Rabu, 23 Mac 2011

PEGAWAI KCS BAKAL MB KEDAH..!!!!..SIAPA ORANGNYA..????

SOBRI SUDIN


1. KCS adalah ringkasan dari Kedah Civil Service (Perkhidmatan Pegawai Tadbir Negeri Kedah). Usia KCS menjangkau ratusan tahun dan rakyat Kedah perlu berbangga kerana hasil sentuhan anak Kedah, pentadbiran moden berjaya disusun semenjak zaman pemerintahan Sultan Abdul Hamid Halim Shah tanpa perlu campurtangan British.



2. Untuk rekod pada pertengahan kurun ke-19, pentadbiran moden, kemajuan pengurusan, urusan kutipan hasil, sistem percukaian, pentadbiran tanah di Kedah adalah jauh lebih maju berbanding negeri-negeri yang menerima lantikan Residen British seperti Selangor, Pahang, Perak dan Negeri Sembilan.




3. Justeru apabila rakan-rakan pegawai KCS memberitahu bahawa , 'jangan terkejut selepas PRU akan datang, akan ada pegawai KCS yang bakal menjadi MB Kedah'. Dan pegawai itu yang lebih penting akan bertanding atas tiket UMNO..



4. Jika itu sudah suratan takdir Allah s.w.t, maka ibarat siri pulang ke gagang. KCS memang sudah diakui kecekapan pentadbiran mereka, mereka juga adalah hulubalang istana, punyai hubungan erat dengan Sultan, memahami selok belok pentadbiran, topografi dan kenal benar aspek sosio-budaya warga KEDAH. Ramai dari mereka suda punyai kelulusan ijazah Masters, pengalaman luas, jaringan hubungan yang baik dengan pelbagai agensi dan pihak sama ada di peringkat kementerian , mahupun agensi pusat.



5. Jika itu yang terbaik yang boleh membawa kembali aras kemajuan Kedah kehadapan setelah tiga tahun mengundur kebelakang kesan ditadbir oleh puak pokka hijau yang hanya ghebang deras dan lebih banyak tidur, merungut, MELEPAK di Kedah Club, bersantai di padang golf, berceramah sepanjang masa diseluruh negara, perongos dan cenge berbanding usaha menyelesaikan isu rakyat termasuk janji pembohong manifesto mereka, maka seluruh rakyat Kedah wajib menerimanya..



6. Ibarat kata Dato Othman Aziz, 'Kedah di bawah PAS kembali ke zaman gelap, era dimana kita sebagai orang Kedah sendiri tidak boleh merasa bangga sebagai rakyat Kedah. Urus bola pun lembap, urus ekonomi kian meleset, urus balak depa cekap, urus janji tak boleh harap, urus GLC kian melingkup, urus kebajikan rakyat semua pakat melarat... cuma satu sahaja urusan yang mereka segerakan... MENAMBAH BINI DAN HARTA KEKAYAAN..



7. Siapa pun bakal MB, sama ada KCS, orang biasa, pemimpin parti yang penting selepas ini kita pastikan MB itu bukannya datang dari PARTI POKKA HIJAU.. Adapun serupa tiada sahaja.. Ibarat kata orang NEGERI SEMBILAN, 'EKAU BUEK MONGABISKAN BERAIH SAJA'.

8 comments:

Tanpa Nama berkata...

KCS better than puak hijau bodo, harap they can cooperate with UMNO, dan UMNO pula jangan la neglecet depa walaupun dah ada JPP(Jabatan Pelan Pelan) yang teramat lembap bekerja dan selalu menyusahkan rakyat

MAT KIRAM SENIOR

Tanpa Nama berkata...

Sobri Lebai Sudin,

Bukan KCS yang bakal jd MB Kedah..tapi bekas pensyarah UUM yang kantoi dgn student dia...hehehe
hang la tu...

Mat Kiram

Tanpa Nama berkata...

CEO SADA la... bro

Tanpa Nama berkata...

MAT KIRAM LEBAI BUDAK SURUHAN MAMPOS POKOK SENA,

Dah habis MODAL ka? tak dak cerita lain dah..tara tu la pikiran bodoh puak PAS macam hang..orang bincang bab lain hang bincang bab lain..MEMANG DASAR PAS BODO suka fitnah orang. HANGPA dah pakat kena liwat dengan anwar ibrahim sbab tu otaak jadi lagu tu

MAT TEROPONG

Tanpa Nama berkata...

antara dato Rasli Basir State Secretary sekarang dengan DATO AZMI DIN..CEO SADA..Haji Noh D.O Kubang Pasu juga antara yang disebut-sebut..bagusla kalau ramai pegawai tadbir yang berpengalaman join dan diambil bertanding atas tiket UMNO, dari biaq puak pokka, lebai bodo,kaki menutuh bini orang, kaki liwat macam Mat Sabu dan kaki enterframe macam MAHFUS MAMPOS dan ustaz kaki tidur dan amirudin hero bunga dah menikah dua, serta Dr Ismail kaki samseng tukang jaga dewan dan DR HAMDAN kaki makan angin atas tiket Setiausaha Kehormat KFA terus dok perintah negeri. Puak-puak aramjadah ni hanya kerja makan gaji buta, dan dok tutoh hasil balak saja..aku tak halal apa yang hangpa ambik hak rakyaT kEDAH dunia akhirat termasuk hak aku.

Tanpa Nama berkata...

Dato' Taulan Rasol?, saorang yang layak jadi MB. kelulusan undang-undang, enang banyak undi di Tokai.

Dato' Fahrulrazi?, berkelusan Jurutera, jatuhkan Dato' Jamil Idros hero Kuala Kedah di Pengkalan Kundur.

Dato' Amuruddin Hamzah?, kuat di Anak Bukit, pertahan kawasan Dato' Fadzil Noor

Kenapa KCS?. Depa Pegawai Tadbir. Boleh jugaaak... kena letak jawatanlah dulu. Macam Dato' Fuad Ali, dia pun layak. Bagi dia bertanding di Guar Cempedak, sebab dia orang Yan. Lagi pun dia dok panggil "Bang Jan" kat Ostaz Azizan.

Tanpa Nama berkata...

Mcm meludah kahak ke langit lepaih tu melangut smbil ngaga mulut...haha

Tanpa Nama berkata...

merepek tak ketahuan, ameno pas sama saja dua-dua penipu besar.

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates