Jumaat, 23 September 2011

Antara Pejuang dan Pencari-Peluang

Bila isu Zionis timbul, kita lihat ramai sangat yang mengaku berjuang, mengaku menyokong umat Palestin dan menentang Israel. Tidak cukup dengan itu, yang paling buruknya ialah mereka yang menjual perjuangan konnnya anti Israel untuk mendapat kelebihan politik.

Kelompok yang gemar membawa sepanduk dan memaki lilit kepala ini, yang kita tahu sebenarnya wakil dari mana, lebih gemar menunding jari kepada kerajaan dan menyerang kerajaan berbanding tindakan mereka menyerang Israel atau menyokong Palestin.

Jika kita lihat, tiada seorang pun dari mereka berani untuk bersama rakyat marhein Palestin dalam merasakan apa yang dialami oleh rakyat Palestin ini. Jika ada yang pergi pun, mereka hanya berani berada bersama pembesar-pembesar Palestin.

Apakah mereka yang kuat membawa sepanduk atau sticker di kereta ini tidak berani bersama rakyat bawahan? Berani hanya apabila peluru senapang atau mesin gun tiada. Bersuara hanya apabila tiada siapa yang menyergah mereka.

Inilah sifat pembangkang di Malaysia. Kuat bersuara tapi teloq tiada...ALOR SETAR: Perdana Global Peace Organisation (PGPO) merancang untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada penduduk Gaza menerusi penggunaan semua laluan secara serentak selepas dua percubaan sebelum ini disekat rejim Zionis. Penasihat PGPO Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir berkata tahun lalu, Israel menyekat bantuan yang disalurkan menerusi jalan darat di Mesir, dan baru-baru ini pula, merampas serta menyerang kapal yang cuba menghantar bantuan melalui laut.

"Dah dua kali gagal. Kali ini kita gunakan semua laluan serentak...laut dan darat. Kita mahu tunjukkan perpaduan kita dalam menyampaikan bantuan kepada penduduk Gaza," katanya kepada pemberita selepas melancarkan program "Jom Pakat Pi Tengok Bola" di Menara Alor Setar di sini, malam tadi.

Beliau berkata, walaupun pihaknya berasa seolah-olah tidak mampu berbuat apa-apa untuk membantu penduduk Gaza berikutan sekatan serta halangan oleh rejim zionis, namun demi kemanusiaan, usaha menyalurkan bantuan perlu diteruskan.

0 comments:

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates