UMNO DAN PAS ITU MELAYU DAN MELAYU ITU ISLAM...!!​!

Isnin, 28 Februari 2011
SOBRI SUDIN

1. Dalam satu wacana ilmiah yang diadakan awal tahun 70-an di UKM, (universiti lama aku semasa buat first degree), sarjana auoritatif politik Malaysia, Profesor R.S Milne dan Diane K. Mauzy (buku ilmiah mereka yang tersohor Politics and Government in Malaysia - ada terjemahannya oleh DBP bertajuk Politik dan Kerajaan di Malaysia) pernah meramalkan politik Malaysia pada masa depan akan memperlihatkan sistem dwi parti gabungan.

2. Ramalan mereka itu benar mulai 1990, apabila terbentuk Gagasan Rakyat, Angkatan Perpaduan Ummah menentang Barisan Nasional. Kemudiannya gabungan parti pembangkang berubah nama menjadi Barisan Alternatif dan mulai 2008 berubah lagi menjadi Pakatan Rakyat dan kita percaya selepas PRU ke- 13(2011 ATAU 2012) nama ini akan diubah menjadi 'Pakatan Kelentong Rakyat'.

3. Dalam wacana yang sama tatkala R.S Milne dan Diane K.Mauzy menghuraikan perspektif teori mereka, lantas ditanya oleh seorang penuntut kenapa parti berjenama Melayu yakni PAS, UMNO tidak boleh bergabung dan bersatu? Begitu juga kenapa harus ada begitu banyak parti jenama Cina (MCA, GERAKAN, DAP) Dan terlalu banyak parti jenama India (MIC, PPP, IPF, kini Makkal Sakti, Hindraf dan entah apa-apa lagi).

4. Lebih memburukan keadaan parti Cina begitu tebal dengan kecinaanya, India dengan keindiaanya. Soalan juga ditanya oleh penuntut Kenapa parti-parti yang bertunjangkan faham perkauman ini tidak boleh bergabung berasaskan sentimen primordial sesama mereka sendiri sebaliknya berlawanan dan bertentangan antara satu dengan yang lain.

5. Lalu dijawab dan diulas oleh R.S Milne dan Mauzy, jika Melayu sama Melayu bergabung, bukan melayu sesama bukan melayu bergabung, maka akan berlakulah 'konflik kaum yang maha hebat'. Ini disebabkan apabila Melayu sudah bersatu dan damai antara PAS dan UMNO, serta MCA, Gerakan dan DAP pula damai sesama mereka dan tidak lagi bergaduh sesama kaum mereka maka akan dihalakanlah pergaduhan tadi dan kemarahan serta apa jua perasaan tidak puas hati mereka kepada kaum yang lain. Maka dalam konteks ini akan tercetuslah peperangan antara Melayu dan bukan Melayu. Ataupun sepertimana thesis Samuel P. Hungtinton berlakulah apa yang dikatakan 'Peperangan agama' melalui satu konsep peperangan yang besar yang disebutnya 'THE CLASH OF CIVILIZATION'.

6. Namun perspektif ini tidaklah semestinya benar, kerana pendekatan model perbincangan Profesor Mauzy dan Profesor Milne lebih menjurus kepada kerangka teori atau model 'communalism'(faham perkauman). Terdapat dua lagi perspektif teori yang sering digunakan dalam menganalis politik Malaysia yakni perspektif MARXIS Sosialis dan perspektif Islam. Barangkali juga sarjana sains politik di Malaysia selepas ini akan menambah satu lagi kerangka model dan teori yakni 'auta teory' atau 'devian model' dalam mengkaji perihal politik Malaysia. Barangkali ini disebabkan hebat dan gahnya ahli politik di Malaysia berpolitik sepanjang masa dengan bijak pulak menggunakan pelbagai auta dan helah tersendiri sepertimana yang selalu dilakukan oleh.... (faham dan analisis sendirilah).

7. Namun kita tidak perlu melakukan satu indepth study yang begitu rupa dalam memahami kenapa PAS, UMNO misalnya masih ego dan 'keras kepala'serta enggan untuk bersatu.. atau setidaknya bekerjasama dan meransang persefahaman dalam isu-isu melibatkan kepentingan Melayu dan Islam. Jika PAS dan UMNO memahami bahawa 'perpaduan, muafakat, itu adalah sunnah' dan menghayati ajaran Islam bahawa 'setiap mukmin adalah bersaudara' maka ambil kajian kes dalam konteks negeri Kedah.

PAS (Melayu/Islam)- menang 16 kerusi
UMNO (Melayu Islam)- menang 12 kerusi
MCA (bukan Islam)- 1 kerusi
Gerakan(bukan Islam)- 1 kerusi
PKR(adunnya bukan Islam)- 3 kerusi
DAP(bukan Islam)- 1 kerusi
Bebas- 2 kerusi(1 kerusi diwakili ADUN Islam dan 1 lagi ADUN bukan Islam).

Jumlah - 36 kerusi

8. Ironinya ADUN PAS dan UMNO adalah Melayu dan beragama Islam. Takrif Melayu adalah sepertimana terhurai dalam artikel 160 Perlembagaan Persekutuan yang bermaksud 'orang yang bercakap menggunakan bahasa Melayu, mengamalkan adat istiadat Melayu dan beragama Islam.'

9. Malangnya kerana sikap bebal, keras kepala, dogmatisme, ego, taksub berlebihan, perbezaan ideologi dan dasar perjuangan dan wujud kepentingan tertentu maka parti dominan Melayu yang menguasai 28 kerusi DUN di Kedah tidak berupaya menubuhkan satu model kerajaan muafakat berteraskan roh Islam yang boleh menjadi contoh bagi negeri-negeri lain dalam Persekutuan Malaysia.

10. Jika Ansar dan Muhajirin berjaya dipersaudarakan, didamaikan, diikat dengan simpulan perpaduan yang kukuh oleh Rasullulah s.a.w semasa datang ke kota Madinah, namun kabilah PAS, dan kabilah UMNO disebuah negeri yang merupakan negeri 'The Malay Heartland' seperti Kedah dilihat telah gagal menghayati tasawur dan amalan sunnah yang telah diperkasakan oleh Nabi Muhammad s.a.w.

11. Inilah wajah politik Islam dalam acuan Malaysia, 'biar menang sorak kampung tergadai', biar bergaduh sepanjang tahun asal hati puas, biar boleh menfitnah, kata mengata, londeh-melondeh sambil ditertawa oleh kaum lain asalkan kebencian dihati boleh diluahkan. Dendam kesumat yang ditiup api kemarahan oleh syaitan dan iblis berjaya dihamburkan. Tahniah untuk semua kita Melayu Islam, yang lebih rela memeluk musuh Islam seperti DAP Kafir harbi, bersekongkol dengan pihak yang diketahui punyai rangkaian dengan Yahudi laknatullah dari berdamai, duduk semeja, berusaha memajukan ummah dengan saudara seagama mereka sendiri. Hanya disebabkan saudara mereka itu dinaungi dengan label organisasi yang bernama PERTUBUHAN KEBANGSAAN MELAYU BERSATU. Jelas, sekali kita masih gagal untuk memahami bahawa 'PERPADUAN ITU ADALAH SUNNAH'.

12. Maka bersedialah untuk bangsa dan umat ini menjadi PUNAH. Punah lantaran perbuatan dan sikap jelek diri kita sendiri.

13. Tragedi dan revolusi di Mesir, Tunisia, Bahrain, Yaman, Libya adalah teladan, bahawa apabila adanya ketidaksetujuan antara dua puak besar yang sama-sama beragama Islam dalam sesuatu hal maka isu-isu sosio-ekonomi, kepimpinan, ideologi politik lazimnya dipergunakan oleh agen CIA dan Mossad bagi mencetus kebangkitan rakyat.

14. Disalut atas nama people's power, kebebasan bersuara, demonstrasi aman, hak untuk berhimpun, dan hak untuk menentukan masa depan yang lebih baik, CHANGE WE CAN. Itulah antara bait-bait popular tagline atau propaganda yang sering musuh Islam mainkan.

15. Niat mereka hanya satu.. Dengan harapan kacau bilau meletus, pergaduhan sesama Islam merebak, ekonomi negara Islam kian mundur, lebih ramai umat Islam dibunuh oleh saudara mereka sendiri... Lantas siapa yang rugi dan siapa pula yang untung... Lihatlah fenomena di Iraq, regim Sadam sudah dihapuskan, kerana kepercayaan Amerika akan mendemokrasikan negara tersebut, tetapi apakah keadaan di Iraq semakin baik selepas Sadam?

16.Di Afghanisthan, regim Taliban berjaya dihancurkan, kononnya mereka bersenkongkol dengan terrorist dan melidungi OSAMA BEN LADEN. Isunya aman dan damaikah Afghanishtan sehingga kini? Yang banyak kita lihat makin ramai saudara seagama mati dengan sia-sia.

17. Iran, negara yang mencetuskan Revolusi Islam 1979, namun hubungan puak Sunnah dan Syiah sering saja tegang, belum dihitung permusuhan dan peperangan yang sering tercetus dengan puak Kurdis yang juga beragama Islam, sama sahaja di Turki. Maka apa yang boleh kita pelajari sebenarnya, apa pengajaran sebenarnya yang mampu kita manfaatkan???? UMNO DAN PAS ITU MELAYU DAN MELAYU ITU ISLAM, justeru apa maknanya? Apa pengertiannya? Dan apa sebenarnya yang boleh kita usahakan???????
Read Full 1 comments

MENUJU PUTRAJAYA LALU TERSUNGKUR DI PINTU NERAKA..!!​!!!

SOBRI SUDIN

1. Panas terik mentari sehingga suhu mencecah 40 darjah Celcius di Kedah merupakan satu lagi ujian Allah s.w.t kepada penduduk Jelapang Padi. Setelah diuji dengan 'bah besar', kini musim kemarau melanda negeri penuh bertuah ini. Demikianlah antara bait-bait ayat penceramah ahli syurga PAS Darul Pembohong.

2. Jika ditoleh dalam kempen PRU-2008 lalu, dan sebelumnya apa jua musibbah, bencana alam yang berlaku di Kedah akan dikaitkan oleh Al-ustaz AlTarbusi PAS, bahawa lihatlah 'bencana Allah sudah turun ke negeri Kedah kerana diperintah oleh Barisan Nasional'.

3. Malangnya consensus pandangan ini dikongsi oleh jumhur para jemaah LEBAI MONYOK PAS. Sebab itulah tidak menghairankan bahawa BOB LOKMAN antara lain berkata, 'penyertaannya dalam PAS, kerana usianya yang sudah tua dan dia mahukan usia tuanya kalau boleh dijamin pasti ke syurga bila meninggal nanti'.

4. Demikianlah tafsiran Islam kesan tarbiyah PAS, maka kita berharapkan ahli-ahli PAS bila sudah meninggalkan alam fana nanti, tatkala Mungkar dan Nangkir datang bersoal jawab soalan kubur dan bila ditanya 'Siapa SAUDARA KAMU', maka mudah-mudahan ahli PAS dengan lidah fasih lagi lancar akan menjawab, 'KARPAL SINGH, LIM KIT SIANG DAN LIM GUAN ENG SAUDARAKU'....

5. Sudah banyak lencongan agama, fitnah peribadi, elemen politik hingusan dijana dan digerakan oleh PAS.. Apa yang mereka cari dan perjuangkan bukanlah sangat DAULAH ISLAMIYAH ataupun mewujudkan 'THE AL-QURANIC SOCIETY'. Namun sepertimana fungsi parti politik yang lain, 'KUASA ADALAH MATLAMAT, PEMBOHONGAN MENJADI ALAT, TIPU DAYA DAN MANIPULASI AGAMA berterusan digunakan sebagai MUSLIHAT'.

6. Islam adalah deen yang paling lojik lagi rsional, sama ada melibatkan urusan tauhid syiar, syariat mahupun muamalat.

7. Persoalan besar yang harus diteliti disini:

  • Apakah syurga atau neraka ditentukan melalui keahlian dalam parti politik tertentu?
  • Apakah jaminan berada dalam parti politik tertentu dosa seseorang boleh terhapus dengan sendiri, jika demikian maknanya pengikut PAS sudah mengikuti jejak langkah penganut Kristian ortodoks, dimana dosa pengikut boleh dihapuskan secara sekaligus melalui  'confesion' yang dibuat kepada Paderi atau sang penguasa agama mereka.
  • Di mana amalan dan turutan sunnah dikalangan pengikut dan pimpinan PAS, bila mana apa yang Rasullululah s.a.w suruh mereka tinggalkan, yang dilarang mereka laksanakan?
8. Cukuplah kita berbahas isu fundamental ataupun persoalan asas di sini, tidak perlu merumitkan persoalan dengan perbahasan yang lebih pokok ataupun teras.

9. Apa yang lebih penting, adakah PAS berbangga dapat menipu rakyat, berbohong melalui manipulasi ayat-ayat suci Al-Quran?  Berterusan memerah keringat pengikut melalui infak derma tabung jihad dalam setiap kali ceramah, walhal wang tersebut digunakan untuk tujuan pilihanraya menjatuhkan sebuah kerajaan yang dikuasai oleh sudara se agama mereka. Apakah PAS berbangga dengan tarbiyah mereka mewujudkan sekelompok pengikut yang taksub, sukakan kacau bilau, diserap dengan elemen revolusi untuk melakukan kacau ganggu sehingga menyusahkan orang lain dan menggangu ketenteraman awam? Dalam perspektif Islam apa yang lebih dianjurkan, ketenteraman awam, atau kacau ganggu awam?

10. Pastinya, itulah tujuan mereka, kini setelah Kedah, Kelantan, PUTRAJAYA menjadi impian mereka. Bukankah itu citra politik namanya?  Mana yang disebut sebagai usaha dan gerakan dakwah.

11. Lebih pelik dan jelek, jika Kedah dan Kelantan dalam isu bekalan air, pengurusan sampah, pertumbuhan ekonomi, kebajikan rakyat, prospek pelaburan, peluang pekerjaan, menangani pengganguran masih belum terungkai, apakah jaminan keupayaan PAS menangani kemaslahathan dan keperluan ummah jika PAS berjaya ke PUTRAJAYA. Tentu mereka akan berkata, 'Cuba beri kami peluang'. Isu penting disini, mentadbir dan mengurus negara dan rakyat bukan soal experiment atau ujikaji yang boleh dicuba-cuba. Hanya pengalaman, kepakaran, kesiapsagaan melalui pelbagai ujian dan cabaran yang memungkinkan 'good governance and good government' dijelmakan. PAS memang banyak pengalaman kita akui. Namun biarlah pengalaman mereka sekadar dikhaskan sebagai pembangkang, kumpulan pendesak dan pesaing kepada UMNO dari sudut usaha memperkasakan Islam. Namun peranan itulah yang seakan terlupa dan kini telah lupus dan kian terhakis dari diperjuangkan PAS. Maka tidaklah menghairankan kenapa umat MELAYU beragama Islam kian beransur meninggalkan PAS, sama ada melalui bentuk silent protest, ataupun tidak lagi bersungguh untuk bersama dalam arus perjuangan yang dibawa PAS.

11. Seperkara lagi apa jaminan pimpinan PAS akan diberi peluang memegang jawatan penting dalam kabinet caca marba yang disusun oleh SHEIKH ANWAR AL-JUBURI. Jika dalam keadaan sekarang pun mereka hanyalah tukang angguk dan menjadi talibarut pada DAP dan PKR, apatah lagi setelah Pakatan Rakyat menguasai PUTRAJAYA.

12. Ironinya, jika pun PAS berjaya ke Putrajaya (Kita berdoa agar perkara ini tidak menjadi kenyataan) bersama PKR dan DAP, namun kita pasti PAS akan akhirnya tersungkur di PINTU NERAKA.
Read Full 0 comments

Nik Aziz Pemecahbelah Umat Islam di Malaysia

Jumaat, 25 Februari 2011
Sekali lagi Kedah Times memetik penulis Tun Dr Mahathir dalam blognya. Kali ini TUN membuktikan dengan terang dan jelas siapa sebenarnya yang memecahbelahkan umat Islam di Malaysia.

Bukti-bukti yang cukup nyata dipaparkan oleh beliau bagi menunjukkan siapa sebenar Nik Aziz. Dan adalah amat sesuai sekali dengan term yang digunakan oleh Datuk Zaini Hassan yang Nik Aziz ialah ahli plotik bertaraf POLITICAL ANIMAL.

Sikap OPPORTUNIST Nik Aziz sentiasa ditonjolkan apabila ada saya isu-isu atau kejadian yang membabitkan atau berkait dengan Kerajaan sekarang atau UMNO. Waima perkara yang berlawanan dengan ajaran Islam, beliau halalkan.

Kepada orang Kedah yang masih menampal gambar Nik Aziz di kereta mereka atau menggantung gambar Nik Aziz di dinding rumah mereka, fikirlah dengan sedalam-dalamnya. Adakah berbaloi menampal atau menggantung gambar tersebut?

Banyak contoh diberikan oleh Tun DRM dalam penulisannya. Kita baca dan hayati secara terbuka siapa Nik Aziz sebenarnya ... mungkin boleh dipanggil syaitan bertopeng manusia?!!!! Bayangkan jika anda menampal gambar syaitan bertopeng manusia di kereta atau menggantung di dinding rumah . . .

NIK AZIZ DAN KUAN YEW

1. Kata Nik Aziz, “Melayu (di Malaysia) tolak Islam lebih teruk daripada Kuan Yew”. Ternampak Nik Aziz lebih utamakan peluang untuk memburuk musuh politiknya di Malaysia daripada mempertahankan serangan terhadap Islam dan penganutnya oleh Lee Kuan Yew. Nik Aziz anggap nasionalis Melayu lebih teruk keislaman mereka.

2. Di zaman British ramai pembesar Melayu minum arak dan ada pekerja Melayu yang minum toddy. Masjid pun tidak banyak dan ramai yang tidak sembahyang. Hasil perjuangan nasionalis Melayu negara sekarang diperintah oleh orang Melayu Islam. Mereka mengharamkan arak dalam majlis rasmi kerajaan, menerap nilai-nilai Islam dalam pemerintahan, membekalkan wang kerajaan untuk kegiatan-kegiatan agama Islam, memudahkan orang Islam buat kerja haji, mendirikan masjid-masjid, menubuhkan Universiti Islam, Bank Islam, Takaful, badan-badan dakwah, mengharamkan loteri nasional dan berbagai-bagai lagi yang disuruh oleh agama Islam. Teruk sangatkah orang nasionalis ini dalam mengamal ajaran Islam?

3. Sebaliknya apakah yang dilakukan oleh Pas dan Nik Aziz? Hasil yang terbesar ialah memecahbelahkan orang Islam di negara ini. Penubuhan Pas itu sendiri berjaya memecahbelahkan orang Melayu Islam setelah mereka bersatu dalam UMNO untuk memperjuangkan nasib bangsa yang beragama Islam.

4. Pas turut memecahbelahkan orang Melayu Islam di Malaysia sekali lagi apabila Pas mengadakan sembahyang Jumaat dua imam, larangan terhadap perkahwinan orang Pas dengan orang UMNO, larangan ahli Pas menghadiri kenduri orang UMNO dan pengasingan kubur orang Pas dari orang UMNO, seolah-olah di akhirat juga Pas ingin pecah belah orang Melayu Islam terus berlaku.

5. Apabila Pas bertanding dalam Pilihan Raya 1955 dan seterusnya hingga 1986 ia mendakwa bahawa UMNO yang bekerjasama dengan orang bukan Islam, mereka menjadi kafir. Ini juga memecahkan perpaduan orang Islam di Malaysia.

6. Kemudian Pas bergabung tenaga dengan Semangat 46 dan DAP dalam Pilihan Raya 1990 dan 1995. Dengan ini Semangat 46, serpihan dari UMNO mendapat nafas dan orang Melayu Islam terbahagi kepada tiga kumpulan.

7. Alhamdulillah Semangat 46 kembali semula kepada UMNO dan perpaduan orang Melayu Islam dalam UMNO dipulih semula. Tetapi apabila Timbalan Presiden UMNO dikeluarkan dari parti, Nik Aziz dengan cepat memberi sokongan kuat kepadanya supaya parti serpihan yang ditubuh boleh menarik keluar sebahagian daripada ahli UMNO dan penyokongnya supaya parti orang Melayu Islam yang terbesar ini menjadi lemah.

8. Hasil daripada sokongan Nik Aziz orang Melayu sekali lagi berpecah tiga. Tidak cukup dengan ini Nik Aziz sanggup bekerja keras dengan DAP untuk menubuh Pakatan. Bahawa dahulu Pas mendakwa kerjasama oleh UMNO dengan orang bukan Islam menjadikan mereka kafir dilupakan sahaja kerana ingin menjadi Pakatan musuh UMNO yang kuat. Dengan cara ini Nik Aziz menentukan kali ini perpecahan orang Melayu Islam kepada tiga pasukan yang lemah menjadi kekal.

9. Inilah sumbangan Nik Aziz kepada Islam di Malaysia ini. Bahawa satu dari ajaran Islam yang penting ialah orang Islam itu bersaudara tidak dihirau oleh Nik Aziz.

10. Sesungguhnya Islam Nik Aziz lebih teruk dari Islam nasionalis. Beliau rela mempertahankan Lee Kuan Yew dengan menganggap cadangan Lee Kuan Yew supaya orang Islam Singapura tidak terlalu kuat berpegang kepada ajaran Islam adalah tidak seburuk dari Islam nasionalis Melayu.

11. Cadangan Lee Kuan Yew ini dianggap oleh Nik Aziz sebagai lebih baik dari segala-gala yang dilakukan oleh nasionalis Melayu di Malaysia. Bayangkan sahaja Islam di bawah pemerintahan Nik Aziz dengan Karpal, Kit Siang, Guan Eng. Jika pendapat rakan bukan Islam Nik Aziz menuntut supaya amalan ajaran Islam dilonggarkan, Nik Aziz mungkin bersetuju kerana Islam nasionalis lebih teruk daripada Lee Kuan Yew.

www.chedet.cc
Read Full 0 comments

I Have a dream - Selingan

Mengungkap kata-kata Martin Luther King yang diungkapkan oleh Sobri Sudin disini ... I have a dream. 

Jadi Kedah Times has a dream ... semalam pun dok termimpi-mimpi. Apakah benar dan bakal menjadi kenyataan? Hanya Allah yang Maha Berkuasa dan Mengetahui.


Kedah Times mimpi yang Datuk Noh Omar jadi Menteri Dalam Negeri kerana beliau nampaknya lebih tegas dalam menjalankan sesuatu kerja. Lagipun beliau seorang peguam yang biasa dengan undang-undang negara. Mungkin Kedah Times mimpi sebegini kerana terlalu kecewa dengan sikap Menteri KDN sekarang. Menteri KDN sekarang bukannya melakukan kerja-kerja sebagai menteri KDN sebaliknya lebih kepada menteri penerangan ... lebih banyak Amaran dari tindakan.

Dan dalam mimpi juga Menteri KDN yang asyik memberi amaran ditukar kepada Menteri Pertahanan kerana sifatnya yang lebih bertahan. Tindakan tiada sebaliknya asyik dok buat statement defensive. Elok sangat kalau jadi Defense Minister.

Tak terkecuali juga seorang Timbalan Menteri yang menyeru seluruh rakyat Malaysia menjadi Berani Berubah dinaikkan pangkat menjadi Menteri penuh. Betul ka ni? Baguslah kalau beliau dinaikkan pangkat kerana beliau amat berjaya melakukan kerjanya sebagai Timbalan Menteri. Sepatutnya seseorang yang berwibawa dinaikkan pangkat menjadi menteri penuh. Kenapa takut untuk naikkan pangkat beliau jika beliau perform dengan baik . .  XO lagi.

Tiba-tiba bertemu Menteri KDN dan dia terus ketuk kepala aku kerana kata kat dia Menteri Amaran. Puuuuh terkejut ... rupa-rupanya anak baling seluar dalam ke atas kepada aku yang sedang tidur. Terjaga aku dari lena dan mimpi.

Terfikir, benar ka mimpi aku ni. heheh
Read Full 2 comments

I HAVE A DREAM BUT AZIZAN is STILL DREAMING..!!!!

SOBRI SUDIN

1. Bila mendengar keluahan demi keluhan dari geng kepala masam (PUAK SAMSENG DAN KONGSI GELAP LA) pimpinan pertubuhan kebajikan, Persatuan Penduduk, NGO serta usahawan kecik besar kaum Tionghua di Kedah yang depa dah muak dengan sembang muhong pas yang langsung tak tepati janji PRU 2008 yang lalu, aku nampak sudah ada tanda bahawa revolusi mulut yang dianjur oleh Mahfus kini disahut oleh segenap lapisan rakyat di Kedah.

2. Meskipun ditiup khabar nan indah oleh Pengerusi UMNO KEDAH DI banyak majlis bahawa UMNO/BN akan menang majoriti 2/3 dalam PRU akan datang tapi analisis empirikal barangkali boleh dibuat.. Peluang tetap ada tapi outcomenya ditentukan oleh 5 faktor (kalau ada faktor lain hangpa pakat tambah):
a) Calon
b) Jentera gerakerja
c) Penyatuan
d) Keupayaan melaksanakan apa yang dijanji dan dikota
e) Kesungguhan untuk benar-benar berubah dan tidak mengulang semula perangai yang lama.

3. Memang benar setiap kerja perlu dimulakan dengan angan-angan dan cita-cita, namun cita-cita tanpa usaha akan jadi sia-sia. Hitler dulu semasa dipenjara sambil menulis buku MEIN KAMP yang menjulang keagungan bangsa aryan dan menjadi pedoman bagi gerakan dan kebangkitan revolusi rakyat JERMAN bermula dengan impian dibawah hamparan gebaq yang buruk. TODAY GERMANY, TOMORROW WORLD.

4. Demikian juga DR MARTHIN LUTHER KING, tokoh gerakan pembela kaum kulit hitam di AMERIKA AWAL 50 dan 60-AN DULU sering memulakan bait pidatonya dengan kata-kata 'I HAVE A DREAM' dan diakhiri dengan tunjangan semangat 'we shall overcome'.

5. Akhirnya kata-kata I HAVE A DREAM kini berjaya menobatkan buat kali pertama dalam sejarah politik Amerika yang berusia ratusan tahun itu PRESIDEN KULIT HITAM yang kita kenali dengan nama BARRACK OBAMA..

6. Realitinya masyarakat India, Cina, Siam, Melayu, KCS, alim ulama, profesional, cikgu dan polis pencen, intelektual, PETANI, Penoreh, peladang, penternak, pemandu teksi, pekerja kilang, malah budak Kedah yang menggaji di MESIR dan yang sokong PAS totok tetapi diselamatkan oleh kerajaan BN dan peniaga KECIL tahu PAS makin kuat lena di Kedah....

7. MAKIN HALOBA BEREBUT HARTA.. LIDAH MEREKA KIAN BERCABANG.. nafsu dan KEINGINAN MEREKA KIAN TEGANG.. Ubat kuat sedia TERHIDANG, sebab itu ramai spesis pimpinan PAS seperti di PERUPOK DAN SELINSING TERMASUK SALAHUDIN AYUB, NAIB PRESIDEN PAS sanggup balun bini orang... (BUKAN AKU KATA.. TAPI SEKADAR SADURAN DARI BLOG LAIN YANG DAH DEDAHKAN KELAKU MEREKA)..

8. Ingatlah JEMAAH DAN AHLI PAS juga manusia.. bukan malaikat.. Kesempurnaan Islam dan amalannya tidak diukur dengan disyaratkan oleh ALLAH S.W.T dengan sekadar menyertai PAS.. PAS bukan lagi gerakan dakwah yang bertunjangkan sifat SIDIQ, AMANAH, TABLIGH DAN FATONAH... PAS sudah bertukar 360 darjah menjadi parti politik yang kerja mereka mahu menguasai PUTRAJAYA.. Sanggup bersekongkol dan melakukan persetubuhan haram dengan MUSUH ISLAM, DAP KOMUNIS KAFIR HARBI.. berpedomankan pula PKR yang punyai link yang kuat dengan yahudi PIMPINAN SHEIKH ANWAR AL-JUBURI (AL-JUBURI adalah istilah atau gelaran yang diberikan oleh MOHD SABU dalam setiap ceramahnya sekitar tahun 95-97).

9. Dan untuk memenuhi keinginan ini mereka sanggup bersekongkol dengan siapa jua hatta termasuk SYAITAN DAN IBLIS sekalipun.. APA KAEDAH pun mereka sanggup, tidak ada halal haram.. yang ada hanyalah HALAL UNTUK PAS DAN SEMUANYA HARAM UNTUK yang diluar PAS.. Sebab itu puak pokka hijau ini sememangnya wajar diberi gelaran SPESIS HARAMJADAH..

10. Tidak ada kata-kata yang lebih murni dari perkataan tersebut. Sesuai dengan fitrah, sifat, kelaku dan tabiee mereka.. Tidak perlu kita berlandaskan alasan syarak, dalil hadis dan nas Al-quran.. Sejarah mereka, kegoblokan sikap mereka, kata-kata mereka, tindak tanduk mereka sudah cukup terserlah, cuma yang bebal dan ditutup hati mereka sahaja dan yang dijanjikan syurga buatan ular dalam semak PAS saja yang masih percaya..

11.PADAHAL yang masih berakal waras dan faham the fundamental of ISLAM pasti melihat PAS dengan penuh jijik, pelacur agama yang memualkan dan memalukan gerakan ISLAM sedunia.. Cubaan mereka berdakwah pada DAP dibalas dengan kejayaan DAP menjadikan PAS TALI BARUT dan barua mereka selain PAS merelakan diri terus diliwat PKR hingga HUJUNG NYAWA..

12. PAS pasti akan rebah DI BUMI KEDAH, kerana mengkhianati amanah, meninggalkan kerja dakwah. Namun momentum merebahkan PAS yang kini terus berbulan madu menimbun hatta tidak sama sekali akan dimulakan oleh UMNO/BN KEDAH.

13. UMNO/BN KEDAH pada kacamata ramai orang termasuk pimpinan UMNO/BN sendiri sudah hilang bisa. Sama sepertimana team bola BRAZIL yang meskipun dari sudut sejarah cukup gah sebagai gergasi bola sepak dunia, tapi stragegi mereka sudah diketahui pasukan lain, sebab itu sudah beberapa kali edisi Piala Dunia mereka menempuh kegagalan.

14. UMNO/BN Kedah juga berpenyakit segan dan malu menyerang, berligar di dalam kawasan permainan sendiri. Mereka lebih bijak menyerang rakan sendiri.. walhal rakyat menanti, jika Pas SUDAH tidak relevan pada siapa rakyat boleh bergantung harap?

15. Kesudahannya rakyat dan golongan massa jugalah yang akan bangkit.. dan kita percaya kebangkitan rakyat tanpa mengira dia itu dari PAS, UMNO, atau PKR atau DAP, ataupun dari MCA, MIC dan PPP hanya kerana satu kesedaran..

16. Kesedaran bahawa cukup cukuplah sepenggal PAS, PKR dan DAP diberi makan gaji buta.. dibuai bagaikan raja.. dilayan dan diberi ruang keistimewaan bagaikan hidup di mahligai nan indah. Padahal kelaku depa cukup HARAMJADAH!!!!

17. Lena mereka terlalu panjang.. lena mereka cukup mengasyikan.. EKONOMI terkebelakang, maksiat menular, prestasi GLC lembap, lemah menanti rebah.. Peluang kerja, projek pembangunan hasil inisatif kerajaan negeri jauh panggang dari api. Pantang apa lalu depan mata Puak POKKA berdarah hijau pasti sapu semua..

18. Memang mereka muka tak tau MALU.. TIDAK ADA MALU PADA RAKYAT.. DENGAN ALLAH SENDIRI MEREKA TIDAK ADA SIFAT MALU.. INIKAN PULA DENGAN RAKYAT BIASA.. Inilah dasar haramjadah yang kian berleluasa..

19. Pelaburan merosot, balak, hasil bumi kian rakus dirogoli buat menampung nafsu nafsi.

20. Anak cucu, saudara mara, kaum kerabat, isteri, ipar duai kawan rakan yang tidakpun ada kepakaran dibagi jawatan yang bukan-bukan.. ISLAM CARA KEPALA BAPAK DAN TOK NEK HANGPA.. Telus yang menuju MAMPUS...

21. 'SAYA TAK TAU' menjadi tagline popular. Dalam sejarah KEDAH inilah kali pertama rakyat dihadiahkan dengan seorang MB yang serba tak tau, pantang ditegur, cenge tak bertempat dan anggap semua orang lain bodoh DAN tak reti buat kheja.... WAHAI AZIZAN RAZAK INGATLAH SAIDINA UMAR AL-KHATTAB R.A AHLI SYURGA, KHALIFAH UMAT ISLAM KEDUA SENDIRI PERNAH MEMINTA RAKYATNYA MENEGURNYA KALAU PERLU DENGAN PEDANG KALAU UMAR AL-KHATTAB BERBUAT YANG SALAH, inikan pula AZIZAN, Saidina Tidur..

22. Saidinia Abu bakar Al-Sidiq r.a yang juga ahli syurga dalam pidato pertamanya selepas diangkat menjadi khalifah pertama di Balai Bani Saidah berkata, "jika saya berbuat sesuatu yang betul ikutlah, sebaliknya jika saya berbuat sesuatu yang salah, maka tegurlah'... 'Taatkanlah saya selama mana saya taatkan perintah Allah dan Rasulnya..

23. Satu persoalan dari rakyat terbanyak untuk AZIZAN, the very basic question.. APAKAH MEMBOHONG RAKYAT dalam isu air, KUIN, beli kereta CAMRY, isu bantuan banjir dan seribu macam mak nenek lagilah yang AZIZAN DOK MUHONG menandakan AZIZAN ikut perintah ALLAH DAN RASUL??? Sudah pastilah dari sudut itu tidak, sebab muhong adalah SATU dosa disisi ISLAM... Jadi AZIZAN, dan pokka hijau yang berdarah hijau, ISLAM BUKANLAH hak mutlak hangpa semata-mata, dan janganlah diingat orang yang diluar jemaah hangpa tak faham dan tak tau dan tak amal ajaran ISLAM.. (Berbahas dengan puak pokka ni tak perlu bahasa tinggi dan gunakan pendekatan ilmiah, sebab depa ni jenis loyar buruk, jadi kita pun kena lebih loyar buruk sama, tapi bersendikan fakta)..

24. AZIZAN DAN EXCONYA hanya Ghebang deras. AZIZAN letih cepat pasai dah masuk tahap umur tok wan (tapi dok pertahan kata dia tu energetic melalui alasan 'LETIH-LETIH AKU PUN DUA CAWANGAN WOO (BINI DUA LA.. PUAK PAS MANA ADA CERITA LAIN, CERITA BAB YANG TU LA DEPA PANDAI). AZIZAN dan EXCOnya tidur kuat tapi nafus dan lagak mengalahkan HOSNI MUBARAK.. Ibarat kata USTAZ KAMAL SAIDIN, 'dia(USTAZ AZIZAN) tak tau yang Allah ta'ala dan kita (rakyat) TAU BAHAWA DIA MEMANG JENIS TAK TAU.
25. Memang benar kata Mahatma Ghandi, kepalsuan yang diselindungkan akhirnya akan tewas ditangan kebenaran yang secara konsisten diperjuangkan.

26. Sebagai rakyat Kedah Darul Aman sebuah negeri yang aman, kalau kacau bilau pun angkara PAS (Memali, peristiwa Lubuk Merbau), kepung Wisma malam keputusan PRU 1999, dan kepung Wisma pada 8 mac 2008 Sebab tak sabaq dah nak perintah semuanya kerja spesis pokka hijau.. Yang jadi mangsa PENGIKUT YANG TAK BERDOSA DAN YANG TAK TAU APA yang ikut fatwa dan arahan apa nama.. ULAMAK.. PUKIMAK.. ULAR DALAM SEMAK!!!! (AWAS..!!!! Bahasa ini hanya layak dibaca BAGI yang berumur 21 tahun ke atas).

27. Rakyat Kedah bukanlah sebodoh pemuda PAS yang berhimpun di Batu 9, yang berhimpun 19 Febuari lalu dan diseru oleh NASHARUDIN AL-TANTAWI AL-TAK KETAHUANWI agar pemuda PAS bangkit seperti rakyat Mesir berontak untuk pertahan PAS di Kedah.

28. Sebagai parti yang mendakwa perjuangkan Islam, PAS kena ingat, 'manusia merancang, keredhaan Allah s.w.t juga yang menentukan segala apa yang diracang'

29. Dan untuk itu sebagai rakyat biasa di Kedah, insan marhein, I HAVE A DREAM (AKU PUNYAI IMPIAN). IMPIAN untuk melihat PAS dikuburkan oleh ahlinya sendiri, pergolakan dalamannya sendiri yang kian membarah, agar boleh rakyat Kedah kapan, tanam dan talqinkan PAS di kaki GUNUNG JERAI.. BIAR HANCUR BERKECAI, AGAR ISLAM DAN UMAT INI TIDAK LAGI MENJADI CINCAI KESAN PUTAR BELIT AGAMA yang terus PAS LAKUKAN SETIAP TEMPAT DAN MASA...

30. Kita rakyat Kedah, WE SHALL OVERCOME, untuk Bangkitkan PAS agar mereka ini kembali sedar dan kita hantar mereka ke PALESTINE, IRAQ atau AFGHANISTHAN moga-moga mereka boleh berjuang dalam erti kata sebenar menentang YAHUDI KUFFAR, jika benar mereka laungkan SYAHID CITA-CITA KAMI, dari terus menentang saudara seagama mereka di bumi MALAYSIA..

.. UNTUK ARTIKEL KALI INI yang hanya ambik masa 30 minit untuk ditulis, AKU DIBAYAR RM PULUH PULUH0000 puluh RIBU OLEH PEJABAT PM DAN UMNO KEDAH...T ambah beli rumah la 4 buah lagi dan kereta 6 bijik lagi nampaknya..

Jangan jelous kawan-kawan blogger yang lain..!!!!
Read Full 11 comments

Reformasi dan Revolusi impian PAS

Semoga harapan PAS supaya revolusi dan reformasi yang berlaku di Tunisia dan Mesir akn merebak datang ke Kedah, Kelantan, Penang dan Selangor. Ini disebabkan mereka berhasrat untuk tidak membubarkan DUN bila pusat berbuat demikian kelak.

Ini bermakna kerajaan di bawah PR ini tidak jauh bezanya dengan kerajaan Mesir dan Tunisia seperti yang dikatakan Ketua Pemuda PAS itu. Revolusi dan reformasi bakal melanda negeri-negeri ini kerana mereka adalah lebih kurang sama dengan Hosni Mubarak dan Ben Ali.

Tambahan pula seruan tersebut dibuat di Kedah, maka bangunlah orang Kedah, kita lakukan reformasi dan revolusi supaya pemerintah Kedah diingatkan yang mereka gagal memerintah negeri ini. Jauh untuk memajukannya. Apa yang berlaku adalah seperti yang berlaku di Mesir dan Tunisia. Pemerintah dan pengikutnya merampok segala kekayaan negeri tanpa menghiraukan kehidupan rakyat.

Apa lagi yang ditunggu oleh rakyat Kedah, Kelantan, Selangor dan Penang. Marilah kita lakukan seperti apa yang dilakukan oleh rakyat Mesir dan Tunisia.Krisis Mesir: Mukhriz bidas sikap Pas 
ALOR SETAR - Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir membidas sikap pemimpin Pas yang masih membuat perbandingan situasi politik di Mesir dengan Malaysia dalam ceramah politik mereka. 


Beliau berkata, isu itu tidak wajar dibangkitkan kerana situasi politik sebenar di kedua-dua negara amat ketara berbeza. 

“Masih ada pihak cuba samakan situasi politik Mesir dan negara ini dengan tujuan mahu timbulkan kekecohan. Walaupun jelas pemerintahan di sini tak sama dengan Mesir, tapi mereka tetap kaitkan kononnya masih ada persamaan dalam beberapa aspek,” katanya. 

Mukhriz yang juga Ahli Parlimen Jerlun berkata, sebelum menimbulkan isu terbabit, pemimpin Pas sepatutnya membuat kajian terperinci dan bukan sekadar membuat andaian. 

“Kerajaan Mesir tidak amal demokrasi tulen dan tidak jaga kebajikan rakyatnya, manakala Malaysia sebaliknya. Mesir juga menyekat kebebasan bersuara malah pembangkang di sana tidak boleh berpolitik, sedangkan Malaysia membenarkannya,” katanya. 

Isnin lalu, Ketua Pemuda Pas Pusat, Nasrudin Hassan pada ceramah di Himpunan Pemuda Pas 30K, mahu Pemuda Pas bersatu meneruskan reformasi dan revolusi yang tercetus di seluruh dunia termasuk Tunisia dan Mesir dengan menjadikan kebangkitan itu sebagai suntikan semangat untuk mengubah politik dunia menggulingkan pemimpin yang rakus. Malah beliau percaya semangat itu akan sampai ke negara ini kelak. 

Mukhriz berkata, amalan demokrasi di Malaysia adalah jauh lebih baik berbanding di Mesir dan tidak seharusnya dijadikan perbandingan. 

Menurutnya, isu pengangguran di Mesir antara pencetus golongan muda di sana bangkit memberontak, sedangkan peratusan kadar pengangguran di negara ini masih terkawal. 

“Di Malaysia situasi tidaklah seburuk di Mesir, oleh itu tidak wajar samakan apa yang berlaku di sana kelak boleh berlaku di sini. Kerajaan Persekutuan tidak pernah abaikan mana-mana pihak dan setakat ini bersikap adil pada pembangkang,” katanya.
Read Full 1 comments

Nik Aziz ni Melayu ka apa?

Khamis, 24 Februari 2011
Ini petikan dari CHEDET. Mungkin pembaca semua sudah baca. Apa yang nak Kedah Times katakan disini yang jawapan yang diberikan cukup mantap. Bukan heleee belleeee macam yang selalu Nik Aziz ucapkan. Cukup power sehingga boleh menghiris kalbu Nik Aziz. Tapi kalau hati dah keras kedekung, apa saja yang diucapkan pun tidak jadi apa. Masih dengan EGO nya. Kesian Nik Aziz . . .

1. Dalam Utusan Malaysia 18hb Februari, 2011, Nik Aziz bertanya apa bukti dia mengkafir UMNO.

2. Allah Maha Kaya.

3. Kepada soalannya, dia sendiri menjawab, "Tolak agama ambil nasionalis, apa nama kerja ini". Jadi nasionalis UMNO di dakwa oleh Nik Aziz menolak agama. Dan dia bertanya, "apa nama kerja ini". Tolak agama bermakna kafir. Jadi Nik Aziz tuduh UMNO kafir.

4. Nik Aziz menuduh saya fikir agama ini sembahyang, puasa, nikah kahwin, tengok anak bulan, itu sahaja agama saya. Memang pun bagi saya semua ini adalah sebahagian daripada ajaran agama Islam. Apa dianya yang saya tolak berkenaan agama dengan menjadi seorang nasionalis? Ini tidak diterangkan.

5. Tetapi sebelumnya dia mendakwa "sokong PAS ertinya sokong Islam". Kita jadi Islam setelah mengucap dua kalimah syahadah - "Tiada Tuhan (yang disembah) melainkan Allah dan Nabi Muhammad adalah Rasul Allah".

6. Apakah Nik Aziz berpendapat hanya setelah mengucap "sokong PAS" baru jadi Islam dan sebelum itu kafir? Ini juga bermakna Nik Aziz mengkafirkan saya.

7. Tidak ada pengertian lain dengan dakwaan UMNO tolak Islam selain daripada mendakwa UMNO adalah kafir.

8. Apa lagi bukti yang dikehendaki oleh Nik Aziz yang dia telah mengkafir saya dan UMNO kerana kami nasionalis yang tidak sokong PAS.

9. Nik Aziz membandingkan dirinya dengan malaikat yang menegur Nabi. Saya bukan Nabi dan Nik Aziz bukan malaikat. Nik Aziz dan saya hanya manusia biasa dan ahli politik. Teguran ahli politik kerana kepentingan politiknya tidak sama dengan teguran malaikat.

10. Lagi pun teguran Nik Aziz menidakkan ke-Islaman saya, satu teguran (lebih tepat lagi satu tuduhan) yang amat serius.

11. Apakah ada orang Islam yang tidak melenting jika sesiapa mengkafirkannya? Apakah Nik Aziz tidak akan melenting jika saya kata dia sudah kafir? Belum saya kata itu pun Nik Aziz sudah melenting.

12. Berkenaan dengan Nik Aziz dan PAS memperkenalkan Islam kepada DAP, bukti menunjukkan PAS yang telah dipengaruhi DAP.

13. Lihat sahaja tindakan biadap terhadap Sultan dan Raja Muda Perak oleh ahli PAS, berguling-guling atas jalan menghalang kereta Raja. Sebelum berbaik dengan DAP ahli PAS lebih berpegang kepada budaya Melayu. Kerana mahu sokong DAP ahli PAS mengenepikan ke-Melayuan mereka. Dan sekarang tuntutan untuk mendirikan negara Islam pun sudah tidak didengari lagi.

14. Apabila bapa kepada DAP menyarankan supaya orang Islam longgarkan pegangan mereka kepada ajaran Islam, Nik Aziz tidak menolaknya kerana anggapannya yang saranan ini tidak seburuk nasionalisme orang Islam UMNO. Janganlah melenting jika saya kata Nik Aziz sudah terima saranan Lee Kwan Yew supaya orang Islam longgarkan pegangan mereka kepada Islam kerana ini tidak dahsyat seperti menjadi nasionalis Melayu Islam dalam UMNO.

15. Sekarang Nik Aziz mahu Melayu diutamakan kerana mereka adalah masyarakat majoriti di negara ini. Bukan masalah orang Melayu yang menyebabkan Nik Aziz mengubah pendirian terhadap bangsanya tetapi kerana Melayu menjadi majoriti dan dianya memerlukan undi orang Melayu, tidak lebih daripada itu.

16. Kenalilah Nik Aziz, orang yang utamakan hanya undi orang Melayu, bukan keprihatinan terhadap masalah hidup mereka.
Read Full 2 comments

Maybank - Nak boikot ka atau Tidak?

Pada mulanya Kedah Times tidak ambil kisah sangat tentang isu CEO Maybank Investment Bank Sdn Bhd yang  mengeluarkan kenyataan berkenaan perlantikan TS Isa Samad sebagai pengerusi Felda. Tetapi akhirnya mengambil keputusan untuk menulis isu ini setelah Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Pulau Pinang meminta beliau di 'sack' sebagai CEO syarikat milik Maybank tersebut.

1. Kedah Times setuju dengan saranan Timbalan Pengerusi UMNO Pulau Pinang tersebut. Jika tidak setuju dengan BOS yang melantik kita, maka eloklah kita cari makan di tempat lain.

2. TS Isa Samad tidak didapati bersalah oleh SPRM tetapi oleh JK Disiplin UMNO sahaja. Kes beliau tiada di mahkamah pun. Jadi ianya hanya isu dalaman UMNO.

3. Yang lantik TS Samad ialah Perdana Menteri atas kapasiti beliau sebagai Presiden UMNO, Pengerusi BN dan perdana Menteri Malaysia; sudah tentu Perdana Menteri sudah mendapat nasihat dan memikir baik buruknya perlantikan tersebut. Sudah tentu keputusannya ialah perlantikan tersebut adalah yang terbaik.

 4. Bila CEO Maybank Group kata yang apa yang dikata oleh CEO Maybank Investment itu adalah pendapat peribadi beliau. Soalan kita ialah
  • Beliau dijemput atas kapasiti apa? Sebagai CEO Maybank Investment ka atau sebab beliau anak Tengku?
  • Jika itu pendapat peribadi, beliau patut simpan dalam dirinya saja. Tak perlu luahkan dalam seminar yang dihadiri ramai orang.
  • Adakah ini bermaksud beliau tidak bersetuju dengan Perdana Menteri?

     
5. Difahamkan beliau sudah menghantar surat memohon maaf kepada TS Isa Samad. Adakah ini mencukupi? Jika ini sudah cukup, maka tidak hairanlah esok kalau kita dengan CEO-CEO GLC lain secara terbuka mengkritik apa saja tindakan kerajaan kerana tidak setuju atau mempengaruhi untung rugi syarikat pimpinan mereka, tetapi selepas dikecam rakyat mereka memohon maaf dan tiada apa-apa tindakan susulan dibuat. Dan CEO-CEO sebegini masih dok enjoy gaji berpuluh-puluh/ratus  ribu sebulan.

6. Begitulah baiknya kerajaan BN pimpinan UMNO. Sehingga kepala pun sudah dipijak-pijak tetapi tiada apa yang diperlakukan.


7. Jadi Kedah Times nak sarankan setelah dikaji dengan teliti hasila bacaan blog-blog yang memaparkan isu ini iaitu wahai pembaca sekelian kita BOIKOT MAYBANK. Orang-orang FELDA yang ada akaun Maybank tu bolehlah pilih bank lain spt CIMB, Muamalat dan BIMB. Bantu bank-bank ini. Kenapa masih memilih bank yang diketuai oleh mereka-mereka yang hipokrit. Perangai macam anjing menggigit tangan tuan yang memberi makan.
8. BOIKOT MAYBANK. Sorry la PNB sebab kita tahu ASNB ada saham dalam Maybank tetapi rakyat tidak boleh menerima hakikat yang Anjing gigit tangan tuan mengepalai syarikat ini.
Read Full 4 comments
 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates