Jumaat, 22 April 2011

Bukan UUM Saja Mangsa, Ini Ada Lagii...

Along Sejahtera Bukan nak tolong Oleh: Sarjan Hassan


Hari ni aku agak mendidih ditambah kenaikan syeikh aku atas kemenangan BN di Sarawak maka aku pun nak amek kesempatan mengupdate blog aku yang bersawang ni..

Sungguh syok bila dapat kenal blogger sebenaq mummy rokiah. Lalu besembang sakanlah kami hingga ke pagi! isu UUM - tempat aku bertapa ulang-alik hingga habis berlubang poket bayar duit speed trap highway kubang pasu - UUM (buat speed trap pun kat kwsn 90km/h) tapi Ramai yang tak tau disebelah belakang UUM rapat degan pagar sempadan Siam ada satu projek Koridor Utara (projek pak dolah alKhari)- Ladang Jagung Sime Darby. Projek setahun jagung tu mmg viable sebab jagung yg ditanam tu, dah ada confirm buyer (TESCO- anak sykt Sime Darby) maka berduyun-duyun belia pergi kursus di situ dan dijanjikan contract farming oleh Sime Darby, (Sime Darby jadi ala-ala Felda la gitu) .

Planning tersebut memang cantik, tapi telah dihidu oleh puak2 tuh.. maka perjanjian dimeterai pada zaman BN pada kadar cukai yang rendah telah dipernaik hingga Sime Darby melihat projek ni tak viable bagi depa. Maka krn itu projek dgn facility berjuta2 tidak diteruskan oleh Sime Darby di take-over oleh Kedah Agro sbb masalah cukai tanah. Dengarnya tanah tu Kedah Agro dah dipajak pada sykt Cina, utk tanam cabai-sayur, maka berputih matalah belia yang kursus contract farming disitu. La ni penyakit tu berjangkit ke UUM pulak dah!

Hutang Along kalu tak bayaq depa baling cat saja, depa ni kalau tak bayar cukai rampas bagi kat cina!Memang Sejahtera sungguh.. Tuan puan nilailah sendiri, Harap2 belia2 contract farming tu tak doa laknat la.. sbb doa orang teaniaya memang makbul. 
Kedahtimes:
Nampak gaya, kerajaan PAS ni bila dapat kuasa, dok guna untuk mengkhianat saja, dari institusi pendidikan, projek pertanian,... sampai la kepasar malam depa kacau. Apa projek yang depa buat? Tak dak, cuma dok pejahanam hak yang orang buat ada la.

8 comments:

matpanah berkata...

Assalamualaikum tuan,

Gamaknya ni cara depa berniaga kut. Nampak hat ada potensi, depa penaik cukai, lepas tu bila pemilik/pengusaha rasa tak berbaloi, depa take over. Senang sungguh no...

Jenis ni kalau jadi along, silap-silap bini orang pun depa take over habis...

Tanpa Nama berkata...

Kerajaan PAS ni rupan2ya tak dak duit? patut lah kami mangsa banjir di Alor Setar dekat dengan rumah MB pun sekepiang habuk pun tak dapat. Tapi bagi ahli ahli yang ahlul tu dapat la kot.

Tanpa Nama berkata...

Aku mmg hangat ati sungguh la psai course farming tuh
alih2 suma kensel.
kami pi rujuk lat pjabat negeri depa suh pi salahkan sime drby.
kami pi sime drby depa kata tgn krajaan negeri ikat tgn depa.
aku duit dh beribu2 prabih kat course & prep utk pjek ni ang tau ...
sedih sungguh la.
aku klau bkn sbb pak mak aku dh tua lama dah aku cabut buat kat tmpat len

Sarjan Hassan berkata...

Inilah bahayanya bila lantik pemimpin tak berotak.. walaupun sekejap tapi kesannya sampai ke cucu cicit and piut... TKasih to Merbok Times ..

Tanpa Nama berkata...

betul.. setuju sgt2.. pas memang tunjuk belang dah... terbukti. sanggup khianati geng sendiri dgn x bagi pinjaman lbnk! takpe la yg tu.. ni hat dok kacau bdk uum tu pasai pa plak! nanti jadi apa2 budak2 kat situ nak tanggung.. jahanam la universiti kedah..... harap2 pru13 cepat lew.... rakyat DAH BUKA MATA di KEDAH!

Tanpa Nama berkata...

UUM dok jana duit dengan hotel, padang golf, ɡο kart, kuda dan banyak lagi. Macam-macam ada kat UUM, takkan nak bayar cukai pun tak boleh??hahahahahah..memalukan

Tanpa Nama berkata...

UMNO teruk

Nayan berkata...

Busines Hotel, Padang golf, go kart, kuda dll tu agak-agak boleh cover ka RM300 juta setahun tu. Atau nak bayar gaji operasi Hotel, Pdg Golf, go kart, kuda tu pun tak lepas.. Ini la pakar ekonomi PAS. hahah

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates