Khamis, 5 April 2012

Berniaga Tanah CARA Kerajaan PR


Kita sering dengar tentang isu penjualan tanah. 

Tapi yang amat sedih apabila tanah tapak masjid dijual; tanah wakaf untuk rumah ibadah orang Islam dijual.

Di Kedah, tanah wakaf madrasah Salihiyah dijual kepada Cina Penang yang berlagak macam MAFIA untuk dibina kompleks perniagaan dan rumah elite yang tidak mampu dimiliki rakyat biasa di Kedah. Rakyat biasa Cina, Melayu dan India atau Siam.

Di Pulau Pinang, tapak masjid dijual kepada pemaju untuk dibina rumah mewah berharga jutaan ringgit. Siapa nak beli? Jawabnya mereka-mereka yang digelar jutawan dan mungkin bukan warganegara Malaysia.

Di Kelantan semua tanah pertanian yang dulunya disangka atau digelar ladang rakyat sudah terlepas kepada taiko-taiko Singapura. Dan tempoh pajakan pun sangat panjang. Nasib rakyat Kelantan yang dulunya digula-gula dengan duit hasil ladang rakyat. Kini sudah 20 tahun, apa dah jadi?

Di Selangor, tanah tapak UITM milik Yayasan Selangor sudah tidak tahu entah ke mana. Tanah di Sarawak milik syarikat Selangor dijual. Tanah berpasir dikorek sehingga jadi lombong. Dan pelbagai lagi aktiviti berkaitan dengan tanah berlaku. Yang ternganga melihat ialah rakyat.


TETAPI kelau kita mendengar perbualan golongan pertengahan yang samda makan gaji besar atau yang memiliki bisness sendiri atau yang bekerja sebagai professional, ini semua kita tarakkkk apa bagi mereka. Yang mereka utamakan hapuskan DEB atau Dasar Bumiputera dan sebagainya.

Tapi mereka lupa yang semua dasar pro Melayu inilah yang membawa kepada kejayaan mereka, termasuk yang bukan Melayu.

Dan tidak lupa kes penyalahgunaan tanah atau penjualan tanah ini berlaku di negeri PR. Kenapa?

Mungkin mereka terlalu BODOH untuk cari duit dengan cara lain.

Mungkin inilah cara senang cari duit untuk negeri dan komisen poket mereka.

Marilah sama-sama kita berfikir. Apa akan terjadi jika inilah saja cara mereka mencari duit. Mungkin satu hari nanti negara akan tergadai dek kerana jual tanah.


Jual Tanah Masjid Bayan Mutiara Kerja Gila
 
Sudah diperlihatkan dengan jelas di hadapan mata, bagaimana rasis dan chauvinisnya DAP, khasnya Lim Guan Eng dalam memerintah Pulau Pinang.  Begitu juga dengan sifat kuku-besi dan tidak telusnya sehingga suatu ketika dahulu membawa kepada perletakan jawatan Tan Boo Chang, kounselor MPPP yang mewakili PKR, akibat tidak puas hati dengan isu sPICE.  

Kini, satu lagi bukti ketidaktelusan dan sifat kuku-besi Guan Eng terserlah apabila beliau bertindak menjual projek pembangunan Bayan Mutiara kepada pemaju swasta.   Pelan pembangunan asal Bayan Mutiara mengandungi 5 blok kondominium, kawasan komersial, tapak sekolah dan tapak masjid.  

Pembangunan Bayan Mutiara seluas 103 ekar direkabentuk oleh PDC dan perancangannya telah diluluskan pada 2008/2009 dengan menggunakan pakar perunding PDC Properties dan PDC Consultancy.  PDC juga mempunyai anak syarikat pembinaan iaitu PDC Nusabina yang mampu melaksanakan pembangunan ini. 

Namun, entah atas alasan apa dan sebab apa, kesemua perancangan yang bakal memberi manfaat dan keuntungan lumayan kepada PDC dan rakyat ini tiba-tiba dibantutkan oleh Guan Eng apabila beliau menjual projek pembangunan ini kepada Tropicana Ivory Sdn Bhd iaitu syarikat usahasama pemaju Ivory Properties Group Berhad dan Dijaya Corp. Bhd. dengan harga RM1.1billion.  Untuk makluman, Nilai Pembangunan Kasar projek ini ialah RM10 billion.  

Selain itu, perjanjian pembelian ini juga menimbulkan persoalan konflik kepentingan kerana kedua-dua pihak yang terlibat dalam membuat keputusan iaitu Ketua Menteri Inc. (CMI) dan PDC, diketuai oleh Guan Eng sendiri. 

Jika Guan Eng ikhlas ingin membantu rakyat dan menjana pendapatan negeri, tentu beliau tidak akan membuat keputusan sebegini. Jelas, ada sesuatu yang tidak kena dalam pentadbiran Guan Eng dan DAP di Pulau Pinang.  Sekali gus, slogan CAT atau (Cekap, Amanah dan Telus) langsung tidak memberi erti.  

Lebih menyedihkan ialah kelulusan asal projek ini adalah termasuk dengan pembinaan masjid.  Dengan penjualannya, maka tapak masjid tersebut juga dijual bersama.  Lanjutan dari itu, beberapa pemimpin UMNO telah tampil untuk mendesak Lim Guan Eng supaya menjelaskan hal yang sebenar dan mengembalikan tapak masjid berkenaan kepada Majlis Agama Islam negeri.

Sekretariat Selamatkan Tapak Masjid di Bayan Mutiara akan ditubuhkan jika terbukti Kerajaan DAP Pulau Pinang menjual tapak masjid seperti yang terdapat dalam pelan pembangunan asal kepada syarikat pemaju swasta.

Maka satu lagi persoalan timbul, iaitu di manakah pemimpin-pemimpin PAS dalam isu ini?  Tidakkah mereka juga sensitif mengenai penjualan tapak masjid Bayan Mutiara ini?  Tidakkah mereka ingin memperjuangkan Islam sebagaimana yang dilaung-laungkan selama ini?

Yang pastinya, skandal Bayan Mutiara ini bukan sahaja membuktikan ketidaktelusan DAP, tetapi juga membuktikan sifat hipokrasi PAS dalam mempertahankan kedaulatan Islam.  

Selama ini juga PAS tidak pernah mengambil pusing soal pembinaan masjid atau platform dakwah yang kukuh untuk menyebar dan mendaulatkan Islam sama ada dari segi tarikat mahupun syariat.  Buktinya, selama 22 tahun memerimtah Kelantan, hanya satu masjid yang dibina oleh PAS dan selebihnya adalah dibina atas usaha UMNO.   Islam yang diperjuangkan oleh PAS hanyalah dari segi slogan dan pakaian semata-mata. Oleh itu, apalah erti tapak masjid Bayan Mutiara ini bagi PAS.  

Dengan sikap DAP yang rasis, tidak telus dan kuku-besi, serta sikap PAS yang tidak mengambil pusing nasib orang Melayu dan kedudukan agama Islam, kita menjangkakan yang kaum Melayu Pulau Pinang akan terus tertindas di bawah pemerintahan Pakatan Rakyat.  Secara tidak langsung, kaum-kaum lain juga akan terjejas kerana nampaknya kerajaan negeri langsung tidak meletakkan kepentingan negeri dan rakyat dalam membuat keputusan.  

Sebagai rakyat marhaen, kita hanya mampu bertanya mungkinkah ada sesuatu antara Lim Guan Eng dengan Tropicana Ivory Sdn Bhd?  

Tetapi jangan lupa, sebagai rakyat marhaen juga, kita punya kuasa untuk memilih kerajaan yang akan memerintah negeri dan juga negara.

0 comments:

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates