Shafie, binatang anjing adalah termasuk  dalam kategori najis mughallazah (najis berat). Kalau terkena air liur dan najisnya perlu disamak dengan air mutlak 7 kali dan sekali dengan airbercampur tanah. Menyentuh atau memegang anjing tidaklah berdosa atau menyalahi hukum Islam.

Walaubagaimanapun Anjing tidak digalakkan oleh Islam untuk penganutnya membela sebagai 'pet' seperti kucing atau burung.

Memelihara anjing adalah HARUS dan pemelihara perlu menjaga kebajikannya untuk tujuan-tujuan yang berikut:

1. Anjing yang dilatih (anjing terlatih) untuk kerja-kerja memburu.

2. Anjing terlatih untuk kegunaan tugas-tugas polis.

3. Anjing terlatih untuk menjaga rumah, kebun atau ladang.

4. Anjing terlatih untuk digunakan oleh penternak atau peladang untuk kerja-kerja menggembala binatang ternakan

5. Membela anjing terlatih sebagai jurupandu. Ini mungkin diperlukan oleh orang buta untuk memberi khidmat yang diperlukannya. Tetapi masih perlu ditempatkan berasingan daripada kediaman tuannya .

Dalam keadaan biasa dimana seperti membela sebagai 'pet' atau program ingin saja-saja menyentuh atau membelai anjing, Rasullullah sentiasa mengingatkan kita akan kehilangan pahala jika saja-saja menyentuh atau membela anjing sebagai 'pet'.

Program ' I WANT TO TOUCH A DOG' adalah tidak termasuk dalam perkara yang diharuskan seperti di atas, malah seperti ingatan Nabi kita bahawa kita akan kehilangan pahala jika menyentuh najis berat.

Cuma apa yang kita pertikaikan apakah motif sebenar program seperti ini? Apakah hanya kerana ingin orang Islam menjadi lebih mengenali atau lebih menyayangi anjing? Jika dilihat orang Islam amat jarang menyeksa atau menganiaya anjing. Dan kenapa sasarannya hanya wanita-wanita bertudung yang beragama Islam?

Amat pelik jika mereka mengatakan bahawa orang Islam tidak mengenali anjing. Malah Islam banyak menceritakan tentang anjing kepada umatnya. Malah Allah memberi pahala besar kepada insan yang memberi minum kepada anjing yang dahaga. 

Ajaran Islam secara terang dan banyak memberi panduan tentang hukum hakam tentang anjing. 

Penganjur I WANT TO TOUCH DOG
KedahTimes merasakan ada agenda tertentu yang ingin menghina ajaran Islam. Malah kemungkinan dimasa-masa depan, program seperti ' I WANT TO TOUCH PIG' atau 'I WANT TO TO TOUCH BREAST' dan sebagainya mungkin dilakukan oleh mereka-mereka yang hanya menggunakan akal semata-mata dalam melakukan sesuatu yang berkaitan dengan Islam, tanpa merujuk kepada nas-nas dan ayat-ayat Quran.

KedahTimes menyarankan agar pihak berkaitan mengambil tindakan sewajarnya. Malah jika perlu matapelajaran Tauhid, Feqah dan usuludin perlu diberikan kepada semua pelajar Islam agar mereka mempunyai pegangan dan keimanan yang kukuh apabila menghadapi keadaan yang mencabar.

ads
Read Full 0 comments

WarLord UMNO yang merosakkan UMNO

Khamis, 18 September 2014
Ucapan YAB DS Mukhriz pada PAU Bahagian Jerlun membawa seribu makna kepada semua ahli UMNO terutama mereka yang bergelar pemimpin.

Jika dipanggil dan ditanya bagaimana dengan keadaan ahli di bahagian dan cawangan masing-masing, maka jawapan standard diterima ialah 'semuanya beres', 'semuanya OK', 'ditanggung beres','tiada masalah' dan pelbagai jenis ayat yang manis yang direka supaya semuanya nampak cantik.

Walhal arus gelombang dibawah sana tiada siapa dapat mententeramkannya. Luahan dan rintihan ahli tidak diambil hirau malah dipandang sinis oleh pemimpin-pemimpin UMNO.

Apabila ahli-ahli bertanya kepada ketua-ketua, maka jawapan melepaskan diri yang sentiasa diberikan ialah Ketua atasan tidak bagi apa-apa.

Maksud tidak bagi apa-apa ialah ketua-ketua ini tidak dapat projek jutaan ringgit, maka sebab itulah mereka dibahagian tidak dapat buat apa-apa.

Inilah hakikat UMNO Kedah. Ketua-ketua UMNO sendirilah yang mencanang sesuatu atau keburukan ketua atasan mereka sendiri. Mereka bekerja atas projek. Ada projek ada kerja untuk ahli-ahli.

KedahTimes tidak tahu berapa kerat ketua-ketua bahagian memberi sokongan penuh kepada Ketua Perhubungan Negeri. 

Hasil dari PAU Bahagian di Kedah, didapati beberapa bahagian lebih mempromosikan pemimpin-pemimpin UMNO dari luar. Mereka lebih memuja dan memuji pemimpin luar. Yang ketara menonjolnya ialah Bahagian Kubang Pasu, bahagian yang menghina Tun M semasa pemilihan G7 pada satu masa dulu.

Walhal masa Tun M menjadi PM, tangan beliau ibarat ketul emas yang sentiasa dicium dan ingin disentuhi. Tetapi bila tiada kuasa, RM200 dibayar untuk menghalang beliau dari menang.

Inilah hakikat UMNO Kedah yang berpecah belah menjadi HULUBALANG TAIK KUCING yang sentiasa menipu ahli-ahli bawahannya.

Apa nak dikata, budaya wang yang ditanam Anwar Ibrahim masih dalam dalam lubuk hati mereka.

Tiada wang, tiada peluang memegang jawatan!

ads
Read Full 3 comments

Tegur kerana Sayang

Khamis, 11 September 2014
Kerana terlalu sayang kepada bangsa Melayu, Islam dan Malaysia, maka Tun M menegur DS Najib. Teguran ini menzahirkan keinginan Tun M supaya DS Najib tidak terlalu leka dengan buaian atau bisikan yang boleh merosakkan bangsa, agama dan negara.

Mungkin kerana terlalu ghairah atau 'excited' dalam merencanakan agenda yang dirancang, DS Najib lupa bahawa orang Melayu melalui UMNO yang memberi mandat kepada beliau, telah serba sedikit dilupakan.

DS Najib juga perlu lebih berhati-hati dengan penasihat-penasihat yang kekadang tiada semangat melayu yang mungkin terlalu terpesona dengan agenda liberalisasi, pluralisasi dan semua jenis si.

Suara Melayu perlu didengari. Suara majoriti perlu diambilkira. Jangan asyik nak menangkap burung liar d hutan sehingga kura-kura dikaki berkeliaran lari.

DS Najib perlu lebih berhati-hati kerana naiknya beliau di kerusi nombor satu UMNO dan negara adalah hasil titik peluh ahli-ahli UMNO.

JERLUN 5 Sept. - Teguran bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad terhadap Datuk Seri Najib Tun Razak adalah lahir daripada sifat sayang dan bertujuan untuk memberi kekuatan kepada Perdana Menteri.

Menteri Besar, Datuk Seri Mukhriz Tun Dr. Mahathir berkata, beliau yakin Perdana Menteri juga memahami perkara tersebut.

"Sokongan ikhlas seperti ini juga memberi kekuatan kepada pemimpin. Kalau kita tidak sayang seseorang itu, masakan kita akan menegur untuk kebaikannya," katanya ketika berucap dalam Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Jerlun yang dirasmikan oleh Perdana Menteri di Sekolah Menengah Sains Kubang Pasu dekat sini hari ini.

Mukhriz yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah menambah, pihaknya juga sentiasa mengalu-alukan sebarang nasihat atau teguran yang bertujuan untuk membetulkan keadaan yang dilihat kurang betul dalam mentadbir negeri ini demi mandat rakyat Kedah.

"Hasil daripada iktibar kekalahan terdahulu, kami sentiasa bermuhasabah diri menyemak keberkesanan tindakan untuk terus relevan di mata rakyat.

"Yang menjadi kata kunci kepada pepatah Melayu ini adalah perkataan sayang. Hanya orang yang sayang kita yang akan menegur kita untuk tujuan membetulkan kesilapan yang mungkin telah kita lakukan.

"Ini adalah manifestasi sokongan yang ikhlas terhadap pemimpin. Sokongan dari kategori ini yang saya perlukan kerana saya juga akui tidak mempunyai monopoli kebijaksanaan dalam mentadbir negeri ini," katanya.

Beliau menambah, sejak Barisan Nasional (BN) berjaya menawan semula hati rakyat Kedah pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) lalu, pelbagai strategi dan pendekatan diambil oleh Badan Perhubungan UMNO negeri dan BN Kedah untuk terus meyakinkan rakyat terhadap keikhlasan, kesungguhan dan keupayaan parti.

"Walaupun perit rasanya, rupa-rupanya lima tahun di bawah pemerintahan pakatan pembangkang merupakan ujian dan pengajaran Allah kepada BN khususnya UMNO untuk bermuhasabah diri dan membuat apa jua pembetulan dan penambahbaikan untuk kembali ke hati rakyat," katanya.

ads
Read Full 0 comments

Silterra : Jangan hancurkan Wawasan 2020

Rabu, 10 September 2014
Pada 13 Ogos 2014, Menteri Besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Mahathir, telah meminta supaya Khazanah Nasional mengkaji semula hasrat untuk menjual syarikat Silterra Malaysia Sdn Bhd, sebuah syarikat fabrikasi wafer tempatan yang beroperasi di Kulim Hi-Tech Park yang menjadi nadi penting kepada industri semikonduktor di dunia.

Industri semikonduktor ini sedang berkembang dengan pesat dan banyak kerajaan cuba memastikan syarikat fabrikasi wafer seperti hidup dengan pelaburan berterusan kerana ia membawa faktor ekonomi yang lain.
Lihatlah Kulim High-Tech park yang kini dihuni oleh syarikat-syarikat gergasi seperti Infineon Technologies, Fuji dan Intel.

Malaysia sudah lama berperanan di dalam bidang semikonduktor, tetapi hanya bergiat cergas di bahagian manufacturing (pembuatan), yang membawa keuntungannya rendah.

Di dalam ‘value chain’, selama ini Malaysia duduk di lurah ‘smiling curve’ di dalam industri semikonduktor.

Untuk menjadi maju dan negara berpendapatan tinggi, Malaysia perlu bergerak ke arah R&D (penyelidikan dan pembangunan), branding (penjenamaan) dan juga design (merekacipta).

Korea dan Amerika Syarikat mendapat keuntungan lumayan daripada pelaburan Samsung dan Apple di dalam R&D, Branding dan Design yang membolehkan produk-produk mereka dijual pada harga premium.

Syarikat-syarikat di China yang dilantik Samsung dan Apple (contohnya seperti Foxconn) untuk membuat produk mereka (manufacturing) hanya mendapat margin keuntungan yang minima.

Perbezaan ketara ini boleh dilihat daripada gaji yang dibayar kepada jurutera-jurutera Samsung dan Apple dan mereka yang dibayar gaji juruteknik bertaraf jurutera di Foxconn.

Berlatarbelakangkan itu, kelahiran Silterra di Malaysia sebenarnya sangat membantu dalam memangkin industri semikonduktor untuk beralih fokus kepada bahagian R&D dan design (merekacipta).
Ia merupakan salah satu langkah kritikal ke arah penjanaan sumber pendapatan tinggi kepada rakyat Malaysia.

Bagi negeri Kedah, Silterra menjadi nadi dan pemacu kepada ekonomi. Kulim High-Tech Park hidup kerana adanya Silterra. Duit yang dilaburkan di Silterra tidak sia-sia kerana ianya menjadi tarikan syarikat gergaji berteknologi tinggi ke KHTP.

Kalau sebelum itu, banyak syarikat elektronik membuka kilang di Penang, kini ramai yang sanggup memilih Kulim, meskipun Pulau Pinang mempunya bandar yang agak hidup. Ini disebabkan kewujudan industri yang dimajukan Silterra.

Oleh itu, bagi kerajaan Kedah, Silterra perlu kekal di bawah pegangan Malaysia, yang dimiliki 97% oleh Khazanah.

Ketika DS Mukhriz membuat permohonan kaji semula tersebut, dilaporkan bahawa Silterra bakal dijual kepada pemain semikonduktor dari China.

Jika perjualan ini berlaku, teknologi Silterra yang dibina selama ini akan menjadi milik orang lain.

Soalan yang lebih penting ialah, apakah Silterra akan bertukar fungsinya daripada sebuah syarikat wafer yang mengkaji dan mencipta teknologi baru sendiri sebagaimana sekarang kepada satu kilang wafer yang tugasnya hanya mengeluarkan wafer mengikut teknologi yang dibina di China?

Sanggupkah pemain semikonduktor yang baru itu untuk terus melabur dalam aktiviti R&D di Silterra atau aktiviti R&D di Silterra dihentikan kerana dia sudahpun melabur dalam aktiviti R&D di China?

Sebenarnya, perkara ini harus menjadi titik pertimbangan utama Khazanah sebelum menjual Silterra selain daripada menilainya hanya dari segi untung-rugi syarikat.

Jangan pula Khazanah membuat keputusan yang membawa Malaysia kembali ke lurah ‘smiling curve’.

Sebab itulah DS Mukhriz meminta Khazanah mengkaji semula hasrat Khazanah pada 13 Ogos lalu.

Semoga Silterra kekal di KHTP dan kekal milik Malaysia.

ads
Read Full 0 comments

Kekalkan Silterra Milik Negara dan berada di KHTP

Silterra Sdn Bhd yang terletak di Kulim Hitech Park merupakan sebuah kilang yang mengeluarkan produk fabrikasi dan servis yang canggih yang hanya diguna oleh syarikat-syarikat berteknologi tinggi di dunia.

Disamping itu Silteraa melahir 'brain' atau ' Engineer' terbaik yang tiada nilainya. Ini menjadikan Silterra sebagai satu paleburan strategik kerajaan di Kulim Hitech Park.

Seperti Proton, Silterra melahirkan jurutera-jurutera yang boleh memacu industri berteknologi serta bakal menjadikan mereka rakyat berpendapatan tinggi disamping memacu ekonomi sekitar. Kewujudan pekerja-pekerja berpendapatan tinggi ini dimana mereka mempunyai kuasa berbelanja yang lebih tinggi boleh memacu ekonomi penduduk sekitar.

Dari segi teknologi, Silterra bakal memberi impak tinggi kepada hasrat Malaysia menjadi negara maju 2020. Ini kerana produk dan servis yang dihasilkan amat berharga dan diperlukan pada peralatan-peralatan canggih harini.

Sebagai sebuah syarikat strategik, kenapa perlu Khazanah melepaskan pegangannya? Kenapa perlu Khazanah membuang atau melemparkan keluar jurutera-jurutera kelas tinggi ini kepada pihak lain selepas bertahun-tahun melatih mereka?

Malah negara lain merasa 'envy' dengan kewujudan Silteraa di Malaysia dan ada yang berhasrat untuk memiliki teknologi atau kepakaran yang wujud di Silterra.

Persoalannya kenapa Khazanah begitu 'naive' dan ingin melepaskan pegangan kepada pihak lain yang tiada kepentingan selain mengaut keuntungan?

Malah kita lihat Silterra sudah mampu bersaing di dunia luar dan ada pihak berminat untuk bersama Silterra memajukan teknologi yang diterajui Silteraa.

Silterra mesti kekal Di Kulim Hitech dan kekal milik negara!


Silterra Malaysia bertapak di India

NEW DELHI - Kabinet India meluluskan penubuhan dua kemudahan perkilangan semikonduktor fabrikasi wafer di negara ini, dengan satu daripadanya melibatkan Silterra Malaysia.

Mengikut kelulusan, unit-unit ini akan ditubuhkan oleh dua konsortium perniagaan, lapor The Indian Express yang memetik kenyataan rasmi.

Menurut laporan itu, konsortium pertama melibatkan Jaiprakash Associates (India) dengan IBM (US) dan Menara Semiconductor (Israel) sebagai rakan kongsi.

Kos untuk kemudahan ini yang terletak di Yamuna Expressway, ditambat pada Rs34,399 crore (US$5.52 bilion).

Konsortium kedua pula membabitkan usaha sama antara HSMC Technologies India dan  ST Microelectronics serta Silterra Malaysia dengan kos ditambat pada Rs29,013 crore (US$4.66 bilion) dan beroperasi di Gujarat.


Kemudahan yang dicadangkan ini akan mewujudkan kira-kira 22,000 peluang pekerjaan secara langsung dan 100,000 pekerjaan tidak langsung.

Ia melibatkan pelbagai insentif cukai, termasuk pinjaman tanpa faedah sebanyak Rs29.013 crore (US$1.6 bilion), katanya.

Unit-unit akan mendapat pelbagai insentif. Ini termasuk subsidi 25 peratus ke atas perbelanjaan modal dan pembayaran balik cukai yang diterima menerusi Dasar Skim Insentif Khas Diubah Suai (M-SIPS).   

Projek ini juga memperoleh pengecualian asas duti kastam untuk barangan modal yang tidak dilindungi, potongan 200 peratus ke atas perbelanjaan penyelidikan dan pembangunan, seperti yang ditetapkan mengikut peruntukan Akta Cukai Pendapatan selain pengurangan berkaitan pelaburan.

Kedua-dua kemudahan itu juga masing-masing memperoleh pinjaman tanpa faedah kira-kira  Rs5,124 crore (US$822 juta), lapor akhbar berbahasa Inggeris itu. - Bernama

ads
Read Full 0 comments

Silterra - Kebanggaan Rakyat Kedah dan Malaysia

Sedikit maklumat berkaitan dengan sebuah kilang teknolgi Tinggi di Kulim Hitech park. Kilang yang bertujuan untuk menghasilkan produk-produk dan servis berteknologi. Disamping itu ianya bertujuan untuk melahirkan sumber manusia yang pakar dalam bidang berkaitan dan bependapatan tinggi.

Silterra is a project of strategic national interest to promote front-end semiconductor manufacturing and a catalyst for high technology investments in Malaysia. It was founded in November 1995 as Wafer Technology Malaysia Sdn Bhd and was renamed as Silterra Malaysia Sdn Bhd in December 1999.

Silterra broke ground on first manufacturing facility in Kulim, Malaysia in June 1999 and produced working silicon in November 2000. Since its inception, Silterra has served many top-tier global fabless design and product companies covering the consumer electronics, communications & computing, and mobile device market segments.

Silterra offers CMOS design and a broad range of fabrication processes for Integrated Chips (IC) in Advanced Logic, Mixed Signal & Radio Frequency and High Voltage applications.

The CMOS High Voltage Technology being used in the design and fabrication of Display Driver IC’s (DDI), is widely used in the mobile devices market segment. This includes display drivers for mobile phones, GPS equipment, MP3/4 Personal Media Players (PMP), Digital Cameras and other similar applications.

Silterra provides complete design solutions for customers to create leading-edge products, optimized for its high-yielding manufacturing processes, through strategic partnerships with industry-leading Intellectual Property (IP) design library providers, Design Services and Electronic Design Automation (EDA) suppliers. Silterra also offers comprehensive in-house Failure Analysis (FA) services to high-tech companies and universities, performing detailed construction and failure analysis of nano-scale structures.

Ini sedikit pendedahan Parpukari tentang Siltera yang dikatakan bakal dijual oleh Khazanah Nasional. Penjualan ini mendapat bantahan dari pelbagai pihak seperti Kerajaan negeri, MIDA, Miti, Might dan sebagainya.

Kita teruskan membaca .. Thanks House of PK

PENDEDAHAN PANAS! KISAH BENAR DISEBALIK KERUGIAN SILTERRA MALAYSIA SDN BHD!
 

Sekarang ini aku nak menceritakan tentang perihal sebuah syarikat GLC di Kedah, syarikat ini diilhamkan oleh Tun Dr Mahathir! Syarikat ini dipanggil dengan nama Silterra Malaysia Sdn Bhd. Syarikat ini mengeluarkan cip-cip semikonduktor yang dipasarkan seluruh dunia! 

Syarikat ini sebenarnya adalah sebuah syarikat yang bersaing di persada antarabangsa tanpa sebarang perlindungan dari kerajaan! Syarikat ini dimiliki oleh Khazanah Nasional sebanyak 85% dan selebihnya oleh pelabur asing.

Pada mulanya Silterra ini berkembang maju tetapi bila tibanya PM ke 5 iaitu Tun Dol Bodohwi, maka bermulalah nasib malang syarikat ini. Khazanah di bawah En(Tan Sri) Azman Mokhtar telah melantik sahabat baik dia iaitu En Jalaluddin Mohd Jarjis sebagai Pengerusi Syarikat sekitar tahun 2004.

Yang menjadi persoalannya semasa perlantikan ini, Azman Mokhtar telah melantik seorang yang tidak ada pengalaman dalam industri semikonduktor, tak cukup dengan tu semua syarikat milik Jalaluddin terlungkup dek kerana kerakusan beliau, contohnya Encipta Sdn Bhd. Atas kapasiti apa dia dilantik sebagai Pengerusi ya?

En Jalaluddin ni pulak cukup gemar hidup secara mewah, contohnya dia suka BREAKFAST di Carcosa Seri Negara tiap-tiap hari! Bil Petrol dia sahaja sudah boleh mencecah lebih dari RM4000 sebulan, padahal dia tinggal di sekitar ibu negara saja. Dia suka keluar negara selalu dengan alasan untuk mencari bisnes tapi hakikat sebenarnya dia pergi untuk bisnes peribadi dia sendiri, naik flight first class lagi, semuanya ini akan dibil kepada Silterra! Hebat bukan?

Eg Kah Yee

Tambah malang lagi si Jalaludin ini juga telah mencadangkan seorang warga Singapura iaitu Eg Kah Yee dilantik sebagai CEO Silterra pada tahun 2007. Lepas Eg Kah Yee dilantik, perkara pertama yang dilakukan oleh CEO baru ini ialah melantik kekasih hatinya Audrey Ng sebagai CON-SULTAN Silterra.

Maka bermulalah episod merampok secara besar-besaran di dalam syarikat yang bernama SIlterra ini, pada setiap masa mereka berdua akan travel sekali, pasangan kekasih ini akan menaiki penerbangan kelas pertama tapi bila tang bilik mereka berkongsi bersama, segala pengurusan perjalanan akan dibuat melalui syarikat yang ada kepentingan dengan Audrey Ng.
Mereka akan claim semua perbelanjaan ini kepada Silterra, padahal bila kesana kemari bukan urusniaga Silterra pun yang mereka lakukan tetapi untuk KeyAsic sebenarnya, KeyAsic ini dimiliki oleh Eg Kah Yee yang juga merupakan CEO Silterra, bukan setakat itu sahaja Silterra dipaksa untuk berususniaga dengan KeyAsic.

Segala duit milik Silterra juga dirampok oleh Eg Kah Yee melalui transaksi-transaksi "palsu". Silterra diminta untuk bayar beratus-raus juta US Dollar kepada KeyAsic tetapi barang sehingga kini tidak dihantar! Ini kira urusniaga atas angin la ni! Ini dah dikira sebagai PECAH AMANAH ni! 

Dari kiri, Jalaluddin Jarjis, Eg Kah Yee dalam majlis penyenaraian KeyAsic di Bursa Saham (Mesdaq)

Hasil dari rompakan ini, KeyAsic telah disenaraikan di Bursa Saham Kuala Lumpur di kaunter Mesdaq! Korang nak tahu siapa yang dilantik sebagai Pengarah KeyAsic? Tak lain dan tak bukan En Jalaluddin Jarjis la orangnya! Ini kisah 'you scracth my back, I'll scratch yours'!

Selepas saja Eg Kah Yee dilantik Silterra mengalami kerugian beratus juta dan kerugian ini berterusan selama dua tahun berturut-turut, tetapi yang peliknya syarikat yang dimiliki oleh Eg, iaitu KeyAsic ni mengalami keuntungan yang sama jumlah kerugian yang dialami oleh Silterra, contohnya Silterra rugi RM200 juta maka KeyAsic untung RM 200 juta! Pelik kan?

Macamana si Eg Kah Yee boleh buat magik macam tu ya? Ini nampak macam ambik kat sino dan letak kat sana kan? Nak dijadikan cerita, lepas Eg Kah Yee "dibuang" dari SIlterra, keuntungan syarikat KeyAsic menurun sehingga sekarang! Pelik bin Ajaib betul kan?


Inilah hero yang menyelamatkan Silterra dari rugi kepada untung! Anak Malaysia bukan dari OXFORD!

Lebih menyedihkan lagi, selepas CEo lama dibuang, Khazanah melantik orang Malaysia iaitu Dr Kamaruzzaman dari Sapura sebagai CEO yang baru dengan harapan agar sejarah "terus lingkup" (Sebab bagi Khazanah bila syarikat dah rugi, boleh dijual dengan haraga murah! Ingat MV Augusta? Macam tu la lebih kurang)! 

Zaman Tun Dol menjadi Pengerusi Khazanah iaitu sekitar 2008, si Tun Dol telah mengarahkan supaya Silterra ini dijual (kalau Tun Dol siapa lagi penasihatnya kalau bukan si Kitol tu la kan!) 

Malangnya, CEO baru membuat magik, tapi ini bukan magik jenis EG Kah Yee tadi, ini betul punya magik sebab Silterra yang dah nyawa-nyawa ikan ini dah mula menampakkan keuntungan tahun lepas. Tahun lepas sahaja syarikat ini telah mengeksport RM600 juta dan mendapat keuntungan bersih sebanyak RM60 juta.

Lantik orang asing Silterra rugi, lantik orang Malaysia SIlterra untung, MALAYSIA MEMANG BOLEH! Cuma CEO baru ini bukan dari OXFORD jadi dia bukan favorite si menantu hantu la! 

Yang menjadi persoalan besar bagi aku ialah, kenapa selepas mengetahui CEO lama iaitu Eg Kah Yee telah PECAH AMANAH tetapi tiada sebarang tindakan diambil terhadap beliau! Silterra sudah mendapat keuntungan tetapi Kahzanah masih lagi mahu menjualnya, kenapa nak jual syarikat yang mendapat untung?

Terbaru, difahamkan bahawa Silterra akan dijual kepada bekas CEO cum Perampok tahap Penyamun Tarbus si Eg Kah Yee! Tak cukup dengan itu, Khazanah akan membayar pulak kepada si Eg Kah Yee sebagai tanda penghargaan kepada Eg Kah Yee untuk membeli Silterra? Apa benda ni beb?

Dah la Khazanah jual syarikat yang buat keuntungan ni, pastu dijualnya pada si Perampok ang cuba memusnahkan Silterra, dibayar pulak tu! Bila aku dapat tahu pasal kisah ni, mengelegak darah aku fikrikan kemusnahan yang telah dibawa oleh Tun Dol berserta dengan anak menantunya! 

Aku harap Silterra tidak dijual dan biarlah ianya menjadi salah satu syarikat yang menjana kewangan untk negara di bawah MEB! Biarlah seorang anak Malaysia yang telah membawa keuntungan supaya terus menerus membawa keuntungan tersebut! Ingat, ini hak rakyat juga, maka kita berhak untuk bersuara! 

Dalam keadaan ini, aku cukup kesian kat DS Najib, dia terpaksa mencuci segala taik-taik yang ditinggalkan oleh PM ke 5 tu! Sebab inilah aku menyokong najib sebab dia dapat kerajaan dalam keadaan yang sangat parah! Tujuan aku membongkarkan cerita ini supaya rakyat tahu ini bukan salah Najib tetapi salah Tun Dol dan Khairy SKUM!

ads
Read Full 0 comments

Ciri ciri ajaran sesat

Selasa, 9 September 2014
Petikan artikel ini sebagai panduan kepada kita umat Islam supaya berhati-hati dengan kata-kata dan tindakan harian kita. Terutama apabila kita menulis di media sosial dan apabila bersama dengan kafirin yang sentiasa mencari jalan untuk kita naik marah dan menghambur atau melakukan perkara-perkara yang menyesatkan. Bila kita terlajak, maka taubat Nasuha diperlukan.

Ciri-ciri aliran sesat, tanda-tanda kelompok dan golongan yang menyimpang dari ajaran islam
Jika ada suatu kelompok, baik yang berkedok kelompok pengajian maupun lainnya memiliki salah satu ciri berikut ini maka patut dicurigai sebagai kelompok sesat. Dan jika memiliki lebih dari satu ciri maka dugaan kelompok tersebut sesat semakin kuat.

Yang paling mudah terjerumus dalam kelompok sesat adalah mereka yang memiliki semangat tinggi untuk mempelajari agama tetapi memiliki pondasi keilmuan yang lemah sehingga mudah ditipu oleh kelompok sesat. Kemudian mereka yang memiliki fanatisme buta terhadap kelompok tertentu, dalam arti fanatisme mereka tidak dilandasi metode ilmiah atau dalil ilmiah dari Al Quran dan As Sunnah. Sebab, pada dasarnya kita memang harus fanatik terhadap kebenaran sejati, yaitu ajaran islam yang masih murni dan konsekuen, yang belum tercampur dengan berbagai dogma sesat seperti TBC (Takhayul – Bid’ah – Churofat) ataupun SIPILIS (sekulerisme – pluralisme – liberalisme).

Ciri-ciri aliran sesat:
1. mengutamakan akal diatas hadits-hadits shahih
2. berusaha mementahkan hukum-hukum islam dengan akalnya, membantah hadits-haidts shahih dengan akalnya
3. memalingkan tafsir ayat-ayat Al quran agar sesuai dengan hawa nafsunya, alias menafsirkan ayat-ayat Al Quran seenaknya sendiri
4. ajarannya bersifat rahasia, tidak terbuka untuk umum, pengajarannya bersifat tertutup, hanya untuk kalangannya sendiri, dll
5. tidak berani terang-terangan menyampaikan ajaran kelompoknya kepada publik (pokoknya kalau sudah main rahasia-rahasiaan kemungkinan besar pasti sesat)
6. mewajibkan pengikutnya menyerahkan harta, meskipun berkedok untuk infak/shadaqah, apalagi jika angkanya besar, misalnya 20% dari gaji, terutama jika penggunaan dana tersebut tidak transparan
7. menganggap kafir majoriti umat islam yang bukan kelompoknya (takfiri)
8. menganggap pemeluk agama lain juga akan masuk surga (pluralisme)
9. menganggap negara Malaysia tidak perlu memakai hukum islam (sekularisme)
10. melakukan ritual-ritual yang tidak diajarkan nabi, yang tidak ada dalilnya dari hadits-hadits shahih
11. memperjuangkan terorisme

Jika ada didalam sesuatu ajaran itu seperti dibawah ini, ia juga adalah diwartakan sebagai Ajaran Sesat:

1) Guru atau pengikut membuat pengakuan menerima wahyu.
2) Guru membuat pengakuan memegang kunci pintu syurga.
3) Mengaku bahawa gurunya sebagai nabi atau malaikat.
4) Mempercayai roh orang mati menjelma ke dalam jasad orang hidup.
5) Amalan seperti zikir boleh menangguhkan kiamat.
6) Pengikut tarekat mereka sahaja dijamin masuk syurga.
7) Mempunyai bahawa guru mereka boleh menebus dosa dengan wang.
Mempercayai bahawa semua agama adalah sama.
9) Mempercayai ada lagi nabi selepas nabi Muhammad.
10) Penyerahan rohani / jasmani kepada guru melalui nikad batin.

11) Meminta pertolongan daripada orang yang telah mati.
12) Mempercayai bahawa dirinya atau pengikutnya sahaja yang layak mendapat ma’unah (pertolongan) Allah.
13) Mengaku Allah menjelma dalam dirinya.
14) Mendakwa bahawa dirinya sebagai wakil nabi, boleh memberi sysfaat kepada muridnya.
15) Mendakwa bahawa wahyu turun selepas wafatnya Nabi Muhammad.
16) Mendakwa bahawa ajaran tarekatnya diterima terus dari Rasullullah secara jaga.
17) Mempercayai bahawa orang mati boleh memberi pertolongan apabila diseru namanya.
18) Mempercayai bahawa orang tertentu tidak mati dan akan lahir semula sebagai Imam Mahdi.
19) Mengaku dan mempercayai bahawa seseorang itu boleh berhubung terus dengan Allah melalui Nur Muhammad yang ada dalam dirinya.
20) Boleh memanggil roh orang mati dalam amalan menurun oleh bomoh atau tukang sihir.

21) Memansuhkan Syariah islam dan mengadakan syariat baru.
22) Meninggalkan sembahyang Jumaat keraan mengamalkan suluk.
23) amalan haji tidak semestinya di mekah, di tempat lain juga boleh.
24) Huruf huruf dalam kalimah hanyalah lambang.
25) Mempercayai bahawa bacaan2 seorang guru ke atas sesuatu benda seperti batu, gunung dan lain2 boleh memberikan kesan baik atau buruk.
26) Mengagung agungkan keturunan Yahudi sebagai kaum baik dan perlu dicontohi.
27) Mengaku diri sebagai Nabi Isa.
28) Mengaku diri sebagai Imam Mahdi.
29) mendakwa menjadi wali sedangkan dirinya bergelumang dalam maksiat.
30) Mengaku tahu perkara2 ghaib dan menilik nasib sesaorang.

31) Mengaku dirinya atau gurunya maksum
32) Menghalalkan nikah adik beradik
33) Mematuhi dengan buta tuli ajaran gurunya walaupun gurunya itu melakukan kesalahan an dosa.
34) Setiap murid dikehendaki menyerahkan diri, anak, isteri dan harta benda kepada gurunya.
35) Guru mendakwa bahawa tugas tugas Rasul diamanat kepadanya.
36) Islam sesaorang itu tidak sah jika tidak diislamkan oleh gurunya.
37) Semua manusia boleh melihat Allah di dunia ini.
38) Mendakwa melalui tarekatnya Allah menurunkan Nur (cahaya) di dalam badan Nabi adam turun menurun di dalam badan semua Nabi nabi dan seterusnya ke dalam badan Imam imam (Syiah) dan guru guru hinga kiamat.
39) Sebelum naik haji ke Mekah hendaklah bersuluk di panca Budi Medan atau di Medan sahaja.
40) Syeikh atau gurunya mendakwa mempunyai mukjizat.

41) Mendakwa dirinya sebagai penjelmaan sahabat sahabat nabi s.a.w.
42) Bersemadi di tempat tempat gelap memusatkan fikiran kepada satu satu hajat.
43) Jika ada kemusykilan dalam satu satu ajaran, murid dilarang berbincang sesama sendiri tetapi hendaklah dirujuk kepada guru.
44) Boleh meramalkan kedatangan Imam mahdi dan kiamat.
45) Pengikut boleh menerima kuasa luar biasa dari guru.
46) Pengikut pengikut lelaki dan perempuan dikehendaki diuji dalam bilik khas dan bersumpah tidak akan menceritakan kepada sesiapapun apa yang terjadi dengan guru dalam bilik itu.
47) Pengikut tidak boleh berkahwin dengan bukan pengikut ajaran itu.
48) Pengikut diwajibkan merahsiakan ajaran kalau tidak akan ditimpa bala.
49) Sembahyang tidak perlu berjemaah dan tidak perlu mengadap kiblat.
50) Gurunya mengaku Imam mahdi dan muridnya yang kanan Nabi Isa.

51) Nikah mengikut syariat hanyalah mengikut adat sebab itu dikehendaki dinikahkan sekali lagi dengan nikah batin.
52) Percaya kepada makhluk-makhluk seperti kayu, bata, batu dan dan kuasa ghaib.
53) Perbuatan maksiat seperti judi, zina dan minum arak serta segala bentuk dosa boleh dilakukan oleh guru tarekatnya dan boleh dapat jaminan ampun dari Allah ke atas dosa pengikutnya.
54) Murid murid tidak boleh mengahwini wanita-wanita yang diminati oleh gurunya.
55) Murid murid tidak boleh mengahwini janda gurunya.
56) Ibadat sembahyang berpada dengan “niat” (terlintas dihati) sahaja.
57) Menghalalkan sesuatu yang diharamkan oleh Allah.
58) Quran mempunyai makna makna batin itulah sebenar keramat.
59) Makna Quran yang zahir itu kulit sahaja tidak berguna.
60) Islam itu ada zahir dan batin; Zahir itu kulit dan batin itu isi, bila dapat isi kulit tidak berguna lagi.

bagi mereka yang terlibat secara langsung atau tidak dengan mana mana perkara di atas segeralah bertaubat “NASUHA”

ads
Read Full 0 comments
 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates