Selasa, 30 Oktober 2012

Apabila Beruk dapat bunga

Banyak pepatah berkaitan dengan perkataan 'BERUK' direka oleh pemain-pemain politik tanahair. Malah PAS dan UMNO selalu memperkatakan tentang beruk dalam politik harian mereka.

Beruk dapat bunga, beruk atas pokok cermai, beruk dapat pulut dan pelbagai jenis 'quote' tentang beruk.
 
Terkini ialah kata-kata MB Kedah tentang beruk atas pokok cermai. Yang ini kita boleh terjemah secara terus berkaitan perangai beruk di atas pokok cermai. Perangai beruk suka melompat atau mengocak pokok cermai ini ibarat orang yang suka buat hal untuk tarik perhatian.

Sebaliknya peribahasa ini tidak boleh kita terjemah secara terus ke bahasa malaysia atau maksudnya.

"BETTER THE DEVIL YOU KNOW THAN THE DEVIL YOU DON'T KNOW -- It is better to deal with something bad you know than with something new you don't; the new thing might be even worse. The proverb is of Irish origin and has been traced back to the 1539 collection of proverbs by R. Taverner"

Tapi puak PAS bukan peduli, mereka secara terus menterjemah ikut suka hati kerana ianya boleh manghasilkan political mileage kepada mereka. Bak dosa pahala, belakang kira.

Balik kepada beruk atas pokok cermai yang hebah diperkatakan oleh MB Kedah. Bagi KedahTimes beruk atas pokok cermai ini lebih baik dari beruk yang mendapat bunga kerana sekurang-kurangnya beruk atas pokok cermai ini memberitahu orang ramai yang Kerajaan Negeri Kedah memang tenat dan banyak melakukan perkara yang tidak mengikut prosedur dan merugikan wang rakyat.

Beruk dapat bunga pula ialah macam kerajaan negeri bawah pemerintahan PAS sekarang. Dapat kuasa, tetapi terpinga-pinga tak tahu apa nak buat. Tetapi sayang dengan kuasa yang berada ditangan dan tak mahu lepaskannya walaupun tidak ada idea atau rancangan nak buat apa.

Alih-alih semua pakat tebang balak, korek pasir dan jual tanah untuk masuk poket kroni.

Elok sangatlah MB panggil KP Pemuda Gerakan beruk atas pokok cermai. Jangan jadi beruk dapat bunga sudah la...

0 comments:

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates