Rabu, 11 Januari 2012

Pejuang Islam, Bangsa Melayu dan Kesultanan

Jika anda berada dalam PAS dan berjuang untuk Islam, Melayu dan Raja, maka nasib anda akan jadi macam Hassan Ali dan ramai lagi pejuang Islam Sebenar. UMNO yang memperjuangkan Aliff Baa Taa sudah lama jadi mangsa kerakusan PAS
t           

Sebaliknya jika anda berperangai macam Anwar Ibrahim atau Ambiga atau Nga Kor Meng atau mana-mana ahli DAP atau PKR, maka anda akan selamat selamanya dalam PAS.Mungkin ramai yang tak perasan lagu yang didendangkan dengan penuh semangat oleh Ketua Penerangan PAS Pusat, Aiman Athirah  itu adalah lagu gereja When the Saints Go Marching In.We are trav'ling in the footsteps 

Of those who've gone before, 

And we'll all be reunited, 

On a new and sunlit shore, Oh, when the saints go marching in 

Oh, when the saints go marching in 

Lord, how I want to be in that number 
When the saints go marching in And when the sun refuse to shine 

And when the sun refuse to shine 

Lord, how I want to be in that number 
When the sun refuse to shine And when the moon turns red with blood 

And when the moon turns red with blood 

Lord, how I want to be in that number 
When the moon turns red with blood Oh, when the trumpet sounds its call 

Oh, when the trumpet sounds its call 

Lord, how I want to be in that number 
When the trumpet sounds its call Some say this world of trouble, 

Is the only one we need, 

But I'm waiting for that morning, 
When the new world is revealed. Oh When the new world is revealed 

Oh When the new world is revealed 

Lord, how I want to be in that number 
When the new world is revealed Oh, when the saints go marching in 

Oh, when the saints go marching in 

Lord, how I want to be in that number 
When the saints go marching inPemecatan Datuk Dr Hasan Ali daripada PAS disebabkan pengaruh golongan liberal dalam parti Islam tersebut, kata bekas pemimpinnya Datuk Nakhaie Ahmad.

Jelas bekas naib presiden PAS ini, perubahan pemikiran dan barisan kepimpinan baru yang dikuasai golongan liberal menyebabkan golongan ulama diketepikan.

“Punca pemecatan Hasan Ali adalah perubahan yang berlaku dalam PAS...PAS pada masa sekarang sudah banyak berubah yang mana dari segi pemikiran ia berubah ke arah pandangan yang liberal dan yang kedua adalah perubahan barisan kepimpinan, kalau dulu kepimpinan PAS adalah kepimpinan ulama tapi sekarang kepimpinan PAS dikuasai golongan liberal.

“Dahulu kepimpinan ulama dalam PAS banyak menyentuh tentang politik dalam kaitan dengan akidah dan sekarang sudah tentu pendekatan sekarang adalah bagaimana untuk memperoleh kuasa...dengan sebab itu maka aliran liberal begitu kelihatan dalam keputusan-keputusan yang dibuat,” katanya kepada The Malaysian Insider.

Nakhaie menambah pandangan-pandangan yang dilontarkan bekas Pesuruhjaya PAS Selangor itu mewakili pandangan era kepimpinan ulama yang tidak boleh diterima barisan kepemimpinan baru parti Islam pimpinan Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

“Jadi pandangan Hasan Ali tidak serasi dengan kepimpinan  baru dan pandangan yang mewakili zaman lama dianggap pandangan pengacau yang menghalang perubahan dan pendekatan liberal yang diikuti PAS sekarang.

“Dalam kepimpinan liberal, soal akidah memang jelas tidak diberi keutamaan, mereka sudah tidak memberi sokongan kepada isu akidah seolah-olah sudah luput zamannya,” katanya.

Jelas beliau, golongan ulama dalam PAS juga akan menjadi “mangsa” seperti Hasan sekiranya mengeluarkan pandangan yang bertentangan dengan kepimpinan baru.

“Kalau tidak bersuara tindakan (dipecat) tidak akan dikenakan, tetapi kalau bersuara mempertahankan pendirian mereka seperti menegakkan negara Islam dan mempertahankan isu-isu akidah seperti mana Hasan Ali, mereka juga akan dipecat

“Daripada akidah ke liberal, dalam pendirian liberal persoalan akidah bukan menjadi hal utama kerana yang menjadi perhatian mereka adalah kuasa,” katanya.

ehsan : SEMUT HITAM

Nota : Jangan kata ini semua salah UMNO sudah la.

0 comments:

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates