Isnin, 12 Disember 2011

Projek Ikan Keli, kayu dan pasir yang dihasilkan


"What do you expect, they could not even handle the ikan keli (catfish) project," he said of the RM400,000 losses suffered by the state government when its organic Keli-K aquaculture in Sik failed after two years of operation.

Nak harap macamana, projek ikan keli pun mereka tak boleh urus? Selepas 2 tahun beroperasi projek Keli-K di Sik telah mengalami kerugian bagi pihak Kerajaan negeri sebanyak RM400K.

Sebenarnya projek ini tidak rugi. Kerana kerajaan negeri memperolehi duit yang agak banyak dari hasil kayu-kayan yang ditebang di sekitar projek di Sungai Pau tersebut. Terkini pasir juga sudah boleh dikeluarkan dari kawasan tersebut.

Serampang 3 mata. Projek ikan keli, hasilnya kayu dan pasir. Rugi projek ikan keli, kayu dan pasir tampung balik kerugian tersebut.  

Sebab itu kita dapat melihat di simpang 3 nak masuk TOL Sg Petani Utara ada papan tanda memaparkan pendapatan kerajaan negeri hasil balak yang meningkat. Tak banyak macamana, projek keli nama diberi tetapi yang dibawa keluar adalah kayu dan pasir. Begitu juga dengan bukit Perak dah dapat dilihat macam lelaki yang rambut gugur. Habis kayu kecil dan besar ditebang.

Maka benarlah kata-kata seorang peniaga di Kedah. Nak harap kat kerajaan macamana, projek ikan keli pun mereka tak dapat nak urus! Kini mereka mempromosi program 1 Rumah 10 Pokok buah-buahan pulak. Eloklah tu.3 comments:

Kedah La berkata...

http://kedahla.blogspot.com/2011/12/kalau-pun-projek-keli-belum-untung.html

Tanpa Nama berkata...

hanya satu projek yang berjaya dilaksanakan oleh pemimpin PAS dan PKR di Kedah. Projek geli-geli. Dua kategori tempat terlibat dalam projek ini
1) Danok dan Hadyai
2) Bini orang

Projek geli-geli di Danok boleh tanya Manikumar, Pahrolrozi, Dr Ismail dan Nasir Mustaffa

Projek geli-geli dengan bini orang boleh tanya Amiruddin Romeo Anak Bukit, Ustaz Azizan dan Taulan Rasul

PAS=HAMPAS+HARAMJADAH=BARUA DAP+PKR=KUDA TUNGGANGAN AWNAR ALJUBURI

Nayan berkata...

Hahah nampaknya projek Keli-K hanya wayang. Dan benarlah tujuan utama utk balak dan pasir, bukan keli. Disahkan oleh KedahLa

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates