Ahad, 22 Disember 2013

MCA Patut Perbetulkan Kaum Cina Dahulu

2. Politik
2.1 Menyeru agar semua polisi yang berunsur diskriminasi perkauman dimahsuhkan supaya tiada komuniti akan ketinggalan dalam pembangunan negara
2.2 Mengecam segala bentuk perkauman dan menggesa kerajaan mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang menyebarkan atau mencetuskan kebencian antara kaum.

Dalam hal 2.1, KedahTimes tidak nampak berlaku diskriminasi MELAMPAU di Malaysia. malah KedahTimes sentiasa melihat kaum Cina teramat mendiskriminasikan bangsa lain. Dalam segala urusan perniagaan kaum Cina lebih mengutamakan kaum Cina. Jika mereka terlibat dengan kaum lainpun, ianya berdasarkan kepada keuntungan semata-mata, tidak berdasarkan kepada perpaduan kaum dan sebagainya.

Dalam swasta kita lihat Cina lebih diskriminasi terhadap kaum Melayu. Ini boleh dibuktikan dalam iklan yang memerlukan kebolehan bertutur mandarin sebagai satu kewajiban untuk memohon jawatan dalam syarikat milik Cina.

Bab 2.2, MCA patut menyeru orang Cina yang terang-terang telah berpaling tadah dalam hal-hal yang dipersetujui semasa kita menuntut kemerdekaan. Kaum Cina sudah menjadi terlalu tamak sehingga ingin merampas semua dari kaum Melayu/Bumi. Malah jika kita lihat sekarang, pengorbanan kaum Melayu memberi kewarganeraan kepada kaum Cina dan India tidak dihormati. Pelbagai isu berkaitan Melayu dan Islam dimainkan supaya menimbulkan kebencian.

3. Ekonomi

3.3 Menyeru kerajaan melaksanakan dasar-dasar berasaskan merit, kerana ia adalah satu cara yang berkesan untuk menarik bakat dan membendung pengaliran keluar pakar.

Dasar ini memang berjalan dengan baiknya. Jika sesuatu projek dikurniakan kepada Melayu/Bumi, kaum Cina pasti mendapat nikmatnya. TETAPI kaum Melayu/Bumi belum tentu mendapat bahagian jika projek tersebut diberi kepada orang Cina. Inilah yang dikatakan berat sebelah.

4. Pendidikan
4.1 Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) kini telah diiktiraf di peringkat antarabangsa sejak permulaannya 38 tahun yang lalu. Dengan ini, sudah tiba masanya untuk Malaysia mengiktiraf UEC dan ia tidak harus dipolitikkan tetapi diterima sebagai sebahagian daripada sistem pendidikan arus perdana negara kita.
Jika wujud pendidikan berasingan sebegini, sampai bila pun tidak akan wujud perpaduan. Cina dengan sekolah cina dan bahasa cinanya, India dengan sekolah tamil dan bahasa tamilnya. Bahasa kebangsaan hanya dipraktikkan oleh Melayu/Bumiputera.

4.2 Selaras dengan usaha kerajaan untuk menjadikan Malaysia negara berdaya saing tinggi, MCA menggesa KementerianPelajaran untuk lebih telus dalam syarat kemasukan ke universiti tempatan untuk menamatkan kontroversi terhadap polisi yang berasaskan perkauman oleh kerajaan.

Jika ada 10 orang Cina yang lulus SPM cemerlang dan 1000 Melayu lulus cemerlang, apakah MCA nak 500 tempat kemasukkan ke universiti tempatan?


ads

0 comments:

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates