Selasa, 9 Ogos 2011

MP Pokok Sena yang HEBAT dan BIJAK

Pertama, Kedah Times nak mengucapkan TAHNIAH kepada penyokong PAS yang melantik Naib Presiden dari Pokok Sena. Maka memang elok sangatlah kerana Timbalan Preseiden pun hanya lepasa SPM sahaja. Maka Naib PResiden mesti tidak melebihi taraf Timbalan Presiden.

Kedua, Kedah Times nak bagitau Mahfuz dan penyokong PAS bahawa Kerajaan Persekutuan tiada PPZ (Pusat Pungutan Zakat). Yang ada hanya negeri. Contoh, Pusat Zakat Kedah, Pusat Zakat Selangor, Pusat Zakat Wilayah Persekutuan dan sebagainya. TIADA PUSAT ZAKAT PERSEKUTUAN.

Ketiga, Nak bagitau Mahfuz dan penyokong PAS bahwa Kerajaan Persekutuan tidak pernah mengagihkan pungutan zakat kepada mana-mana pihak. Kalau kat Kedah, pusat zakat Kedah yang mengagihkan zakat.

Keempat, Kedah Times rasa mungkin Mahfuz rujuk kepada pusat zakat Kedah kot yang tidak membantu menyelesaikan kemiskinan melarat. Tetapi dia tersasul menyebut Persekutuan. Maklumlah kerana sifat kebencian tahap gaban kepada UMNO!

Kelima, apakah Mahfus membawa maksud pengurusan dan agihan zakat oleh Pusat Zakat tidak telus! Maka statement tersebut minta Mahfuz tujukan kepada MB Azizan dulu sebelum tengok kepada negeri lain. Takkan Persekutuan yang tak sentuh pun duit zakat Mahfuz kata tidak telus!


Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar menyifatkan 'Pentadbiran wang zakat tidak diagihkan dengan telus dan bijak terutama di peringkat Kerajaan Persekutuan.'

“Wang zakat yang sepatutnya menolong untuk menyelesaikan masalah kemiskinan melarat tidak diendahkan kerana hanya tertumpu pada musim perayaan saja,” katanya.

Menurutnya, pentadbiran wang zakat di peringkat Kerajaan Persekutuan terbukti tidak telus apabila wang zakat sendiri pernah digunakan untuk membiayai kos guaman pegawai kerajaan. - Mahfuz Omar

8 comments:

usin berkata...

bnyk kali dh mahfuz ni buat statement yg menyerlahkan ketidak bijaksanaannya. bercakap aci lepas. mp paling malas buat 'homework' sebelum buat statement. memalukan betul la. bulan posa ni aku x tergamak nk kata dia ni bodo, kalau bulan depan, sah aku kata dia ni bodo...

Tanpa Nama berkata...

mmg dia bodoh tahap gaban..paling bodoh geng pokka hijau dok telan bulat2 apa yg dia dok cakap..

Anti PAS

Tanpa Nama berkata...

Hendaklah kamu berilmu pengetahuan sebelum kamu menjadi ketua, sebab sesudah menjadi ketua, tidak ada jalan lagi bagimu mencari ilmu pengetahuan. (Imam Syafie r.a)

paktam@ berkata...

>macam timb. dia la....pajero dgn waja pun tak kenai.....
>yg depa kenai lori piang jer.....heheh

Tanpa Nama berkata...

QS Al-Hujurat Ayat : 12, Ertinya `dan jangan pula sesetengah kamu mengumpat yang lain, sukakah salah seorang kamu, bahawa dia memakan daging saudaranya yang telah mati (bangkai) ? Maka tentu kamu tidak suka memakannya.Ramadhan menagih kita melakukan amal ibadat, bukan sekadar menahan lapar dan dahaga tetapi menjaga segala perangai dan tingkahlaku, mulut, mata dan telinga dari segala umpatan, cacian dan kejian sesama Muslim. Kebijaksanaan, kebolehan dan keilmuan bukan sekadar dihimpunkan pada segulung ijazah. Jadikanlah RasulAllah sebagai contoh terbaik, ilmuan agung yang ilmunya berpandukan wahyu Allah dalam Quran Al-Karim. Maka pemimpin hari ini mestilah bijak dan sentiasa berpaksikan kepada Quran dan Sunnah. Malang sekali jika kebijaksanaan berdasarkan ilmu yang dituntut di puncak menara gading tetapi mengabaikan ilmu Al Quran. Maka jadilah sebilangan besar pemimpin hari ini rakus, tamak dan haloba. Kekayaan diagih sesama saendiri sehingga rakyat melarat dan terpaksa memohon bantuan dari pihak Gereja. Lihat sahaja penyelewengan PKFZ, rumah agam bekas MB Selangor, Bil TNB mencecah jutaan ringgit, cincin berlian di jari manis yang tidak ternilai, komisen pembelian Kapal Selam yang tidak terhabis makan puluhan keturun...Inilah natijahnya bila ilmu tinggi tapi rendah budi. Al Quran disisih ke tepi dan sekadar menjadi hiasan di kaca almari. Jangan kita terus berpolitik soal siapa bijak siapa bodoh....tetapi berpijaklah dibumi nyata..Dalam permulaan solat Rasulallah berdoa `Ya Allah tunjukkanlah aku akhlak yang mulia. Tiada yang menunjukkan jalan kepada akhlak mulia itu melainkan Engkau. Dan jauhkan aku dari akhlak yang buruk. Tiada yang boleh menjauhkan aku dari akhlak yang buruk itu melainkan Engkau juga"..maka carilah pemimpin yang berakhlak mulia biarpun sekadar lulusan pondok. Ameen.

Tanpa Nama berkata...

selain drp itu wahai orang melayu dan Islam termasuk lah para lebai dan para tak lebai serta juga ahli serban serta tak berserban.Bila lamu main politik janganlah sampai jual agama islam kerana takut hilang undi.Cakap hendaklah serupa bikin.Janganlah dulu cakap lain sekarang cakap lain.Dulu kata haram sekarang kata tak halam kerana kepentingan politik.Janganlah keluar fatwa ikut suka hati.

Tanpa Nama berkata...

Kalau dakwaan itu betul tak apa kita orang Islam ada alam akhirat.

paktam@ berkata...

2 TANPA NAMA
>TUAN...TOLONG SENARAIKAN PEMIMPIM ISLAM MANA YG BERAKHLAK MULIA SEKARANG INI KAT MALAYSIA???
>SELAGI SESEORANG PEMIMPIN MUSLIM TU...TAK SURUH KITA BUAT MAKSIAT..MAKA KITA WAJIB TAAT KPD.PEMIMPIN TERSEBUT. KALAU NAK JATUHKAN DIA JUGA...MESTI DALAM PILIHANRAYA...BUKAN DALAM RUSUHAN/DEMONTRASI JALANAN!!!
>YA LA MEMANG LA KITA ADA ALAM AKHIRAT....TAPI TAKKAN NAK BIAQ ORG PIJAK KEPALA KITA KAT DUNIA INI!!!
> SAMPAI ISU MURTAD DAN BACAAN QURAN SEBELUM SEMBAHYANG PUN DOK DIKELIRUKAN/SPIN!!!!
>DULU XDENGAQ PUN JADI MACAM NI....LA NI BILA DEPA DAH BERKUASA SIKIT SAJA...DAH TUNJUK LAGAK!!!

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates