Khamis, 4 Ogos 2011

LAPORAN MANIFESTO PILIHANRAYA PAS KEDAH (PERKARA YANG TELAH DILAKSANAKAN) - Pendidikan

SAR yang dahulunya diberi bantuan oleh BN beraraskan jumlah pelajar telah dijadikan pusat menternak totok-totok PAS dan penipuan jumlah pelajar dilakukan sewenang-wenang demi bantuan (duit). BN beri bantuan tetapi puak PAS anggap ianya hak mereka.


Sekarang mereka teruskan projek ternak totok-totok PAS. Duit rakyat digunakan untuk ternak totok-totok PAS.


Apakah jika KUIN belum wujud mereka boleh menubuhkannya? Belum tentu kerana enakmen hiburan yang dah diluluskan pun mereka tidak boleh kuat kuasa, inikan KUIN yang memerlukan belanja yang banyak.


Program pendidikan komuniti adalah ceramah agama yang diselitkan dengan agenda politik PAS. Kenapa tidak dibuat di dewan sebaliknya dibuat di rumah MB atau pusat penempatan totok2 PAS seperti di pusat zakat?


Pondok-pondaok adalah tempat asal orang belajar agama. Kenapa baru sekrang PAS nak declare?


4.PENDIDIKAN


a)Memberi bantuan khas kepada Sekolah Agama Rakyat untuk menjamin kelangsungan dan kemajuan sekolah itu.

Keterangan:

Kerajaan telah memperuntukan bantuan tahunan sebanyak RM 2.1 juta kepada Sekolah Agama Rakyat sejak tahun 2008.
b)Menjadikan Kolej Universiti Insaniah sebagai Pusat Kecemerlangan Pendidikan Islam di Wilayah Utara Semenanjung Malaysia

Keterangan:

Kampus tetap KUIN sedang dibangunkan di atas tanah seluas 320 ekar di Kuala Ketil dengan kos RM 330 juta yang mampu menampung sehingga 7000 orang pelajar serta meliputi pelbagai bidang dan kemudahan yang lengkap demi keselesaan pembelajaran pelajar.

Sehingga kini, penuntut KUIN telah mencecah angka 4492 orang termasuk pelajar-pelajar asing daripada 35 buah negara.

KUIN telah dimajukan dengan 42 program pengajian di pelbagai peringkat, bermula dari Pengajian Asasi kepada Ijazah Doktor Falsafah (PhD) yang meliputi bidang Syariah, Usuluddin, Pengajian Islam, Perniagaan, Pengurusan, Kejuruteraan, Teknologi Maklumat, Kejururawatan, Perhotelan dan pelbagai lagi.

Kerajaan juga telah memberi biasiswa dan insentif kepada pelajar yang cemerlang untuk menyambung pengajian mereka.


c) Melancarkan program pendidikan komuniti. Kumpulan sasaran terdiri daripada ibu bapa, guru-guru, pelajar-pelajar dan pemimpin masyarakat yang bertanggungjawab memberi kesedaran tentang kepentingan pendidikan dan tanggungjawab anggota masyarakat dalam proses pendidikan.

Ulasan/Cadangan:

Kelas-kelas pengajian telah dilaksanakan di banyak tempat termasuk di Kediaman Rasmi Menteri Besar, Bangunan Menara Zakat dan pusat-pusat pengajian tradisional (pondok)yang mendapat sambutan hingga ribuan peserta.

8 comments:

Puyu puyu berkata...

Yang dok minta derma depan pintu bank di kedah nak buat surau , anak yatim kebanyakannya Puak pro PAS. Dok kerja makan komisen kutip derma.

Melayu Lunas berkata...

Puak PAS dah mula nak buat ceramah Negara Islam dalam bulan puasa ini.PAs dah terbelit dan termakan sumpah sendiri.Aku dah agak Puak akan cerita negara Islam ala persetujuan dengan DAP iaitu negera Islam ala DAP serta wajib mendapat restu dari Kapal sing.PAS tipu rakyat lagi.

baju hijau berkata...

Syabas dato hasaan ali kerana tegas mempertahankan JAIS dalam tindakan nya itu.Jangan jadi bahlol macam MB selangor yg takut dan kena cucok hidung dgn DAP.Itu lah baru tahu sekarang siapa DAP sebenarnya.Itu lah baru buat siasatan kat gereja.Belum tubuh negara Islam lagi dah pelece JAIS.Itu belum Kapal Sink tengking lagi.Kenapa Mat Sabu diam.Mahfus senyap.Saifudin ion senyap.Semua takut pada DAP....

Tanpa Nama berkata...

nasihat pada Pemimpin PAS Selangor jangan lawan sama DAP nanti hilang undi cina DAP.

kah kah kah kah

PAS tipu orang Islam.
Kata nak buat negara Islam.
DAP tengking dah kecut telok.
Kapal Sing dok tunggu pAS langkah mayat dia.
PAS tak berani dgn DAP.
Takut hilang undi Cina DAP

Keris 7 Lok berkata...

Salam perjuangan. Saya telah link blog tuan ke blog saya. Harap dapat follow & link juga blog saya ke blog tuan. Terima kasih.
Demi perjuangan alif ba ta
http://keris7lok.blogspot.com

Keris 7 Lok berkata...

Salam perjuangan. Saya telah link blog tuan ke blog saya. Harap dapat follow & link juga blog saya ke blog tuan. Terima kasih.
Demi perjuangan alif ba ta
http://keris7lok.blogspot.com

Keris 7 Lok berkata...

Salam perjuangan. Saya telah link blog tuan ke blog saya. Harap dapat follow & link juga blog saya ke blog tuan. Terima kasih.
Demi perjuangan alif ba ta
http://keris7lok.blogspot.com

Syburi Times berkata...

Tuan,

Waalaikumussalam warahmatullah. Terima kasih. Done.

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates