Jumaat, 30 September 2011

Jawapan kepada Budget Kedahlanie

Budget 2012 bakal dibentangkan di Parlimen tidak lama lagi. Sudah berbunyi pelbagai insentif dan kejutan bakal diberikan dalam budget ini. 

Dan yang paling ketara kedengaran ialah bonus 2 bulan yang diminta kesatuan pekerja awam. Itu yang menjadi harapa semua kakitangan awam. Cuma Kedah Times nak peringatkan kepada kakitangan yang masih dok bangkang, fikirlah ... jangan asyik dok bangkang terhadap kerajaan yang memberi bonus dan segala kemudahan.

Ini budget 2011 yang disiarkan blog-blog pro Pakatan pada tahun lepas. Kita bakal tunggu bagaimana pulak budget mereka untuk 2012. 

Untuk itu kita ingatkan kembalik apa janji-janji budget bodoh PR.


Antara item bajet 2011 alternatif yang disediakan oleh blog pro pembangkang yang tak ikhlas berblog selain hanya nak umpan pembaca kepada iklan-iklan spam-nya. Baca sini atau ikutilah dibawah :

Apa yang penduduk Malaysia mahukan dari belanjawan negara 2011. Mereka mahu supaya:

Harga bawang putih yang naik RM9.50 sekilo diturunkan pada harga baru RM1.60 sekilo.

IPCMC alat untuk mengawal aktiviti polis tetap diadakan supaya keadilan dilihat dilaksanakan.

Ombudsman - jentera menilai dan menerima aduan orang ramai terhadap penjawat awam dan politikus di Malaysia dikuatkuasakan kewujudannya serta merta.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia diletakkan di bawah Parlimen dan tidak lagi di bawah kawalan Perdana Menteri.

Hakim-hakim akan dilantik oleh satu jawatankuasa khas parlimen. Peruntukan diberikan dalam belanjawan untuk Jabatan Kehakiman. Bebaskan badan ini dari cengkaman eksekutif.

Konsep baru insuran kenderaan diwujudkan di mana pengguna tidak akan dibebankan dengan premium yang mencekik darah.

Harga susu, ikan, tepung, ayam, gula, cabai, sayur-sayuran, roti dan keperluan dapur dimansuhkan cukai jualannya serta merta sama seperti yang dilakukan terhadap barangan kelambu, seluar dalam, minyak pewangi dan sebagainya.

Duti impot kenderaan akan dikurangkan 70% sama seperti di negara Thailand, Singapura, Indonesia dan lain-lain negara yang dipimpin oleh manusia bertamadun.

Jalur lebar akan dibekalkan percuma kepada masyarakat di kampung-kampung sebagai agenda mencelikkan mereka yang buta IT.

Kadar baru tol dengan penurunan 40% berkuatkuasa serta merta.

Semua sekolah agama rakyat akan dibiaya percuma termasuk bayaran utilitinya ditanggung oleh kerajaan.

Semua menteri dan penjawat akan diwajibkan mengistiharkan harta berkuatkuasa pagi 01 Januari 2011.

Hak asasi akan diperluaskan lagi selari dengan kehendak rakyat dan NGO.

Peguam Negara diberi peruntukan untuk mengkaji perlembagaan Reid bagi digantikan dengan hukum hudud.

Tambang pengangkutan awam diturunkan 40% sesuai dengan kekayaan minyak negara bagi memudahkan orang kampung menikmati kemudahan kapalterbang, keretapi, bas, lori dan lain-lain lagi.

SPR juga diletakkan di bawah jawatankuasa khas parlimen.

Pembiayaan untuk mendapatkan hak pendidikan diberikan percuma sehingga ijazah pertama.

Kementerian kesihatan dirombak dan masyarakat diberikan rawatan kelas pertama secara percuma tanpa perlu menunggu lama.

Hapuskan segera 'menternak' rasuah di PDRM, Pejabat Tanah, JKR, Jabatan Kastam , Jabatan Pengangkutan Jalan dan Imigresen.

Kembalikan kebebasan media dan hapuskan akta-akta dracula.

Cuti bersalin yang baru. Cuti yang diumumkan sama seperti jumlah sebelum ini.

Kecilkan saiz kabinet Malaysia dan perkhidmatan awam.

Hapuskan cukai bahan-bahan binaan rumah supaya pembeli dapat menikmati harga rumah pertama yang lebih rendah.

Turunkan kadar pinjaman rumah dan kenderaan penjawat awam pada 1%.

Inilah diantara apa yang rakyat harapkan tetapi tidak dapat.

2 comments:

Tanpa Nama berkata...

kalau macam tu aku nak buat bajet lagi hebat, semua orang tak perlu berkerja, makan, minum, dan lain lain ditanggung oleh kerajaan, akhirnya hutang bertimbun sampai kerajaan berhutang berbillion, lepas tu yang nak bekerja kena pergi indonesia, thailand untuk bekerja....

ada ke kerja untuk kira kat sana.... ha ha ha

Tanpa Nama berkata...

TOK SAH DOK BOM LAH...JANJI KAT KEDAH PUN TAK MAMPU NAK BUAT...

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates