Khamis, 11 April 2013

Cabaran Dulu Kini dan Selamanya masih belum di sahut ...

Kedah  Times ingin memanjangkan cabaran Dulu Kini dan Selamanya kepada pihak PENGURUSAN KTPC dan kalau boleh EXCO yang berkaitan supaya memberi jawapan balas ke atas isu Tender KTPC satu masa dulu - Mesin CNC Waterjet. Sehingga kini tiada apa tindakan diambil atau jawapan diberi.

Jika MB atau EXCO berkaitan KHTP ini merasakan mereka bertanggungjawab, maka segeralah memberi jawapanbalas untuk 'clear the air' dan rakyat tidak tertanya-tanya apa yang berlaku dan kenapa.


Komen dari pelawat juga banyak memberi persoalan kepada pembaca apa yang sebenarnya berlaku. Dan kenapa orang yang sama sahaja disebut.

Kita menantikan janji-janji manifesto PRU12 lalu di laksanakan ... ketelusan, keterbukaan, tiada kroni dan pelbagai slogan indah lagi yang sehingga ke hari ini tidak satupun dilaksanakan walaupun sudah ada claim yang 80% sudah dipenuhi. Mungkin 80% dipenuhi dengan kata-kata manis, bukan perlaksanaan. Dan yang penting lagi slogan tiada wang bawah meja dalam apa saja urusan.

Janganlah mendiamkan diri. Tak perlulah screen semua email keluar masuk KTPC. Juga kalau berani akses ke internet untuk laman-laman tertentu diberi kebebasan. 

Jawablah cabaran Dulu Kini dan Selamanya ....

Inilah mesin CNC yg dibeli.
Gambar ni diambil masa lawatan depa pi German
(Masa dan tarikh adalah benar).
Ini petikan dari Dulu Kini Dan Selamanya

Aku masih lagi dok tunggu jawapan dari Kedahlanie pasai "Isu Tender KTPC - Tender CCTV" malangnya tak mendapat jawapan. Ataupun saja depa nak sembunyi fakta kot. Ataupun Ustat dah bagi warning kat anak sedara dia Hj. Sobri cuba tutup sebaik mungkin supaya maklumat tak bocoq lagi. Baru2 ni IT KTPC dah ambik tindakan sekat email dari kena intercept.

Dear All,

We have opened an encrypted web mail access.

Mail accessed through this web site that we have prepared are encrypted and if somebody intercepted the email, they will be see junks.

We would like to advise you all to access this new web email access for security reasons.

1.       https://mail.khtp.com.my  secure access. Encrypted.

Thank You.

ITS Department.

Pelan2 kita selam benda ni.
Benda manusia buat segalanya serba mungkin.


Aku rasa ditarik baca komen dari seorang pembaca dari blog Kedah Times dlm artikal bertajuk: "Lagi pasal KTPC ..."

Lagu ni komen dia…
Tanpa Nama berkata... KHAMIS, JANUARI 27, 2011 5:09:00 PM
Ala awatnya nak heran sebab kepala (mastermind)dia Anuar Brahim oops Anuar Mat Sopak tu memang gila bermegah kat org yg kenai rapat dgn dia bahawa dia dah pi sumua tempat dlm dunia ni. kerja dia kolek point enrich. La ni dah tentu tahap platinum. Maka tiap2 tahun dia rancang melancung pakai duit rakyat ni atas tiket nak cari pelabur dan tengok mesin. Piraaah bisnez apa pun tarak masyuk...duit syarikat jugak habih kena sedut. Kalu tak masakan Kulim Techno Management (KTM) selalu tenat. Kerja taik minyak dia la ni semua org tau sampai pengurusan dulu Lembaga Pengarah KTM dah nak buang dia dah tapi lega di selamatkan PAS. Tu lah yg tahi tu tetap busuk walaupun di cover dgn kopiah putih dan jubah! Fikir2 kan lah

Aku nak cerita sikit pasai mesin yg dibeli oleh KTPC, sampai hari ni (16/01/2010 – masa dok korek maklumat) tak tau status dia…

Sapa2 ada maklumat, harap dapat kita kongsi bersama…

Balik cerita kita pasai mesin Waterjet CNC yg KTPC ni beli dengaq kata banyak masalah yg timbul dari segi perjanjian, delay, missed communication dan lain2 yg bersangkutan.

Kalau sembang bab tender di KTPC ni, dulu ada "Audit Committee" yg menyelenggarakan bab2 tender. Tapi la ni dah dihapuskan oleh Anuar Safar. Mungkin alasannya biaq org atasan saja yg membuat keputusan. Pengalaman dia kalau ada "Audit Committee" ni payah buat kerja... kah...kah...kah...(pinjam sat GMC).

Dikabarkan  dlm dokumen CNC Waterjet, syarikat Malaysia "Asian Autotec Sdn. Bhd." diberi tender membekalkan mesin tu. Juga dikabarkan syarikat tu ada hubungan dgn Anuar Safar (syarikat kroni). Dipercayai depa menggunakan syarikat Singapura "Bystronic Pte. Ltd." (equipment supplier) utk sebarang urusan memasukkan RM dlm poket depa sendiri.
Kalau ada kesangsian boleh rujuk "JADUAL RUMUSAN PENILAIAN TENDER UNTUK PAKEJ KTPC/TC/2010/HPWJ/116 TENDER FOR SUPPLY, DELIVERY,INSTALL AND COMMISSIONING OF ADVANCED CNC HIGH PRESSURE WATERJET CUTTING MACHINE." di KTPC. Tu pun kalau depa bagi, dlm dokumen tu tertulis syarikat bernombor 5/7 (mohon maaf sebab aku tak boleh attach pasai besaq sangat).


Harga mesin seperti tertulis  dlm kontrak (CONTRACT NO: KTPC/TC/2010/HPWJ/116) artikal 2 seperti di bawah:

“The Owner shall pay the Contractor a sum of Ringgit TWO MILLION NINE HUNDRED THIRTY NINE THOUSAND EIGHT HUNDRED EIGHTY SIX ONLY (RM2,939,886.00), hereinafter referred to as the “Contract Price”, for the said Project at the office of the Group Chief Executive Officer, Kulim Technology Park Corporation Bhd., Kulim Hi-Tech Park, Kulim, Kedah, Malaysia.  The Contract Price includes fabrication, assembly, factory test, supply, port handling, loading and unloading at the port discharge, transport and deliver to site, installation, test, commission, and maintain the equipment at  Techno Centre Building, Kulim Technology Park Corporation, Kulim Hi-Tech Park, Kulim, Kedah, Malaysia. The equipment and services referred to above is as per Attachment A and B. The Contract Price includes other costs and  charges such as contingencies, profitability, indirect cost, government duties, currency fluctuation, etc.”

RM2,939,886.00 adalah kos bagi:

CLAUSE 2 - SCOPE OF WORK/SUPPLY

The Contract comprises the fabrication, assembly, factory test, supply, port handling, loading and unloading at the port discharge, transport and deliver to site, install, test, commission, and maintenance of the following equipment including the costs of :

1.       CNC High Presure Waterjet Cutting Machine, Accessories, Including Software & Hardware as per Document B1.
2.       System Setup, Installation and Commissioning for Civil, Mechanical & Electrical Work Incuding Wiring, Labour, Transportation and Material as per Document B1.
3.       Maintenance Contract Fee For 3 years after 2 years Machine Warranty Period as per Document B1.
4.       Training Fees (materials, trainer etc) at Manufacturer Premises and On-site Training as per Document B1.
5.       Contingencies, Profitability, Indirect Cost, Government duties, Currency Flactuation, ect as per Document B1”.

Perjanjian yg dibuat adalah antara:

KULIM TECHNOLOGY PARK CORPORATION BHD
President           
Kulim Technology Park Corporation  Bhd
Suite 3.01-3.02, 3rd Floor,
KHTP Business Centre, Kulim Hi-Tech Park,
P.O. Box 60, 09000 Kulim, Kedah Darul Aman.
Attention : En Ahmad Shiraz Kamarudin
Tel. : 04-403 2420  Fax No : 04-403 1973

dengan

ASIAN AUTOTEC SDN BHD
Managing Director
No. 15, Jalan Kota Raja 27/L, Seksyen 27,
Hicom Town Centre, 40400 Shah Alam, Selangor.
Attention : En  Abu Yazed b Bakar
Tel.:  03-5192 2005   Fax No. :  03-5192 2006

Antara isu sekarang adalah:

Mengenai bayaran dan status pemasangan.

Shiraz dan Najmi (KTPC) telah dimaklumkan oleh ATEC bahawa KTPC terpaksa membuat bayaran mengikut perjanjian dan terdapat beberapa masalah bagi melakukan pemasangan.

Jawapan Shiraz kpd Hj... 

Salam Hj,

Letter from Asian Autotec.

I dah call this morning cakap dengan Mr Ling Meng Siah, Service Manager, Bystronic Singapore. Daniel on holiday. Wed next week baru balik.

        I dah mention kat dia water treatment unit mesti kena supply. Kalau tidak kita tak akan bayar. Dia kata tunggu Daniel balik.
        In the mean time Bystronic akan install temporary tank and filtered water kat machine untuk mereka buat testing.
        Bystronic juga akan ambil sample water kat Metex to be send to Switzerland for testing.
        I kata OK tapi payment kita tak akan release selagi water treatment unit tak deliver and bila Daniel balik I suruh dia discuss dengan asian autotec how to solve this problem. KTPC will not pay for the water system unit.
        Surat ni nak kena jawab balik. Should I send it to Sabki?

Thanks

Ahmad Shiraz KamarudinAsst. Manager [Technology Development]


Hj. Anuar jawab:
Salam,

Tak payah jawab lagi... I nak tau Daniel punya response...

Regards,
THAMS

THAMS - Tuan Haji Anuar Mohd Safar

Aku heran pasai pa Hj tak bagi Shiraz maklum pada Sabki dan nak check sendiri jawapan dati Daniel...? Daniel ni MD Bystronic Pte. Ltd.

Dlm masa tu mai pulak msg dari Mokhtar:
Salam Saidin,

We are facing delay in  commissioning the Waterjet at METEX and this has raise concern from the President and Chairman.

Appreciate if you could step in to assist Najmi resolve the issues. Delaying the commissioning will directly effect our revenue.

Problems encountered are :
           Payment to suppplier
           Delivery of "Water Treatment System" form Main contractor.
Please get the new target date from Najmi.

TQ/mokhtar


dan Najmi METEX kpd Saidin KTMSB:
Salam En Saidin

Status commissioning Water Jet telah berhenti pada 4/1/2010 dan Technical Engineer drp Bystronic telah pun kembali.

Untuk makluman pihak tuan terdapat satu masaalah yang amat besar yang perlu diselesaikan diantara pihak KTPC,bystronic dan kontraktor Asian Autotec.

Pihak kontraktor menyatakan  pembekalan Water Treatment System adalah bukan dalam skop pembekalan  mereka didalam surat seperti yang saya lampirkan.

Water Treatment System ini adalah jantung kepada mesin tersebut.

Masaaalah ini telahpun diamaklumkan kepada pihak KTPC , dan Encik Ahmad Shiraz sedang berusaha untuk mencari jalan terbaik menandatangani permasaalahan ini.

Sekian Terima Kasih & Wassalam

Najmi Husin
Metex Centre

Apa cerita semua ni...?


Masing2 cuba menunding jari. Masalah timbul sapa pun tak mau mengaku. Cuba menutup pekong masing2, sedangkan kalau refer balik pada agreement seharusnya KTPC yg dipertanggungjawabkan:

CLAUSE 9 - DELIVERIES AND PAYMENTS

(a)              The Contractor shall be responsible for the delivery of the equipment to be supplied under this Contract to the point of delivery elsewhere stated herein.  The Contractor shall notify the Owner in writing of such delivery and shall hand over the equipment and obtain a receipt therefor from the Owner.  The issue of such receipt shall in no way relieve the Contractor from his responsibilities for replacing defective or damaged equipment under Clauses 4 and 5 hereof.

(b)              The following payment procedure shall be adopted:

i)  On Signing of Contract
10 % of the Contract Price
iv) Factory Acceptance Test/Technical Training at 
    Equipment Manufacturer’s premises
10 % of the Contract Price
v) Delivery of  Equipment
    (DDU KHTP Techno Centre)
70 % of the Contract Price
vi) Provisional Acceptance
5 % of the Contract Price
vii)  Final Acceptance and Completion of Scope of  
    Work/Supply (Clause 2)
5 % of the Contract Price

(c)              Owner shall send representative(s) to the Factory Acceptance Test. If Owner is unable to do so, then Contractor is allowed to proceed with payment claim. 

Terlalu panjang aku nak bongkarkan, bukanya apa, takut hangpa tak paham nanti. Aku rasa kalau SPRM masuk nanti baru semua dapat paham.

Kpd yg tak paham, kita boleh tanya dlm komen. Kalau yg tau lebih dati apa yg aku tau, boleh tambah dlm komen.
Gambar Lawatan...




5 comments:

armster berkata...

Salam Tuan,

Saya amat berpengalaman dalam hal CNC machine waterjet kerana pernah terlibat secara langsung dgn pembelian, commisioning dan pengoperasiannya.

Hal CNC cutting machine waterjet ini benar2 ada cacat celanya... Berdasarkan gambar yang dilihat, sebuah mesin CNC begini boleh diniliki terus dgn harga RM700K ke 1.1 juta berdasarkan spesifikasinya. harga yang mahal utk lebih kemampuan cuttingnya dan softwarenya. Harga RM150K pun ada utuk kilang2 kecil atau machine shop sederhana. Tp CNC mesin ni amat mudah dioperasikan dgn sistem operasi windows.

Buatan Amerika atau Taiwan (itupun dibina atas lesen pembuat AS) adalah pilihan tepatnya utk kita. Atas dasar bahasa inggeris dan sistem operasi softwarenya yang lebih mesra kepada kita org Malaysia dan oleh itu mudah pekerja berlatih menggunaknnya dan mudah diselenggarakan hatta oleh apek kedai mesin dari sg buluh atau bkt mertajam. lagipun Taiwan lebuh cepat dan dekat nak hantar apa2 part berbanding separuh dunia dr Europe.

Itali, jerman dan Korea jepun pun ada keluarkannya. tapi kita tak patut ambil dari Eropah kerana faktor maintenance kemudian hari yang akan menyusahkan...kos penyelengaraan ikut kadar EU, bahasa Jerman/Itali utk manual (wpun ada terjemahan tp tak senang kita nak memahami) dan sistem pengoperasian yg lain kebiasaan kita dan mcm2 lagilah. saya ada pengalaman buruk menggunakan CNC machine dari itali. Itupun berurusan terus dengan kilang pembuatnnya. kalau dengan supplier lagilah teruk.

Pendapat saya, kenapa tidak kalau rujuk pihak bank SME hal mesin ini pun mereka ada pakarnya mesin CNC....kemudian lantik mereka shj sbg konsultan & financier terus direct nego. Dr A-Z akan selesai. Lagi telus dr tender sebab, ada bank kerajaan jd konsultan. kalau tender pun terus dapat quote dr pengeluar2 atau pejabat perwakilan mereka.

Mesin taiwan jadi pilihan kerana mudah ada partnya disini dan ramai di Malaysia dah menggunakannya. carilah di Sg Buluh, kuantan dsb...Jerman baik tapi Taiwan pun baik..dua2 hitech producer.

bnyak saya tahu pasal CNC mesin ni,cukuplah takat ni dulu. tapi rasa depa tu kena kong kalikong dengan supplier terutama bab2 water treatment tu....ini mcm orng UMNO dulu berniaga...harap2 UMNO tak buat dah. Tp puak2 PAS lagi bodoh tiang.

Salam Amran

sungguhka berkata...

Geng PAS ni kalau isu kena atas batang hidung depa, mampuih nak jawab. Lebih-lebih lagi kalau tanya Ostat, jawapan biasa dia "Saya tak tau... saya tak tau... saya tak tau...".

Kita tunggu riaksi depa. Kalau tak ada apa-apa jawapan, aku rasa nak elok kalau aku selit surat jemputan kat SPRM.......

Tanpa Nama berkata...

Akum dan Salam 1 Malaysia

Tanda-tanda kekuatan dan permuafakatan UMNO/BN kini sudah mula bertiup kencang di Kedah semenjak Pimpinan Saudara Datuk Mukriz diberi jenama dan nafas baru. Nampaknya PAS kian terdesak dan sentiasa dalam kepanasan dan maka mereka terpaksa merencana satu pakatan dan menyusup kedalam website yang membantu BN untuk meracun dan cuba memecahbelahkan BN Kedah.

Sebagai blogger yang matang kita harus biarkan mereka ini menyusup masuk dan menulis rencana supaya kita lebih mengetahui kelemahan mereka dan lebih peka pada keadaan permasalahan mereka dan cubaan porak peranda dan menabur fitnah terhadap UMNO/BN. Kini terbayang luar dan terhamparan jauh merebak wabak yang membuktikan Kerajaan PAS Kedah terlalu goyoh dan pimpinan pentdbiran terlalu lemah.

Pada petang Selasa Pasar Malam di Kepala Batas Jitra tiba-tiba Mahfus muncul dan berjalan dengan sombong tetapi malang hanya seorang yang menegur beliau dan ini menujukkan rakyat Kedah sudah tahu siapa Mahfus yang selama ini dalam sendiwara bohongan semata-mata. Ini menujukkan rakyat sudah benci dan menolak PAS cuba hanya segelitir PAS yang masih dalam delima dan syok sendiri.

Kita lihat GLC Kedah yang gagah menjadi layu longlai akibat kebodohan mereka ini. Mereka ini ibarat besi tembaga tetapi dikatakan Emas belian dan bila diberi untuk jual dan gadai akhirnya tak laku sekupang dan menjadi bahana kepada yang empunyanya. Ini jelas selama ini PAS banyak menipu dan tiada pernah tunaikan janji. bayangkan rakyat dalam kesusahan mereka boleh membli Camry Mewah untuk kesengan Exconya dan sedangkan kereta mewah jenawa malaysia Perdana V6 menjadi malu untuk digunakan.

Tanpa Nama berkata...

Salam En.Amran,

I pun setuju dengan u,mesin nie tak lah canggig sangat.tapi disebabkan ostat yang jaga kedah lanie ,OLAK(orang lama kulim hitec) senang buat kong kali kong.
Mungkin ostat jack up price utk PRU 13 kot.Aku check dah dia punya price di Europe .Aku tanya Professor di Universiti Kassel ,dia kata baru tak kurang tak lebih EU250K.
Mungkin transport kot depa pakai air kargo chartered satu flight,mungkin juga atau mungkin flight tu around the world dulu baru sampai Kulim utk cukupkan budget.

Tanpa Nama berkata...

Pas oh Pas,silap hb terlepas,atau kena tempias atau jadi unggas

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates