Selasa, 16 Ogos 2011

LAPORAN MANIFESTO PILIHANRAYA PAS KEDAH (PERKARA YANG TELAH DILAKSANAKAN) - PERTANIAN

Kedah Agro yang diwar-warkan menjadi pemacu pertanian komersial nampaknya masih tercari-cari apa yang nak dibuat. Projek sangkar ikan dengan Taiwan pun kantoi. Kesian taiwanese tu, balik Taiwan dengan kerugian.

LKPK yang dijanjikan sampai hari tak nampak. Hanya janji 'akan' ditubuhkan.

Kita masih menunggu idea baru untuk kerajaan PAS laksanakan. Mungkin boleh buat projek bela lembu susu secara besar-besaran kot. Ini lebih baik daripada beri 13 juta kepada Jabatan Pertanian Kedah kerana peruntukan besar dari persekutuan untuk pertanian telah diberikan samada melalui Jabatan Pertanian atau MADA, RISDA dan sebagainya.

7.PERTANIAN

a)Membangunkan pertanian negeri dengan memberikan keutamaan kepada pengeluaran makanan secara komersial yang diterajui oleh Lembaga Kemajuan Pertanian Kedah yang akan ditubuhkan.
Keterangan: Kerajaan telah melancarkan Pelan Pembangunan 2008-2015 yang merangkumi pembangunan pertanian di Negeri Kedah.
Kedah Agro dan Kumpulan Ladang-ladang Perbadanan Kedah (KLPK) turut rancak menjalankan program-program merakyat
Pelan hala tuju tersebut telah memberi fokus kepada projek tanaman padi, jagung, nanas, sayuran dan penternakan. Selain itu ,kan pertanian. Antaranya memberikan pendedahan kepada penduduk kampung cara-cara menghasilkan cecair EM yang merupakan bahan utama dalam penghasilan Baja Kompos, Silaj, Baja Buah, Baja Daun dan penghalau serangga.
ernah diberikan sebelum ini.
Julung kalinya Kerajaan Negeri telah memperuntukkan wang tambahan berjumlah RM 13 juta kepada Jabatan Pertanian Kedah dalam membangun dan merakyatkan pertanian di Negeri Kedah. Peruntukkan khusus seperti ini tidak
p

1 comments:

Tanpa Nama berkata...

Kat Kampung Kenangan di Jeneri, paip ayag dah tiga tahun tak dak. Mandi, minum, masak air tong saja. Tok Azizan lepas keluar hospital, p la tengok. Masalahnya, tau ka Azizan ni Kampung Kenangan, Mukim Jeneri kat mana? Hampeh

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates