Jumaat, 15 Julai 2011

DAP ka yang PERINTAH KEDAH?

Jika teguran inipun MB Azizan sudah kecut telur, maka lebih baik beliau berundur dari menjadi MB. Enakmen yang diluluskan semasa BN memerintah, cuma PAS hanya perlu laksana sahaja. Tapi akibat disergah oleh DAP, maka tergagap-gagap MB mencari jawapan.

Yang keluar ialah cuba nak salahkan UMNO dengan mengatakan UMNO yang luluskan tapi tak laksana. Jadi tugas PAS amat mudah kerana tak perlu gubal enakmen, cuma laksana saja.

Tapi nampaknya tiada teloq juga PAS Kedah ...


KUALA LUMPUR 14 Julai — Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak dari Pakatan Rakyat wajar membatalkan pelaksanaan sepenuhnya Enakmen Hiburan dan Tempat-tempat Hiburan 1997 — peraturan dan undang-undang digubal masa era Barisan Nasional BN - yang melarang pusat hiburan beroperasi sepanjang Ramadan. 

Penasihat DAP Lim Kit Siang berkata oleh kerana BN sendiri yang menggubal undang-undang itu tidak menguatkuasakan sehingga ia ditumbangkan pada 2008 maka kerajaan negeri Pakatan Rakyat wajar mengkaji balik untuk memansuhkannya.

“Dalam keadaan ini Datuk Seri Azizan gambar seharusnya mempertimbangkan semula dan memansuhkan keputusan untuk melaksanakan sepenuhnya Enakmen Hiburan dan Tempat-tempat Hiburan 1997 khususnya ketika kerajaan negeri BN dulu tidak berbuat demikian sepanjang 11 tahun sehingga ia jatuh pada pilihan raya umum 2008 ” kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Lim berkata beliau telah berhubung dengan Pengerusi DAP Kedah Lee Guan Aik yang juga Adun Kota Datuk Aman berhubung keputusan kerajaan negeri melarang 13 jenis hiburan ketika bulan Ramadan. 

“Lee melaporkan bahawa DAP Kedah tidak pernah bersetuju dengan larangan dan perkara itu tidak pernah dibangkitkan pada mesyuarat majlis Pakatan Rakyat Kedah meskipun dipersetujui bahawa perkara-perkara yang sensitif kepada lain-lain komuniti seperti larangan pusat hiburan ketika bulan Ramadan seharusnya dibincangkan pada mesyuarat majlis Pakatan Rakyat negeri terlebih dahulu ” katanya lagi.

 “Lee juga menjelaskan bahawa beliau tidak pernah bersetuju dengan larangan sedemikian di Dewan Undangan Negeri ” katanya lagi.

Lim berkata perkara itu akan dibangkitkan pada mesyuarat pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat peringkat nasional minggu depan.

Semalam Azizan berkata Enakmen Hiburan dan Tempat-tempat Hiburan sudah wujud sejak 1997 dan bukannya dasar baru.

Oleh itu kata beliau enakmen itu terpakai sejak BN mentadbir Kedah cuma tidak dikuatkuasakan sepenuhnya sebelum ini.

Beliau berkata menurut enakmen itu kategori hiburan yang tidak boleh diadakan sepanjang Ramadan ialah pertunjukan pancaragam persembahan nyanyian di hotel restoran dan bar warung kopi karaoke dan disko.


Kata beliau lagi terdapat pengecualian untuk pertunjukan berkaitan keagamaan dan kepercayaan sesuatu kaum dengan syarat tidak menimbulkan kekacauan selain mendapat sokongan daripada pegawai pelesenan.

“Permohonan itu pula perlu dikemukakan pada Kerajaan Negeri untuk dipertimbangkan Contohnya bulan Ogos kaum Cina mahu meraikan Hungry Ghost Festival jadi mereka perlu mohon secara bertulis untuk pertimbangan ” katanya semalam.

Azizan berkata bagi pusat snuker dan kafe siber pula pihaknya mungkin menyemaknya semula kerana ia bukan bentuk hiburan tetapi diletakkan di bawah kategori hiburan.

“Minta PBT pihak berkuasa tempatan perjelaskan secara terperinci apakah yang dimaksudkan dengan hiburan Dari dahulu lagi dalam bulan Ramadan tidak ada aktiviti hiburan Malah diadakan beberapa peraturan untuk bukan Islam mematuhinya ” katanya.

2 comments:

Tanpa Nama berkata...

Kebanyakan orang Melayu yang masuk karoke, masuk pusat hiburan adalah orang Melayu,,,dan orang melayu tu kebanyakkannnya adalah anak orang PAS,,,bukan perlu tutup pusat tu tapi jaga anak hangpa orang pas

hangkedee berkata...

kote Pas dah sujud macam Ajub punya

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates