Jumaat, 28 Disember 2012

Institusi Pondok musnah akibat PAS

Kedah Times telah melawat beberapa tempat yang mengamalkan sistem pondok yang hari ini sudah menjadi kampung PAS.

Contoh terbaik ialah seperti yang berlaku didalam video yang dipaparkan dibawah. Pewakaf asalnya ikhlas dalam mewujudkan satu pusat untuk perkembangan Islam dengan modul pembelajaran berasaskan sistem pondok dengan kitab-kitab lamanya. Tetapi apabila pengaruh PAS mula menular masuk ke dalam pondok-pondok ini, semua hasrat tersebut tehakis secara perlahan. Yang muncul hanyalah fahaman PAS yang cuba mengasingkan pengikutnya dari kariah.

Pondok Kota Raja, Jeneri juga menjadi mangsa PAS. Pondok yang dulunya aktif dengan pengajian kitab-kitab lama denga sistem pondok yang teratur kini sudah menjadi pusat PAS. kalau dulu Sultan dan Tuan Guru Haji Aziz menjadi rujukan pihak pengurusan pondok, kini pemimpin PAS kawasan menjadi hero atau rujukan mereka.

Pengajian kitab lama sudah tiada lagi. Yang ada hanya pengajian politik PAS. Kalau dulu orang luar pondok berduyun-dutyn datang mendengar Tok Guru mengajar, kini anak muda dalam pondok menjadi mat rempit dan pembawa masalah sosial.

Inilah nasib tanah wakaf pondok jika dibiarkan PAS merasuk maemasuki Pondok. PAS lebih rela sistem pondok berkubur dari memajukannya.

Ini kerana mereka memperolehi keuntungan politik darinya. 

0 comments:

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates