Rabu, 29 Disember 2010

DAP Beri Kata Dua Kepada PAS Kedah

Dengan bilangan kerusi yang begitu kecil di DUN Kedah, DAP memberi kata dua kepada PAS agar diberi peranan lebih besar jika terus menang di Kedah pada PRU akan datang.

Oleh itu, rakyat Kedah yang mahu DAP memainkan peranan yang lebih besar pada PRU akan datang perlulah memberi kemengan sekali lagi kepada PR dan PAS di Kedah.

Walaupun Di Selangor dan Pulau Pinang, PAS memegang lebih banyak kerusi DUN berbanding dengan DAP di Kedah, tidaklah pula PAS berani menuntut itu dah ini, malah arak yang dirampas atas arahan Exco PAS di Selangor juga terpaksa dipulangkan kepada peniaga terbabit apabila PAS digertak DAP.

Inilah gambaran bagaimana, sebuah parti Islam yang sangat-sangat keras kepada UMNO yang diterajui oleh orang Islam, tetapi menikus apabila ditunding oleh parti kafir. Jika silap sedikit Umno, maka dicarilah ayat bagi menunjukkan bahawa Umno itu derhaka kepada Allah, tidak ada sedikit pun takwilan boleh dibuat akan hukum yang dijatuhkan. Tetapi apabila kafir yang terang terang kafir, dan tiada pertikaianl agi akan kekafiran mereka menunjal kepala pemimpin PAS, maka dengan sembah taat, PAS akan mengikut arahan DAP.

Undilah PAS, nescaya, label, poster dan bilboard Islam akan lebih banyak dipaparkan. Islam dan kesejahteraan rakyat dari PAS adalah dalam bentuk kulit semata-mata, isinya adalah dari DAP.


 ********************************************************************************
ALOR SETAR - DAP Kedah mahu diberikan peranan yang lebih besar jika Pakatan Rakyat (PR) terus diberi peluang memerintah negeri ini pada pilihan raya umum akan datang.

Pengerusinya, Lee Guan Aik berkata, DAP tidak seharusnya dipinggirkan lagi seperti apa yang berlaku dalam kerajaan masa kini.


“Kita mahu peranan yang lebih besar berbanding PKR. Kita akui, selepas pilihan raya 2008, Pas yang menjadi majoriti ketika itu banyak dipengaruhi PKR sehingga kita (DAP) dianaktirikan.


“Sekarang, kita akan pastikan apa yang telah berlaku itu tidak berulang lagi,” katanya.


Guan Aik berkata, ketika baru ambil alih pemerintahan negeri, keadaan agak kelam kabut.


“Namun bermula tahun depan, saya mahu DAP diberi lebih kepercayaan dan tanggungjawab dalam pentadbiran. Saya rasa sudah tiba masanya Pas membuat pengagihan kuasa sama rata dalam kalangan parti komponen PR,” katanya.


Guan Aik yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Darul Aman berkata, Pas, DAP dan PKR harus lebih muafakat dan tidak perlu lagi wujudnya perasaan negatif dalam kalangan rakan sekutu ekoran wujud ketidakpuasan hati dalam isu-isu tertentu.


“Sepanjang hampir tiga tahun bersama, DAP berasa dipinggirkan. DAP ketika itu belum bersedia menjadi kerajaan sedangkan PKR sudah berbincang lebih awal dengan Pas dalam isu-isu agihan kuasa,” katanya.


Berikutan itu, DAP telah mengemukakan beberapa cadangan untuk memperkemaskan PR Kedah, termasuk rancangan mahu meletakkan lebih banyak calon DAP di kerusi DUN, selain pengagihan jawatan dalam Majlis Ketua Kampung (MKK) yang tidak seimbang.


“Jika cadangan diterima, DAP akan lebih dihargai. Ini sekadar pandangan dari akar umbi parti untuk persiapan awal pilihan raya umum ke-13,” katanya.


Guan Aik berkata, walaupun DAP tidak ada wakil dalam Exco Kerajaan Negeri sehingga kini, pihaknya tidak berkecil hati, namun berharap isu itu diberi pertimbangan sewajarnya.


“Saya sudah suarakan isu kepada Menteri Besar, termasuk di peringkat Pusat. Namun belum ada maklum balas berkaitan isu terbabit. Mungkin ia masih dalam perbincangan dan saya tidak mahu campur tangan dalam perkara itu,” katanya.


Menurutnya, walaupun kadang kala agak lantang, DAP tetap berpegang kepada pemuafakatan dalam isu PR.


0 comments:

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates