Khamis, 29 September 2011

Asalkan duit ... semuanya boleh jadi


Kedah Times nak lihat kerajaan negeri Kedah bentang senarai projek-projek membaikan jalanraya di negeri kedah. Kerana nampaknya jalan masih banyak yang menjahanamkan absorber serta bush kereta-kerata yang melaluinya.  Tayar kereta Kedah Times yang baru saja digantikan meletup di kawasan sempadang Pendang dan Alor Setar akibat jalan yang kurang elok. Tayar baru bebb RM200 sebji.

Lepas tu kita minta Menteri JKR umumkan dana yang dberikan kepada negeri untuk tujuan tersebut. Kita boleh lihat kemana pergi duit yang dikatakan telah diseleweng ke tempat lain oleh kerajaan negeri. Dan tidak lupa Menteri JKR bagi juga senarai asal projek-projek yang dicadangkan oleh JKR Negeri untuk pembaikan dsb. 

Semua tahu dalam keadaan terdesak ini, apa-apa pertuntukan bila sudah disalurkan ke negeri, semua boleh diubah. Mungkin duit untuk perbaiki jalan, dicelok untuk program lain yang bermotifkan politik. 

Nak tebang kayu, kayu bersaiz besar sudah hampir pupus, sekarang kenalah cari duit cara lain pulak. Heheh selain dari cukai UUM, duit JKR pun boleh juga. 

Mungkin kerajaan negeri boleh tubuh satu tabung khas. Apa kata kita namakan tabung tersebut sebagai Tabung Jihad Negeri Kedah. Kita tengok sanggup kah pakcik-pakcik, makcik, abang-abang serta kakak-kakak salurkan barang kemas di tangan serta duit getah sekerap untuk bantu kerajaan negeri!

Ada juga kedengaran yang lor-lori milik JKR dicat dengan warna SADA. Betoi ka?

Kedah seleweng dana Pusat
KUBANG PASU 21 Mei - Kementerian Kerja Raya mendedahkan Kerajaan Kedah antara kerajaan negeri yang didapati menyalahgunakan dana untuk membaiki jalan negeri yang disalurkan Kerajaan Pusat.

Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Abu Mansor berkata, dana tersebut sepatutnya digunakan untuk menyelenggara jalan negeri tetapi telah diselewengkan untuk membiayai kos membina jalan-jalan baru di kampung-kampung.

"Di Kedah saya pasti perkara sebegini ada berlaku namun, saya masih belum menerima laporan lengkap mengenai perkara ini," katanya kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat perwakilan UMNO Bahagian Jerlun di Dewan Sekolah Menengah Sains Kubang Pasu di sini, hari ini.

Shaziman berkata, kementerian kesal dengan perkara itu kerana setiap peruntukan yang disalurkan oleh Kerajaan Pusat perlu digunakan dengan betul oleh kerajaan negeri.

"Rakyat tidak nampak perkara ini sebab ia tidak diterangkan dengan betul kepada mereka, jadi saya harap ahli-ahli UMNO dapat menerangkan perkara ini kepada rakyat," jelasnya.

Beliau berkata, kementeriannya akan mengkaji mekanisme baru yang akan digunakan untuk menyalurkan dana berkenaan bagi memastikan ia tidak disalahgunakan pada masa depan.

"Kita tidak mahu rakyat keliru mengenai hal ini kerana mereka akan anggap kerajaan negeri yang buat jalan baru untuk mereka sedangkan dana tersebut diberi oleh Kerajaan Pusat," katanya.

Sementara itu, Shaziman dalam ucapannya berkata, kerajaan negeri Kedah yang ditadbir pembangkang jelas tidak berkemampuan untuk mentadbir negeri ini setanding dengan Barisan Nasional (BN).

"Apa-apa hal mereka (kerajaan pembangkang) akan tuding jari kepada Pusat apabila ada masalah.

"Sampai sekarang kita tidak nampak apa pembangunan yang telah dibuat dan semuanya mereka harap kepada Kerajaan Pusat sahaja," jelasnya.

0 comments:

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates