PENYAKIT RASA-RASA...

Ahad, 31 Oktober 2010
Nukilah terakhir:SOBRI SUDIN
Seorang rakan berjawatan KETUA PENERANGAN UMNO BAHAGIAN nun jauh di pendalaman sana bertanya kepada aku apa yang boleh aku simpulkan untuk hurai tentang realiti politik Kedah.

Lantas aku menjawab, 'tiada tempat untuk orang cerdik dan bijak dalam politik Kedah'.Kalau mahu berjaya jadilah orang bodoh, jangan langsung nak tunjuk pandai kerja, boleh bekerja, sebaliknya jadilah orang yang mudah dicucuk hidung dan mengiyakan saja cakap bos'. Nescaya engkau akan beroleh tempat dan kejayaan.

Prinsip ini terpakai sama ada untuk PAS, UMNO PKR dan DAP.

Amati beberapa contoh berikut hasil dapatan benar yang dialami oleh rakan-rakan sebangsa kita yang berbakat, punyai kemahiran,  boleh bekerja dan punyai idea.

a. Seorang sahabat berjawatan peguam dikerat sehingga tinggal batu nisan hanya kerana niatnya mahu menyertai cawangan UMNO di sebuah kawasan taman perumahan. Dia kini, menyertai cabang PKR Alor Setar.

b. Seorang pengurus berjawatan tinggi dengan sebuah agensi MULTIMEDIA milik kerajaan juga dicantas dan ditohmah dengan pelbagai tuduhan hanya kerana usahanya menghantar borang permohonan menjadi ahli UMNO di sebuah cawangan di Tasik Gelugor.

c. Seorang ahli pergerakan pemuda UMNO yang gigih berusaha, menjadi kontraktor kelas F yang berjaya hasil usahanya sendiri dan dengan berkat rezeki dari allah s.w.t dan begitu banyak menyumbang untuk aktiviti UMNO di cawangan dan bahagiannya meskipun bukan UMNO yang memberikan projek kepadanya.

Lantas dalam mesyuarat cawangan beliau langsung tidak dijemput sungguhpun menjadi ahli di Cawangan Gajah Mati Pokok Sena. Puncanya kerana KETUA CAWANGAN di kawasan tersebut yang merupakan drebar kepada MAT lebai Sudin takut si pemuda ini dinobat sebagai ketua cawangan.

Dan lebih malang mesyuarat cawangan di kawasan itu dibuat dibelakang but kereta, lebih parah isteri si ketua tadi adalah ketua wanita, adik ipar, ketua puteri dan adiknya ketua pemuda cawangan. Lebih lawak semua ipar duai termasuk ibu dan bapamertua membarisi senarai AJK Cawangan.

d. Seorang sahabat yang juga merupakan seorang ustaz, sering memberi kuliah agama di surau dan masjid kawasanya, gigih berbakti melalui program masuk kampung menghulur bantuan, bola, karom, papan dam, bola futsal untuk pemuda dan puteri di bahagiannya kini sedang diperhatikan oleh KETUA PEMUDA BAHAGIANNYA dan bakal menjadi mangsa cah keting terbaru hanya kerana KETUA PEMUDA BAHAGIANnya berasa tercabar kerana USTAZ tersebut kian popular dan dekat dihati masyarakat. Walhal USTAZ itu adalah ahli PEMUDA dan diangkat sebagai KETUA PENERANGAN UMNO BAHAGIAN oleh KETUA bahagian.


Contoh diatas bukan rekaan tetapi ianya benar-benar kejadian. Jadi aku nak tanya, apa ke jadahnya UMNO Kedah ni? Apakah sindrom penyakit rasa-rasa ini tidak pernah dialami di kawasan lain? Sudah tentu ianya berlaku. Inilah yang dikatakan DATO NAJIB, 'jaring gol masuk pintu gol sendiri'. UMNO mempupuskan keahlian dan meminggirkan golongan yang berkebolehan sebaliknya mengutamakan pihak yang pandai mengadu domba dan pihak yang bersedia menjadi BURUNG KAKAK TUA

Penyakit rasa-rasa bukan kerana fakta yang benar atau telahan yang tepat. Tetapi lebih didorong oleh nafsu nafsi, jeolous dan iri hati terhadap kebolehan orang lain.

Penyakit ini lebih gubra bila ditiup oleh HANTU RAYA yang ada disekeliling pemimpin besar dan pemimpin yang lebih banyak gunakan kuasa dari bekerja.hantu RAYA ini pula mudah mencari makan kerana pemimpin yang mereka dekati lebih banyak menggunakan kepala lutut, percayakan fitnah, tohmah dari menggunakan akal minda, iman dan tauhid dalam tindakan.

Amati contoh berikut berhubung penyakit rasa-rasa yang kini menjadi sindrom dan virus yang kian bernanah di kalangan bangsa kita.

Ini sekadar contoh. Contoh yang lain bolehlah rakan-rakan pakat tolong tambah untuk bahan perbincangan.

a. Aku rasa si Sobri Sudin tu didalangi oleh orang tertentu sebab tu dia berani desak KETUA PEMUDA KEDAH letak jawatan.

b. Dia kaya mungkin pasai dia kena loteri. Aku rasa bukan pasai dia pandai berniaga.

c. Kita kena cantas si mamat tu, sebab takut nanti dia nakbertanding lawan jawatan ketua. Lagipun si mamat tu pandai, cerdik, orang tua dia pun dihormati dan dia pun budak yang baik, tak dak kontroversi.

d. Kami rasa PAS perjuang Islam, UMNO kurang Islam pasai tu kami sokong PAS.

e. Saya rasa Anwar tak liwat, itu fitnah UMNO sahaja.

f. Rasanya USTAZ AZIZAN tak rasuah kot, dia ulama, pensyarah takan jadi MB dia nak ambik rasuah.

Sindrom inilah yang telah megharu birukan umat. Menjadikan umat ini berbalah, dan terus bersetuju untuk tidak bersetuju atas perkara-perkara asas yang melibatkan kepentingan mereka.

KEPADA semua pengikut setia KEDAH TIMES, ini adalah coretan terakhir dari aku. Segala salah dan silap harap dimaafkan, salam perpisahan aku hulurkan. Kepada komen yang menyokong terimakasih, komen yang mengutuk dan sekadar membaca apa yang tersurat tidak yang tersirat juga terima kasih aku ucapkan.

Aku akan berhijrah ke satu ruang dan medium yang lain, kerana seperti jawapan aku kepada KETUA PENERANGAN BAHAGIAN di atas, 'POLITIK KEDAH Tiada tempat untuk orang yang cerdik, bijak, kritikal dan membuat teguran membina serta ikhlas berjuang'.

Cukuplah sumbangan kecil aku kepada UMNO semenjak 1995 tatkala aku masih ditahun akhir jurusan SAINS POLITIK di UKM. Cukuplah sudah sumbangan penyelidikan aku berhubung politik KEDAH dan politik MALAYSIA yang kini tersimpan di khazanah UNIVERSITI seluruh negara sehingga menjangkau ke LIBRARY OF CONGRESS di US.

Cukuplah sudah bahan kajian dan dapatan aku tentang politik KEDAH yang selama ini dicilok dan disalin kulit oleh pihak SB dan MIO untuk tujuan dihantar ke pihak atasan mereka di BUKIT AMAN dan MINDEF.

Cukuplah kertas kerja, tulisan rencana, artikel yang selama ini aku menulis menghentam hipokrasi kerajaan PAS di Kedah.

Cukup sudah khidmat bakti aku membantu Zahid Hamidi calon UMNO semasa dia bertanding kali pertama di Parlimen BAGAN datoh semasa election 1995.

Cukup cukup la aku kerja keras siang dan malam untuk UMNO Kedah mulai election 1999, dengan duduk dalam jawatankuasa penerangan kempen yang diketuai oleh DATO PADUKA RAHMAN IBRAHIM ketika itu.

Cukup sudah pengorbanan darah, air mata bersama rakan-rakan sepasukan semasa memenangkan UMNO di zaman pentadbiran SYED RAZAK.

Cukuplah aku jadi mangsa hinaan, ugutan dan hampir dipecat dari jawatan hanya kerana dapatan kajian aku 8 bulan sebelum PRU 2008 mendapati BN Kedah akan tewas 23 kerusi DUN dan 11 parlimen

UMNO KEDAH boleh terus tidur lena dan nyenyak kerana tiada lagi insan kerdil bernama SOBRI BIN SUDIN anak penarik beca yang akan berkomentar dan menegur mereka.

USTAZ AZIZAN, SANUSI SETPOL DAN PAS KEDAH boleh terus sejahtera kerana tiada lagi artikel SOBRI SUDIN di Utusan MALAYSIA atau BERITA HARIAN yang berterusan mempertikaikan pentadbiran mereka.

Kepada Kedah Times, terima kasih dan rakaman penghargaan kerana memberikan ruang untuk aku mencatatkan sedikit sebanyak pengalaman melalui coretan yang tidak seberapa.

Jika ada ingatan tolonglah kumpul artikel yang aku hantar ke Kedah Times dan bukukan dia, buat dalam bentuk fastprint, kulit buku biar berwarna merah lambang bendera KEDAH dengan dibahagian atas ditulis KEDAH TIMES.COM. Dibahagian tengah kulit buku ditulis tajuk buku, berilah nama tajuk , 'GEBANG-GEBANG POLITIK KEDAH'. Hasil keuntungan jualan jika boleh dermakanlah kepada UMNO Kedah. Ini permintaan ikhlas dari aku. Ini cadangan tulus dari hati aku.

Salam perjuangan dan salam kemaafan dari aku untuk semua.S emoga segala usaha murni kita akan diberkati Allah s.w.t.

KedahTimes: KedahTimes mengucapkan ribuan terimakasih kepada Sdra Sobri Sudin kerana sudi menyumbang penulisannya di blog ini. Harapan kita ialah agar segala penulisan beliau itu dapat serba sedikit memberi impak ke atas apa yang diperjuangkan. Sdra Sobri dialu-alukan untuk menghantar penulisan di blog ini jika ada kelapangan. Sekali lagi TERIMA KASIH.

Read Full 5 comments

Rasuah Politik

Khamis, 28 Oktober 2010
Satu masa dulu kita dihiburkan oleh penceramah-penceramah PAS dengan ayat yang amat terkenal "beri gula, kita ambil, beri kain batik kita ambil, tapi undi kita beri kepada PAS". Ayat ini ditujukan kepada pihak UMNO dan BN oleh PAS. Dan kekerasan ayat ini ditambah dengan ayat RASUAH oleh UMNO dan BN.

Tetapi nampaknya hari ini sudah terang-terang perkara sebaliknya berlaku. PAS dan sahabatnya sudah terang-terang menjadi PEMBERI. Tetapi ayat baru dimainkan yang membawa maksud ' ini adalah sumbangan ikhlas dari PAS dan Pakatan Rakyat'.

Jika selalu menonton drama Melayu yang menonjolkan episod perbuatan jahat seseorang kepada seseorang muslim yang lain akan berakhir dengan dia sendiri akan menerima akibat atau balasannya ATAU pembuat kerja-kerja jahat itu sendiri akan menjadi apa yang sering dia katakan atau lakukan selama ini.

 Inilah yang berlaku kepada PAS dan PR! Hari ini disalurkan pelbagai pemberian didalam waktu masa berkempen. Tetapi yang lebih buruk lagi apabila lambang parti mereka secara terang-terangan menjadikan atau mensahihkan yang pemberian tersebut adalah dari pihak mereka.

Di Galas dan Batu Sapi perkara ini tidak ketinggalan dengan pemberian bungkusan yang berlambangkan logo PAS serta tawaran duit bagi menutup mulut atau membeli undi dari pengundi-pengundi tertentu.

Mungkin ini adalah balasan awal Allah SWT kepada pemimpin-pemimpin PAS yang sering menuduh pihak lain RASUAH tanpa menonjolkan sebarang bukti kukuh. Sebaliknya membawa cerita sehingga ke penghujung kampung supaya rakyat ditanamkan perasaan benci kepada sebuah parti yang hanya menjadi sebuah kenderaan untuk berjuang.

Apakah pemimpin-pemimpin PAS tidak merasa malu dengan tindakan mereka yang berlaku sekarang? Kerana ianya ibarat meludah ke langit, air ludah itu sudah tentu akan jaduh tepat ke atas muka sendiri. Dulu hujah dan ayat Quran digunakan untuk menuduh dan menghina pihak lain tetapi kini hujah logik akal digunakan untuk menghalalkan perbuatan sendiri.

Kumpulan-kumpulan seperti ini pernah muncul satu masa dulu dimasa kegemilangan Islam dan mereka-mereka ini adalah ditubuhkan oleh musuh-musuh Islam untuk meruntuhkan kegemilangan Islam pada masa itu.

Apakah juga seperti kumpulan-kumpulan tersebut? Hadi dan Ayat AlQuran menjadi alat untuk mereka menghalalkan tindakan buruk mereka! tetapi tujuan sebenar ialah menjahanamkan satu tamadun Islam yang dibina dengan titik peluh umat Islam sendiri.

Seruan kita kepada pendokong PAS, kembalilah kepada arus perdana dan sertailah pihak kerajaan yang sedang membangunkan satu tamadun Islam masa kini yang menfokuskan kepada pelbagai agenda Islam sperti ekonomi, peradaban pendidikan, undang-undang Islam secara komprehensif.

Jangan jadi Pak Kadok yang asyik merungut dan melihat keburukan orang lain sendiri sedangkan kain sendiripun sudah hampir terlondeh sehingga anu pun sudah dilihat orangramai.
Read Full 1 comments

Puak Khawarij menghasut di GLC

Selasa, 26 Oktober 2010

Agak tertarik Kedah Times membaca email yang dihantar pembaca kepada Ruang Bicara Faisal.

Surau-surau dikebanyakan syarikat GLC ini dijadikan tempat untuk menyindir serta penyebaran doktrin politik puak-puak yang berfahaman politik khawarij ini. Ini mungkin bukan berlaku di surau menara TM sahaja, tetapi juga kita amati betul-betul ianya berlaku di surau-surau lain milik TM.

Penceramah-penceramah agama dijemput yang sangat condong kepada penyebaran kebencian kepada pemerintah yang ada. Ini adalah kerana kebanyakan AJK Surau ini adalah mereka yang kerja hanya menunggu duit gaji bulanan masuk tetapi produktiviti kerja tidak setinggi mana. Malahan kekadang didalam mesyuarat-mesyuarat kerja harian pun diselit dengan kutukan dan sebaran perasaan kebencian kepada pemerintah.

Kita tidak hairan jika kebanyakan AJK ini adalah mereka yang produktiviti kerja atau sikap terhadap kerja amat 'loose' yang kebanyakan kerja harian diwaktu pejabat ialah dengan menjadikan HArakahdaily atau Malaysiakini sebagai favorite atau landing page kepada Internet Explore mereka.

Kerja mereka adalah memburukkan pemimpin serta menyebarkan propaganda yang belum tentu benar atau palsu kepada pekerja-pekerja GLC-GLC ini.

Mungkin Khazanah atau Kementerian berkaitan boleh cuba dapatkan sedikit statistik laman-laman manakah yang banyak dilawati dalam waktu kerja. Ini belum lagi kita berbincang mengenai emel korporat yang digunakan untuk menghantar email-email hasutan dan sebaran berita berunsur fitnah. Mungkin kita boleh buat PHD berkenaan dengan penggunaan email oleh pekerja-pekerja GLC.

Kita tidak mengatakan semua pekerja GLC seperti apa yang ditulis dalam Ruang bicara Faisal, tetapi sudah banyak kes yang ditemui adalah seperti yang didakwa penulis.

Contoh terbaru ialah penyebaran gambar-gambar IFF di Barcelona, surat tipu yang direka oleh pengkhianat negara tentang MITI dan Israel berkaitan perdagangan yang dihebahkan melalui emai korporat.

Jika kita teliti betul-betul, banyak kemudahan yang disediakan oleh GLC untuk kegunaan ramai disalahgunakan atau diambil peluang oleh talibarut khawarij untuk menghasut serta menyebar doktrin songsang mereka. Maka tidak hairan juga, kemudahan seperti ini digunakan untuk kutipan derma untuk tujuan buruk mereka.

Seperti RBF kata, kita menunggu jawapan dari peneraju GLC serta menteri berkaitan tentang perkara-perkara sebegini.
Read Full 4 comments

SADA - Syarikat siapa?

Dulu heboh diperkatakan berkenaan SADA. SADA ialah singkatan kepada Syarikat Air Darul Aman Sdn Bhd. Ada yang mengatakan ianya Syarikat Air Datuk Azizan kerana beliau adalah Pengerusi SADA yang memperolehi laba dalam bentuk elaun yang tinggi sebagai Pengerusi.

Pembekal air di negeri Kedah ini bermula dengan JKR air  dan seterusnya ditukar kepada Jabatan Bekalan Air  Kedah. Jabatan ini diletak terus dibawah kerajaan negeri Kedah. Maka segala semua keputusan serta duit kutipan hasil diurus dan dimasukkan ke dalam akaun kerajaan negeri. Satu sumber kewangan yang agak besar.

Pada 1 Januari 2010, Jabatan Bekalan Air Kedah di korporatkan menjadi SADA atau Syarikat Air Darul Aman. Maka bermulalah perikatan dengan akta-akta SPAN hasil dari kegatalan tangan MB Kedah menurunkan tandatangannya. Lesen operasi dikeluarkan kepada SADA pada 1 Jan 2010. Bermulalah era pengurusan air oleh sebuah entiti Sdn Bhd.

Apa yang MB tidak sedari ialah apabila Jabatan Air bertukar menjadi SADA, maka kutipan hasil air sudah tidak lagi boleh dimasukkan ke dalam akaun kerajaan negeri, sebaliknya dimasukkan ke dalam akaun SADA. Maka kuranglah kantung kerajaan negeri.

Jadi untuk mengembalikan kekurangan kantung hasil kerajaan negeri, maka keputusan kenaikan tarif telah diambil. Bukan MB atau Exco berkaitan yang membuat perisytiharan kenaikan tersebut sebaliknya dibiarkan kepada CEO SADA melakukannya. Nampaknya lepas tangan juga MB dan Exco yang bertanggunjawab berkenaan air.

Kenapa perlu dinaikkan tarif? Kantung sudah kurang, jadi mereka perlu cari jalan untuk mengembalikan kutipan yang satu masa dulu menjadi milik kerajaan negeri. Maka dengan kenaikan tarif, kutipan SADA akan meningkat, dan hasilnya lebih dividen disalurkan kepada kerajaan negeri. Maka harapan dengan kenaikan ini kantung yang sudah kurang akan kembali seperti dulu. Inilah sebab musabab utamanya kenaikan tarif tersebut.

Maka tercari-carilah apa yang nak diberitahu rakyat jelata kenapa tarif ini perlu dinaikkan. Timbullah masalah hutang yang kononnya dibuat oleh kerajaan terdahulu dan pelbagai lagi penyelewengan telah dilakukan oleh kerajaan terdahulu yang terpaksa ditanggung kerajaan sekarang.

Kerana amat terdesak, keluar juga dari mulut MB yang semua asset SADA telah diambil alih oleh PAAB (Perbadanan Air Asset Sdn Bhd).  Dengan ini SADA terpaksa membayar kos operasi yang tinggi kepada PAAB kerana menyewa kemudahan dan prasarana milik PAAB.

Soalannya kenapa semua asset SADA diambil alih oleh PAAB? Sedangkan tiada persetujuaan atau perjanjian ditandatangani oleh SADA dengan PAAB? Apakah SPAN dan PAAB adalah satu entiti? Sehingga MB menyangka yang menandatangani perjanjian dengan SPAN juga secara otomatik telah menyerahkan semua asset SADA kepada PAAB!

Inilah akibat sikap tidak ambil tahu MB Kedah ini. Apa saja dinasihat yang diberikan oleh pakar-pakar atau penasihat handalan, disebutnya secara terbuka tanpa usul periksa.

Akhirnya pecah tembelang mereka. Rakyat yang menderita sehingga ada penyokong kuat membuat demo di depan Wisma.

Inilah yang dikatakan Kedah Sejahtera, rakayt terima saja apa yang bahana ... hasil kebodohan pemerintah yang ada.
Read Full 4 comments

TAHNIAH.. TAHNIAH.. TAHNIAH..

Isnin, 25 Oktober 2010
Oleh : SOBRI SUDIN

Bacaan Surah Ar-Rahman yang aku baca selepas selesai solat magrib hari ni agak terganggu. Tiga empat kali hand phone aku berdering, nombornya pulak naik takut bila dilihat.. MESTI SOMEBODY.

Telahan aku benar belaka. Si pemanggil memaklumkan dan perkara ini bukan lagi rahsia, YB DATO MUKHRIZ bakal dilantik sebagai Pengerusi UMNO Kedah yang baru menggantikan LANUN SABAH (Panggilan PM.. bukan aku yang panggil).

Jika benar berita yang ku dengar ini, syukur alhmadlulilah, meskipun sudah ramai blogger pro UMNO kawasan utara yang sudah meramalkan perkara ini. Mudah-mudahan aura dan wow faktor akan kembali melekat kepada UMNO Kedah. Mudah mudahan UMNO Kedah tidak lagi mandom, lesu dan pancit tayarnya.

YB DATO MUKHRIZ jika benar berita ini, nyawa dan badan hamba serahkan, dengan darah dan air mata hamba pasakkan untuk gegarkan WISMA DARUL AMAN. Namun YB pastikan segala teguran, nasihat yang telah hamba lontarkan dan rakan-rakan blogger lain berikan berhubung percaturan politik Kedah dapat YB fahami dan teladani, janganlah pisang berbuah berkali-kali.

Pesan hamba, ingatlah di Kedah ini ramai pemimpinnya 'beraja dimata bersultan dihati' depan cakap lain belakang buat lain, hati-hatilah YB, TERUSKAN LEGASI AYAHNADA TUN MAHATHIR dan nenenda WAN MUHAMMAD SAMAN sebagai antara anak Kedah yang berjaya mencipta nama di HALL OF FAME.

Apapun tahniah.. tahniah.. tahniah.. SELAMAT BERTUGAS MEMIKUL AMANAH YANG BERAT.

Serangkap pantun dari hamba marhein yang hina:

TIADA BEBAN BATU DIGALAS
BEBAN YANG BERAT BERKATI-KATI
PENGERUSI UMNO PERLU DIGALAS
KAMIKAN TAAT SEPENUH HATI
Read Full 21 comments

IFF - Fashion Show : Lagi fitnah PAS

 Isnin, 2010 Oktober 25Strategi-strategi PAS memfitnah Rosmah dan fakta mengenai Islamic Fashion Festival yang diselindungkan!

Alhamdulillah, apabila penulis mendedahkan perbandingan peragaan fesyen-fesyen yang dipertontonkan dalam Islamic Fashion Festival (IFF) di kalangan tiga negara pengajur yang berbeza dalam posting sebelum ini (sini), terdapat ramai di kalangan penyokong BN yang pada mulanya termakan dengan fitnah PAS terhadap Rosmah telah mula menyedari perkara berkenaan.

Yang paling menggembirakan penulis, ada juga kalangan mereka yang di atas pagar dan penyokong Pakatan Haram sendiri yang mula menyemak semula kebenaran di sebalik fitnah PAS. Hasilnya, sebahagiannya mengakui, ia merupakan strategi PAS untuk meraih keuntungan poltik.

Bagi menampakkan ia dengan lebih jelas, penulis senaraikan strategi-strategi yang digunakan PAS untuk memfitnah Rosmah serta fakta yang diselindung mengenai IFF.

PERTAMA, PAS membangkitkan dan menwar-warkan isu IFF kononnya demi untuk kepentingan Islam.

Hakikatnya, PAS mempergunakan isu ini lebih dari memperjuangkan Islam. PAS sebaliknya mahu memperkukuhkan kedudukan politik mereka. Perkara ini terbukti apabila Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan sendiri terlepas cakap apabila mengatakan “mereka (PAS) mengambil pendekatan yang lebih bersifat untuk mendapat sokongan politik” dalam memperjuangkan perkara ini (sini). Ini bermakna, apa saja yang dilakukan mereka adalah muslihat politik demi untuk mendapat undi. Ia bukti PAS mempergunakan Islam untuk berkuasa.
KEDUA, PAS menggambarkan seolah-olah IFF dimiliki oleh Rosmah.

Hakikatnya, IFF diwujudkan oleh Nusantara Gems Sdn. Bhd yang dimiliki oleh Raja Rezza Shah, bekas pelakon yang pernah mewarnai industri hiburan tanah air. Rosmah hanya dilantik beliau sebagai PENAUNG untuk IFF.

Seseorang penaung yang dilantik untuk sesebuah persatuan, pertubuhan atau mana-mana badan hanyalah bertujuan untuk “menguntungkan” organisasi berkenaan. Dengan kata lainnya, nama penaung yang dilantik itu “dipergunakan” untuk sama ada meningkatkan imej atau memudahkan urusan organisasi.

Seseorang penaung hanya memberikan buah fikiran untuk memajukan organisasi dan beliau langsung tidak berkuasa untuk menentukan perjalanan organisasi berkenaan. Apatah lagi menentukan tindakan yang boleh atau tidak boleh dilakukan.

Dalam konteks IFF, ternyata, nama Rosmah digunakan sebagai Penaung untuk memudahkan Nusantara Gems mendapat publisiti dan sumbangan dana kewangan. Tidak sukar untuk memahaminya. Hanya PAS yang sengaja buat tidak nampak perkara ini demi untuk keuntungan politik.


KETIGA, PAS menggambarkan Rosmah yang menguruskan IFF sama ada yang berlangsung di dalam atau luar Negara. Rosmah diperlihatkan sebagai orang yang bertanggungjawab terhadap segala pengisian aktiviti termasuk menentukan senarai pereka fesyen dan jenis-jenis pakaian yang perlu dihasilkan oleh mereka.

Hakikatnya, perjalanan dan pengendalian IFF diuruskan oleh jawatankuasa di Negara penganjur dan diawasi oleh Raja Rezza. Tema, pemilihan senarai pereka fesyen dan segala pengisian IFF diuruskan oleh mereka. Kebiasaannya, tema yang dipilih adalah bercirikan tempatan dan antarabangsa.

Oleh itu, Rosmah langsung tidak terlibat dalam pengisian dan perjalanan IFF. Kehadirannya ke IFF di dalam atau luar Negara (Monte Carlo, Dubai, Indonesia atau mana-mana negara) sama ada bersama Najib atau tidak hanyalah sebagai Penaung, bukan sebagai pemilik acara!


KEEMPAT, PAS menonjolkan pakaian para peraga wanita yang mendedahkan aurat untuk menunjukkan IFF tidak Islamik.

Hakikatnya, para peraga yang terlibat dalam pertunjukan IFF bukan hanya melibatkan wanita, peraga lelaki turut terlibat. Malah, kanak-kanak turut memperagakan pakaian. Jumlah pakaian yang menepati syarak (menutup aurat sama ada bagi lelaki, wanita dan kanak-kanak) yang diperagakan sebenarnya jauh lebih besar jumlahnya berbanding dengan yang tidak.
Ini bukan bermakna penulis ingin mempertahankan apa yang salah. Salah tetap salah, namun penulis hanya ingin mendedahkan apa yang tidak ditunjuk oleh PAS. PAS hanya melihat kepada satu titik hitam di atas kertas A4 berbanding keputihan kertas berkenaan yang jauh lebih besar saiznya. Yang buruk hanya pada orang lain, yang suci kononnya hanya mereka.


Hasil karya Penyokong Ajaran Songsang


KELIMA, PAS mendakwa Rosmah dan para pereka pakaian jahil dan tidak Islamik kerana terdapat pakaian yang didakwa menggunakan ejaan nama Rasulullah.

Hakikatnya, pakaian yang diperagakan oleh para model (sama ada lelaki atau perempuan) sebenarnya tidak semuanya direka oleh pereka beragama Islam. Sebelum sesebuah IFF dilangsungkan, semua pereka yang diundang termasuk yang bukan beragama Islam, akan diterangkan berkaitan dengan tema IFF mengikut Negara pengajur. Kebiasaannya, para pereka akan memilih nilai-nilai tempatan (Negara pengajur) atau membawa nilai-nilai dari Negara mereka.

Dalam kes pakaian yang didakwa menggunakan ejaan nama Rasulullah, perekanya ialah Parfait Behen yang berasal dari Cameroon. Beliau bukan seorang yang beragama Islam. Tema yang dibawanya adalah dari negaranya sendiri, Cameroon. Penghasilan pakaian yang dihasilkannya adalah mengikut sosio budaya di negaranya.

Penulis percaya, Behen tidak mengetahui adab dan etika berpakaian dalam Islam. Beliau menghasilkan pakaian berdasarkan pemerhatiannya terhadap budaya dan adat masyarakat Islam yang jumlahnya sangat kecil di negaranya. Di Cameroon, pecahan masyarakatnya mengikut agama adalah 20% Islam, 40% Kristian dan 40% lagi mengamalkan kepercayaan indigenous yang diwarisi turun-temurun (sini).

Sekali lagi dinyatakan, penulis tidak bermaksud untuk menegakkan benang yang basah. Salah tetap salah. Namun dalam kes ini bukanlah Rosmah yang bertanggung jawab. Seharusnya Negara pengajur dan Rezza yang menapis terlebih dahulu semua pakaian yang ingin diperagakan.

Jadi, apa perlu dipalitkan dosa berkenaan sepenuhnya kepada Rosmah. Ya, mungkin beliau ada berdosa sebagai penaung IFF. Biar Allah yang menentukan besar kecilnya dosa beliau. Jangan pula kita yang menjadi penghukum dan menjatuhkan maruahnya semata-mata untuk mendapat sokongan politik!


KEENAM, PAS mewujudkan page di Facebook untuk memburukkan Rosmah. Ia kononnya untuk menunjukkan mereka prihatin akan “ketidak-Islamik” IFF.

Hakikatnya, page yang diwujudkan ini bertujuan politik sepenuhnya untuk keuntungan PAS. Page-page yang diwujudkan seperti Rosmah Mansur,kenapa hina agama sendiri?, Rosmah Mansur, sila minta maaf pada umat islam, Rosmah Mansur, Please apologize to Muslims dan Rosmah Mansur, please say sorry to all muslim and muslimat kesemuanya dilihat lebih untuk menghina peribadi Rosmah dan Najib, bukannya untuk mempertikaikan IFF.

Gelaran-gelaran yang diberikan seperti Bik Mama, perempuan puaka dan perempuan rambut tebuan langsung tidak berkaitan berkaitan dengan IFF. Apa yang jeliknya juga, ramai yang menghina Rosmah kerana tidak bertudung turut tidak memakai tudung. Ada sebahagiannya pula berpakaian seksi, jauh lebih seksi dari model yang terlibat dalam IFF.

Inikah hasil didikan PAS terhadap golongan muda? Mengapa mereka tidak diajar untuk melihat diri sendiri? Lihatlah bagaimana PAS sanggup menghalalkan tindakan mereka semata-mata demi undi! Orang lain buat haram, mereka buat, boleh saja, asalkan menguntungkan politik PAS!

KESIMPULANNYA, strategi-strategi yang digunakan PAS untuk memfitnah Rosmah ini terbukti AMAT BERJAYA untuk mengukuhkan sokongan di kalangan penyokong tegar mereka, menarik pengundi atas pagar dan membengongkan penyokong BN.

Walau bagaimanapun penulis percaya, lama-kelamaan, kebenaran dan hakikat akan terdedah dengan sendirinya, biarpun ia memakan masa.

Jentera BN di Galas dan Batu Sapi perlu bersedia sepenuhnya. Isu ini pasti akan dimainkan PAS dengan lantang dalam pilihan raya kecil berkenaan.

Marilah kita berdoa agar dijauhkan dosa fitnah dan sentiasa berada di siratulmustaqim serta diredhai oleh-Nya.

Nota kaki: PAS perlu dibaca sebagai Penyokong Ajaran Songsang dan mohon membaca keseluruhan artikel sebelum memberikan ulasan. Terima kasih.
Read Full 5 comments

Hipokrasi tahap tertinggi

 Salam Kedah Times,

Jika dulu sewaktu kami berjuang didalam PAS, DAP adalah musuh utama kami. Amatlah sensitif jika bendera roket digantung bersebelahan bendera PAS. DAP adalah musuh nombor wahid bagi kami walaupun UMNO selalu mencanangkan yang PAS bersekongkol dengan DAP dalam pilihanraya.

Semua pemimpin dan ahli menafikannya. DAP dan PAS ibarat anjing dengan kucing. Tidak boleh berdekatan, malahan sentiasa berseteru.

Tapi kini semuanya telah berubah. DAP adalah kekasih disanjung. Apa saja yang dilakukan oleh DAP menjadi pujaan PAS. Kucing yang menjadi seteru anjing dulu telah bertukar wajah. Anjing yang dulu dan kini  sangat garang menentang Islam kini telah boleh dibawa masuk ke dalam masjid dan tempat ibadah orang Islam.

Sudah tiada lagi rasa malu untuk berpelukkan dengan DAP Over my Dead Body dalam apa saja program atau majlis. DAP sangatlah suci dimata PAS berbanding dengan UMNO. UMNO lebih jijik daripada PAS. DAP dianggap PAS lebih memahami Islam dari orang-orang Islam UMNO sendiri.

Amatlah sedih kerana PAS sudah secara simbolik mengiyakan kata-kata pemimpin mereka terdahulu yang menyokong UMNO adalah haram dan penyokong UMNO adalah kafir.
Jika diteliti mereka sepatutnya memilih untuk bersahabat dengan pendokong-pendokong Islam, sebaliknya memilih untuk bersekongkol dengan OVER MY DEAD BODY. Ini secara simboliknya mengatakan yang penyokong UMNO sudah lebih teruk dari DAP. Atau secara 'direct' nya UMNO adalah "kafir'.

Kita tidak pasti apakah mimpi PAS sekarang yang cuba untuk tidur sebantal dengan DAP. Jika MCA dan DAP walaupun tidur berlainan bantal tetapi mempunyai mimpi yang sama. Tetapi PAS mimpi apa?

Apakah mimpi PAS sama dengan mimpi UMNO tetapi kerana ego yang amat tinggi mereka tidak sanggup untuk tidur sebantal dengan UMNO sebaliknya memilih untuk tidur bersama DAP. Atau mimpi mereka sudah sama dengan mimpi DAP. Hapuskan Melayu, Islam dan Raja-Raja Melayu!

Jika UMNO memilih untuk mempertahankan Melayu, Islam dan Raja-raja, apakah cuba dipertahankan oleh PAS dengan bersekongkol dengan DAP yang terang tidak menyukai Islam, Raja dan orang Melayu? Apakah perjuangan PAS sebenarnya?

Kita lihat NIk Aziz sudah dipuja sehingga setaraf wali; boleh diibaratkan Sai Baba PAS. Gambar digantung didalam rumah, dicermin kereta ada gambar Nik Aziz. Apakah pengikut PAS sudah menjadi seperti pengikut Sai Baba?

Maka dengan itulah mereka memilih untuk bersama DAP. Berjuang bersama pakatan yang terang-terang anti Melayu, anti Islam dan anti Raja.

Saya menyeru rakan-rakan seperjuangan dulu supaya sedarlah, siapa sebenarnya pemimpin-pemimpin PAS. PAS sudah tiada arahtuju perjuangan. Harta kekayaan dan kuasa menjadi buruan pemipin mereka. Jauhkan kita dari mereka jika kita tidak mahu dihancurkan oleh Allah SWT kelak.

Marilah kita kembali menegakkan Alif Baa Taa.
Read Full 1 comments

"MAQASID DAN MANHAJ PERJUANGAN" - BINATANG APA NI ?

Tajuk ucapan Khairy Jamaluddin, Ketua Pemuda UMNO, menantu Tun Abdullah Badawi bertajuk "MAQASID DAN MANHAJ PERJUANGAN" bunyinya macam bahasa Hindi, Pashtun, Parsi atau Arab? Hebat! Cukup hebat mengalahkan semua tajuk ucapan dari Presiden, Timbalam Presiden, Ketua Wanita atau Ketua Puteri.

Apa itu MAQASID dan MINHAJ, ikut kawan saya yang menuntut di Jordan, MAQASID bermaksud MATLAMAT dan MINHAJ ertinya PENDEKATAN, jadi ianya berbunyi MATLAMAT DAN PENDEKATAN PERJUANGAN, yang KJ buat semua orang susah pasai apa? Dulu Anwar Al JUBB pun suka guna istillah yang haru biru macam ni, patutlah KJ pi hantar pasport antarabangsa Anwar kerumah Anwar, rupa-rupanya mereka ini satu species.

Selepas di teliti beberapa perenggan teks ucapan KJ saya amat marah kerana beliau menghina DASAR EKONOMI BARU dan orang orang Melayu, KJ kata dia ada berjumpa dengan beberapa pemuda melayu dan bertanya kepada mereka berkenaan pendapat mereka berkenaan DEB, jawab si anak muda melayu itu ialah, apa yang aku dapat dari DEB, pendapatan dibawah paras kemiskinan dan kawan-kawan yang berpindah ke bandar-bandar hidup dalam kedaifan sebab kos sara hidup di bandar terlalu tinggi. Anak muda ini berpendapat DEB hanya untuk golongan ELIT sahaja, 30 peratus ekuiti tidak bermakna apa-apa kepada kami kerana kami tidak mampu membeli saham.

Anehnya KJ seorang pemuda yang cukup pintar dan berkelulusan Universiti yang tersohor didalam dunia tapi dia tidak dapat mematahkan dan memberi penjelasan kepada anak muda ini. Tidak tahukah KJ berapa juta anak muda melayu dari kampung dan bandar telah mendapat manfaat dari DEB, berapa ribu sekolah rendah, menengah dan universiti yang telah dibina oleh Kerajaan berpandukan kepada garis panduan DEB. Berapa ramai jumlah profesional Melayu, peguam, doktor, jurutera, ahli akademik dan tokoh- tokoh perniagaan yang telah pun bergelar jutawan dihasilkan sejak DEB dilancarkan selepas peristiwa 13 Mei 1969. Mungkin KJ buta huruf atau buta warna.

Beliau juga mencadangkan agar Kerajaan melaksanakan meritokrasi didalam semua bidang, jika ini berlaku apa akan jadi pada anak-anak melayu di luar bandar, bolehkah mereka bersaing dengan anak anak kaum lain yang belajar di bandar-bandar yang semuanya lengkap serta canggih. Maksud KJ secara halus ialah semua bentuk kuota dan Hak hak Melayu Bumiputra hendaklah dihapuskan.


Kesimpulannya ialah KJ merupakan contoh anak melayu yang telah berjaya tetapi telah lupa asal usulnya dan telah lupa daratan tentang perjuangan datuk neneknya yang telah bertungkus lumus memperjuangkan HAK-HAK Melayu di bumi Melayu. Beliau adalah seorang Melayu LIBERAL sama pendirian dengan Melayu Melayu Liberal didalam Pakatan Rakyat atau UMNO seperti Zahid Ibrahim, Khalid Samad, Anwar Ibrahim, Nazri Aziz, Tengku Adnan dan ramai lagi. Melayu ini harus dinyahkan dan disisihkan dari mana mana parti politik dan kita kena tentukan mereka ini kalah didalam PRU 13 nanti.

1 Melayu
Read Full 3 comments

STRATEGI.. SAT LAGI DAN SIAPA MAU KERUSI?

Sentuhan kalam: SOBRI SUDIN

Dato Man Aziz SUK UMNO Kedah berteriak di PWTC bahawa UMNO Kedah ada 7 strategi dan akan.. akan.. akan.. melaksanakan 13 aktiviti teras untuk merampas kembali Kedah dari PAS..

Macam ku biasa dengar ungkapan itu.. tapi dimana ya?.. bila ya?.. ooh dua tahun dulu rupanya.

Inilah malang bertimpa malang, dah hampir 3 tahun UMNO Kedah menjadi pembangkang. Baru kini mereka bercakap soal strategi. Itu baru bercakap.. tindakannya belum tentu jadi.

Mari kita belajar perkara asas dalam politik.. Jangan marah na.. sedikit kuliah dari aku yang juga masih lagi belajar..

a) Outcome politik itu apa? Tindakan dan gerakerja.
b) Audit politik itu apa? Menang dalam pilihanraya umum atau kecil.
c) Kejayaan politik itu apa ukurannya? Meningkatkan pengaruh parti dan memastikan rakyat menerima dan menyokong parti.
d)Kepimpinan politik itu apa? Bekerja, berkhidmat menyelesaikan isu ahli, masalah rakyat dan mampu membawa kebaikan kepada masyarakat dalam pelbagai bidang.

Tak perlu nak kertas kerja berjela-jela, tak perlu pakar runding Profesor cari makan dari UUM. Kita tanya UMNO Kedah.. sepanjang Mac 2008 hingga Oktober 2010 apa aktiviti yang telah dilaksanakan sehingga aktiviti tersebut menjengah ke semua 15 bahagian UMNO di Kedah dan lebih 2000 cawangan?

Kita tanya UMNO Kedah lagi sudah berapa banyak ceramah gerak gempur mendedahkan penyelewengan PAS di Kedah diadakan?

Kita soal mereka lagi, apakah dapatan mereka berhubung tinjauan sikap ke atas lebih 430,000 pengundi muda di Kedah (berumur 21-40 tahun). Lazimnya kajian tinjauan sikap dibuat setiap 3 bulan sekali.

Kita selidik lagi UMNO Kedah berapa banyak peruntukkan yang mereka dapat dari UMNO Malaysia? Yayasan menatang apa tak tau yang UMNO Kedah buat dan dari pejabat PM?

Berapa banyak yang telah disalurkan untuk Bahagian, Cawangan, Pemuda, WANiTA DAN Puteri?

Jika dibuat aktiviti dan program sila nyatakan program apa, bila dan berapa jumlahnya serta apa kesannya?

Kita terus tanya UMNO Kedah sudahkah dibuat retreat setiap UMNO Bahagian? Sudahkah diaktifkan jentera pilihanraya? Sudahkah dikemaskini daftar ahli dan daftar pemilih mengikut daerah mengundi?

Sudah selesaikah membuat kajian SWOT dan menyiapkan profail kawasan DUN dan Parlimen? Sudah disiapkah isu apa yang bakal diketengah untuk dibentangkan kepada rakyat dalam kempen pilihanraya umum nanti?

Sudah dikenalpastikah "winable candidate" yang boleh membawa obor kemenangan kepada UMNO dalam PRU nanti?

Sudah diselesaikankah pergeseran UMNO Bahagian Pokok Sena, Kuala Kedah, Baling, Padang Serai, Kulim, Sungai Petani, Langkawi, Padang Terap, Aloq Setar, Jerai dan di Jerlun sendiri?

Bila UMNO Kedah nak mulakan latihan pilihanraya olok-olok di 36 DUN dan 15 Parlimen di Kedah.

Untuk PEMUDA pula, sudahkah dikenalpasti penceramah muda dari setiap bahagian untuk menyebar dan mempromosikan bahawa pemuda dan UMNO tetap peduli nasib orang muda?

Sudahkah dibuat satu plan tindakan untuk menggempur semua DUN yang dimenangi pembangkang. Blog, facebook, twitter sudah dibuatkah oleh semua pimpinan pemuda bahagian dan negeri. Jika ada berapa ramai dah pengikutnya, Dato najib punyai facebook pengikut dia stengah juta, Tun MAHATHIR DEKAT 2 juta, hangpa punya berapa?.

Sudahkan hangpa kenalpasti golongan profesional anak muda, teknokrat, usahawan, ulama muda, intelektual muda, pimpinan NGO yang boleh diajak ikut serta untuk sama-sama berganding bahu bagi mempromosikan UMNO di kalangan orang muda. Atau hangpa takut ajak puak ni mana la tau kot-kot hangpa satgi lepas ketepi sebab KETUA PEMUDA KEDAH lulus SRP, Naib Ketua lulus SPM. Bukan hina lulus SRP atau SPM tapi satu ja pesan jangan jadi 'bodoh sombong', ingat 'kunci ilmu pengetahuan adalah dengan bertanya'...itu kata Saidina Ali. r.a.

Kalau ikut dialetik approach Hegel dan tesis serta antitesis Plato dan Aristotle pula, 'untuk mendapatkan pengetahuan yang benar kita perlu kemukakan pertanyaan yang wajar'.

PUTERI UMNO pula.. puak ni aku malas nak tegur apa.. LU PIKIRLAH sendiri.

Bangun-bangunlah semuanya, bingkas kita redahi terusan, sawah bendang, jengah orang desa, bandar, pinggir bandar, imarahkan surau, masjid, rumah anak yatim, kita gerakkan Bahagian, cawangan, teguhkan kembali semangat, cari seramai mungkin kawan bukannya bermusuh dengan fokus kita untuk menang pilihanraya.. Boleh ka tidak?

OOPS... Dato Seri Najib dah kata akan berlaku perubahan kepimpinan UMNO dibeberapa peringkat.. semua dah tahu ini melibatkan Pengerusi UMNO Negeri Kedah, Penang, Trengganu, Selangor dan Wilayah.

Baiklah transformasi memang elok, tetapi jangan hanya orang yang bertukar, sikap dan pendirian serta pendekatan langsung tidak berubah.

Di Kedah ada 4 calon yang sedang bersaing dan menjadi pilihan pucuk pimpinan, untuk diberi kerusi pengerusi UMNO Kedah. Calon-calonnya ialah

1) YB DATO SERI MAHDZIR KHALID
2) YB DATO PADUKA AHMAD BASHAH ABU HANIFFAH
3) YB DATO SERI JAMIL KHIR BAHAROM
4) YB DATO MUKHRIZ TUN MAHATHIR

Siapa pun yang dapat kerusi tersebut ubahlah segera pendekatan UMNO Kedah, jangan diulangi kesilapan lalu, jangan luka lama berdarah kembali, jadilah jeneral yang disegani yang mampu menyatu seluruh ahli UMNO kEDAH dan merangsang semangat melalui gerakerja berkesan dikalangan ahli BN Kedah..

Selamat berjuang dan selamat bertugas untuk calon yang bakal beroleh kerusi PENGERUSI UMNO NEGERI. Dah penat dah tegur, bincang dan muzakarah disana sini namun hasilnya masih tidak memberi erti.

AYUH UMNO KEDAH, JAYAKAN SEGERA TRANSFORMASI, BUKAN LAGI MENJADI NASI BASI.. Moga rakyat dan pengundi Kedah kembali meyakini dan mengundi UMNO..
Read Full 4 comments

ALIFF, MIM, NUN, WAU..(Bahagian ke 2)

Ahad, 24 Oktober 2010
Oleh: SOBRI SUDIN


Penat badan yang belum hilang menjadi bertambah letih bila sahabat lama Syed Sobri, ADUN Kuala Nerang yang kini menjadi fokus kesan isu muflisnya menghubungi aku.

"Tolong jelaskan keadaan sebenar pada media tentang desas desus saya muflis dan by-election yang kununya bakal diadakan di DUN Kuala Nerang", getus hatinya pada aku dengan riak wajah yang aku lihat berserabut dengan seribu tekanan. Umpama kuih karas yang cukup sukar dirungkaikan.

Prinsip sahabat mesti sedaya upaya menolong sahabat dalam kesusahan. Setelah meneliti kesnya secara empiris, aku memanggil sidang media, lantas aku perhalkan apa yang betul apa yang tidak. Terimakasih pada rakan-rakan media yang sudi berkumpul pagi tadi di Hotel Seri Malaysia, Aloq Staq.

Isu asasnya tiada apa pun yang perlu dihebohkan,petikan Malaysian Insider berhubung kes beliau terpesong dari fakta. Hasil dari siasatan dalaman gembur gembur bahawa Syed Sobri muflis ditiup semboyannya oleh dua tokoh UMNO Kedah yang berpangkat tinggi. Individu A..sudah mencanang kepada orang kampung bahawa beliaulah akan menjadi MB jika menang nanti..POODAH..kalau menang kerusi sendiri tapi ditempat lain kalah bagaimana mahu ditubuhkan kerajaan BN?

Tokoh kedua pulak amat bencikan Syed Sobri kerana keghairahan Syed Sobri bercakap isu-isu kepentingan rakyat umum. Aku dah kata dah yang sering mengalahkan UMNO bukannya puak PAS,PKR atau DAP tetapi isu dalaman UMNO sendiri.

Hakikatnya urusan hutang Syed Sobri dengan EPF sudah dibereskan oleh peguam beliau Stanlyus Velayutham melalui pembayaran secara berjadual. Isu muflis langsung tak timbul(tak payah la aku hurai bab proceeding mahkamah kerana orang Kuala Nerang bukannya faham). Tetapi mudah sahaja, kalau nak fahami isu ini, dalam kesjenayah seperti pembunuhan Dato Sosilawati sendiri sekalipun, dari sudut teknikal beliau masih hidup disebabkan ujian DNA belum mengesahkan kematiannya.

Jadi inikan pula dalam kes sivil seperti isu hutang. Usahawan atau peniaga mana yang berniaga tanpa hutang?. Tan Sri Syed Mokhtar sendiri punyai hutang di bank lebih RM1.6 bilion walaupun dia orang ke-6 terkaya di Malaysia. Ada orang berhutang kredit kad, hutang kereta, hutang beli rumah, hitang janji pada rakyat, hutang pada agama, hutang kawan, hutang pada musuh dan banyak lagi.

Tidak apalah,prinsip pentingnya ada beberapa individu di Kuala Nerang yang sebenarnya cukupkecewa bila Syed Sobri hakikatnya tidak mmuflis. Individu yang sudah menempah baju MELAYU di Tukang Jahit Preman(sebelah restoran Seri Pumpong) dan juga individu yang tergesa-gesa balik dari persidangan UMNO di PWTC semata-mata nak 'chop' dulu tempatnya bagi dipastikan dia akan dicalonkan untuk N7 DUN KUALA NERANG.

Bagi aku kalau Syed Sobri selepas ini memilih untuk meletakkan jawatan atau masuk PAS(mana tau kot-kot dia pun dah cemuih dengan gelagat puak UMNO yang masih amal MODEL POLITIK KUNO), maka bolehlah kita tengok tahap kekuatan UMNO Kedah.

Namun secara jelas, dalam keadaan UMNO KEDAH kini, buatlah pilihanraya kecil dikawasan mana sekalipun di kedah ini, jawapan yang pasti UMNO akan kalah. Bukan kerana PAS hebat akan tetapi usaha dan gerakerja UMNO tidak meyakinakn pengundi dan rakyat untuk membolehkan UMNO diberi kemenangan.

UMNO Kedah hakikatnya kepupusan calon. Kurang idea dalam tindakan. Strategi dan pendekatan terlalu perlahan, mengamal sikap tunggu dan lihat, tidak punyai senjata ampuh yang bersifat connectivity untuk kill PAS once for all.

Dengan tempoh masa yang kian berlalu, harapan kini terletak pada third forces, calon bebas yang berkualiti untuk sama-sama bergabung membenam keangkuhan PAS, PKR dan DAP di Kedah.

Seperti yang aku katakan sebelumnya dan kini ayat ini ditulis pula oleh NORBISHA, jikapun PAS akan hancur bukan dek disebabkan ancaman atau gugatan dari UMNO sebaliknya kehancuran PAS, kesan gerakan dari ahlinya sendiri yang kini kian membenci Azizan dan sekupunya.

Entahlah, Dato Najib berikrar dengan darah dan nyawa untuk pertahankan PUTRAJAYA dari jatuh ketangan PAKATAN pembangkang... Dalam kes di Kedah siapa pula yang sanggup pertaruhkan nyawa dan darah untuk mengambil kembali WISMA DARUL AMAN dari USTAZ AZIZAN?.

Ada sapa-sapa calon dari UMNO Kedah?. Setakat la tak nampak tokoh seorang pun, sebab hampir kesemuanya sedang mengalami sindrom andropaus..

ENTAHLAH sampai bila AMNO Kedah akan terus menjadi sarkas, berteriak dan mempamer aksi hebat sekadar digelanggang sendiri, lebih banyak berlakon dari bertindak secara real...Apa pun kita akan saksikan kesudahan ALIFF, MIM, NUN, WAU, di Kedah..Mampu menggugat Azizankah? atau terus tidur lena agar mudah kita taburkan bunga di atas pusara.
Read Full 9 comments

ALIFF, MIN, NUN, WAU...?(Bahagian 1)

Sabtu, 23 Oktober 2010
Oleh: Sobri Sudin
Dah agak lama papan kekunci notebooku tidak diketuk..Penat badan masih terasa, tadi subuh baru tiba di rumah setelah seminggu berada di Melaka, Selangor dan Negeri Sembilan. Banyak lagi kerja-kerja penyelidikan perlu dibereskan, namun Insya-Allah dateline yang diberi sehingga hujung bulan ini pasti mampu dipenuhi.
Semasa di KL sempat juga meninjau suasana perbahasan di PWTC, rakan-rakan pemuda tak putus-putus ucap tahniah atas keberanian Barisan Bertindak Selamatkan Kedah yang pada mereka telah berjaya mengabulkan hasrat yang sudah mereka pendam sekian lama. Rupanya ramai AJK Pemuda seluruh bahagian di Kedah, veteran UMNO, tokoh pemikir, penganalisis politik, dan pimpinan yang bersetuju dengan apa yang aku dan rakan-rakan pemuda marhein lain buat.
Walaupun ramai juga yang mencemuh,memaki, mengugut tetapi aku bukan orang biasa yang mudah diugut. Aku akan buat apa yang aku rasa nak buat tanpa perlupun siapa-siapa dalangi aku..Terimakasih dan rakaman penghargaan buat semua rakan seperjuangan yang tak putus-putus menghantar khidmat pesanan ringkas menyatakan sokongan dari belakang(ingat! Jangan main belakang).
Bukan mudah nak menjadi pencetus, bukan mudah nak mengorak langkah menjayakan transformasi. Aku bersyukur kerana secara tidak langsung TPM mula bercakap tetang kad skor untuk menilai pencapaian dan prestasi kepimpinan pemuda, wanita dan puteri dan semua peringkat.
Aku kian kagum dengan keberanian Basori(KETUA PEMUDA JERAI) yang mula berani sebagai wakil Kedah menegur KJ yang banyak menabur janji kosong untuk memperkasakan PEMUDA KEDAH. Namun pesan aku pada Basori dalam ruangan ini, janganlah sangat kita harapkan anak duta dan menantu bekas PM tu nak bantu Kedah..Kita gembleng tenaga anak Kedah untuk ubah Kedah agar tidak terus berada ditangan 'SAUDAGAR MIMPI AZIZAN AL-TIDURI'.
Cumanya pergerakan PUTERI nampak seperti perlu banyak lagi ditransformasikan. Kursus pengucapan awam pada aku wajib menjadi silibus utama kepada pimpinan PEMUDA DAN PUTERI. Mereka perlu disemarakkan dengan budaya ilmu, critical thinking and analysis dan juga kepakaran dari sudut mengaplikasikan neurolinguistik..Agak-agak orang Kuala Nerang faham ka dak menatang apa ni?. 
Sebab ada seorang kawan bercerita, dalam satu mesyuarat luar biasa untuk dipecat seorang ADUN UMNO di Kedah, terkeluarlah perkataan 'kronologi'(diucapkan oleh AJK UMNO Bahagian yang memang bijak dan berilmu). Lantas disambut dengan pertanyaan oleh seorang lagi AJK Bahagian yang gamaknya masih lagi dalam era UMNO zaman batu, lantas berkata, "yang hang ni dok bincang bab 'LOJI' air tang mana lagi di Kedah ni, kita bincang bab nak pecat ADUN ni".
Janganlah kita ketawakan orang itu, barangkali deria pendengarannya kian dimamah usia, setua usia UMNO yang sudah memasuki 64 tahun. Jadinya Model Politik Baru gesaan PM hanya boleh berlaku dengan syarat berikut:
a) Semua pimpinan yang kubur kata mari dan rumah kata pergi dengan rela hati melepaskan jawatan, membimbing tenaga muda untuk dijadikan barisan pelapis.
b) Semua pimpinan dan ahli dapat mengamalkan budaya Iqra, budaya ilmu, budaya ilmiah dan menggunakan daya fikir dan potensi minda sepenuhnya untuk menjayakan hasrat dan misi UMNO. 
c) Semua ahli dan pimpinan ikhlas, jujur dalam berjuang. Menolak tepi kepentingan peribadi, punyai ihsan dan berlaku adil pada pengikut dan orang bawahan..(Dok tunggu punya tunggu bila la si BADROL ni nak submit nama aku kat Pemuda UMNO MALAYSIA dan seterusnya disahkan oleh MKT untuk memecat aku..senang sikit nak bekerja..sebab dalam UMNO ni..kita kena sokong semua..BURUNG KAKAK TUA...).Walhal Dato Najib sebagai Presiden, TPM cukup terbuka..tapi keteloi yang dibawah ni lebih sudu dari kuah..
d) Semua pimpinan dan ahli mampu memahami isu rakyat, tahu bagaimana mengketengahkan isu rakyat dan berupaya melakar strategi terbaik untuk memperjuangkan isu rakyat dan hasil terakhirnya mampu memanfaatkan rakyat.
e) Semua pimpinan dan ahli UMNO benar benar memahami apa itu UMNO? apa itu matlamat UMNO dan apa itu perjuangan UMNO? Kalau ikut kata P.RAMLEE UMNO itu Alif Mim Nun Wau...SARKAS...Jangan marah aaa..marah nanti kena jual.
Akan bersambung di Bahagian ke-2

Read Full 4 comments
 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates