Rabu, 28 Ogos 2013

@khairikj @razaliibrahim @tunfaisal @razlanrafii Siapa yang 'Masuk Frame' untuk Curi Perhatian?

PETALING JAYA, 25 Julai (Bernama) -- Dekatilah masyarakat dengan ikhlas, bukannya sekadar 'masuk frame' atau menonjolkan diri untuk mencuri perhatian, demikian ingatan Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaludin kepada anggota pergerakan itu pada Ahad.

Beliau berkata, keikhlasan adalah lebih penting kerana sebagai pemimpin mereka tahu siapa yang membuat kerja dan siapa pula sebaliknya.

"Kita kena tunjuk bahawa Umno ini sentiasa dekat kepada rakyat. Sebab itu saya tegur Pemuda, sekiranya saya turun untuk membuat gotong-royong tak perlulah dikerumuni dengan rombongan...itu nampak macam kita sengaja nak masuk frame.

"Pemuda kena keluar daripada budaya nak masuk frame. Saya tahu siapa yang buat kerja. Jadi tak payahlah nak masuk frame kalau nak dinilai oleh saya sebagai Ketua Pemuda," katanya kepada pemberita selepas menghadiri program gotong royong dan kenduri rakyat anjuran Pemuda Umno Bahagian Kelana Jaya di Taman Desa Ria di sini.

Khairy berkata, budaya menonjolkan diri ketika menyertai aktiviti kemasyarakatan yang melibatkan pemimpin perlu dihindarkan, selaras dengan saranan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang mengingatkan pemimpin dan pegawai kerajaan agar menjauhi budaya ingin popular.

Beliau berkata, janganlah apabila hanya ketika pemimpin atasan turun ke bawah barulah seseorang itu menonjolkan diri sedangkan sebelum ini mereka tidak pernah melakukannya.

"Sebab itu saya sebagai Ketua Pemuda Umno menyahut saranan Perdana Menteri bahawa tak perlulah semua itu kerana tidak semestinya orang yang masuk dalam gambar itu orang yang buat kerja," katanya.

Khairy yang juga Pengerusi Pemuda Barisan Nasional (BN) berkata, dalam usaha menarik dan menambahkan sokongan generasi muda, pergerakan itu kini mula memperbanyakkan program yang melibatkan rakyat dan mengurangkan program-program berbentuk kepartian yang menjurus kepada penglibatan anggota Umno dan Barisan Nasional.

Beliau berkata, selain gotong-royong dan kenduri rakyat, pendekatan lain yang sedang dilakukan ialah program 'Jelajah One Malaysia' (JOM) yang membabitkan kerja-kerja kemasyarakatan seperti mengecat rumah dan menaik taraf kediaman rakyat.


Katanya, progam pertama JOM adalah mengunjungi Temerloh, Pahang baru-baru ini dan akan diteruskan ke seluruh negara di mana setakat ini pihaknya telah mengenal pasti sekurang-kurangnya 1,000 buah rumah untuk dinaik taraf seperti membina dapur dan tandas baru.

"Program ini akan diteruskan sehingga pilihan raya umum akan datang kerana yakin lebih berkesan daripada hanya berceramah kerana ia terus menyentuh hati rakyat dan pengundi,"katanya.

Khairy berkata, pergerakan itu juga mensasarkan untuk mendaftarkan kira-kira 150,000 anggota Pemuda di seluruh negara sebagai pemilih menjelang akhir tahun ini.

Beliau turut menyeru semua parti komponen BN terutamanya MCA, MIC dan Parti Progresif Penduduk (PPP) untuk sama-sama berusaha menambah keahlian baru dan menurutnya usaha itu penting kerana parti pembangkang terutamanya DAP begitu agresif menambah keahlian.

Katanya, setakat ini DAP telah berjaya mendaftar ahli baru sebanyak 55,000 orang berbanding Umno 53,000 dan jika dicampur pendaftaran daripada PAS dan Parti Keadilan Rakyat (PKR), jumlah pendaftaran keahlian baru pembangkang adalah sebanyak 100,000 orang.

-- BERNAMA

Kedah Times :
1. Siapa sebenarnya yang "Masuk Frame' untuk curi perhatian ini? Bukankah KPUM yang berperangai sebegitu?  Memang dia bercakap mengenai dirinya.

2. Sejak bila KJ ikhlas dalam perjuangannya? Sejak dia membeli perwakilan tempohari ka? Duit yang di beri tu ikhlas untuk sedekah ka?

3. Maklumlah KJ adalah selebriti. Sebab tu ramai yang suka kerumun dia jika turun ke bawah. ATAU mereka yang kerumun tu memang kaki ampu dan kaki cari duit melalui politik kot! Ramai orang nak masuk frame gambar KJ. Maklum jutawan muda hasil penyatuan ECM-Libra dan Avenue. Boleh pakat-pakat tumpang sekaki.

4. Program kemasyarakatan amat baik, tapi siapa yang selalu 'hijack' program orang tu? Heheh orang lain nak hijack kita kata nak masuk frame, tapi kalau kita hijack kira OK noooooo.

5. Lagi satu program JOM tu jangan lah jadi program promote KPU sudah laaa. Apa yang ditakuti perkara lain pula yang jadinya. Dulu banyak program yang tajuknya sedap didengar tapi hancus habih.

6. Pemuda UMNO sudah hampir tidak wujud, wujud hanya waktu pemilihan ketua sahaja. Pemuda UMNO adalah alat untuk tonjolkan KJ.

2 comments:

Tanpa Nama berkata...

KJ bercakap pasal 'IKHLAS !!'...nak muntah ni..

Tanpa Nama berkata...

podah .. its to late, to say anything, once penyamun always a penyamun.. KJ yg dok promote frame pas tu cakap cam lain pula , mmg dasar penyamun

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates