Isnin, 20 Mei 2013

CHA..YA..NUN..ALIFF

SOBRI SUDIN

1. Tamadun Cina dan India adalah antara yang terawal dan termaju didunia. Kini dalam era moden dua negara ini berkembang pesat bakal menjadi gergasi ekonomi dunia menjelang 2010.

2. Banyak penemuan terbesar yang dibuat oleh tamadun berkenaan diantaranya teknologi membuat kertas, percetakan, bahan letupan dan sistem nombor atau angka yang diguna dalam bidang matematik pada hari ini.

3. Kaum Cina umumnya utamakan persaingan, dididik dengan konsep survival yang tinggi. Sejarah tanah besar China sendiri penuh dengan pergolakan dan pemberontakan terhadap sistem pemerintah BERAJA seperti Pemberontakan Taiping, Pemberontakan Mandarin, Pemberontakan 100 hari dan banyak lagi.

4. Di zaman feudal, China adalah sebuah negara yang ekonominya cukup self sufficient(semua ada dan boleh berdiri atas kaki sendiri). Tidak perlu berdagang dengan negara luar sebab sudah mampu penuhi keperluan sedniri. Lantas British memperkenalkan satu bahan komoditi yang cukup mengiurkan. Impaknya, China terpaksa membuka pintu negara. Natijahnya Hong Kong terlepas tangan dan hanya Merdeka pada tahun 1997 dengan dikembalikan kepada regim komunis China.

5. China begitu kagum dang angkuh dengan revolusi budaya bawaan Mao Tze tung, bapa revolusi moden yang dilihat dekat dengan rakyat semasa pendudukan Jepun awal abad-20, berbanding DR SUN YAT SEN yang berideologikan demokrasi, akhirnya SUN YAT SEN lari ke pulau kecil dan mengasaskan negara demokratik dikenali TAIWAN. Sehingga kini TAIWAN dikenali sebagai quasi-state dan China tidak pernah mengiktiraf Taiwan sebagai sebuah entiti yang layak digelar 'NEGARA'.

6. Di Asia tenggara wujud sebuah negara Cina totok dibekalkan penasihat yahudi dalam semua bidang selepas negara cina totok ini bebas dan ditendang keluar dari Malaysia 16 September 1965.

7. Prinsip Yahudi atau bangsa superior mengangap dirinya terbaik, terhebat, 'the choosen people of god'. Dengan elemen autoritarian dan aksi lakonan sesumpah, Yahudi tetapi berkulit Cina ini berupaya memerintah Singapura sehingga kini. Dan legasi LKY(Lee Kuan Yew) diturunkan pada anaknya LSL(Lee Hsien Loong).

8. Prinsip Cina Yahudi dan sosialis ini mengangap keturunan dan bangsa mereka paling bijak dan orang selain bangsa mereka adalah goyim atau lembu bodoh.

9. Maka apabila PAP meninggalkan Malaysia maka, dilahirkan anak kandunganya DAP. Prinsip dan elemen sosialisme dalam tindakan DAP cukup tinggi... Melayu dilihat dengan sikap penuh benci dan dendam(baca balik sejarah 13 Mei 1969). DAP kununya berjuang atas nama dan prinsip demokrasi tanpa sempadan.. namun legasi DAP ini sama seperti PAP, parti anak beranak Kit Siang dan King Karpal Singh.

10. Mereka ini lazimnya terdiri dari kalangan lawyer atau akauntan.. sebab mahu menjaga integriti dan unsur superior mereka kununnya.

11. Mereka inilah yang dikatakan chinese chauvinis.. kini berupaya mendekatai MELAYU DAN mengcinakan dan meniupkan sentimen keagungan Cina Malaysia dengan hasil peranan PAS dan PKR yang bengap.

12. Cita-cita mereka sudah tercapai melalui penguasaan sebuah negeri diutara semenanjung yang boleh kita gelar 'SINGAPORE THE SECOND'. Orang Melayu diharamjadahkan legasi Cina dimartabatkan.

13. GERAKAN, MCA dikumandangkan sebagai balaci UMNO the big brother, walhal dua parti komponen ini jadi alat untuk mendedak dari dalam dan DAP menembak dari luar. Ibarat kata.. matlamat mereka sama.. meskipun cara berbeza... Tapi Melayu MUDAH LUPA. MUNGKIN MELAYU PAKAT-PAKAT NAK JADI RED INDIA, MAORI ATAU ABORIGINES KOT... Tengok la 30 tahun lagi.. MELAYU DISIMPAN DI MUZIUM NEGARA LA MUNGKIN!!!!!

14. Pelik lagi hairan, pimpinan negara tak sudah-sudah menagih dan mahu merayu undi Cina. Walhal hasilnya tidak seberapa. DUN Tenang bukti terbaru, calon MELAYU kalah semua peti undi di kawasan Cina. Dan lebih pelik, hairan dan ajaib, sebuah negara ISLAM dan dihuni lebih 67% penduduk MELAYU ISLAM, namun negara ini menjadi satu-satunya negara didunia yang membenarkan sekolah jenis kebangsaan Cina dan dibenarkan pula penggunaan bahasa Vernakular. Walhal negara Cina totok seperti Singapuran MENGHARAMKAN.. sekolah jenis kebangsaan Cina dan bahasa rasminya adalah bahasa Inggeris bukanpun Bahasa MANDARIN.. MALAYSIA BOLEH.. MALAYSIA BOLEH!!!

15. Dari sudut yang lain faham perkauman Cina cukup tinggi melebihi kaum Melayu yang mudah dibeli dan India yang juga dua kali lima.. Tak percaya teliti akhbar harian berbahasa Cina, blog pemimpin kaum Cina, statement pemimpin politik Cina, sikap pensyarah dan guru kaum Cina, kolej swasta milik Cina, kedai pomen Cina atau kedai runcit Cina..

16. Kaum lain sikap perkauman mereka mudah goyah kesan kemiskinan. Mudah kata, cuba letak calon Cina dari komponen BN dikawasan majoriti Cina bertanding dengan calon Cina DAP.. siapa yang bakal terpilih.. ibarat kata.. sentimen primordial dan pertalian 'se' 'darah' atau jiwa.. komunis tetap mengundi komunis.

16.NAMUN BIG BROTHER UMNO tetap bertolak ansur dan mengalah sehingga kadangkala tergelongsor. Puluhan kerusi Parlimen yang pengundi Melayu lebih 65% diserahkan pada calon Cina. Alasannya semangat kongsi kuasa.. Kawasan dimaksudkan termasuklah kampung halaman aku Parlimen Aloq Staq. Ratusan kerusi DUN yang majoriti pengundi Melayunya Membentuk lebih 56% turut diserahkan pada MCA dan GERAKAN juga atas prinsip 1Malaysia... tapi lihatlah hasilnya..

17. MELAYU BERKORBAN DAN DIKORBAN MERATA RATA. PERNAHKAH ADA DALAM SEJARAH PILIHANRAYA SATU KAWASAN DUN ATAU PARLIMEN YANG MAJORITINYA LEBIH 60% PENGUNDI CINA DILETAKKAN CALON MELAYU UMNO.. AGAK HANGPA KALAU LETAK CALON MELAYU UMNO LAWAN DGN CALON DAP, PENGUNDI CINA NAK PILIH SAPA? CONFORM CALON CINA DAP... TAPI KATA KONGSI KUASA, 1MALAYSIA.. SEMUA ITU HANYA RETORIK SAJA.. TAPI HANGPA TENGOK KAWASAN SUNGAI SIPUT, ALOQ STAQ DAN BANYAK LAGI KAWASAN PARLIMEN LAIN, LETAKLAH CALON BUKAN MELAYU ASAL DARI KOMPONEN BN, WALAU PENGUNDI MAJORITI ADALAH MELAYU TAPI DEPA TETAP PANGKAH DAN UNDI CALON BUKAN DARI KAUM MELAYU.

17. Andai kata tulisan dan kenyataan ini dianggap rasis maka dipersilakan MENTERI AMARAN TANGKAP AKU. Masuk penjara kerana nak pertahan hak bangsa sendiri dan nyata kebenaran lebih mulia dari bebas atas dunia tapi dok pemohong, meliwat bangsa dan agama merata-rata. Tang Melayu nak pertahan hak bangsa sendiri.. nak hurai kebenaran sejarah.. hangpa kata rasis dan anti Cina.

18. Puak Cina Chauvinis, dok maki melayu, raja Melayu, persenda ISLAM, dan mengata macam macam kat Melayu hangpa boleh maafkan begitu saja... Siap nak bagi macam macam insentif lagi.. Hangpa tak belajaq ka nasib MELAYU DI NEGARA CINA SINGAPURA??? Ada mata lihat, ada telinga dengar.

19. Cina sorang mati hangpa boleh tubuh macam-macam suruhanjaya.. usung gambar rata.. melayu mati teraniaya hangpa boleh buat pejam mata...

18.. KEADILAN APAKAH INI? BERBALOIKAH HANGPA DOK BERADON KAT PENGUNDI CINA WALAUPUN HANGPA TAU SEBAHAGIAN BESAR PENGUNDI CINA MELUAT DAN BENCI DENGAN PEMIMPIN MELAYU.. SEDARKAH HANGPA.. KAUM CINA DAN SEBAHAGIAN ELIT PIMPINANNYA TERUTAMA YANG BERFIKIRAN CHAUVINIS DAN RASIS TAK PUAS HATI SELAGI KUASA POLITIK BELUM BERADA DITANGAN MEREKA.. EKONOMI DAN PENGUASAAN KE ATASNYA BELUM LENGKAP SELAGI KUASA POLITIK MASIH JAUH DARI GENGGAMAN..

19. Apapun untuk sebahagian lagi kaum Cina sejati yang tulus, ikhlas, lebih moderate pemikirian mereka, dan mahu hidup harmoni.. syabas  kita ucapkan.

Untuk kawan-kawan seperti AH BOON, AH BENG, LEE THEAN WEE(bekas pemain bola Kedah, dulu satu kelas di KSAH), FRANKIE, DANIEL, AH FATT, STEVEN, KRIS, AH HOCK dan ramai lagi la kawan-kawan Cina aku disekitar Alor Setar dan seluruh Malaysia, kami masih percaya anda tetap mempunyai sifat toleransi..

NOTA : PRU13 membuktikan siapa sebenarnya kaum CINA. Sudah tiada toleransi lagi di pihak mereka.

0 comments:

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates