Isnin, 31 Disember 2012

Kenapa Kalimah Allah Perlu Dibenarkan Kepada Kristian?


Tok Pauh Menulis

Apabila Lim Guan Eng meminta kerajaan membenarkan kalimah Allah digunakan didalam bible bahasa Melayu, kecoh la umat Islam satu Malaysia menentang guan Eng.

Malah, PAS yang sudah tersilap pendirian semasa isu ini timbul sebelum ini telah konar baring, namun sekadar memberi justifikasi lemah iaitu kerana terjemahan itu tidak tepat, dan bukan kerana kesalahan mensyirikkan Allah. Ini bukti bahawa PAS sangat akomodatif terhadap Kristian, malah ianya dibuat agar orang Kristian tidak keliru dan bukan atas kepentingan umat Islam.

Ada juga berpendapat, dari segi politik, kalimah Allah perlu dibenarkan kepada kristian. Ini kerana orang Melayu yang menyokong pembangkang sudah terlalu taksub dengan kebencian mereka kepada Umno/BN, langsung, penjualan kalimah Allah kepada kristian ini tidak akan mengalih undi mereka kepada pakatan.

Ia juga,  dari segi memaksimumkan sokongan politik amat bagus kerana, ia berjaya menarik golongan Kristian, yang walaupun merupakan minoriti namun kebanyakan mereka berada dikedudukan berpengaruh didalam masyarakat.

Siapa kata Isu kalimah Allah merugikan Pakatan adalah silap. Ingat, Melayu pembangkang  yang taksub tidak akan terpengaruh dengan isu ini, tetapi sokongan kristian bertambah.

Matematiknya...... Guang Eng Bijak.

2 comments:

Tanpa Nama berkata...

...cuba korang bagi pendapat ... aku nak dengar sikit...

..selamba katak ada orang melayu dan islam cakap takpa agama lain gunakan kalimah ALLAH ... itu sekadar bahasa ... semata mata nakkan undi ...

.. katalah PR menang ... dan ambil alih dari BN ... dan kalimah ALLAH dibenarkan utk digunakan oleh semua agama ... satu hari besok, anak korang balik sekolah, tegur korang apahal ayah mak ni susah susah sembahyang 5 waktu, kawan kawan sekelas cakap ALLAH cuma suruh kita sembahyang hari ahad je .. dan dengan penuh selamba puak puak yang sebelum nimenyokong DAPig melaungkan takbir, tiba tiba jadi vokal, kata ini semua salah pemerintah terdahulu @ BN .... tiba tiba je puak puak ni akan bertakbir dan tak malu untuk mengaku ni semua kerja dia orang ...

aku rasa laa .... apa kata kita gi tangkap and bakar ramai ramai orang melayu dan islam yang menyokong kalimah ALLAH boleh digunakan oleh kristian etc? Kalau ada yang argue kat timur tengah sana, Yahudi Kristian boleh pulak gunakan kalimah ALLAH, dipersilakan pindah dok sana sebelum kena bakar ...

- SUTRA -

taipingcentral_harapan melayu berkata...

Salam perjuangan bro..

Moron dapat di linkkan blog saya yg x seberapa ni..

http://taipingcentral.blogspot.com/

Untuk article Terbaru blog saya :

http://taipingcentral.blogspot.com/2013/01/panas-sambut-new-year-cara-beromen.html?m=0

Tq bro.. Semoga tail persaudaraan ukhuwah ter erat antara kita.. Anyway blog saudara, sempoooiiiiii..

Tq..

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates