Khamis, 9 Ogos 2012

HARAM MENYOKONG ATAU BERSEKONGKOL DENGAN DAP


PAS tergamam bila haram sokong DAP ada dalam dalil Al Quran !

Bila ulama & pengasas Pondok Geting Tok Guru Abdullah Sa'amah menyatakan haram mengundi DAP , GPB melihat melompat & meroyan habis puak-puak chauvinis ini terutama Kit Siang .

Lebih menarik lagi, kenyataan ulama dari Kelantan ini juga turut disokong oleh  penceramah terkenal  Ustaz Kamal Saidin . Beliau mendakwa kenyataan bahawa haram dan berdosa kepada umat Islam menyokong DAP bukanlah suatu kenyataan politik kerana apa yang dinyatakan itu berlandaskan kepada dalil yang dalam al-Quran.

Pegawai Khas Agama Menteri Besar Terengganu, Ustaz Kamal Saidin menyatakan demikian bagi menyokong kenyataan pengasas Pondok Geting, Tumpat, Abdullah Sa’amah bahawa umat Islam tidak boleh menyokong mereka yang bekerjasama dengan mana-mana pihak yang menentang Islam secara terang-terangan. 

 “Sudah jelas apa yang dinyatakan oleh Pengerusi DAP, Karpal Singh bahawa partinya menentang cadangan Pas untuk menubuhkan negara Islam di negara ini dan meminta Pas mengugurkan hasrat itu jika mereka ingin terus bekerjasama dalam pembangkang. 

 “Apa yang dinyatakan oleh Tok Guru Abdullah adalah berasaskan kepada ayat al-Quran dari surah al-Muntahanah ayat 9 :

  إِنَّمَا يَنْهَاكُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِينَ قَاتَلُوكُمْ فِي الدِّينِ وَأَخْرَجُوكُم مِّن دِيَارِكُمْ وَظَاهَرُوا عَلَى إِخْرَاجِكُمْ أَن تَوَلَّوْهُمْ وَمَن يَتَوَلَّهُمْ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ `

Sesungguhnya Allah hanyalah melarang kamu daripada menjadikan teman rapat orang-orang yang memerangi kamu kerana ugama (kamu), dan mengeluarkan kamu dari kampung halaman kamu, serta membantu (orang lain) untuk mengusir kamu. Dan (ingatlah), sesiapa yang menjadikan mereka teman rapat, maka mereka itulah orang-orang yang zalim.’

Berdasarkan kepada ayat al-Quran itu jelaslan bahawa umat Islam tidak dibenarkan menyokong mereka yang menentang Islam,” katanya kepada UMNO-online. Menurutnya, pemimpin Pas perlu sedar dengan apa yang dilakukan sekarang, jangan disebabkan terlalu taksub kepada politik sehingga mereka sanggup menafikan apa yang dinyatakan di dalam al-Quran. 

 Mengulas kenyataan Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Mohamad Daud bahawa bekerjasama dengan DAP dibolehkan kerana hukum itu boleh berubah mengikut keadaan dan waktu tertentu, Ustaz Kamal menyifatkan bahawa pemimpin Pas sanggup melakukan apa sahaja demi untuk merelakan politiknya. 

 “Kita tidak harus jadi dangkal kerana politik, apakah hukum yang berlandaskan al-Quran itu boleh diubah, apa yang dinyatakan itu berdasarkan ayat al-Quran bukannya sesuatu yang direka sendiri, seperti dilakukan oleh segelintir pemimpin yang membuat fatwa hanya untuk kepentingan politik,” katanya. 


 Ustaz Kamal berkata, hubungan dalam Barisan Nasional dengan mereka bukan Islam adalah berbeza dengan DAP, mereka tidak pernah menolak Islam seperti apa yang dilakukan secara terang-terangan oleh DAP. 

 “Parti komponen Barisan Nasional seperti MCA dan MIC tidak pernah menolak Islam seperti DAP, sebab itu boleh bekerjasama dengan mereka, malah perkara itu turut dinyatakan oleh al-Quran dalam al-Muntahanah ayat 9

: لَا يَنْهَاكُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِينَ لَمْ يُقَاتِلُوكُمْ فِي الدِّينِ وَلَمْ يُخْرِجُوكُم مِّن دِيَارِكُمْ أَن تَبَرُّوهُمْ وَتُقْسِطُوا إِلَيْهِمْ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ 

 `Allah tidak melarang kamu daripada berbuat baik dan berlaku adil kepada orang-orang yang tidak memerangi kamu kerana ugama (kamu), dan tidak mengeluarkan kamu dari kampung halaman kamu; sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berlaku adil.’ 

 “Ayat berkenaan jelas menunjukkan kita boleh berbaik dengan orang yang tidak menentang agama kita, bukannya seperti DAP,” katanya. Beliau berharap pemimpin-pemimpin Pas perlu menerima kenyataan dengan apa yang dinyatakan dan jangan membuat kenyataan sehingga mengelirukan umat Islam hanya kerana kepentingan politik sehingga menimbulkan perpecahan di kalangan umat Islam. – MediaUMNO

Selain itu  , pandangan  ini juga turut disokong oleh Pengerusi ILMU  Ustaz Fathul Bari supaya umat Islam tidak menyokong DAP kerana mendakwa parti itu secara terang-terangan menentang penubuhan negara Islam.

Pengerusi jawatankuasa kerja sekretariat tersebut Fathul Bari Mat Jahaya berkata umat Islam perlu berfikir dan bermuhasabah sebelum membuat pilihan agar tidak memilih berlandaskan nafsu atau dendam yang membawa padah buruk.

 “Apa yang saya dapat lihat, agenda DAP berbeza dengan MCA dan MIC kerana mereka ini digolongkan sebagai bukan kafir harbi yakni tidak membawa sebarang kemudaratan kepada kedudukan Islam dan umatnya,” katanya mengulas kenyataan Pengasas Pondok Geting, Tumpat Abdullah Sa’amah semalam bahawa umat Islam tidak boleh menyokong DAP kerana ia haram serta berdosa.

0 comments:

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates