Rabu, 20 April 2011

TANG BERJANJI PANDAI.. BI​LA NAK TUNAI TERBENGKEL​AI...!!!!

SOBRI SUDIN

"kalau berpolitik jangan janji banyak-banyak
akibatnya nanti bila election kena lanyak
Apabila berjanji lekas-lekas tunaikannya
Agar tidak pulak nanti, diKATA auta sahaja'

BOLEH PANDANG-PANDANG, TURUN PADANG-PADANG
RAKYAT PUN SAYANG,
JANGAN MALU MALU, JANGAN SEGAN-SEGAN
RAKYAT DAH MENUNGGU, NUN JAUH DI PENDALAMAN...

(Nyanyi ikut irama lagu 'KALAU BERPACARAN' dendangan SOHAIMI MIOR HASSAN, ANAK RAFFALI dan ALTIMET )

1. Dua tiga hari ini agak menarik, sebab dengan ketentuan Allah s.w.t, sering terjerembak dengan aktivis Parti Agama setanah Melayu (PAS). Dalam dunia ni, Pas SATU-SATUNYA pakai nama parti Islam, walhal tokoh gerakan Islam sedunia seperti Sheikh Hassan Al-Bana sendiri menamakan gerakannya dengan nama IKHWANUL MUSLIMIN ertinya PERSAUDARAAN UMAT ISLAM. Sheikh Hassan tak letak pun nama HIZBUL ISLAM (Parti Islam).

2. Tatkala tersua dengan aktivis tadi, ada sahaja rungutan mereka tentang kelaku dan telatah pemimpin mereka di peringkat negeri atau kawasan. Aku tak pernah nak provoke atau tanya apa-apa pada puak ni, biarpun mereka ahli PAS, ahli totok, tapi bab bersahabat tetap aku bersahabat. Antara lain komen mereka, 'HARAMJADAH PUAK PAS ni, apa satu tak boleh nak kira bicara, nak meniaga susah, nak sewa premis kerajaan negeri PAS pun susah, semua susah'.

3. Sorang lagi sahabat yang kini dah mula beralih ke jemaah tabligh setelah geli geleman dengan hipokrit puak PAS dapat bunga di Kedah membuat komentar, "aku memang dok tunggu mana-mana puak PAS ajak aku debat politik, aku nak hentam puak pembohong ni cukup cukup". "Mengaji tak tara mana, ustaz, lebai kunun, ustaz cap ayam ada la", kata sahabat tadi yang merupakan lulusan kejuruteraan petroleum dari University of Texas di USA.

4. Sebagai seorang penyelidik, kalau dibuat tinjauan pendapat tentang persepsi rakyat Kedah dibawah pentadbiran PAS amat menarik. Insya-Allah aku akan usahakan 'field study' berkenaan dalam tempoh sebulan dua ini. Barangkali dapat 3,000 responden mewakili population seluruhnya pun alhamdulilah. Data-data akan dianalisis secara statistik deskriptif bagi mendapatkan keputusan bersifat peratusan. TOOLS atau alat pengukuran yang rumit seperti MOD, MEDIAN, REGRESSION tidak akan digunakan.

5. Responden akan dipilih secara random, dengan 76% mewakili Melayu dan 24% mewakili bukan Melayu agar sama dengan komposisi penduduk Kedah yang berjumlah 1.9 juta. Skala ujian akan menggunakan LIKERT SCALE OF TEST.


6. Sebelum aku terlupa... Bab-bab macam ni tok sah dok sembang la dengan puak HIJAU PEKAT NI, termasuk anak emas AZIZAN, SANUSI SETPOL. Intelektual input depa hancur, hancus, yang ada data pada mereka hanyalah data dan maklumat syok sendiri yang disalut dengan rekacerita, fitnah dan pembohongan semata-mata.

6.SEBAB TU BAGI puak ni semua depa buat betoi. Orang lain buat langsung tak betoi... (Maklumlah puak PAS sahaja yang bakal jadi ahli syurga..!!!)

7. KEPALA B****H KEDAH SEJAHTERA NIKMAT UNTUK SEMUA. (Nikmat untuk dua tiga kerat pemimpin PAS ada la). Dah mula kena guna bahasa kurang saintifik dah sebab ini prinsip asas bila bercakap dengan pokka hijau spesis tak faham bahasa dan taksub melulu... INGAT TU KAWAN-KAWAN!!!

8. Oklah.. nak sentuh bab janji pembohong yang sedap terkeluaq dari mulut para munafik PAS KEDAH pada rakyat Kedah, tu pun aku hairan ada orang boleh percaya.. aku tak mau ambik banyak isu, satu isu sahaja cukup.

9. DLM KEMPEN PRU 2008 yang lalu, di Kuala Kedah, di Alor Setar, di Sg Petani antara yang puak haramjadah ni kempen dalam ceramah depa, 'KALAU PAS BERJAYA MENTADBIR NEGERI, SEMUA RUMAH KOS RENDAH YANG DIDUDUKI RAKYAT AKAN DIBERI HAKMILIK PERCUMA'. B*T*H DEPA.. PERCUMA.. la ni kalut nak kutip sewa pulak.

10. Isunya orang UMNO yang duduk rumah murah depa bayar sewa, tapi yang liat nak bayaq adalah puak PAS. Golongan yang kalut sangat bangkit dan tuntut kununya nak debat dengan EXCO PAS di Kuala Kedah pasai perumahan nelayan sebenarnya puak PAS. Depa ni dari zaman BN lagi ketegaq tak mau bayar sewa, la ni baru ada akai, bila nak kena halau, melolong tak tentu arah. Padan la dengan muka KERAJAAN PAS KEDAH, dulu hangpa janji sangat nak bagi free. LA NI BARU HANGPA TAU susahnya nak tadbir negeri.

11. Tu baru satu isu, yang lain-lain hangpa pikiaqlah sendiri, barangsiapa yang dah kena kencing, kelentong dengan puak pimpinan PAS, ramai-ramailah pakat solat hajat sebab doa orang teraniaya akan diangkat Allah s.w.t tanpa hijab.

12.. Apa... dah lama tak tulis bab UMNO KEDAH???? Bab tu aku dah tutup buku dah... Just wasting my time... biaqpilah depa nak corak macam mana pun, yang penting siapa pun kita, NGO ka, orang biasa ka, petani ka, nelayan ka, pemandu teksi ka, pekerja kilang ka, penjual goreng pisang ka.. kita berjuang isu kebajikan keluarga dan rakyat yang hampir dengan kita.

12.Kadangkala dalam parti ni ada garis sempadan tertentu, banyak yang tak boleh, nak kena jaga hati orang tu, orang ni... Aku buat kenduri baru-baru ni lepas mesyuarat pemuda cawangan aku dan selepas buat program takzkirah sikit pun, KETUA PEMUDA BAHAGIAN DAH MELOMPAT.. Habis macam mana..????

13. Sebab tu aku ambik pendekatan tak mau lagi layan puak-puak KETUA PEMUDA BAHAGIAN yang bertaraf golongan SRP dan spesis SPM dan seangkatan dengannya. I do not want to insult my own intelligent.... Puak ini terus menerus merelakan diri mereka untuk duduk dalam kepompong orang bodoh dan sebab itu mereka hanya boleh berkawan dengan orang-orang bodoh yang boleh dicucuk hidung. Tu pun jangan.. ada hati puak KETUA PEMUDA macm ni nak jadi calon, nasihat aku mengaji bab politik dan rakyat bagi khatam dulu.. tambahkan pengalaman, tingkatkan pengetahun, buktikan jasa dan pengalaman bukan terus hidup dalam state of denial dan kedungungan... Tu yang aku malas nak komen dan buat analisis bab UMNO dan sayapnya.. 100 jilid buku belum tentu habis. Bak kata HARUN JUAL NASI DI LORONG KATAK sebelah OCBC BANK Aloq Staq, "Cikgu SOBRI Puak PEMIMPIN PEMUDA NI semuanya PENAKUT dan tak dak AURA serta tak nampak watak depa betoi-betoi nak berjuang, pasai tu anak saya 3 orang keluar universiti yang lelaki depa tak minat jadi ahli PEMUDA"... (Kata Haji Harun, bukan aku yang kata.. Haji Harun ni pernah jadi KETUA CAWANGAN ALOR SETOI LANGGAR selama 5 penggal la jugak dan pernah lengan tangannya ditetak puak PAS, masa arwah SHEIKH ALIAS bertanding di DUN LANGGAR (la ni BUKIT PINANG) dan berjaya rampas kerusi tu dari PAS POKKA HIJAU).

14. Bab UMNO Kedah in general pula aku tengok momentum ada tapi kena tingkatkan lagi.. masih banyak ruang yang boleh dibaiki. Aku rasa cukup la takat tu kita komen bab UMNO... Bukan apa nak kena jaga hati.. nak jaga aturan dan displin parti.. nak kena jaga ketaatan dan kesetiaan kita pada parti.. Lagipun siapa la kita ni..!!!! Mudah saja bagi aku, kalau UMNO ingat depa nak menang, buat cara nak menang, kalau depa syok nak terus jadi pembangkang di Kedah maka teruskanlah, sapa pun tak larang, this is democratic country, 'you can do whatever you like'.

13. Akhir kata.. HANGPA PIKIRLAH SENDIRI..!!!!

3 comments:

Tanpa Nama berkata...

Akum dan Salam 1 Malaysia

Mahu tak mahu PRU13 tetap jua menyusul. Daripada retetan DUN Langgar dikuasai BN. Anehnya apabila PAS meletakkan calon Hj.Roshidi bin Osman bekas KCS Kedah beroleh kemenengan 2 pengal berturut=turut. Mengapa ini terjadi?

Justeru itu sah bahawa Ahli PAS memang suka wakil rakyat yang suka rasuah dan kaki perempuan. Khabarnya semasa menjadi Pendaftar di PTG beliau amat ligat dan kuat meminta kepada pihak kontraktor dan pemaju yang beruruasan urusniaga dengan PTG.

Dikhabar juga beliau banyak masalah dan tingkahlakunya terhadap staff perempuan yang gemuk. Beliau mudah tergeliur dan matanya seringkali menjeling apabila melihat pempuan gemuk. Mengapa itu tak tahu. Dikhabarkan juga hartanya betimbun-timbun dipelbagai daerah termasuklah di Kubang Pasu, rumah di Sungai Petani dan lain-lain tempat lagi.

Justeru itu bolehlah disimpul bahawa pilihan ahli PAS ialah seorang wakil suka rasuah, kaki perempuan serta pura-oura alim atau lebih tepat seorang penipu dan bermasalah.

Tanpa Nama berkata...

Yang herannya segala apa isu yang kita bangkit samada dalam blog ka fb ka depa puak-puak PAS NIII..tak akan jawab. Sebabnya, semua tu betul dan itulah kesalahan sebagai penipu ka, sebagai penyamun ka atau sebagai apa ka yang kena atas batang hidung depa, depa dok diam, tak jawab.

Kita pun baca apa penjelasan panjang lebar Sanusi SUPOL MB dalam blognya mengenai kononnya kejayaan PAS memerintah negeri Kedah telah 80% menunaikan janji menifesto depa dalam PRU 2008. Setiap satu yang dijelaskan itu semuanya pembohong. Contohnya, kata PAS berjaya mengujudkan kehendak Ugama Islam kononnya Mahkamah Syar'iyah yang baru di Komplex Kerajaan Anak Bukit itu adalah usaha Kerajaan PAS Negeri?. Buta ka Sanusi?, dia tak tau ka bahawa Mahkamah tu adalah usaha Kerajaan BN sejak beberapa tahu dulu?. Itu satu kes yang Sanusi ni pembohong besar. Lain-lain banyak lagi yang dinyatakan adalah bohong belaka.

Sekarang tinjaun telah dibuat kemerata pelusuk Kedah, rakyat memang tahu bahawa semua kenyataan Sanusi ni ada lah tak betul.

Tanpa Nama berkata...

Aku sokong kalau kita pakat2 balun sanusi ni dalam blog pro BN dan tunjukkan pada dia bahwa kerajaan negeri sekarang tak boleh tunai janji. Teruskan dedah berkenaan isu kerajaan negeri yang amat lemah dalam mentadbir. Sebagai contoh Kedah Times dan DKS mendedahan kepincangan di KHTP. Blog yg lain juga kalau boleh ada akses mengenai cerita panas di GLC lain juga boleh pakat dedah setiap minggu. Depa ni PAS kena pressure sebab BN dalam DUN bagi soalan yang kurang bisa dan senang ditangkis oleh PAS. Apa pun tahniah saudara Sobri Sudin yang hebat menulis. Satu lagi Hj Sobri Osman di KHTP juga hebat, tapi dalam bidang kelentong sahaja, apa nak buat orang harapan PAS & Ustaz Azizan

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates