Sabtu, 1 Jun 2013

Patutkah Di Lantik Wakil kaum Cina Yang Tidak Boleh Berbahasa Mandarin Dalam KerajaanOleh: Tok Pauh

Sebelum PRU-13, Tok pernah beberapa kali menulis perihal kecenderungan masyarakat Cina yang menolak BN dan Umno, kerana mereka fikir mereka akan dapat menguasai kerajaan setelah berjaya menguasai ekonomi. Juga Tok jangkakan hasilnya adalah sebuah kerajaan bumiputra sepenuhnya dan Cina menjadi pembangkang secara total.

Menurut kajian statistik yang boleh dipercayai, kaum Cina 97% mengundi pembangkang dan hanya 35% kaum Melayu mengundi pembangkang. Atas kesepaduan 97% Cina ini, pembangkang boleh digelar sebagi wakil rakyat yang dipilih atas rasisma yang tebal.

Malah Anwar Ibrahim adalah ketua pembangkang paling rasis didunia kerana memimpin parti yang menang atas prinsip sokongan perkauman Cina.

Sebaliknya, Dong Zong yang tanpa malu menyodol kerajaan kerana dikatakan melantik menteri dari kaum Cina yang tidak fasih bahasa Mandarin. Kenapa Tok kata Dong Zong menyodol macam haiwan tertentu adalah kerana pandangan berikut.

Pertamanya, ini adalah sistem demokrasi, dimana setiap rakyat mengundi untuk menghantar wakil mereka kedalam kerajaan. Apabila Cina mengundi untuk tidak menghantar wakil mereka kedalam parti yang memerintah, maka itulah kehendak kaum Cina iaitu tidak mahu wakil mereka didalam parti pemerintah. Apakah jenis bebalnya Dong Zong ni, yang tak faham maksud undi tersebut.

Yang keduanya, negara ini adalah negara Malaysia dimana bahasa kebangsaannya adalah bahasa Melayu, maka kelayakan yang sepatutnya menjadi keutamaan adalah kebolehan berbahasa Melayu dengan betul, bukan berbahasa Mandarin.

Yang ketiganya, apa kaitan kebolehan berbahasa Mandarin dengan kebolehan seseorang memahami hasrat kaum Cina? Malah ramai kaum Cina sendiri pun tidak boleh berbahasa Mandarin, adakah mereka tidak cukup Cina untuk mewakili kaum Cina? Atau sebenarnya wakil tersebut tidak cukup chauvinis sebagaimana dikehendaki Dong Zong.

Berbalik kepada peringatan Tok pasal kemungkinan ketiadaan wakil Cina didalam kerajaan akibat undian paling rasis di dunia pada PRU 13, perkara tersebut benar-benar terjadi.

Jika mengikut keputusan PRU13, wakil kaum Cina hanyalah dari Malaysia Timur dimana pola pengundian rasisma tidak begitu menebal disebabkan kekurangan aktiviti "brainwashing" oleh Tentera Kacang Merah di sana. Di Semenanjung, rasisma Cina begitu sepadu sehinggakan tiada calon Cina BN yang menang melainkan subsidi undi Melayu daripada kawasan majoriti Melayu.

Begitulah menebalnya rasisma Cina, sehingga calon Cina sendiri pun, jika berkait BN akan mereka singkirkan.

Jadi, Soalan "patutkah dilantik kaum Cina yang tidak boleh berbahasa Mandarin Dalam Kerajaan?" bagi Tok jawapannya memang tidak patut.

Sepatutnya, samada Cina tersebut boleh berbahasa Mandarin atau tidak, kaum Cina tidak perlu dilantik langsung ke dalam kerajaan.

Kepada DS Najib, Tok hendak katakan bahawa, apabila memikirkan perihal kaum Cina, jangan guna otak Melayu, Otak
trinitychuayievin.wordpress.com
Bugis pun jangan. Gunakan otak Cina juga. Di dalam otak mereka bukan ada timbangrasa, bukan ada malu alah. Istilah dan nilai itu HANYA ada dalam otak Melayu. Bagi Cina, mereka hanya menggunakan matematik mudah begini:

Jika kami tidak Undi BN, maka BN akan buat segalanya untuk kami, maka itu jangan undi BN. Jadi buatlah segalanya untuk mereka jika mahu mereka menolak kamu. 

Dan untuk dapatkan undi mereka, DS Najib tentu tahu apa yang perlu dilakukan untuk mereka kembali menyokong BN....iaitu jangan lakukan apa-apa untuk mereka.


ads0 comments:

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates