Selasa, 28 Mei 2013

Cina Bertekad Tingkatkan Jurang Perkauman

Akhbar Nanyang Siang Pau semalam menyiarkan kebimbangan persatuan ekstremis Cina iaitu Dong Zong dengan perlantikan dua menteri Cina di dalam kabinet Dato’ Seri Najib kerana kedua-dua mereka tidak fasih berbahasa Mandarin.   

Menurut Dong Zong mereka ini yang hanya menamatkan Sekolah Cina separuh jalan tidak mungkin akan dapat mewakili kaum Cina secara efektif sekali gus tidak layak digelar ‘wakil kaum Cina’.   Nampaknya, bagi kaum Cina tidak apa jika Zairil Khir Johari yang seratus peratus Cina dijadikan wakil Melayu di dalam DAP, tetapi tidak boleh bagi seratus-peratus Cina dijadikan wakil Cina di dalam BN selagi tidak fasih berbahasa Cina.  
Untuk pengetahuan Dong Zong satu-satunya bahasa yang wajib fasih di Malaysia adalah Bahasa Kebangsaan.   Untuk apa seorang wakil Cina wajib fasih bahasa Mandarin sedangkan bahasa kebangsaan negara ini adalah Bahasa Melayu?   Dengan menegaskan bahawa wakil Cina wajib fasih Bahasa Mandarin, maka Dong Zong telah mengesahkan bahawa majoriti kaum Cina negara ini memang tidak fasih berbahasa kebangsaan.  

Sudah menjadi kewajipan bagi seluruh kaum Cina yang mengaku sebagai warganegara Malaysia untuk fasih berbahasa Melayu atau mereka tidak layak mengaku sebagai rakyat negara ini.  

Jelas, Dong Zong masih menganggap diri mereka berada di tanah besar China dan masih tidak sanggup menerima hakikat bahawa nenek moyang mereka telah berhijrah ke sini.  Pun begitu, mereka tidak sanggup juga untuk kembali ke tanah besar kerana tahu bahawa hidup mereka lebih terjamin dan selesa di sini.   

Maka salahkah kita jika menyatakan bahawa kaum Cina sememangnya sejenis manusia yang semulajadinya tamak haloba dan tebal muka?  

Kaum ini tidak mungkin dapat diajak berbincang kerana segala-galanya hanya akan dapat diselesaikan sekiranya ia menepati kepentingan diri mereka secara total.  

Kerajaan wajar memahami satu perkara penting dalam mengatur langkah seterusnya selepas PRU ini iaitu:- Dong Zong atau kaum Cina tidak pernah berkongsi aspirasi yang sama dengan kaum-kaum lain di negara ini.  Kaum Cina tidak pernah inginkan kepada perpaduan kerana mereka tidak melihat keuntungan maksima di pihak mereka melalui perpaduan.  

Kaum Cina tidak melihat jurang perkauman dengan kaum lain yang terbukti dalam keputusan PRU yang lalu sebagai satu masalah kepada mereka.  Jika ia merupakan satu masalah kepada negara, maka itu adalah masalah kerajaan, bukan mereka.    

Justeru, mereka bertekad ingin terus mempertahankan sifat perkauman Cina serta mendesak pemisahan kaum itu dari masyarakat keseluruhan sebagai sesuatu yang perlu diterima.   

Dalam kata lain, mereka ingin dipisahkan terus dari aspirasi negara tetapi di masa yang sama ingin terus menerima bantuan dan sokongan kerajaan.

Tidak ada cara lain untuk menangani masalah dengan manusia seperti kaum Cina selain dari bertindak tegas dan mengabaikan segala rungutan dan tuntutan mereka.  

Sudah sampai masanya kerajaan mengambil tindakan ke atas Dong Zong kerana menghalang perpaduan dan mencabar kedudukan bahasa kebangsaan.   Inilah saja penyelesaian yang terbaik untuk kesejahteraan negara dalam masa panjang.  


ads

4 comments:

Tanpa Nama berkata...

Bahagian pertama:

Nampaknya, penyerangan rakus terhadap hak, warisan, tanah dan identiti Melayu dan Bumiputera lain, Islam dan UMNO, semakin rancak digiatkan dari DAP , PKR dan sekutunya, termasuklah talam dua muka yang amat berbahaya dari pengkhianat di dalam BN dan medianya, seperti yang dilapurkan di:

1. http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2013/5/22/nation/20130522153746&sec=nation,
Felda fails to get judgment against PKR sec-gen Saifudin Nasution, By M.MAGESWARI, Wednesday May 22, 2013;

2. http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2013/5/22/nation/20130522154624&sec=nation,
BN should merge into single multi-racial party, says Gerakan acting president, By FLORENCE A.SAMY, Wednesday May 22;

3. http://thestar.com.my/columnists/story.asp?file=/2013/5/19/columnists/onthebeat/13120974&sec=onthebeat, Bring back English schools, On the Beat by WONG CHUN WAI, Sunday May 19, 2013.

Semasa saya tersesat menjadi penyokong BUTA, TULI, BONGKAK dan BODOH PKR dulu, saya mendapati ramai peguam dan hakim, direkrut menjadi ahli PKR, termasuklah anak muda professional Melayu dan Bumiputera lain yang makin bongkak seperti kacang lupakan kulit dan rumpun asalnya (saya percaya ramai yang bukan Bumiputera PKR pula menyokong DAP tetapi tidak mahu terdedah sebab nak terus membodohkan penyokong Melayu/Islam PKR dan PAS). Ini amat membimbangkan kerana saya amat mengesyakki mereka mahu menawan sistem Perundangan, Guaman dan Kehakiman dan Jabatan Awam di Malaysia.
Dan saya mengesyaki, kekalahan MCA dan Gerakan sebenarnya juga dirancang dengan teliti, termasuk dari dalang dua muka pengkhianat dalam BN, dengan bantuan the Star, untuk menghasut para cerdik pandai termasuk golongan professional Melayu dan Bumiputera lain yang muda. Maklumlah, ramai golongan muda Melayu, yang seperti kacang lupakan kulit, sama seperti saya dahulu yang tersesat, hanya sering teruja membaca akhbar bahasa Inggeris, tanpa pandangan yang perlu kritikal kerana bahasa Inggeris adalah bahasa kuat Penjajah barat-Zionis(memang penting sebagai bahasa antarabangsa, tetapi hanya sebagai bahasa kedua, bukan untuk menggantikan bahasa nenek moyang berzaman kita, bahasa Melayu dan Bumiputera lain). Media dan penyokong pengkhianat ini juga sering menggunakan falsafah Barat yang amat mengasyikkan seperti “democracy, equality, freedom dan human rights” dengan objektif utama untuk terus menghapuskan hak, identiti, warisan dan tanah Bumiputera (juga bermakna "Native/Indigenous/Tribal/Orang Asal/Aboriginal") dan agama Islam. Sedangkan negara Barat sendiri tidak mengamalkan falsafah ini dengan sepenuhnya, termasuklah di Eropah dan Amerika Utara, yang membenarkan polis menyerang dengan ganas ahli demonstrasi yang aman. Mahupun sekutu kuatnya, Israel yang terus menyerang,membunuh, menyiksa dan mendiskriminasi penduduk Bumiputera Islam Palestin.

MAKCIK Tempurung.
(PERHATIAN: ada PENYAMUN penakut disyaki dari DAP/PKR durjana yang sekarang meniru gelaran saya sebagai "Pakcik Tempurung" untuk mengelirukan pembaca).

Tanpa Nama berkata...

Bahagian Kedua: Bahkan, penduduk Bumiputera Barat juga dilindungi di bawah “Native atau Heritage laws” termasuk di bawah "EU Heritage Laws" di http://heritagelaw.org/EU-Diretives. Oleh kerana itulah, di kebanyakan Negara Eropah, hanya perayaan/budaya Kristian/Barat dan bahasa Bumiputera mereka, yang pelbagai samada yang kecil atau yang besar seperti Krismas, diiktiraf secara rasmi di peringkat nasional, termasuk di media dan dalam pendidikan. Bahasa Inggeris selalunya merupakan bahasa kedua. Di samping itu, lihatlah di Amerika Utara dan Australia, hak, identiti dan tanah bangsa Bumiputera “Native Americans-Canadians/Aboriginal Australians” dilindungi dengan kuat oleh undang-undang dengan hak dan identiti terkecuali. Tetapi, sekiranya mereka tidak mempertahankan undang-undang ini dengan lantang dan tangkas, mereka akan dianiaya dengan menggunakan strategi halus seperti diskriminasi di media termasuk industri seni, pendidikan dan budaya, di mana hanya perayaan dan budaya Kristian/Barat yang diktiraf secara rasmi di peringkat nasional sedangkan budaya dan bahasa tradisonal bangsa Bumiputera ini telah dipinggirkan. Penduduk Bumiputera ini juga dijatuhkan tamadunnya, dengan menggunakan dadah, pornografi, kebebasan seks, jenayah dan arak.

Namun negara-negara Barat dengan sekutu kuat Zionisnya yang amat hipokrit dan ganas, tidak akan teragak-agak menghapuskan hak, identiti, warisan dan tanah Bumiputera di ``Dunia Ketiga´´ , seperti yang diperlakukan dengan amat ganas dan kejamm seperti di Palestin, Syria, Libya, Mali dan Iraq, terutamanya yang kaya dengan minyak-gas/sumber asli. Ini termasuklah dengan merekrut penganas-pengganas yang menyamar sebagai orang Islam atau pejuang Jihad, yang asyik membunuh orang Islam yang kononya berlainan mazhab atau doktrin.

MAKCIK Tempurung.
(PERHATIAN: ada PENYAMUN penakut disyaki dari DAP/PKR durjana yang sekarang meniru gelaran saya sebagai "Pakcik Tempurung" untuk mengelirukan pembaca).

Tanpa Nama berkata...

Bahagian Ketiga:


Oleh kerana inilah, UMNO dan parti Bumiputera lain harus jangan berhenti berjuang untuk memertabatkan hak, warisan, tanah dan identiti bangsa, agama dan negara tercinta kita ini. Supaya tidak terjajah oleh dalang-dalang pengkhianat bermuka dua, yang sebenarnya semua di bawah himpunan DAP dan penajanya dari penjajah Barat, yang mana disyaki, mahu Malaysia menjadi satu lagi Singapura, yang memang amat mendiskriminasi hak, identiti, warisan dan agama bangsa Bumiputera Melayu Singapura. Sebab itulah Johor, Pulau Pinang, Ipoh, Taiping, Lumut, Kota Kinabalu, Sandakan, Tawau, Kucing, Miri dan Selangor saya syaki akan menjadi tumpuan mereka. Maka kawasan-kawasan strategik ini hilang bangsa Melayu dan Bumiputera lain Malaysia, apabila harga rumah dan tanah meningkat - yang juga murah apabila dibeli oleh rakyat Singapura atau program "Rumah keduaku" untuk bangsa asing lain (sebab itu DAP mengenakan harga sangat mahal kepada perumahan di Pulau Pinang). Selain dimonopoli oleh penyokong DAP/PKR yang tamak, bongkak dan pengkhianat negara!
Saya juga mengesyaki yang rejim Singapura yang sebenarnya talam dua muka yang amat bahaya kerana ditaja penjajah Barat-Zionis (pengkalan tentera US-Zionis baru yang besar di Singapura), kerana mereka fikir DAP akan menang (atau mingkin telah rancang lama dengan DAP), mungkin berjuta rakyatnya termasuk yang baru, terutamanya yang bukan Bumiputera, boleh dapat kerakyatan Malaysia apalagi bila dah beli rumah atau tanah di Malaysia – maka UMNO dan Melayu/Bumiputera lansung hilang kuasa politik dan ekonomi, di masa hadapan!

MAKCIK Tempurung.
(PERHATIAN: ada PENYAMUN penakut disyaki dari DAP/PKR durjana yang sekarang meniru gelaran saya sebagai "Pakcik Tempurung" untuk mengelirukan pembaca).

al-satuni berkata...

Cina yang tak tahu bertutur berBahasa Melayu harus dilucut kewarganegaraan. Hapuskan sekolah vernakular kerana memperbodohkan usaha kerajaan untuk menyatukan perpaduan sesama kaum. Sekolah vernakular terutamanya SJKC adalah lubuk polarisasi kaum dan polarisasi segalanya-galanya bermula di sini (SJKC). Kerajaan jangan jadi bodoh apabila melayan tuntutan kaum Cina kerana mereka dah sepakat memperbodohkan kerajaan dalam PRU ke-12 dan terbaru PRU ke-13. Entah sampai bila kerajaan baru nak sedar dari dok tunduk (diperbodohkan)oleh kaum cina yang pandai bermuka-muka ni tak tau lah.

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates