Selasa, 15 Februari 2011

Yiked Goyah???

Tertarik Kedah Times membaca pendedahan Pakteh di blognya dalam edisi Yiked kehabisan duit, ingin ditambah serba sedikit berkaitan dengan agensi di bawah kerajaan negeri ini.

 Tentang cerita kehabisan duit itu Kedah Times tidak berapa pasti ketepatannya, tetapi yang menariknya penulisan berkaitan dengan projek menara Telekomunikasi yang diterokai Yiked atas nama Yiked Bina Sdn Bhd.

Projek ini telah lama bermula bersama TeleFlow Corp Sdn Bhd. Menara-menara ini dibina untuk disewa kepada syarikat Telco atau Celco gergasi seperti Maxis, Digi, Celcom, Telekom dan lain-lain. MVNO tidak menyewa kerana mereka membeli secara pukal dari pihak Telco/Celco utama. TM nampaknya kurang berminat untuk menyewa kerana telah memiliki menara-menar sendiri di ibusawatnya.

Jika benar seperti kata Pakteh yang YBSB atau Yiked hanya menerima RM800 sebulan dari pendapatan sewaan, maka tidak berbaloilah Yiked memasuki perniagaan ini. Sedangkan Telef-Flow mengaut keuntungan berlipat ganda.
 
Mari kita lihat siapa disebalik Tele-Flow dan Yiked Bina Sdn Bhd.

Chief Executive Officer - Hj Ahmad Kamal Zakaria

Age 44, with the background in Accountancy, he is the key personnel behind the company growth and success of this organization. Commencing his career with Accountant General (AG) Malaysia from 1988 till 1992. His passion in telecommunication industry is so profound and made him venture into various business deals in this sector which brought him later to Silver Corporation Sdn Bhd as a Managing Director from 1993 till 2003. Currently, he hold a position as CEO of YBSB, BRSB and Teleflow Corporation Sdn Bhd as well as directorship in YBSB and PINS.

Menarik juga kerana orang yang sama memegang jawatan CEO di YBSB dan Teleflow Corp Sdn Bhd. Kemungkinan benar apa yang dikatakan oleh Pakteh di blognya yang orang yang sama boleh membuat keputusan di dua syarikat berlainan yang dalam masa yang sama ada JV dalam satu projek iaitu Projek Menara Telekomunikasi.

Maka benarlah juga jika Yiked hanya menerima RM800 sebulan sedangkan 'partner'nya menerima ribuan ringgit sebulan kerana CEO yang sama berada dalam dua syarikat yang JV.

Mungkin kerana terlalu bijak atau oustanding dalam bidang yang diceburinya maka, dia boleh dilantik memegang jawatan CEO di dua atau tiga syarikat. Itu kira masih OK. Tetapi peliknya dua syarikat yang diterajuinya mengadakan JV untuk membina menara.

Mungkin YIKED boleh memberi penerangan sejelas-jelasnya berkaitan dengan apa yang ditulis dalam blog tersebut. Atau mungkin Exco berkaitan boleh membantu memberi penjelasan. Masakan tidak adik sendiripun diletak di Yiked. Untuk apa?

Kita menunggu jawapan dari Yiked atau Exco yang menjaga Yiked.


2 comments:

Tanpa Nama berkata...

Akum dan Salam 1 Malaysia

Mengapa ini terjadi sedangkan kita telah dihebohkan bahawa PAS mempunyai pemimpin bertaraf dunia dan terhebat seperti Mahfuz. Apakah semuanya indah khabar dari rupa atau salakan Mahfuz selama ini hanyalah seperti serigala yang tersangat lapar atau luka.

Inilah dia manusia yang tidak sedar diri dan tidak tahu taraf dirinya yang bodoh disangka pandai seperti Pak Kaduk. Mereka ini seumpama katak memanggil hujan. Bila hujan turun mereka riuh rendah tetapi tidak tahu menghargainya dan diarkan menjadi mangsa ular sepertimana PAS kini menjadi mangsa DAP untuk mengukuhkan cengkaman mereka.

Pemimpin PAS dan PKR seperti kaldai tunggangan barangan DAP. Kita lihat saja mainan pemimpin PAS Nizar senduk yang turut serta melakukan sembahyang keatas cina yang kematian. Amat jahil dan bodohnya beliau bahawa perbuatan itu menyekutukan Allah SWT. Inilah jahil pemimpin PAS sepertimana N.Aziz. Mereka ini anjing buruan DAP dan tulang belakang DAP. Mahfuz, Sabu,gagap merupakan sorokan untuk menakutkan mangsa buruan DAP. Natijahnya kita lihat arak dijadikan mainan di Selangor dan wanita DAP dijadikan habuan santapan mata contohnya Elizabeth Wong dan Nie Ching seumpama mainan KGB dab CIA idea yahudi.

Kita lihat natijahnya permainan kotor mereka ini yang menjadi mangsa ialah rakyat jelata yang lemah. Kita lihat bencananya yang diterima termasuklah Ahli PKR,PAS,BN dijadikan mangsa cengkaman Yahudi Penang dimana mata pencarian dirobohkan dan menjadi anjing buruan ialah melayu tak sedar diri yang merobohkan melayu. OPertapa hinanya mereka ini yang menjadi anjing buruan LGE dan Mansor bangang dijadikan boneka dan budak suruhan mempertahankan kerenah DAP Penang.

LGE bertambah energy akibat sokongan moral dan buah fikiran N.Azis yang nyata kini sudah uzur nyanyuk dan sudah tiba masa berundur dari melakukan penyesatan atas umat islam. Hadi dan Nasa umpama harimau yang tiada taring dan tinggal gusi. Kerana gatalkan gusi mereka berdua ini cuba mengadu nasib tetapi diterkam oleh N.Ajis menyebabkan tahi bertaburan hingga kecut telor.

Pakteh berkata...

Tanpa Nama 2:42:00 PM

Pakteh sekadar ingin berkata apa yang pakteh faham (lari dari topik)

perkataan AKUM tidak sesuai untuk digunakan menggantikan Assalamualaikum
Harap tuan dapat cari maksud AKUM.

Pagi tadi rakan pakteh ada menegur pakteh SALAM yang selalu pakteh gunakan. SALAM juga tidak betul dan paling sesuai kalau nak pendekkan Assalamualaikum ialah As Salam

T. Kasih

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates