Isnin, 18 Jun 2012

Tangguh Haji kerana PRU- SESAT?


Haji adalah adalah satu dari rukun Islam yang lima. Bila disebut rukun, maka wajid dilaksanakan bila sudah sampai masa dan kemampuannya. 

Panggilan Allah ini wajib kita tunaikan, tak perlu ditangguhkan lagi.

Tetapi pemimpin-pemimpin PAS sedang heboh mengeluarkan fatwa supaya ditangguhkan Haji demi untuk mengundi. Soalan Kedah Times senang saja. Mereka dah yakin ka PRU akan dilaksanakan pada musim haji kelak?

Tak takut kepada Allah ka mereka jika tiba-tiba PM kata PRU hanya dilakukan selepas haji? Apa akan terjadi kepada mereka yang menangguhkan haji demi nak undi PAS?

Bayangkan orang-orang tua terpaksa menangguhkan Haji kerana nak undi PAS sebaliknya PRU tidak berlaku dalam musim Haji, bila lagi mereka nak pergi. Arab Saudi bukannya bagi kuota banyak sangat kepada Malaysia.

Tiap-tiap tahun berpuluh ribu menanti untuk pergi Mekah menunaikan haji.

Mungkin PAS akan gunakan isu Haji ini untuk mengatakan kerajaan BN zalim kerana tak bagi penyokong mereka menunaikan haji selepas menangguhkannya tahun ini kerana nak mengundi.

Inilah satu lagi penipuan PAS terhadap penyokongnya!


RAKAN penulis yang hadir mengikuti Seminar Fiqh Mentaati Pemimpin di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) memaklumkan kepada penulis berita yang agak mengejutkan – Mantan Sheikh Al Azhar menyifatkan mereka yang berpendirian bahawa haji boleh ditangguhkan untuk tujuan berkaitan dengan pilihanraya adalah sesat.

Sheikh Mahmoud Abdel Ghany Mahmoud Ashour, selaku pembentang kertas kerja pertama membuat dakwaan itu ketika menjawab soalan bertulis daripada seorang peserta seminar tersebut.

Menurut Sheikh Mahmoud, beberapa ribu orang rakyat Malaysia yang mengerjakan ibadah haji tidak akan menjejaskan proses pengundian di negara ini dan tidak patutlah ibadah yang tergolong dalam perkara fardhu itu ditangguhkan hanya untuk membolehkan mereka mengundi!!

Walaupun tidak dituju kepada sesiapa tapi rakyat negara ini keseluruhannya sudah tentu tahu bahawa satu-satunya pihak yang menganjurkan kepada jentera partinya untuk menangguhkan ibadah haji pada tahun ini ialah parti PAS sahaja.

Itu menjadikan pandangan dan pendapat mantan Sheikh Al-Azhar ini ditujukan kepada pemimpin-pemimpin tertinggi PAS yang setakat ini diketahui menyokong pandangan Ketua Penerangan parti tersebut Tuan Ibrahim Tuan Man, seperti Pesuruhjaya PAS III Kelantan, Datuk Nik Amar dan Mursyidul Am PAS sendiri, Datuk Nik Aziz Nik Mat.

Amat malang bila ketokohan dan ketinggian ulama tertinggi Al-Azhar ini dicemar oleh pandangan berunsurkan politik sedemikian.  Penulis tidak 100% menyalahkan Sheikh Mahmod Abdel Ghany kerana dia mungkin tidak sedar tentang tujuan soalan tersebut dibangkitkan dan sensitiviti yang terhasil darinya – dibaca dari konteks politik negara ini.

Tanpa ada pandangan kedua dari pihak berkepentingan, sudah tentu pendapat tersebut diterima pakai seperti mana yang disebutkan Sheikh Abdel Ghany.

Sebab itu semalam penulis mempersoalkan kenapa ilmuan tempatan (tokoh politik dalam masa yang sama) tidak dijemput untuk menghadiri seminar tersebut.  Dengan kehadiran mereka, rakyat akan lebih jelas akan sebab dan musabab kenapa soal menangguhkan ibadah haji itu bukan satu kesalahan dari segi agama.

Tapi untuk melepaskan dia begitu sahaja pun tidak betul juga.  Alim ulama sepertinya perlu mendapatkan pandangan pelbagai pihak dalam negara terlebih dahulu sebelum bersetuju untuk menjawab soalan sedemikian.

Lagipun, bukankah pandangan boleh menangguhkan haji ini adalah persetujuan bersama semua ahli Fiqh seperti yang disebutkan Nik Aziz sebelum ini?  Mufti Pahang sendiri telah mengeluarkan fatwa bahawa mengundi adalah wajib.  Siapa pula Sheikh Mahmoud Abdel Ghany untuk menyanggah pendapat tersebut?

1 comments:

Tanpa Nama berkata...

yang gatai teloq nak buat musim haji jugak sapa suruh? akai ada ka? buat pi la bila pun gomo, umno tetap jadi abu...hehehe jangan mare!!!

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates