Khamis, 13 Oktober 2011

LU LANGSI WA DEDAH SIRI II


Oleh: Abu Nawas

Berbalik kepada cerita kanak-kanak yang lembik. Maka pulanglah ia dengan keadaan duk teriak dan mengadu kat bapa dia.

Bapa yang pendek akal dan berperangai perongos seperti seorang ustaz yang duk maki orang ‘buat kerja cara Islam’ , pasti akan mengamuk sakan. “Dajai sungguh, berani kacau anak aku, habaq mai anak sapa, kita pi cari dia”

Tetapi bapa yang bijak dan berfikiran panjang tidak akan termakan dengan cerita mengacom anak dia tu. Mungkin anak dia tu kena marah balik sebab jadi lembik dan suka cari gaduh, “laaa orang suruh pi main, hang duk pi bekelahi buat apa, tak mau lagi duk gaduh-gaduh ni, esok pi main elok-elok, ” 

Serupa tu juga dengan orang politik yang panjang akal pasti tidak akan melayan kerenah puak yang satu lagi yang kerja dia duk bercakap dan membebel sahaja.

Sebab itu apabila mereka di cubit sikit sahaja, pasti melompat sakan, sebab kerja depa tak tera mana pun. Kerajaan gapo, cubit sikit jerit serupa pondannn. Tak guna berbalas pantun dengan mereka, kerana ia tidak akan berkesudahan, hanya membuang masa dan tenaga, lainlah mereka yang tidak ada kerja selain bercakap, mencarut, maki hamun. 

Biarkanlah mereka menyalak sorang-sorang kerana mereka memang pakar bab tu.

Lagipun kapal mereka sudah nak karam,jadi biarkanlah si luncai terjun dengan labu-labunya.

0 comments:

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates