Isnin, 2 Januari 2012

MADRASAH SALIHIAH:THE INSIDE STORY


WATAN BERTINTA

Salam 2012 to all. Bagi yang masih confused tentang isu Madrasah Salihiah, dinukilkan sedikit the inside story supaya lebih jelas dan tidak dibelitkan dengan dogma dan propa puak pembelit.

1. Di Perak semasa Ir Nizar (jurutera) derhaka menjadi MB, tempoh tanah pajakan untuk kaum Cina dianjak ke 999 tahun. Satu pendekatan yang tidak pernah dibuat sejak Sistem Torrens (sistem pentadbiran Tanah) diperkenalkan di Tanah Melayu mulai 1896.

2. Di Kedah Ir AMIRUDDIN (bekas jurutera MADA dan mantan Pengurus Projek di BDB) mendesak Majlis Fatwa dengan menjual nama MB agar dibuat fatwa Kedua untuk membolehkan tanah wakaf khas digadai oleh MAIK kepada pengusaha Cina Kristian. Satu situasi yang tidak pernah berlaku dalam sejarah Islam.

3. Pihak kerajaan negeri dan pemaju telah 6 kali menghantar bomoh Hindu dan Siam, menanam benda-benda pelik di sekeliling kawasan Madrasah, namun kuasa Allah mengatasi segalanya.Tanpa mahu menuduh mungkin bomoh-bomoh ini adalah rakan-rakan mamak padukang Jahubar Sathik MD BDB yang turut terlibat dalam projek Aman Central ini.

4. Seminggu yang lalu, meskipun surat MAIK bertarikh 10 November 2011 mohon pentadbir tanah Kota Setar menangguhkan perobohan madrasah sehingga perbincangan lanjut dibuat dengan jawatankuasa kariah madrasah, namun 4 orang wakil pemaju 3 orang wakil pejabat tanah Kota Setar dengan diiringi pegawai bernama Rezuan, tanpa sebarang notis, hanya menggunakan notis mulut dan air liur telah masuk ke dalam premis madrasah dan berkata dengan angkuh,  'NI AKU NAK BAGITAU, HANGPA KENA KOSONGKAN BANGUNAN NI DENGAN SEGERA'. 

5. Jadi bagi orang luar yang tidak tahu cerita sebenar dan hanya bermain dengan dugaan nakal, dipersilakan ke Madrasah untuk melihat sendiri dokumen, bukti bertulis, warta, minit mesyuarat fatwa, geran tanah wakaf khas dan apa jua dokumentasi terlibat. Dan kita boleh bermuzakarah secara molek tanpa libatkan emosi dan sentimen kepartian.

6. Jawatankuasa kariah Madrasah terbuka kepada sesiapa sahaja yang mahu memberi sokongan moral, idea dan pandangan berhubung isu ini.

7. Dan jika umat Islam di Kedah sendiri memperlekahkan usaha ini dan melabelkan madrasah Salihiah yang berusia 106 tahun dengan pelbagai gelaran, maka tidaklah lojik jika sebuah rumah Allah seperti MADRASAH SALIHIAH terpaksa bergantung harap pada DAP Laknatullah dan PKR pejuang pluralisme agama (kedua-duanya rakan baik PAS) untuk membantu mempertahankan Madrasah Salihiah.


8. Hari ini nasib Madrasah Salihiah, esok lusa nasib yang sama mungkin boleh berlaku kepada surau atau Madrasah dikawasan berhampiran anda. Jadilah umat Islam yang cintakan mati buka cintakan dunia dan taksubkan parti.

9. Jadilah umat ISLAM yang berani bukan dayus dan bacul hanya kerana disogok oleh pemaju Cina Kristian dengan ringgit yang berguni-guni.

10. Dan kepada golongan MUNAFIK AGAMA, satu pesanan dari WATAN, AMBIGA DAN GUAN ENG DAP DUTAMAKAN, MADRASAH DAN SURAU DIPAJAK GADAIKAN. Bersedialah tahun 2012, ada orang akan MAKAN ORANG....

2 comments:

C L J berkata...

2012 PILIHANRAYA NAK DATANG. KALAU MADRASAH SALIHIAH INI DIROBOHKAN TERLEBIH DAHULU; IA AKAN MENJADI PENJANA BERKESAN KEARAH PERTUKARAN KERAJAAN. NAK DITUNGGU SEHINGGA SELEPAS PILIHANRAYA TAKUT KELAK SEGALA RANCANGAN AKAN TERBANTUT. DELEMA ......

Tanpa Nama berkata...

sedih memikirkan perkara ini, madrasah bersejarah jadi taruhan, dan ramai yang mencemuh serta mencela bukan mempertahankan..lebih sedih suara2 itu datang dari umat satu kiblat, satu Tuhan, satu Kitab, satu Nabi..menolong untuk melenyapkan sejarah syiar Islam di bumi bertuah ibu negeri Kedah..

sedikit pendapat saya ingin utarakan..saya rasa elok kiranya pihak jawatankuasa madrasah membuat aduan kepada suruhanjaya pencegahan rasuah malaysia(SPRM)..minta di kaji semula adakah syarat-syarat ketika pengambilan tanah madrasah ini dipenuhi..atau ada peyelewengan,kepentingan diri atau salah guna kuasa dalam bab ini..

berdasarkan akta pengambilan balik tanah, kanun tanah negara..pengambilan tanah boleh di ambil untuk tujuan awam..namun dalam kes ini agak pelik kerana tanah sediada adalah bertujuan awam(madrasah) serta tanah wakaf dan bersejarah..manakala pengambilan di rancang adalah untuk tujuan perniagaan (ekonomi)..jadi jika di kaji proses pengambilan tersebut ada kelemahan dan boleh dipertikaikan..

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates