Jumaat, 10 Disember 2010

Kenapa berebut di Kedah?

Kementerian Pembangunan Koperasi dan Keusahawan telah mengambil alih pentadbiran dan pengurusan Koperasi Al-Hilal (Kohilal), sebuah koperasi yang dianggotai oleh ahli PAS. - Ini petikan dari Malaysiakini August 24, 2005.

Jika inilah yang terjadi sebenarnya, persoalan mengapa ramai bijak pandai PAS masih tida kmenawarkan diri untuk bersama Kohilal dan membangunkannya menjadi sebuah koperasi seperti Bank Rakyat?

Sebaliknya apabila mereka memenangi peperangan, berlumba-lumbalah bijak pandai (kononnya) ini merebut jawatan atau hasil perang tersebut.

Kenapa Haji Sobri KTPC tidak menyertai Kohilal dari syarikat MNC di Penang dulu sebaliknya memilih untuk menjatuhkan Datuk Shukri di KTPC?

Mengapa CEO Kedah Agro, Anuar Tahir tidak menyertai Kohilal sebaliknya terjah memasuki Kedah untuk mengetuai Kedah Agro?

Mengapa CEO baru Amanah Saham Kedah berhijrah dari KL untuk mengetuai Amanah Saham ini sedangkan Kohilal berpusat di Kuala Lumpur?

Dan pelbagai lagi jawatan yang diambilalih oleh juak-juak PAS (kononnya bijak pandai) di Kedah walhal mereka semua boleh melakukan sesuatu di Kohilal.

Cuma Kedah Times tertanya-tanya bagaimana dengan KPI mereka? 

Adakah mereka diberi KPI? Dan jika ada KPI, apakah KPI itu?  

Dan bagaimana performance mereka pada 2008, 2009, dan bakal berakhir 2010? 

Ada CEO atau Presiden SLC telah di perbaharui kontrak mereka. Atas dasar apa?

Kerajaan Kedah di bawah PR, rakyat berhak mengetahui apa yang dilakukan oleh pemimpin dan juga ke atas performance syarikat milik kerajaan. 

Tolong bentangkan!

5 comments:

Tanpa Nama berkata...

Alaaaa depa pun tarbus juga.......

adf55650 berkata...

Berhentilah dari mencabar mereka bercakap tentang KOHILAL. Tak kan ada seorang pun dari PAS yang berani mengulas. Sama juga dengan Tabung Memali. \Dah kira kohilang la ni.

yat berkata...

kohilal ni, depa akn cakap biasa la dlm perniagaan ada yg untung rugi, lepaih tu pusing kot lain kata krjaa bn lg bnyk membazir projek etc, tu la taktik keji depa jwb kohilal, fed up bila nak argue cam ni...

sri bongsu berkata...

tak kan depa nak londeh kain sendiri..,sepatutnya umno kedah ambil ini sebagai bahan yang menarik dalam majlis penerangan setiap masa.Aku pun tak tahu apa yg sedang mereka pikiak.Bila aku pergi dengar ceramah UMNO dok cerita benda lain.Yang mai dengar orang tua-tua.Ini lah modal umno untok dihidangkan pada rakyat.

CucuTokJasin berkata...

serban besaq mana pun.. mai tang duit kompom luruh jugak serban tu... cuma puak-puak ni kadar munafiknya lebih tinggi dari biasa la.. sebab pandai dok kalih!!!

aku rasa lebih 20000 ahli paih dalam kohilal tu kira halal la kot duit depa yang rm45 juta tuh... boleh dapat tiket green lane pi syorga nik aziz teruih!! tak gaduh argue!

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates