Jumaat, 21 Januari 2011

I'M LOOKING FORWARD..!!!!!

SOBRI SUDIN

1. Persidangan meja bulat bersama rakan-rakan sekuliah dulu semasa melanjutkan pengajian pasca siswazah di universiti di utara England, berjaya mencapai beberapa rumusan.

2. Rakan aku yang bernama Yudi-bukan YAHUDI(dia ni pandai buat satay, tapi versi Indonesia-bila dia pekena satay yang aku buat versi Malaysia, dia pun respek) yang kini berpangkat Meyor Jeneral dalam Tentera Nasional Indonesia sudi membantu,

3. Grace(kini alhamdulilah sudah bergelar muslimah), setiausaha pejabat menteri luar dari sebuah negara kepulauan yang juga teman sekuliah TURUT memberi pendapat bernas.

3. Alice(DAH masuk islam dah, NAMA ISLAM DIA AISHAH )-dia ni asal dari Sydney dan dia antara yang suka berdebat dengan aku pasai hubungan Malaysia dan Australia semasa dalam kelas dulu. Alice adalah pakar dibidang propaganda, kewartawanan dan perhubungan awam.

4. Demikian juga gadis genit dari Turki, Tuba Tayfun sama-sama memberikan idea dan cadangan.

5. Apapun mereka semua adalah tenaga profesional, berkemahiran, bijak dan komited dan sama-sama melalui susah dan senang ketika menuntut di England dulu, inilah pertemuan kami kali ketiga setelah hampir 13 tahun tidak bertanya khabar..

6. Dan pertemuan di Pulau Pinang, dua tiga hari yang lalu memberikan aku lebih banyak dimensih. New ideas and approach tentang politik, international relations, mind set masyarakat.. political culture, strategy, diplomacy dan banyak lagi benda-benda penting yang boleh menjadi wahana ilmu dan panduan to extent the boundries of the knowledge.

7. Dan mudah-mudahan, intelectual discourse yang kami rakan-rakan usahakan dapat menghasilkan sesuatu.. Insya-Allah. In Allah S.W.T. we trust..

8. Satgi UMNO Kedah tuduh aku ambik agen asing pulak nak ganggu depa... nak tegur UMNO atau nak jatuhkan PAS Kedah tak payah cari yang bijak-bijak.. cukup takat taraf JKKP atau MKK saja.. depa lagi tera dan banyak pengalaman..

9. Bagi aku sebenarnya bab UMNO Kedah ibarat secebis kaviti dicelah gigi saja.. Dah tak berapa SIGNIFIKAN AND IRRELEVANT.. UMNO KA, PAS ka, PKR ka mereka akan hanyut dan pupus ditelan masa... dan peristiwa...

10. Kawan-kawan aku yang sama mengaji dulu berbincang sebab kami nak hasilkan beberapa buah buku atau monograph secara tulisan bersama untuk jadi rujukan pelajar dibeberapa buah universiti antarabangsa.. selain beberapa gerak kerja amal yang lain merentasi negara luar

9. Bab UMNO Kedah dan nak perintah KEDAH ni kita lepas saja kat puak SRP, SPM dari UMNO ataupun LEBAI MONYOK dari PAS, ataupun KAKI AUTA dari PKR... Just wasting my time saja..

11 comments:

HHalem berkata...

Aikkk Sobri,

Bunyi macam hg nak hilang mcm tu saja ka?
Bagi sikit Executive Summary apa yg dibincangkan bersama-sama dgn International Intelectual Mind yg boleh kita menasfaat bersama.

Hang dok layok kot atas saja. Main kot tepi-tepi saja.
It is about time we have some intelectual discussion.

frm HHalem

spenda merah berkata...

Jangan merajok Sdr sobri sudin.....nak buat lagu mana golongan SRP/SPM yang mengauasai UMNO Kedah.Barangkali yang ada ijazah pun bukan mengaji dapat ilmu yg berguna.Tetapi mereka beli dengan duit ringgit.Aku ingat UMNO Kedah ini dah habis dah.Datuk Najib pun depa jual sekupang dua dan laporan hebat.Rujuk Utusan Hari ini laa.Pada hal realitinya cukop memalukan.Biarlah apa depa nak buat pun.

Tanpa Nama berkata...

TUAN. ORANG BERILMU SEPATUTNYA TAHU MENGHORMATI ORANG LAIN. SEMAKIN BERISI SEMAKIN TUNDUK. TUNDUK BUKAN KERANA RENDAH DIRI TETAPI KERANA SEDAR SEMAKIN BANYAK MENGAJI BARU SEDAR SEMAKIN SEDIKITNYA ILMU KITA. SESEORANG TAK DIKATA PANDAI KALAU TAK WUJUD ORANG YANG DIKATA BODOH. KITA MENGAJI TINGGI BUKAN LESEN MENGHINA OANG LAIN. JANGAN INGAT SEMUA ORANG LULUSAN SRP DAN SPM BODOH. KITA KENA INGAT DULU PELUANG BELAJAR KURANG. IBU SAYA SEORANG PEMIMPIN KECIL UMNO SEJAK SEKIAN LAMA. TIADA KELULUSAN APA-APA PUN TETAPI MASIH DIHORMATI SAMAPAI HARI INI. SAYA TAHU DIA JUGA BIJAK TETAPI TIADA PELUANG BELAJAR DULU SEDANGKAN PERNAH HENDAK DIBAWA UNTUK BELAJAR SAMPAI SINGAPURA DULU TAPI TAK DIBERI OLEH ARWAH DATUK DULU. IBU BERKORBAN MEMBANTU ADIK-ADIK SEHINGGA SEMUA BERJAYA KE MENARA GADING. BEGITULAH BIJAKNYA MENGATUR ADIK-ADIKNYA WALAU DIA SENDIRI TIADA KELULUSAN APA. SEKARANG SAYA SEORANG PROFESIONAL.GAJI SAYA BESAR. LEBIH BESAR DARI PEMIMPIN UMNO KAMPUNG YANG TOLONG SAYA DULU. MEREKA BUKAN ADA SRP PUN TAPI TAHU MENOLONG ORANG. TOK LI PERNAH TOLONG ORANG TUA SAYA. TOK DET PERNAH TOLONG ADIK SAYA. PATUTKAH SAYA SOMBONG DAN MENGHINA PEMIMPIN UMNO KAMPUNG DEK KERANA MEREKA TIADA LULUSAN ATAU SEKADAR SRP SAJA. SEHARUSNYA SAYA SEDAR DIRI BAHAWA MEREKA DULU BANYAK TOLONG SAYA. DALAM POLITIK SAYA RASA SEPATUTNYA JANGAN CARI MUSUH. SEMUA ORANG ADA KELEMAHAN MASING-MASING. TIADA YANG SEMPURNA. KALAU SAUDARA RASA SAUDARA CUKUP HEBAT DENGAN LULUSAN LUAR NEGERI SAUDARA DAN ORANG LAIN SEMUA TIDAK SETANDING DENGAN ILMU SAUDARA ELOK RASANYA SAUDARA BERTANDING SAJA SEBAGAI CALON DALAM PRU13 NANTI. LAWAN SAJA MAHFUZ DAN CALON UMNO NANTI. GUNAKAN KEBIJAKSANAAN SAUDARA UNTUK MENGALAHKAN MEREKA YANG MUNGKIN KURANG BIJAK DARI SAUDARA. JANGANLAH MENGHINA ORANG KERANA KELULUSANNYA KERANA SAYA TAKUT BAPA SAUDARA SENDIRI MUNGKIN TIADA SRP ATAU SPM. SAYA TAK TAHU ITU. TAPI BAGAIMANA RASANYA KALAU ORANG MENGHINA SAUDARA MARA SAUDARA YANG TIDAK BERKELULUSAN TINGGI SEPERTI SAUDARA. SAYA TETAP MENGHORMATI PEMIMPIN-PEMIMPIN UMNO INI WALAUPUN MUNGKIN KELULUSAN SAYA SUDAH LEBIH TINGGI DARI MEREKA.

Sri bongsu berkata...

Orang kita ini.Kalau bodoh sombong pula tak boleh diajar.Kalau cerdik pula tak boleh tumpang.Yang mana sati nak pakai

jalak lenteng berkata...

Saudara Tanpa Nama,Saya bukan nak memihak kepada Saudara Sabri Sudin.Saya rasa apa yang di tulis oleh beliau ada benarnya dengan keadaan semasa hari ini.
Kita bukan lagi berada dizaman yang mana org melayu tidak berkualiti dan kurang yang berpendidikan tinggi.
DEngan berkat usaha pemimpim terdahulu ,kita telah dapat melahirkan banyak melayu melayu yang berkelulusan dan berkualiti.
Dengan adanye melayu yang pendidikan tinggi ini bukan bermakna kita perlu membuang dan menidakkan pemimpin2 lama yang terdiri dari org2 tua dan org2 yang sekadar SRP dan SPM.
Tapi soalnya kita perlu mengganti di tempat2 yang sepatutnya org2 yang yang perpendidikan tinggi ini memberi sumbangan mereka.
Apa gunanya kalau negara berusha untuk melahirkan pemimpin yang berkualiti,kalau kita sendiri tidak mahu menggunakannya.Kita sentiasa tamak untuk tidak melepaskan jawatan kepada org yang berkebolahan.Malahan ada yang tidak di beri peluang lansung untuk tunjol ke depan.
Saudara sendiri pun kerana berkelulusan tinggilah dapat gaji besar,dapat jawatan besar,kereta besar dan cakap pun besar.
Kalau lah Jawatan besar saudara ni masih di jawat oleh golongan lama yang ada SRP dan SPM kerana tak mahu pencen .apa saudara nak kata.
Tentu saudara kata mereka ini tamak,tak mahu bagi peluang kepada org yang kelulusan lebih dari mereka.
Ini lah apa yang berlaku di dalam politik UMNO hari ini.Saudara Sabri Sudin bukan menghina golongan ini.Dan saya pun bukan menghina diri saya sendiri sebab saya pun mengaji setakat STP saja.
Saya rasa saudara Sobri bukan bermaksud untuk menidakkan kebolehan pemimpin2 yang berkelulusan SRP dan SPM ini.Cuma kadang2 sifat tak sedar diri pempimpin ini saja yang membuat penyokong2 meluat.
Kalau nak jadi Ketua cawangan,ajk cawangan,ajk bahagian tu tak pa laaa..tak dak SRP SPM pun bole jadi....
Ni cuba saudara fikir tengok lazim nya la Ketua Bahagian,Tim.Ketua, Naib, dan Ketua Pemudani semua bakal2 calun la katakan.
Yang bertanding parlimen nasib2 bole jadi menteri pusat.Yang bertanding DUN nasib2 pandai jampi dan dan bodek PM boleh jadi MB negeri dan bole jadi EXCO.
Dengan dunia hari ini yang semua saluran mengundi 3 dan 4 yang terdiri dari golongan remaja,penuntut Universiti ada kah saudara rasa mereka2 ini tidak menilai calun,? Masa zaman Tunku dulu tak pa la org kata 'Boh batang kayu pun menang'Dunia hari ni dak dah saudara tanpa nama oiii....budak2 kita dah pandai menilai pemimpin.
Saudara ni org pandai sebab kelulusan tinggi.Tapi saudara tak tau bahawa sifat menghormati itu ada lah AKHLAK tak bersangkut dengan bidang pengajian saudara,lain la kalau saudara mengaji bab tu..Org tak kelulusan pun kalau AKHLAk mulia akan menghormati semua org.
Mmg dulu ibu bapa kita tak berpeluang untuk mengaji dan masa zaman mereka ,mereka berpeluang memegang apa2 jawatan pun dengan kelulusan yang ada.tapi bila zaman dah berubah kita yang kelulusan bawah ni hendak lah beri peluang pulak kepada org2 berkelulusan tinggi mcm saudara ni untuk memegang jawatan dalam parti.Baru la parti tu ada ummmp org kata.
Saudara kat Tok LI dan Tok Det pernah tolong bapa dan adik saudara.Bagi saya mereka kena tolong, sbb mereka jadi wakil rakyat adalah untuk tolong rakyat,sbb tu kita lantik depa.Klu depa cakap saja pandai,nak pakai lawa2 ,pakai keta besar,nak buat rumah besar,syarah menteri pun kalah tapi kosong ,buat pa depa jadi YB.
Bagi saya Saudara Sobri bukan bertujuan menghina tapi menyampaikan mesej kepada mereka2 ini bahawa dunia sekarang perlu kelulusan untuk memimpin,untuk bersaing,bersaing dalam dunia yang global atau bersaing dengan parti lawan.
Kalau dok gagah juga nak jadi ketua....kita pakat tanak pulut,panggil org kampung baca taklin untuk UMNO.....

Pu3 Sungai badak berkata...

Bahagian Padang Serai:
1.Rahman Mahmud ...SPM
2.Halim Hasaan.....SPM
3.Bakri Hashim.....SPM
4.Asmadi Talib.....Ijazah
5.Marlia Latif......SRP
Calon yg layak ialah ketua pemuda Asmadi Talib,

Tanpa Nama berkata...

Maaf, tolong buat pembetulan sikit:

No.1 - Sarjana Muda Sains Politik USM
No.3 - Sarjana Muda Pengurusan OUM
No.4 - Sarjana Pendidikan USM

Cerita yang benar walaupun pahit.

Tanpa Nama berkata...

Maaf, sila buat pembetulan

No.1 - Sarjana Muda Sains Politik USM
No.3 - Sarjana Muda Pengurusan OUM
No.4 - Sarjana Pendidikan USM

Tanpa Nama berkata...

Maaf, PU3 Sungai Badak, sila buat pembetulan.
bagi tahu yg sebenar walaupun pahit untuk di terima.

No.1 - Sarjana Muda Sains Politik USM
No.2 - Tidak Pasti
No.3 - Sarjana Muda Pengurusan OUM
No.4 - Sarjana Pendidikan USM
No.5 - Tidak Pasti

Tanpa Nama berkata...

he he he he.No 4 aku percaya.Yang lain tu temberang je.....

Tanpa Nama berkata...

Alkisah dan Almaklum
Ini Episod Hero-Hero padang Terap yang terkinja-kinja dan terhege-hege nak jadi CALON. Soal layak tak layak itu tak penting, yang pastinya depa ni hari-hari mau...calon2nya
1. TOK LI - Jawatan Sekarang ikut Hiraki tertinggi ialah Pengerusi Koperasi Pekan Selasa (Pegerusi Pekan Nat kata org Kedah). Dulu ada SPM (Grade 3) tapi sekarang dah ada SARJANA LUAR NEGARA (Jangan Tanya Negara Mana)...kalau tidak masakan dapat pegang jawatan JUSA C di Putrajaya. Lani tengah galak melalak menghulur bantuan MAYANG punya...masa jadi AHLI PARLIMEN dulu jarang pula turun Kampung. Ni pasti ada apa-apa...haha
2. Sdr BadrulSham Pemuda...Inipun calon favorite pasal berjawatan Ketua Pemuda mengawal satu negeri la katanya. Berkelulusan...hahaha SPM BERPANGKAT ..GA saja ujungnya. Pakar Demontrasi dan suka seronok sendiri saja. Dia kira nak balun projek untuk bumiputera tapi lesen kasi kat CINA. Pemuda la dok pening bagai nak gila...ramai lagi tereer tapi orang tak cerdik jadi KETUA...sah satu kerusi dia yang EMPUNYA.
3. Calon KETIGA...nantila kita bicara antara TOK DET, TOK SYED, ARPAH WANITA, ZUL PANJANG, KAMEL, HAMBALI, HJ ZEN, MAT LATEH, SHAM PAKJAB, HARUN PETIK API, MAT NAMI, LI TALIB, LAN RAHMAN, semuanya LAYAK-LAYAK belaka...

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates