Selasa, 9 April 2013

KHTP -Pohon Tanah Majli Daerah Kulim

16 July 2007 (CIMB Research Report) : A Kedah government delegation to Germany has resulted in attracting investments totalling RM1.6bn from several companies there. Infineon Technologies AG in Munich, which has a wafer fabrication factory at the Kulim High Technology Park (KHTP) with investment of RM3.8bn, has requested the state government to intensify efforts to get more support industries for wafer fabrication to KHTP. Infineon also expressed its intention to design and produce chip cards and communication modules. The company has agreed to invest RM100m in Kedah. The delegation also visited the First Solar factory in Frankfurt.



First Solar built Malaysia's first factory to process solar panels at KHTP with investment of RM2bn and will be operational in April next year. (Bernama)

Secara umumnya proses pengambilalihan tanah oleh Pihak Berkuasa Tempatan KHTP telah lama dilakukan. Ianya bermula sebaik sahaja First Solar membuat keputusan untuk melabur di KHTP dan hampir keseluruhan tanah di Fasa 3 diambil oleh First Solar.

Maka keputusan diambil untuk meluaskan lagi kawasan KHTP yang sudah ketandusan kawasan untuk industri sebaik sahaja keputusan First Solar melabur di KHTP. Prose pengambilalihan tanah melalui proses yang agak lambat sehinggalah negeri Kedah diambilalih kerajaan PR.

Jika diambil kira cadangan oleh beberapa syarikat besar dunia semasa 2007 & 2008, kawasan KHTP mungkin syarikat-syarikta tersebut sedang membina bangunan di atas tanah milik Majlis Daerah Kulim yang terletak disekeliling KHTP.

Ini amat jelas yang First Solar memngumumkan pelaburan yang besar pada masa pemerintahan BN dan proses penambah luasan kawasan KHTP dibuat ketika semua kawasan industri telah habis diambil oleh First Solar. Cuma proses pengambilalihan tanah amat lembab.

Inilah Fasa IV yang diumumkan satu masa dulu sewaktu kerajaan BN memerintah.

Jadi amatlah mengelirukan yang Kerajaan sekarang asyik mengaburi mata orangramai yang semua ini adalah kerja-kerja mereka. Mereka cuma datang memacak bendera sahaja.

4 comments:

1 Melayu berkata...

Itulah keistimewan Kerajaan PAS,lembu punya susu sapi dapat nama.Lama lama susu lembu habis diperah,lepas itu dia pun sembelih lembu dan jual dagingnya dan hasil jualan tersebut mereka pun joli katak maka tegolek lah kereta CAMARY BARU di Wisma Darulaman.Kereta tempatan tak main la,Proton boleh pergi jahanam !

pengundi muda berkata...

yang pilih mereka adalah rakyat negeri kedah.depa terima talam berisi sajalah.yangn undi mereka dulu pun pertama nya pembangkang totok.keduanya bukan melayu yg marah pada bn/umno.ketiganya puka umno sendiri yg sabotaj masa pru 12 yang lalu.kumpulan ketiga inilah pemderhaka besar.jangan asyik salahkan orang lain sahaja.orang bukan lagi bodoh.

Tanpa Nama berkata...

Pacak bendera memang kerja terbaik dan wajib dipuji lah kapada Kerajaan PR niihhh... La ni kerja yang depa dok buat tu, semuanya menyambung kerja atas idea Kerajaan BN yang tedahulu.

Nak menambahbaikkannya jauh sekali lah. Nak tambah lagi kerja untuk membagunkan rakyat, samada dari segi ekonomi, keagamaan dan membaiki sosial masyarakat langsung tak ada.

Yang pemimpin Kerajaan PR tahu, berceramah berceramah berceramah rata2 kampong hentam BN, yang tuuuuu.... depa tahu buatlah. Macam Mahfuz lah, caaaaakap saja dalam ceramah, bantai BN.

Sepatutnya Kerajaan PR negeri2 yang ada ini, gunakanlah pengaruh Anwar Ibrahim dengan menjelajah keluar negara, terutama negara2 yang sukakan Anwar Ibrahim, pergi berunding dan bawa balik pelabur untuknegeri2 mereka.

Tanpa Nama berkata...

DALAM POLITIK MANA ADA ERTI HALAM HALAL.DOSA PAHALA.JANJI DAPAT UNDI JALANLAH.ITU LAH RESEPI MAIN POLITIK DIDUNIA MANA PUN.

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates