Isnin, 25 Februari 2013

KUIN yang semakin runtuh

Krisis yang melanda KUIN hari ini telah memberi impak yang amat ketara terhadap institusi tersebut. 

Krisis yang bukan melibatkan UMNO vs PAS, tetapi PAS a.k.a KUIN vs staf KUIN sendiri. Dimana orang awam, ini adalah petanda kegagalan pihak yang menerajui KUIN dalam mentadbir institusi tersebut.

Akibatnya mungkin akan sampai kepada pelajar-pelajar yang mendaftar di KUIN. Ilmu dan pengalaman yang diperolehi di KUIN bakal dilihat sebagai tidak setaraf dengan yang diperolehi dari institusi lain.

Akhirnya, kemungkinan akan berlaku kemorosotan dari segi penerimaan pelajar baru atau kualiti pembelajaran sendiri. Ini yang patut pihak berkaitan ambil perhatian.

Jika tidak mampu untuk tadbir sebuah institusi pendidikan, maka mengaku sajalah dan serah kepada pihak yang mampu. Jika tidak mampu memerintah negeri, maka elok sangat serah kepada yang mampu.

Sebaliknya jangan meletakkan EGO di atas sekali kerana menyangka kita sajalah yang layak atau mampu, walhal KUIN semakin buruk imejnya dimata rakyat atas sikap ego kita.


Rujukan Berita Semua Akhbar terkemuka 22/23 Jan 2013 Berita TV1 dan Bolg Beritakuinsebenar.

Sudah jelas dan nyata KUIN diterajui oleh pemimpin dan pengurus yang hilang keupayaan memikir. Menteri Besar selaku Pengerusi Lembaga Pengarah KUIN asyik marah dan marah dengan geram seperti terpapar di kaca TV dan menyalah orang lain  apabila pemberita mengajukan soalan berkenaan masalah KUIN dengan kakitangan dan masalah salahguna kuasa oleh pengurusan. Ia kelihatan cukup beremosi seperti seekor harimau garang yang hilang anaknya.

Saya nasihat kepada pemberita-pemberita supaya ambil langkah supaya jauh sedikit  apabila berhadapan dengannya takut-takut Yang Berhormat naik angin dan boleh bertindak sesuatu di luar jangkaan yang waras.Tiada apa lagi yang hendak dijawabnya melainkan berbohong semata-mata dan menafikan kenyataan kerana sudah hilang modal untuk mempertahankan krebiliti atas hujajah-hujjah yang berlapikkan fakta, bukti.dan kewajaran.

Justeru itu, saya tidak boleh percaya lagi bahawa KUIN yang ditakbir sekarang oleh Rektor pilihan MB yang telah dituduh mencetuskan fenomina salahguna kuasa dalam suatu sistem pengurusan yang tidak lagi ada timbang tara kebolehpercayaan. Langkah beliau terus berdiam diri tidak bijak kerana telah memburukkan akauntibilitinya sendiri dan kredibiliti KUIN. Maka masyarakat terpaksa membuat berbagai-bagai andaian kerana tidak lagi percaya lagi pada MB. Akibatnya KUIN sudah menjadi IPTS yang berisiko tinggi. Oleh yang demekian saya menyeru kepada ibubapa yang bakal daftar anak di sini untuk menlanjutkan pendidikan tinggi berfikir masak-masak demi masa depan mereka sebelum membuat pilihan pusat pengajian dengan mengambilkira kes-kes seperti penganugerahan ijazah Al Quran yang tidak diiktiraf. Rektor tidak ada pilihan melainkan menjelaskan isu-isu ini kepada ibubapa supaya ibubapa tidak rasa tertipu.

Negara kita masih mempunyai banyak lagi institutsi pengajian tinggi yang kredibel termasuk institusi yang berasaskan pengajian Islam. Saya amat kesal bahawa KUIN yang diwar-warkan oleh pengurusannya untuk menjalankan proses mengIslamisasikan  'comtemporary knowledge' tidak mampu memperlihatkan pengurusan yang cekap, bersih dan beramanah selaras dengan nilai dan etika Islam. Saya kesal KUIN tidak lagi dapat memikul visinya sebagai sebuah institutsi yang diberkati ALLAH. Dan sudah semestinya mampukah ia melahirkan khalifah-khalifah melalui program akademiknya dan mengimbangkan matlamat duniawi dengan matlamat ukhrawinya? Proses merapatkan peluang yang sama untuk pelajar-pelajar dari luar bandar khususnya dari pendidikan aliran agama sudah terbantut yang akan menjejaskan perkembangan sosial dan ekonomi yang adil.. 

Adalah wajar Kementerian pengajian Tinggi segera bertindak menggunakan kuasa yang ada untuk menggantungkan operasi KUIN dan segera menjalankan siasatan dengan bantuan dari Jabatan Odit, Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia dan International Transperancy Malaysia. Isu pengurusan KUIN sudah menjadi wabak yang boleh menggugat kestabilan pengajian tinggi di Malaysia dan mungkin juga GNP Malaysia kerana pengajian tinggi banyak menyumbang kepada pendapatan negara.

Kita semestinya tidak mahu anak-anak kita terpaut dalam kemelut yang sangat tidak sihat ini kerana ia kelak akan menjadi intipati kepada kurikulum yang semstinya akan melahirkan kesan-kesan negatif jangka hayat.

Seorang ibubapa yang perihatin tentang kualiti pendidikan dan kualiti pengurusan institusi pengajian tinggi.

0 comments:

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates