Rabu, 4 Disember 2013

Sah Melayu Penduduk Asal Tanah Melayu


Candi 11 Lembah Bujang dijadikan Lim Guan Eng sebagai isu utama untuk menyalahkan MB Negeri Kedah, sebaliknya Lim Guan Eng tidak pernah ambil peduli apa yang berlaku di Guar Kepah yang juga merupakan peninggalan Sejarah penting orang sala di Pulau Pinang atau Tanah Melayu.

Ia menjadi petempatan awal manusia terawal. Sejarah manusia purba ini dikaitkan dengan manusia Hoabinhian. Hoabinhian ditemui di VienamThailandLaosCambodiaMalaysiadansebahagian pulau Sumatera. Maklumat dari Muzium Raffles ,Singapura menyatakan Guar Kepah telah diselidik oleh Dr. MWF Tweedie dan Mr. HDCollings pada 1934.Pada 2007, Foo Shu Ting dari New York Unuversity telah menulis tesis tentang sejarah Guar Kepah.Artifak-artifak ini menjadi bukti Orang Asli dan orang Melayu mendapat status Bumiputera di Malaysia.[1]

Hari ini beliau menggesa supaya mereka yang memusnahkan sebuah replika yang dinamakan Candi 11 yang dibinan pada 1974, diambil tindakan tegas. 

Persoalannya, kenapa tiada tindakan tegas diambil terhadap penanam nenas dan pembina rumah burung walit di kawasan Guar Kepah Bukit Mertajam yang dikatakan penempatan manusia 5000 tahun dahulu?

Apakah Lim Guan Eng sangat buta dan pekak untuk mendengar dan melihat dilaman sendiri, sebaliknya suka melihat dan mendengar cerita laman orang?

Lim Guan Eng adalah manusia hipokrit nombor wahid kerana di negerinya beliau cuba menghapuskan bukti-bukti bahawa orang Melayu adalah penduduk asal negera ini, sebaliknya cuba menjadi HERO dengan mengarahkan Datuk Paduka Mukhriz melakukan sesuatu di negeri Kedah untuk menghukum mereka yang memusnahkan replika Candi 11.

Apakah Lim Guan Eng begitu gembira melihat kemusnahan replika tersebut? Dan meminta MB Kedah menghukum mereka yang terlibat sebagai satu gurauan politik BODOH beliau?

Walaubagaimanapun ada dua perkara penting yang semua orang Melayu patut ambil perhatian.

Pertama, DAP sudah mula mengenal sejarah. Mereka sudah menerima yang orang Melayu dan asli Malaysia mempunyai sejarah yang setanding dengan sejarah Cina. 

Keduanya, DAP sudah memberi pengesahan yang Orang Asli dan Melayu merupakan penduduk ASAL Tanah Melayu. Jadi taraf bumiputera untuk orang asli dan Melayu adalah sangat SAH.

Maka KedahTimes menyeru bangsa cina di Malaysia yang 95% lebih menyokong DAP pada PRU13 tempohari tidak mempertikaikan kesahihan status BUMIPUTERA ke atas orang asli dan Melayu. Semua Cina di Malaysia perlu menerima ini dengan hati terbuka kerana bukti telah ada dan disahkan oleh Setiausaha Agung DAP sendiri.

Kemusnahan replika candi 11 boleh dibina semua mengukit ukuran dan saiz yang telah dicatatkan oleh ahli sejarah. Tiada masalah.

Jadi KedahTimes menyeru pemimpin-pemimpin DAP yang berada di Pulau Pinang supaya seterusnya menyatakan terus terang yang orang asli dan Melayu adalah BUMIPUTERA. Dan buktinya ada di Lembah Bujang dan Candi Guar Kepah, Pulau Pinang yang sehingga ke hari ini DAP tidak pernah ambil pedulipun.

ads

1 comments:

Tanpa Nama berkata...

yang masih tak berubah ialah PAS....dah lebih 50 tahun ujud, tapi BEBAL NYA tak berubah ubah......selesa di gelar anjing peliharaan DAPigs....gempak lebih, masa sebelum pemilihan PAS hari tu.....sekali ABANG BESAR BERDEHEM....kecut telor masuk kedalam......sampai sudah.....

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates