Rabu, 11 Mei 2011

BERSILAT LAH MACAM MANAPUN.. YANG PENTING DAHULUKAN ISLAM, MARTABATKAN MELAYU, JANGAN SEMUANYA JADI TUNGGUL KAYU!!!


SOBRI SUDIN


1. Tajuk entri kali ini agak panjang sikit, mudah-mudahan boleh faham.2. Sudah banyak kali aku kupas dan tulis, Melayu kalau berpolitik bagai nak rak.. kelambu dibakar, nyamuk tak mati, menang jadi arang, kalah jadi abu.. walhal Cina bila berpolitik, matlamat sama mesti wadah berbeza. Musuh mereka hanya satu.. yakni MELAYU ISLAM.. Namun musuh Melayu banyak, ada Cina, ada Hindu, ada musuh dalam selimut, musuh luar, musuh dimerata-rata tempat dan berbagai bentuk.3. Melayu sama Melayu berpolemik tak sudah-sudah, bagai nak pecah, tapi hasilnya tak dak arah. Cina bergaduh main wayang, yang penting hasrat dan objektif dijulang..
4. Melayu miskin ekonomi, miskin sahsiah, miskin ilmu, miskin semangat kekitaan, jenuh dan penuh dengan hasad dengki dan jatuh menjatuh. Suka tuduh menuduh bukan nak berpakat cari kaedah dan jalan untuk majukan bangsa dan agama..5. Melayu mudah longlai dengan rasuah, imbuhan seks, harta dan pangkat, baik PAS, UMNO, PKR sama saja... ada peluang dan ruang tok sah sembang la.. DEPA PAKAT SAPU DAN TIBAI.... yang ikhlas berjuang dan berkhidmat untuk kepentingan bangsa dan agama boleh dibilang dengan jari. Sembang memang Melayu pandai, tapi nak laksana.. tunggu kiamat lah gamaknya..6. Padanlah Tanah Melayu boleh dijajah oleh 7 buah kuasa asing, walhal negara jiran hanya sebuah kuasa asing di zaman dan era penjajahan dulu.7. Melayu malas berfikir, acapkali gunakan kepala lutut, emosi dalam tindakan, kurang minat pada ilmu pengetahuan tetapi peminat dan pemuja pemimpin setan..8. Melayu mudah ditipu tambahan lagi kalau guna sensitiviti agama... yang kesian rakyat dibawah mudah percaya lantas bertaklid buta... maka jadilah bodo piang.. dulu, kini dan selamanya..9. Duhai PAS, UMNO, PKR kalau tak mau bersatupun atau setidaknya bermusyawarah tak apa.. rambut sama hitam hati lain-lain, sebab masing-masing takbur, sombong, bongkak dan pandai tetapi berpolitik pun ada hadnya.10. Bersilat pandai macam mana pun, kelentong hebat macam mana pun, jangan sampai gadai maruah Melayu dan Islam.. Jangan jadi bisu menikus bila isu Melayu Islam diserang.. Jangan jadi pemimpin pondan tatkala Islam dicemarkan.11. Bersilatlah macam mana pun, pastikan kemajuan pendidikan anak Melayu terbela, orang miskin dijaga, hak Melayu disiapsaga, syiar dan syariat Islam dimulia, dimaju dan dipelihara, ekonomi Melayu diperkasa, agenda Islam dijulang megah dan terlaksana.. ini TANGGUNGJAWAB BERSAMA.. bukan tugas UMNO atau PAS sahaja.. semua yang bernama MELAYU DAN ISLAM berdasarkan takrif Melayu dalam artikel 160, Perlembagaan Persekutuan.. ADA FAHAM?????12. Kalau benda asas macam tu pun hangpa tak boleh pikiaq, berentilah jadi Melayu dan Islam. Rakyat Melayu, umat Islam, bukan bodoh zaman ini, jangan sampai seluruh umat yang dibawah bersatu tenaga membuang dan menendang keluar hangpa semua.. BUAT MENGABISKAN BERAS SAJA..!!!!

1 comments:

Tanpa Nama berkata...

Akum dan salam 1 Malaysia

Saya amat bersetuju dengan pendapat Sobri Sudin. Sebagai umat islam wajib baginya pertahankan kesucian agama islam tanpa perasaan prejudis. Ini merupakah satu titah dan perintah Allah SWT yang amat jelas lagi nyata. Berpandukan kepada Rukun Agama Islam diletakkan permulaan, diikuti iman dan ehsan.

Hakikatnya majoriti penduduk Malaysia adalah beragama islam dan sudah tentu wajib bagi orang islam mengetuai pemimpin tertinggi atasan dan bukannya seperti pendapat Ulamak Terkemuka PAS Mahfus. Bahkan Islam adalah agama terulung dan kedatangan puak cina kafir ini berlaku semasa penjajah inggeris sebagai hamba dan kuli.

Tidak dinafikan islam pentingkan perpaduan serta keteteraman dan memberi kebebasan kepada bangsa lain menganut ikutan mereka. Tetapi kedewasaan ini kita lihat Islam PAS telah didorongi atau digertak oleh sekutu mereka DAP yang terangan mendustai agama Allah supaya perpanduan antara islam itu digagalkan. Amatlah malang kerana Pemimpin PAS lebih penting kuasa, wang dan duniawi sehingga sanggup mengadaikan harga maruah diri dan agama demi perjuangan sekutu mereka DAP.

Malangnya PAS menggunakan imej islam tetapi pelaksanaan mereka bertentangan dengan ajaran islam. Ini jelas terbukti gelagat ahli-ahli serta pemimpin PAS menyukai kekacauan, merosakkan hubungan kaum, menyalahgunakan fatwa murahan bahkan amat menyukuti pemimpin (fanatik) melampaui batasan had agama dan membuang segama dan memburuk-buruk seagama.

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates