Khamis, 27 Disember 2012

Nasib 7 Pelajar KUIN


Nasib 7 Pelajar lepasan ijazah Pengajian Al Quran KUIN masih belum menentu. Terkini pihak Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) telah melakukan lawatan selama 2 hari bermula pada 23 disember 2012 lalu untuk melihat dan meneliti sendiri semua proses dan modul pengajian AlQuran di KUIN.

Lawatan tersebut juga bakal dan telah memberi jawapan kepada status 7 ijazah pengajian Alquran yang dikeluarkan oleh KUIN kepada pelajar pengajian yang menerima ijazah pada 17 September 2012 lalu. 

Hasil lawatan tersebut merumuskan yang MQA hanya akan melakukan penilaian untuk pelajar kohort 2 yang kini sedang berada di tahun akhir yang akan tamat pada tahun hadapan. Penjelasan ini diberikan oleh pihak MQA yang membuat lawatan dan penilaian ketika memberi komen dan rangkuman penilaian dihadapan pegawai KUIN, ketika keluar dari mesyuarat dan taklimat bersama mereka.

Secara ringkasnya MQA hanya akan mengira tarikh akreditasi bermula dari tarikh KUIN menghantar dokumen permohonan kepada pihak MQA. Maka sijil yang dikeluarkan kepada 7 pelajar yang disampaikan oleh SPB Agong pada majlis konvokesyen  adalah tidak diiktiraf MQA. Ianya hanya sekeping kertas tanpa pengiktirafan!

Ini disebabkan permohonan untuk pengiktirafan oleh MQA hanya diminta pada 26 september 2012, selepas 9 hari pelajar tersebut menerima sijil mereka. Nasib 7 pelajar tersebut masih belum menentu. Sehingga kini mereka masih gagal mendapat kerja tetap kerana ketiadaan sijil yang sah.

Apakah KUIN akan membayar balik kos pengajian mereka? Sedangkan kita semua ketahui yang KUIN dalam keadaan tenant dari segi kewangan dek kerana kegagalan anak-anak syarikatnya berfungsi dengan baik. Sebaliknya menjadi tempat penempatan kroni-kroni PAS untuk mencari kekayaan.

Sungguh malang nasib sebuah institusi pengajian tinggi yang diterajui oleh penyangak-penyangak serta mereka yang senantiasa mencari peluang untuk menjadi kaya.

Katanya nak perjuang Islam, rupa-rupanya berjuang untuk poket masing-masing!

0 comments:

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates