Isnin, 7 Februari 2011

BENARKAH PENGUNDI CINA MENGUNDI BN?

Pada 6 Februari 2011 akhbar rasis Sunday Star melalui wartawan penulis politik tersohor mereka Joceline Tan telah menulis satu artikel bertajuk 'Chinese vote swing evident' ataupun dalam bahasa melayu bukti Pengundi cina telah berubah cukup jelas. Joceline dengan angkuh telah menyatakan yang pengundi cina di DUN Tenang telah mula berubah dan memberi undi kepada BN, beliau juga memuji Presiden MCA yang kononnya Dato Seri Chua Soi Lek @ pelakon filem porn adalah orang yang telah berjaya membawa peningkatan undi orang cina kepada BN.

Cukup pelik dalam carta yang dilampirkan oleh beliau menunjukan peningkatan pengundi yang mengundi BN di kawasan majoriti cina ialah hanya 3% sahaja dari keputusan PRU 12, tetapi di peti undi Bandar Labis Tengah kawasan majoriti pengundi Cina, peratus cina yang mengundi BN turun cukup mendadak seperti berikut : 2004 - 38.4% , 2008 - 33.2% dan 2011 - 30 % sahaja pengundi cina yang memberi undi mereka kepada BN.

Mengikut parti DAP, pengundi cina telah memberi undi yang banyak kepada calon PAS Normala Sudirman dan jika tidak kerana banjir besar yang melanda Segamat dan Labis lebih ramai lagi pengundi cina akan turun mengundi PAS. Siapa yang bercakap benar, DAP atau MCA ?

Dr Mohamad Ridhuan Tee Abdullah dalam artikelnya bertajuk 'Memahami politik kaum Cina' 6.2.11 berkata 'Saya berani mengatakan bahwa majoriti Cina TIDAK MENGUNDI BN. Tidak perlu buat kajian, lihat jumlah undi yang diperolehi oleh BN di kawasan Bandar selama ini. Kenapa DAP terus dan begitu mendominasi?

Dr. Ridhuan berkata semasa kempen pilihanraya di Tenang berlangsung, Persatuan Cina Johor, Hua Zong yang turut di sokong oleh MCA memberi kata dua kepada kerajaan supaya membuka semula Sekolah Menengah Persendirian Cina di Segamat. Jika tidak, orang Cina tidak akan mengundi BN. Ugutan ini menampakan seolah-olah selama ini mereka mengundi BN, APAKAH BENAR ?

Sudah lima belas Pilihanraya kecil diadakan diseluruh Malaysia selepas PRU 12 tahun 2008, pengundi Cina tidak berubah malah disetengah kawasan undi mereka makin bertambah. Kenapa perkara ini berlaku?

Jawapanya ialah Cina mahu kuasa, by hook or by crook mereka memang mengidamkan kuasa untuk memerintah negara ini samada secara terus atau melalui proksi. Sila baca buku karya Dr Mohamad Ridhuan Tee 'NASIB MELAYU DI BUMI MELAYU ' dan artikel terkini didalam Mingguan Malaysia 6.2.11. Memahami politik kaum Cina, anda akan dapat gambaran yang lebih jelas serta amat menakutkan jika Melayu masih berperang sesama sendiri.


1 MELAYU

2 comments:

harap berkata...

inilah kesan dari bila melayu tidak bersatu padu . bangsa cina hanya tunggu masa ini sahaja . jika melayu bersatu mereka tidak akan sama sekali berpeluang untuk mengambil kesempatan .

UMNO sudah hulur tangan untuk perpaduan namun PAS dengan angkuh menolak . apa salahnya bersatu .jika benar sekali pun dalam UMNO itu tidak besih macam mana PAS akan lakukan pembersihan jika PAS berada di luar bukan bersama UMNO .

pada hemat saya PAS hanyalah sesuai di jadikan bahan ketawa dan bahan untuk menguatkan bangsa lain untuk mencapai matlamat

Tanpa Nama berkata...

Bila org melayu secara amnya dan org PAS secara khususnya hendak sedar akan semua ini.. Sejak kebelakangan ini banyak sudah hak hak melayu terhakis walaupun di bawah pemerintahan BN.. Kenapa kah semua ini.. Ini semua untuk memuaskan hati orang bukan melayu dalam BN sebab desakan dari pembangkang dan untuk menarik orang bukan melayu meyokong BN kembali.. kalau begini seterusnya, orang melayu akan terus rugi.. bangsa bangsa lain akan terus untung.. desakan kepada PM dari luar dan dalam sebab melayu tak bersatu.. Cuba fikirkan masa depan anak anak kita akan datang jika tidak dapat tempat di universiti dan sebagainya untuk belajar.. terang terang kebanyakkan budak budak melayu kat uni tu ada dalam uni sebab polisi kerajaan BN untuk bantu mereka terutamanya orang orang luar bandar yang tak mampu.. Ingat UITM.. Fikirkanlah...

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates