Jumaat, 3 Jun 2011

Makluman

Berikut adalah senarai subsidi dan harga sebenar, jarang yang hendak mengambil tahu harga sebenar ini. Semuanya untuk memastikan kesejahteraan rakyat. Salahkah berterima kasih kepada tangan yang memberi? Ramai yang suka mengigit kembali tangan itu daripada berterima kasih.

1)Petrol RON95- RM1.90, Harga sebenar RM2.33 sen, 
Jumlah subsidi 43 sen (Subsidi Kerajaan= RM486 Juta)

2) Gas- RM 26.60 setong, Harga Sebenar RM53.62 sen, Jumlah Subsidi RM27.00 setong (Subsidi kerajaan = 1.43 billion)

3) Tepung Gandum-RM 1.35, Harga 
     Sebenar RM1.80 sen, 
     Jumlah Subsidi 45 sen sekilo (Subsidi Kerajaan=RM89 juta)

4) Gula-RM 2.30, 
     Harga sebenar RM3.50, 
     Jumlah subsidi RM1.00 sekilo (Subsidi Kerajaan= RM813 juta)

5) Minyak Masak-RM2.50, 
    Harga Sebenar RM3.50, 
     jumlah subsidi RM1.00 sekilo. (subsidi kerajaan=RM813 juta)

6) Beras ST15-RM18.00 sekampit, 
    Harga Sebenar RM24.00, 
    Jumlah Subsidi RM 6.00 sekampit, (Subsidi Kerajaan=RM486 juta)

1 comments:

Tanpa Nama berkata...

banyak sangat dah ka subsidi yang kerajaan kena tanggung daripada 6 item yang hang tulis tu...kalau campur semua tu tak lebih pun RM7 billion..dan boleh memberi manfaat kepada semua rakyat malaysia...TAPI macamana pula dengan subsidi yang kerajaan kena tanggung untuk bagi kat Syarikat Tenaga Bebas (IPP)yang berjumlah 21 billion setahun. berapa syarikat yang dapat manfaat dari subsidi ni..tak lebih dari 5 syarikat...depa ni mentekedarah duit rakyat melalui subsidi ni sejak 1997, cuba hampa kira tengok dah berapa ratus billion dah depa sapu...
nak suruh rakyat berterima kasih pula kat kerajaan!!!terima kasih kepala hotak hampa, tu bukan duit poket pemimpin TAPI tu duit rakyat, sesuai la bagi balik kat rakyat dalam bentuk subsidi, yang syarikat IPP nu sapu 21billion setahun duit rakyat hampa nak suruh depa berterima kasih kat kerajaan juga ka????..
rakyat bukan bodo dok kena tipu dengan geng UMNOngok ni...tukang tulis artikel ni pun tumpang jadi pecacai sama...tak tau la hamapa bila nak cerdik...

Mat Kiram

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates