Khamis, 20 Disember 2012

Memali : Tabung dan Peristiwa Memali

PAS seboleh-bolehnnya tidak mahu pengikutnya melupakan peristiwa Memali. Ini kerana peristiwa ini merupakan satu kepentingan politik jangka panjang yang boleh menguntungkan PAS.

Mereka yang mati dalam peristiwa ini adalah dianggap jihad oleh PAS dalam melawan pihak berkuasa. Jihad inilah yang dilaungkan PAS sehingga sekarang untuk menaikkan semangat pengikutnya.

Tetapi isu Tabung Memali PAS ingin melupakannya kerana dalam sejarah satu tabung jihad ditubuhkan untuk membantu waris-waris mereka yang mati dalam peristiwa tersebut. Curahan wang masuk ke Tabung tersebut. Sehinggakan dalam setiap ceramah, pengikut diseru melakukan derma secara luarbiasa kerana membantu mangsa-mangsa jihad.

Rupa-rupanya derma tabung ini bukan untuk membantu waris-waris memali, tetapi untuk mengisi poket pilihanraya PAS dan orang-orang tertentu saja dalam PAS. Duit yang bertimbun tidak diterima oleh waris-waris mangsa sebaliknya mereka dihina seolah-olah terlaku bernafsu besar untuk memiliki wang tabung tersebut.

Walhal wang Tabung tersebut menjadi milik PAS dan orang-orang tertentu dalam PAS. Sebab itulah PAS ingin sangat melupakan isu Tabung Memali tetapi bukan peristiwa Memali.

Kedah Times kembalikan penulisan yang mendedahkan peristiwa Memali serta Tabung yang ditubuhkan.

Tabung Memali I
Tabung Memali II
Tabung Memali III
Tabung Memali IV
Memali : Menangis Tak Berair mata
Memali Tidak akan dilupakan
Memali : Dolak dalih pemimpin PAS
Memali: Bergolok bergadai keperluan Anak
Memali : Ulang Tahun ke 25
Memali: Pas kata balu jalang

0 comments:

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates