Jeff OOI : Sapa yang Kucing Kurap Sebenarnya

Khamis, 28 November 2013
KedahTimes nak sentuh sikit tentang orang besar Kepala di Pulau Pinang yang apabila naik angin sanggup hambur apa saja keluar dari mulut mereka.

Jeff Ooi yang menjadi pujaan ramai penyokong PR samada dari kalangan PKR atau PAS atau DAP sendiri, tanpa segan silu menghamburkan kata-kata yang penjawat awam yang datang menhadiri mesyuarat beliau sebagai kucing kurap. Dan kucing kurap yang dimaksudkan itu kebanyakkannya dari kalangan orang Melayu dan India serta sedikit saja orang Cina.

Untuk pengetahuan Jeff Ooi, kucing kurap inilah yang berbakti untuk menjadikan kehidupan orang-orang elit macam Jeff Oii hidup senang dan lenang. Kucing Kurap inilah yang mengutip sampah yang busuk di depan rumah Jeff Ooi. Kucing kurap inilah yang juga menggerakkan jentera negara.

Tanpa disedari Jeff Oooi sendiri telah mendedahkan siapa dia sebenarnya. Jeff Ooi adalah seorang rasis yang berstatus BABI Kurap yang hidupnya sentiasa berkubang dalam selut yang penuh tahi. Sebab itulah dia sentiasa menganggap orang lain sama status dengan nya.
Bayangkan jika DAP memerintah Malaysia, seluruh jentera penjawat awam akan dilabel oleh Jeff Ooi sebagai kucing kurap. Seluruh penjawat awam yang rata-ratanya orang Melayu dan Islam dianggap anjing kurap.

KedahTimes menyeru kepada penyembah-penyembah PAS, PKR dan DAP, sedarlah diri kita. Kita orang bermaruah, beragama dan bangsa yang wujud atas kekuatan Perpaduan diantara pelbagai kaum, tolaklah orang seperti ini. Tolaklah parti RASIS seperti DAP ini.

Ingat DAP, ingat BABI KURAP!

ads
Read Full 0 comments

Mari kita BERTARUH!

Hahaha, kawan KedahTimes secara sinis mencabar KedahTimes untuk bertaruh apabila artikel Be Very Sensitive la dikeluarkan oleh KedahTimes.

Dia bertaruh yang apa yang KedahTimes sebutkan itu bakal tidak diambil peduli oleh mereka-mereka yang berkaitan samda di GLC atau Ketua-Ketua yang memegang potfolio berkaitan. Malah laman sesawang mereka yang tidak di kemaskini tu bakal kelihatan serupa saja. Maknanya tiada apa-apa yang bakal dilakukan.

Sebab dia bertarauh begitu kerana katanya mereka ini semua tidak baca blog, atau facebook atau twitter. Malah ramai yang buta ICT. Jadi dia yakin tiada siapa akan ambil peduli teguran KedahTimes.

KedahTimes pula konfiden sebaliknya. Malah yakin dan percaya tindakan akan diambil untuk mengemaskini maklumat di laman-laman sesawang mereka. Dengan adanya Exco-exco yang begitu aktif dalam blog, facebook dan twitter, ketua-ketua di GLC berkaitan akan ditegur.

Tempoh bertaruh tersebut adalah selama seminggu bermula semalam dan akan berakir Rabu minggu depan, 4 disember 2013.

Taruhan ialah sapa yang kalah kena belanja makan di puncak tertinggi di Alor Setar.

Jadi kita pakat-pakat lawat site-site yang dimiliki oleh GLC-GLC berkaitan. Jangan lupa hari terakir ialah Rabu depan.


ads
Read Full 1 comments

Pengkhianatan Terbesar Dalam Kementerian Pendidikan terhadap UMNO dan Perdana Menteri. Bahagian II


Sebelum ni Kedah Times sempat menulis berkenaan tentang SPPBS yang mana ianya adalah pengkhianatan terbesar dalam Kementerian Pendidikan terhadap UMNO dan Perdana Menteri.

Maklumbalas dari pembaca Kedah Times amat baik sekali dan kami menerima begitu banyak sekali email tentang bebanan tugas seorang pendidik yang bukan sahaja sebagai pendidik bahkan sebagai seorang yang melakukan pelbagai watak kerja dalam satu-satu masa. Pihak Kedah Times juga terfikir adakah adanya masa berkualiti mereka bersama keluarga tercinta??


Dalam satu email yang Kedah Times terima beliau telah menyenaraikan kepada Kedah Times dilemma tugasan seorang yang dikenali sebagai pendidik. Itu belum lagi tuntutan tugas yang diamanahkan seperti taklimat, bengkel, seminar ataupun kolokium. Apa yang pasti ini juga salah satu Pengkhianatan Terbesar Dalam Kementerian Pendidikan Terhadap UMNO dan Perdana Menteri. Berikut beliau yang mahu dikenali sebagai Cikgu NN senaraikan kepada kami tugasan seorang pendidik selain dari mendidik.


1- E-Operasi
1- E-Pangkat
3- E-Prestasi
4- HRMIS
5- SPLG
6- E-Tukar
7- E-Profil
8- SPPBS
9- Psikometrik
10-E-SPTS
11-APDM
12-SPS
13-SAPS
14-SARANA IBU BAPA
15-Guru Penyayang
16-Mentor Mentee
17-Minda Sihat
18-L4
19-Konsep Kendiri
20-DWEN
21-VLEFrog
22-E-Nilam
23-Zoom A
24-EMIS
25-SSDM
26-SSQS
27-E-Kehadiran
28-IQ PSS
29-PROTIM
30-1MURID1SUKAN
31-Myspata
32-E mateks for spbt
33-E bulk for spbt
34-SISTEM SKPK PRASEKOLAH
35-Penandaan buku latihan
36-Gubal soalan ujian
37-Penghasilan abm
38-Persediaan Buku Rekod Mengajar
39-Penetapan KPI setiap subjek
40-Aktiviti Persatuan
41-Aktiviti Sukan
42-Aktiviti Koakademik
43-Kajian Tindakan
44-Keceriaan Kelas
45-Kemaskini fail kokurikulum
46-Kem motivasi
47-Program susu sekolah
48-Program Pemulihan Pengayaan
49-PAFA
50-Pelaporan Guru Bertugas Harian
51-Program Sekolah Selamat
52-Pelaporan Kantin
53-Program Akses Kendiri
54-Program Pecutan UPSR/PMR/SPM
55-Projek Hikmah
56-Kelas Tambahan Cuti Sekolah
57-Galeria Sekolah
58-Pengurusan Stok dan Rekod
59-Pengurusan Panitia

Sesuatu harus dilakukan agar golongan yang meliputi hampir 400,000 kakitangan awam Kerajaan Malaysia ini supaya bebanan tugas mereka dapat dikurangkan. Ingatlah mereka juga manusia biasa yang perlu mempunyai masa untuk diri mereka sendiri juga.

ads
Read Full 1 comments

GLC Kedah : Be very sensitive la

Rabu, 27 November 2013
Dah hampir 7 bulan dah BN memerintah Kedah. Banyak perancangan sudah dan sedang dibuat di bawah pimpinan DPMM kita.

Makmal Transfomasi Kedah telah dianjurkan. Pelbagai input telah diterima dan bakal dibentang untuk kelulusan semua. DPMM dalam hal ini sangat agresif dan beriltizam untuk melaksanakannya.


Beliau sentiasa menyuarakan hasrat beliau untuk TRANSFOM Kedah menjadi sebuah negeri yang maju aman dan makmur. Kedah ingin dijadikan Economic Power House di Malaysia. Alor Setar ingin dijadikan bandar Metropolis. Padang Sanai ingin dijadikan Bandar Getah yang elit dan lengkap. Jerlun ingin dijadikan pusat minyak. Bukit Kayu Hitam juga tidak ditingggalkan untuk sama bergerak menjadi pusat logistik dan industri minyak.


KHTP juga bakal diberi nafas baru untuk menjadi lebih hebat dengan menarik lebih ramai pelabur besar (Mungkin berjaya jika diterajui oleh orang yang berwibawa). Sg Petani bakal dirancakkan dengan perumahan dan perindutriannya. Daerah-daerah seperti Sik dan Baling tidak dilupakan juga.
Tetapi apakah GLC milik Kedah sudah bersedia untuk semua ini?

Atau mereka masih tidur lena dibuai 5 tahun tidak berbuat apa-apa? Cuba lihat laman rasmi sesawang mereka! Ini baru beberapa yang KedahTimes sempat jenguk. Banyak lagi seperti KSDC, KLKK, yang tidak sempat KedahTimes jenguk.

Bangunlah dari tidur ....

ads
Read Full 2 comments

Kedah Bangga dengan Bina Darulaman Berhad

Bina Darulaman Berhad boleh dikatakan sebuah konglomorat Kedah yang berjaya. Satu-satunya jika KedahTimes tidak silap syarikat milik kerajaan Kedah yang disenaraikan di Bursa Saham. Kejayaan ini sepatutnya dikongsi bersama seluruh rakyat Kedah.

Bebarapa anak syarikat dibawah Bina Darulaman Berhad beroperasi dengan jayanya dan memberi pulangan yang amat baik kepada Bina Darulaman. Contoh terbaik ialah BDB Quarry yang KedahTimes rasakan perniagaan batu-batannya sangat berjaya dan menguntungkan. Jika tidak menguntungkan, masakan ia boleh bertahan sehingga kini?
KedahTimes, sudah lihat kuari tersebut beroperasi sejak jalan utama disitu tidak bertar lagi. Malah rasanya umor KedahTimes 3-4 tahun pun kuari itu sudah wujud. Memang BDB Quarry syarikat yang berjaya. Dan Bina Darulaman Berhad menjadi sebuah syarikat yang amat berjaya di Kedah sehingga megah berada di Bursa Malaysia.

Cuma agak terkilan bila ada suara-suara kedengaran yang syarikat yang disenarai ini dihuni oleh ramai yang kerja mereka asyik hantam UMNO dan BN. Benarkah apa yang dikata?

Mungkin benar kerana selama 5 tahun, nombor satu Bina Darulaman adalah orang kuat PAS bernama Sathik. Sehingga saat akhir PAS di Kedahpun Sathik masih konfiden yang PAS akan kekal menerajui Kedah.

Ini bermakna, Bina Darulaman pun seperti KTPC juga. Ramailah orang-orang mereka diletakkan dalam syarikat ini dan mereka berperanan seperti tentera anai-anai yang kerja kalau boleh nak rosakkan apa yang sudah elok secara perlahan. Malah mereka sentiasa berusaha dan berharap agar PAS dan PR dapat kembali semual memerintah Kedah. Mereka hanya duduk diam buat sementara.

Seperti saranan KedahTimes sebelum ini, seorang professional yang sentiasa mengutamakan orang Melayu perlu diletak di Bina Darulaman demi menjaga nama baik kerajaan Kedah disamping membawa syarikat ini ke mercua kejayaan yang lebih cemerlang.

Parasit-parasit yang sekarang ini ibarat beruang kenyang yang tidur patut diberi kata dua samada nak bekerja secara professional dan menurut arahan kerajaan sekarang atau cari kerja lain.

KedahTimes ingin melihat Bina Darulaman menjadi sebuah konglomorat yang mampu meneroka perniagaan diseluruh Malaysia khasnya dan dunia amnya. Bukan hanya jaguh kampung yang bersaing dengan syarikat kecil di Kedah.

Tetapi ketua dan pekerja mestilah mereka yang menjiwai hasrat Kerajaan semasa dan lebih mengutamakan bangsa agama dan negeri Kedah. Bukan PARASIT atau Pembangkang yang suka makan gaji buta!

ads
Read Full 1 comments

KHTP masih menjadi Lubuk Pembangkang

Mungkin pihak pengurusan KTPC tidak sedar bahawa laman utama KHTP tidak dikemaskini selepas BN mengambil-alih Kedah. Mungkin KHTP masih lagi dikuasai penyokong pembangkang yang berada di KTPC dan menjadi tentera anai-anai yang bakal memusnahkan KHTP.

KedahTimes tak berniat nak memburukkan KHTP tetapi jika laman sesawang yang menjadi rujukan peminat KHTP seluruh dunia pun tidak di kemaskini, bagaimana pula dengan hal-hal dalaman KTPC yang selama PAS memerintah dijadikan kubu atau lubok untuk mereka mencari duit dan sebagainya.

KTPC memerlukan seorang ketua yang professional dan ultra malay untuk membantu kerajaan Kedah mentransformkan Kedah dengan pusat permulaannya transformasi itu ialah KHTP. Ketua KTPC tidak perlu dilantik atas lantikan politik atau rekomen dari orang politik kerana 5 tahun KHTP hancur kerana diterajui oleh orang lantikan politik.

Semoga KHTP mendapat seorang ketua yang professional dan sentiasa mengutamakan rakyat dan negeri dari yang mengutamakan diri dan kroni.

Nota: KedahTimes menanti pengumuman pelabur besar datang ke KHTP.

ads
Read Full 0 comments

IMAM yang ingkar, Pecat sahaja

Isnin, 25 November 2013
KedahTimes ingin highlightkan isu berkaitan imam yang dilantik oleh Duli Yang Mulia Sultan Kedah bagi mengetuai khariah masing-masing di Kedah.

Mereka dilantik berdasarkan atas kelayakkan mereka dari segi ilmu agama dan perwatakan mereka yang boleh memimpin serta mendidik anak khariah masing-masing. Mereka dianggap sebagai wakil Sultan dan MB untuk menyatupadukan anak khariah serta membimbing mereka menjadi anak khariah yang patuh kepada hukum syariah.


Mungkin semasa nak menjadi imam khariah tu, mereka menunjukkan sifat dan sikap yang baik. Tetapi

Setelah mendapat jawatan, maka terserlalah sifat dan sikap sebenar. Mereka tanpa segan dan silu merosakkan keharmonian khariah dengan menjadikan masjid mereka pusat membawa penceramah politik kebencian yang amat buruk.

Masjid dijadikan medan untuk mereka berpolitik kebencian dan perpecahan. Masjid dijadikan pusat menyebarkan ideologi politik sempit parti mereka. 

Jika semua ini dibiarkan berleluasa, maka khariah sudah tentu berpecah akibat tindakan-tindakan imam yang membiarkan penceramah memberi ceramah atau tazkirah berbau politik kepartian. Hasilnya umat Islam di Malaysia akan berpecah belah. Bukan Islam dengan senang akan mengambilalih kuasa dan sebagainya.

Maka itu KedahTimes amat bersetuju jika Kerajaan negeri memecat imam-imam yang berkelakuan sebegini. Imam ini boleh dianggap INGKAR kepada arahan ketua dan tidak ikhlas dalam memperjuangkan kesatuan Ummah.


Imam-imam sebegini pertamanya mengingkari suruhan Allah SWT supaya memimpin khariah kepada kesatuan dan kebaikan.

Kedua, imam-imam sebegini ingkar kepada perintah Sultan Kedah yang menjadi ketua Agama Islam tertinggi.

Ketiganya, imam-imam ini mengingkari arahan Menteri Besar Kedah yang mewakili Sultan dalam mengurus dan mentadbir organisasi negeri yang mana imam-imam sebegini berada di Jabatan dibawah seliaan Menteri Besar.

Jika semua perintah sudah mereka ingkari, apa lagi sebab untuk tidak memecat mereka. Malah mereka tidak boleh mempertikaikan pemecatan tersebut kerana mereka yang melakukan kesalahan.

KedahTimes menyeru kerajaan mengambil tindakan segera kerana parasit-parasit yang bertopengkan imam ini bakal memusnahkan masyarakat dan negeri serta negara.

Kita jadikan Masjid-masjid kita sebagai pusat kesatuan, aktiviti agama dan masyarakat, perlonjakkan ekonomi ummah dan semua amalan yang tidak memecahbelahkan umat Islam.


Berikut adalah antara tanggungjawab dan senarai tugas Imam sesuatu masjid:

  • Menjadi pegawai syarie dalam kariah masjid itu dan mengimamkan solat fardhu dan apa-apa solat berjemaah lain di masjid itu;
  • Mengetuai urusan fardu kifayah ke atas jenazah orang Islam yang mati di kariah masjid itu sehingga sempurna dikebumikan;
  • Membaca khutbah Jumaat dan khutbah Hari Raya;
  • Memberikan nasihat dan tunjuk ajar dalam perkara-perkara tentang agama Islam kepada anak kariah masjid itu sedaya upayanya
  • Mengetuai, mengawasi dan mengatur pengajaran agama Islam di kalangan anak-anak kariah masjid itu;
  • Membimbing bilal, siak dan anak kariah masjid itu dalam menjalanan tugas-tugas Imam;
  • Menghadiri tiap-tiap mesyuarat Pegawai Masjid dan Jawatankuasa Kariah masjid itu; dan
  • Menerima dan mematuhi apa-apa arahan yang diberikan oleh Jabatan Agama


ads
Read Full 1 comments

Pengkhianatan Terbesar Dalam Kementerian Pendidikan Terhadap Umno dan Perdana Menteri

Khamis, 21 November 2013

Usaha kerajaan BN mengeluarkan peruntukan yang besar untuk memastikan kakitangan kerajaan menghargai dan menyokong kerajaan hampir pasti akan menjadi usaha yang sia-sia semata-mata.

Ini kerana terdapat satu tindakan yang tidak masuk akal dan bukan lagi berbentuk kecuaian atau kesilapan,  melainkan disengajakan bagi menaikkan kemarahan guru-guru kepada pelaksanaan sistem pendidikan.

Tindakan tersebut bukan lagi satu kesilapan atau kecuaian, malah ia berbentuk pengkhianatan yang terbesar, yang sengaja dilakukan bagi menyakitkan hati 400,000 orang guru. Ini belum termasuk ibubapa yang akan memandang sinis pelaksanaan PBS ini apabila prestasi pelajar dibuka kepada mereka kelak.

Sistem muatnaik prestasi pelajar dalam Sistem Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (SPPBS) yang lembab, sering terputus,gagal dimasuki langsung pada waktu normal, data yang telah dimasukkan hilang, tidak boleh login, modul yang tidak berfungsi, muatnaik yang 99% gagal, hanya berfungsi dengan tempang itupun pada waktu dinihari bermula jam 2 pagi ke atas. Pengkhinatan ini dilakukan dengan gandingan JPN, PPD yang akan menekan pengetua dan guru-guru untuk memuatnaik data juga, walaupun sepatutnya mulut mereka dihalakan kepada pembina dan pengoperasi sistem.

JPN dan PPD seolah-olah dikembirikan oleh pengorperasi sistem SPPBS ini, dan hanya mampu menjadi badut suruhan, untuk menekan guru-guru bagi terus menggunakan sistem yang tidak layak dipanggil tempang sekalipun.

Bukanlah masalah sering terputus sambungan, kegagalan muat naik, tidak boleh login, data yang hilang ini berlaku sebulan dua, tetapi sudah dua tahun sistem ini secara konsisten berkeadaan sedemikian.

Apa masalahnya untuk mendengar rintihan guru2 dan memperbetulkan sistem ini, jika dibandingkan dengan sistem tiket airasia atau maybank, yang melayan pelanggan yang jumlahnya jauh lebih besar.

Alasan yang sering diberikan adalah sistem sedang diselenggara, sedangkan sistem SPPBS ini bukan berada ditahap perlukan penyelenggaraan, sebaliknya perlukan pembersihan total daripada tindakan khianat. Kegagalan sistem boleh diperbaiki, tetapi menekan guru2 untuk bangun pukul 2 hingga 4 pagi selama berbulan2bagi menggunakan sistem yang terencat adalah satu pengkhianatan.

Sistem ini sepatutnya ditutup jika tidak mampu diperbaiki, dan bukan memaksa guru2 untuk memasukkan dat pada pukul 2 - 4 pagi, untuk dihilangkan, dan disusuli dengan tekanan dari JPN supaya guru melalui semula proses memasukkan data yang lembab dan amat daif tersebut.

Semoga kementerian kesihatan tidak lagi mendengar sebarang alasan dari pihak yang terbabit dalam operasi SPPBS ini, kerana ingatlah, ini bukan satu tidakan dari kesilapan, sebaliknya satu pengkhianatan yang disengajakan.
Read Full 2 comments

Memacu Transformasi Kedah - 6

Saya sedar apa yang telah saya gariskan bukan mudah untuk dilaksanakan. Setiap transformasi yang perlu kita lakukan pasti akan menuntut pengorbanan. Namun, saya yakin tuan-tuan dan puan-puan mampu dan bersedia untuk melakukannya kerana sejak bila kakitangan Kerajaan Negeri mahupun Persekutuan gentar menghadapi cabaran?

Di luar sana memang ada yang menantikan kegagalan kita. Mereka jugalah yang pernah suatu ketika dahulu meragui kemampuan kita membina mercua kebanggaan bangsa seperti menara berkembar KLCC. Klau tuan-tuan dan puan-puan juga dari kalangan pesimis seperti mereka, maka benarlah kita akan gagal.

Tapi, kalau tuan-tuan dan puan-puan bersama saya, impikan sebuah negeri yang aman dan makmur.

Dan tuan-tuan dan puan-puan seperti saya bertekad dan bersungguh-sungguh berusaha menjayakan setiap tugas dan tanggungjawab kita.

Dan tuan-tuan dan puan-puan seperti saya, percaya bahawa inilah masanya dan kitalah orangnya, yang akan melakar satu masa depan yang gemilang untuk negeri yang kita cintai ini.

MAKA BESAMA_SAMALAH KITA BULATKAN ILTIZAM, KITA KENTALKAN SEMANGAT, DEMI TANAH PUSAKA IBUNDA.

MARILAH BERSAMA MEMACU TRANSFORMASI KEDAH.
ads
Read Full 0 comments

Memacu Transformasi Kedah - 5

Prinsip-prinsip urus tadbir yang baik tidak akan terlaksana jika penjawat-penjawat awam meletakkan kepentingan peribadi mengatasi kepentingan awam. Masalah inilah yang sering kali mengganggu gugat kestabilan organisasi untuk terus maju ke hadapan.

Apa yang lebih penting bagi saya adalah perubahan sikap dan budaya kerja kita. Prestasi diutamakan, sebagaimana saranan YAB Dato' Seri Najib Tun Abdul Razak, Perdana Menteri kita sekarang, adalah langkah berterusan bagi menghasilkan budaya kerja kelas pertama.

Rakyat amat mengharapkan kita sentiasa memberi perkhidmatan sebagai satu pasukan, jangan dibenarkan ada perpecahan antara kita sehingga menghampakan rakyat.

Jangan sekali-kali lupa, bahawa KCS dinaungi oleh Kebawah Duli Maha Mulia Tuanku Sultan, maka imej dan reputasi Baginda juga terkesan dengan setiap tingkah laku kita. Jangan sesekali naungan itu dicemari. Begitu juga, imej dan reputasi YAB Perdana Menteri dengan kakitangan kerajaan Persekutuan di Kedah. Dan lebih penting dari itu, TAKUTLAH dengan balasan Allah SWT, Jauhilah kemungkaran

Nota : KedahTimes jika diizinkan akan menyiarkan beberapa akujanji kerajaan BN yang sedang dan telah ditunaikan.
ads
Read Full 1 comments

Pejuang Perlu banyak bersabar

Sekali lagi KedahTimes petik artikel orang.

Maklumlah KedahTimes bukan kerja sepenuh masa dengan blog. Semua ahli KedahTimes ada karier tetap yang perlu dilaksanakan. Blog atau apa saja media sosial bukan tempat KedahTimes cari makan. Ada yang membuat 'development', ada yang bersama industri kimia, ada penjawat awam, ada yang membela lembu dan kambing serta ada yang bekerja dengan swasta.

Apa-apapun itu semua adalah sumber rezeki ahli KedahTimes, dan KedahTimes seperti dauhulu, kini dan InsyaAllah selamanya akan berjuang untuk Melayu, Islam dan Malaysia. Secara sukarela!

Bayangkan berjuang secara sukarela pun masih ada yang menganggap KedahTimes sebagai mengancam atau musuh. Inikan pula mereka-mereka sepertu dibawah....

Sambil menulis ni terdegar lagu Jamal Abdillah , antara bait-baitnya adalah ' dari desa ku merantau , ku memburu cita-cita , walau apa rintangannya , ku cuba mencari bahgia , keluhanku di rantauan , tak siapa mendengarkan , mungkin esok kan ku temui sinaran cinta suci '

Aku nak ubah lirik tu jadi ' dari kota ku merantau ke desa , ku memburu ... kemenangan Barisan Nasional ... walau apa rintangannya , ku cuba memenangginya , dan akhirnya menanglah sudah .. tepi kini..... medan ini kurasa kan sepi... keluhan di rantauan , tak siapa mendengarnya .. mungkin esok ku temui sinaran cahaya suci ' ...

SEBELUM PRU13

Aku tak nak cerita lebih pasal sebelum , kang di katakan pulak duk ungkit mengungkit !! apapun genaplah setahun aku kembali berjuang di Kedah bersama sahabat-sabahat aku dalam TMK setelah bertahun-tahun lamanya berjuang di tempat orang. Semuanya kerana sedih melihat Kedah lemah di rampas oleh Pas dahulu di tambah lagi dengan kelemahan BN Kedah.

Setahun yang aku anggap 'bolehlah' bagi kehidupan aku , sebenarnya dah lama aku nak luahkan tentang ini tapi kini keluaq jugak la.. Macam-macam aku dan sahabat-sahabat lalui ,makan , minum , lapar, dahaga , turun gunung naik gunung , redah sungai , parit longkang , redah pusat pelacuran , disko , pub dan macam-macam lagi , yang kadang-kadang hanya dibekalkan rm50-150 untuk setiap tugasan tapi kami tidak pernah persoalkan kerana apa ?? kerana mahu menangkan BN dan bongkarkann kejahilan pemerintah dahulu. itulah harga pengorbanan kami.

Jangan persoal perjuangan kami , kami juga perlukan duit untuk berjuang padahal lebih dari itu kami telah juangkan. Sanggupkah mereka-mereka lakukan seperti kami jika tiada wang ?? tupun tak pandangnya setakat rm50-150 setiap tugasan !!

Aku tak perlu cerita panjang lebar tentang perjuangan kami di Kedah , kerana sejarahnya telah tercatit di media maya sepanjang beberapa tahun ini. Ada juga tugasan yang kami buat sendiri telah di ciluk oleh agensi-agensi dengan bangga menyatakan merekalah yang buat benda tu.. huh !!

Aku sebenarnya bangga sebelum pru13 lalu , kerana banyak program yang di buat semangnya kami dijemput untuk membuat liputan tak kiralah ceramah ka , sidang dun ka , jumpa penduduk ka , tengok orang sakit ka , karnival ka semua di jemput ... itu sebelum PRU13 lalu ..

Aku nak ingatkan mereka-mereka yang sombong mengatakan BN Kedah kini kuat , itu hanya cakap-cakap bongkak akibat kemenangan Barisan Nasional dalam PRU13 lalu. Jangan lupa yang bahawa salah satu punca besar kemenangan BN Kedah adalah dari kelemahan dan pergolakkan teruk dalaman Pas sendiri.

Sebelum Pru13 kami ni adalah di berikan sedikit elaun untuk bekalan berjuang di Kedah oleh pihak pusat yang menghargai pengorbanan kami selama ini , tetapi ia hanya sampai bulan 6 sahaja .. apapun itu dah cukup buat kami bersyukur kerana rasa di hargai oleh pusat.


SELEPAS PRU13

Bulan ini genaplah setengah tahun BN Kedah kembali memerintah Kedah , macam-macam banda telah dibuat dan boleh dibanggakan yang di ketuai oleh Datuk Paduka Mukhriz Mahathir sebagai Menteri Besar Kedah.

Macam-macam program juga yang dibuat oleh kerajaan BN yang kadang-kadang buat aku menitik air mata terkenang nasib aku dan sahabat-sahabat .. Setakat 6 bulan lalu sahajakah kami di perlukan dan di hargai ?? Selepas Pru13 banyak dengar pemimpin-pemimpin BN Kedah dan orang-orang mereka dibawa bercuti dan melancong di luar negara sedangkan kami hanya melancong dalam rumah menulis dan mendedahkan pelbagai isu pembangkang tanpa rasa muak dan jemu.

Ada dengar juga bau-bau untuk kami tapi hanya indah mulut dari longkang saja.. ia berlalu bak angin laut Tanjung Dawai yang menbelai dan hilang. Nak jumpa pemimpin BN dulu senang saja , sekali call terus jawab , la ni bila dah menang , sepuluh kali call , tak angkat-angkat !! inilah perjuangan , anggap ja pemimpin itu dan ini sibuk uruskan masalah rakyat kan !!

Nampaknya dah 6 bulan kami berjuang tanpa peluru , masihkah diri aku dan sahabat-sahabat aku terus bertahan berjuang di negeri kelahiran yang dah selesa menang !! Tuhan saja yang tahu !! Nak minta kerjapun susah , bukan minta duit , nak minta kerja untuk dapatkan duit untuk terus berjuang !!

Butakah mata mereka atau buat-buat tak nampak manusia yang mereka pernah minta tolong dan bantu mereka dahulu !! opsss mungkin aku dan sahabat-sahabat bukan kroni kot !!

Terasa dibakul sampahkan apa jua pergorbanan dan perjuangan selama ini !! Aku bangga dengan negeri-negeri lain yang terus menggunakan khidmat pejuang-pejuang maya seperti Selangor !! tahniah kepada pemimpin-pemimpin mereka yang terus berjuang bersama pejuang maya demi merampas kembali Selangor.

Buat pemimpin-pemimpin BN Kedah ... Ini baru permulaan , jangan bongkak dan ego !! Anda di perhatikan rakyat !!

Buat sahabat-sahabatku dalam TMK ... Kita tetap bersama dalam pasukan susah atau senang !!

Petik dari AktivisPendang Jr ahli Kumpulan TMK

ads
Read Full 0 comments

Umat Melayu dan Islam sentiasa di hina

Rabu, 20 November 2013
Allah sentiasa mengingatkan kita yang Yahudi dan Nasrani tidak akan sama sekali biarkan umat Islam bersatu dan menjadi kuat. 

Setiap ungkapan yang keluar dari mulut mereka pasti pembohongan yang amat nyata.

Karpal Singh dan DAP adalah sinonim. DAP sekarang ini champion kepada Yahudi dan Nasrani. Apa saja yang berkaitan dengan Islam, umat Islam maka yang keluar dari mulutnya sudah pasti ayat-ayat memecahbelahkan umat Islam serta menghina Islam.

Orang Melayu, orang Islam, Islam, persatuan orang Islam dan semua yang berkaitan dengan Melayu dan Islam dihina dan dicerca seolah-olah Melayu dan Umat Islam adalah kasta paling rendah dalam hidup Karpal dan DAP.

Mereka sewenang-wenangnya menuduh, menghina, menafi dan segala jenis ungkapan negatif dihamburkan kepada umat Melayu dan Islam.

Bagi mereka Islam adalah hak personal masing-masing. Tiada kaitan dengan masyarakatm negara dan kehidupan harian rakyat Malaysia.

MEREKA MENGANGGAP KITA UMAT MELAYU DAN ISLAM SEBAGAI PARIAH DI NEGARA SENDIRI.

TEGAKKAN SISTEM KEHAKIMAN SYARIAH

TRANSKRIP: Haramkan parti Islam — Siapa bohong, Karpal atau Naib Ketua Pemuda PAS?

Transkripsi penuh kenyataan Karpal Singh di dalam sidang media beliau di Pulau Pinang pada 5 Nov 2013

Ok, I think we can start.
(Ok, saya fikir kita boleh mula).

The Muslim Lawyers Association has threatened the Bar Council for its support given to The Herald in the Allah issue.
(Persatuan Peguam-Peguam Muslim telah mengugut Persatuan Peguam di atas sokongan yang diberikan olehnya kepada The Herald dalam isu Allah.)

The President of the Muslim Lawyers Association, Zainul Rijal Abu Bakar, says that the association will not hesitate to take further action.
(Presiden Persatuan Peguam-Peguam Muslim, Zainul Rijal Abu Bakar, berkata bahawa persatuan itu tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan lanjut.)

This is an idle threat, unwarranted, and one which should not have been uttered by the President of the Muslim Lawyers Association.
(Ini adalah satu ugutan senyap, tidak berasas, dan suatu yang tidak sepatutnya dituturkan oleh Presiden Persatuan Peguam-Peguam Muslim.)

The Muslim Lawyers Association is a very divisive board.
(Persatuan Peguam-Peguam Muslim adalah sebuah badan yang sangat memecah-belah.)

It is the Bar Council which represents lawyers in the country, and that includes all lawyers, Muslims, Hindus, Buddhists, Christians, everybody.
(Persatuan Peguam yang mewakili peguam-peguam dalam negara ini, dan ini merangkumi semua peguam, peguam-peguam Muslim, peguam-peguam Hindu, peguam-peguam Buddha, peguam-peguam Kristian, semua sekali.)

In fact, the registration of the Muslim Lawyers Association, if at all it has been registered, ought to be cancelled.
(Malah, pendaftaran Persatuan Peguam-Peguam Muslim, itupun sekiranya ia telah didaftarkan, mestilah dibatalkan.)

The government cannot allow associations which operate on racial lines, which operate on religious lines, in this case it is religious line, Muslims.
(Kerajaan tidak boleh membenarkan pertubuhan-pertubuhan yang bergerak di atas garis perkauman, yang bergerak di atas garis keagamaan, di dalam kes ini ia adalah garis keagamaan, orang-orang Islam.)

It is a very serious matter, because Muslim lawyers can be allowed to form a separate association, with the Bar Council think they represent them, and we do not want the position where others may want to have Hindus Lawyers Association, Buddhist Lawyers Association, which of course will not happen, it is just somehow rather that the Muslim lawyers have decided to form their own association.
(Ini adalah satu perkara yang sangat serius, sebab peguam-peguam Muslim boleh dibenarkan untuk menubuhkan sebuah persatuan yang berasingan, dengan Persatuan Peguam fikir ia mewakili mereka, dan kita tidak mahu kedudukan di mana orang-orang lain mungkin hendak mewujudkan Persatuan Peguam-Peguam Hindu, Persatuan Peguam-Peguam Buddha, yang memang tidak akan berlaku, hanya entah bagaimana peguam-peguam Muslim telah memutuskan untuk menubuhkan persatuan mereka sendiri.)

In fact most Muslim lawyers do not support the Muslim Lawyers Association, it is just a handful, handful of troublemakers.
(Malah kebanyakan peguam Muslim tidak menyokong Persatuan Peguam-Peguam Muslim, hanya sebahagian kecil, sebahagian kecil pembuat kacau.)

And I hope that serious action will be taken against the threat by the President of the Muslim Lawyers Association to the Bar Council, what they did mean when they said they will not hesitate to take further action, I think it is criminal intimidation here.
(Dan saya berharap agar tindakan serius akan dikenakan ke atas ugutan yang dibuat oleh Presiden Persatuan Peguam-Peguam Muslim kepada Persatuan Peguam, apa yang mereka maksudkan bila mereka berkata mereka tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan lanjut, saya fikir ia adalah ugutan jenayah di sini.)

I call upon the Bar Council to lodge a police report so that necessary action can be taken against this so-called president of this so-called association.
(Saya menggesa Persatuan Peguam membuat satu laporan polis bagi membolehkan tindakan sewajarnya diambil ke atas presiden persatuan ini.)

Are there any question on this, because I think this is a deliberate attempt to divide lawyers in the country?
(Adakah terdapat apa-apa soalan mengenai perkara ini, kerana saya fikir ini adalah satu cubaan terancang untuk memecahbelahkan peguam-peguam dalam negara ini?)

Question: How many lawyers in the Bar Council?
(Soalan: Berapa ramai peguam dalam Persatuan Peguam)

Answer: In the Bar Council, I think they are reaching nearly 13,000.
(Jawapan: Dalam Persatuan Peguam, saya fikir mereka mencapai hampir 13,000.)

Question: When was this Muslim Lawyers Association formed?
(Soalan: Bila Persatuan Peguam-Peguam Muslim ini ditubuhkan?)

Answer: This was formed somewhere rather I think at the late 1980s, late 1980s.
(Jawapan: Ia ditubuhkan sekitar saya fikir penghujung 1980-an.)

Question: How many members are in their association?
(Soalan: Berapa ramai ahli dalam persatuan mereka)

Answer: I think you should ask them how many members they have.
(Jawapan: Saya fikir kamu perlu tanya mereka berapa ramai ahli mereka ada.)

Question: A handful only?
(Soalan: Sebahagian kecil sahaja?)

Answer: I think a handful of troublemakers. Very unbecoming of these lawyers to form such an association.
(Jawapan: Saya fikir sebahagian kecil pembuat kacau. Sangat tidak wajar bagi peguam-peguam ini untuk menubuhkan sebuah persatuan begini.)

Question: Is there a worry that this type of association can undermine the Bar Council, is there a worry there?
(Soalan: Adakah terdapat satu kebimbangan bahawa persatuan begini boleh menjejaskan Persatuan Peguam, adakah terdapat satu kebimbangan di sini?)

Answer: It could, of course, as I said earlier, you know. Operating along religious, racial lines, is a very dangerous thing in a multi-racial and a multi-religious society like ours. I think the time has come perhaps for all racial parties to be deregistered, that will include unfortunately even PAS. We have to be practical, we have to be practical, if we want a united country then we must have parties which are multi-racial.
(Jawapan: Ia boleh, memang, seperti saya katakan sebelum ini. Bergerak di atas garis-garis keagamaan, perkauman, adalah satu perkara yang sangat membahayakan di dalam sebuah masyarakat berbilang kaum dan berbilang agama seperti masyarakat kita. Saya fikir masanya mungkin sudah tiba bagi semua parti perkauman untuk dibatalkan pendaftarannya, ini malangnya merangkumi PAS juga. Kita perlu bersikap praktikal, kita perlu bersikap praktikal, jika kita mahu sebuah negara yang bersatu-padu maka kita mesti mempunyai parti-parti yang berbilang kaum.)

Question: Were you once with the Bar Council?
(Soalan: Adakah kamu pernah bersama Persatuan Peguam?)

Answer: Yes, I was in the Bar Council in the 1970s until I protested against the ESCAR, the Essential Security Cases Regulations.
(Jawapan: Ya, saya berada di dalam Persatuan Peguam pada 1970-an sehingga saya membuat protes kepada ESCAR, the Essential Security Cases Regulations.)

Question: Penang?
(Soalan: Pulau Pinang?)

Answer: No, I was a member from Kedah. Oh no, sorry, I was elected at that time from the floor. I was a member from Kedah earlier.
(Jawapan: Bukan, saya adalah seorang ahli dari Kedah. Oh tidak, maaf, saya telah dipilih pada waktu itu dari lantai, saya adalah seorang ahli dari Kedah sebelum itu.)

Question: Now?
(Soalan: Sekarang?)

Answer: And what had happened then was that Legal Profession Act was amended to exclude me from the Bar Council, deliberately done for the purpose, an amendment was brought to the Legal Profession Act to disallow the members of, rather elected representatives, which is Members of Parliament and State Assemblymen, I was State Assemblyman at that time, from holding office in the Bar Council, so I was legislated out of the Bar Council.
(Jawapan: Dan apa yang berlaku selepas itu ialah Akta Profesion Guaman telah dipinda bagi mengeluarkan saya dari Persatuan Peguam, dibuat khusus untuk tujuan itu, satu pindaan telah dibuat ke atas Akta Profesion Guaman bagi menghalang ahli-ahli, sebenarnya wakil-wakil rakyat yang dipilih, iaitu Ahli-Ahli Parlimen dan Ahli-Ahli Dewan Undangan Negeri, saya adalah Ahli Dewan Undangan Negeri pada waktu itu, dari memegang jawatan dalam Persatuan Peguam, jadi saya telah ditendang keluar dari Persatuan Peguam secara perundangan.)

Question: Until now?
(Soalan: Hingga sekarang?)

Answer: Yes, the amendment is still there.
(Jawapan: Ya, pindaan itu masih di situ.)

Question: You said earlier that any association formed with the religious line is dangerous for the country, how about PAS?
(Soalan: Kamu menyatakan sebelum ini bahawa mana-mana pertubuhan yang bergerak di atas garis keagamaan adalah membahayakan kepada negara, bagaimana dengan PAS?)

Answer: That was what I said, unfortunately includes PAS.
(Jawapan: Itulah yang saya katakan pun, malangnya merangkumi PAS.)

Question: So are you suggesting that…
(Soalan: Adakah kamu bermaksud bahawa…)

Answer: I didn’t say that, I called it like this, yes.
(Jawapan: Saya tidak berkata begitu, saya panggil ia seperti ini, ya.)

Question: So you were saying even PAS…
(Soalan: Jadi kamu berkata walaupun PAS…)

Answer: Even PAS I think should open its door to all races.
(Jawapan: Walaupun PAS saya fikir perlu membuka pintunya kepada semua kaum.)

Question: But PAS will not be happy with your statement, they are part of your Pakatan Rakyat, right?
(Soalan: Tetapi PAS tidak akan gembira dengan kenyataan kamu, mereka adalah sebahagian daripada Pakatan Rakyat kamu, bukan?)

Answer: They may be part of the Pakatan Rakyat but it does not mean we cannot say things which are in the interest of the country.
(Jawapan: Mereka mungkin sebahagian daripada Pakatan Rakyat tetapi ini tidak bererti kita tidak boleh memperkatakan perkara-perkara yang berada di dalam kepentingan negara.)

Question: Is there any complaint to the…
(Soalan: Adakah terdapat apa-apa komplen terhadap…)

Answer: I think PAS already have some sort of non-Muslim, there are some arrangement, isn’t it? If I am not mistaken, the supporters group or something, I think they do have, although a handful, but they are not members of PAS, not direct members. Ban all racial political parties, what’s the problem?
(Jawapan: Saya fikir PAS telah mempunyai satu jenis bukan Islam, ada susunan, bukan begitu? Jika saya tidak silap, kumpulan penyokong-penyokong atau sesuatu, saya fikir mereka ada, walaupun sebahagian kecil, tetapi mereka bukan ahli-ahli PAS, bukan ahli-ahli terus. Haramkan semua parti politik perkauman, apa masalah?)

Question: But any conflict with this freedom of expression in the Constitution?
(Soalan: Tetapi apa-apa konflik dengan kebebasan bersuara dalam Perlembagaan?)

Answer: I don’t think so, in fact, on the other hand, I think it enhances the concept of, you know, unity, on the people.
(Jawapan: Saya tidak fikir begitu, malah, sebaliknya, saya fikir ia meningkatkan lagi konsep, kamu tahu, kesatuan, pada rakyat.)

Question: Ban all racial political parties?
(Soalan: Haramkan semua parti politik perkauman?)

Answer: Yes, ban all racial political parties.
(Jawapan: Ya, haramkan semua parti politik perkauman.)

Question: Umno?
(Soalan: Umno?)

Answer: Ya, ya, I say Umno, MCA, of course Gerakan is spared, that does not make any difference.
(Jawapan: Ya, ya, saya kata Umno, MCA, Gerakan memang terkecuali, ia tidak membawa apa-apa perbezaan.)

Question: You were saying ban all racial political parties or ban all racial associations and groups?
(Soalan: Kamu menyatakan haramkan semua parti politik perkauman atau haramkan semua persatuan dan kumpulan perkauman?)

Answer: I am talking about political parties and of course associations like the Muslim Lawyers Association and so forth.
(Jawapan: Saya bercakap mengenai parti-parti politik dan juga persatuan-persatuan seperti Persatuan Peguam-Peguam Muslim dan sebagainya.)

Question: Professional groups?
(Soalan: Kumpulan-kumpulan profesional?)

Answer: Professionals are all, you know, ought to be multi-racial. There is no problem there, the medical, I think include all, otherwise we will have Muslim Doctors Association, and we might need to have, to allow precedents like this, it is a very serious matter the government has to look at, otherwise I think it is a serious setback, you know, to ultimate unity among the people in the country.
(Jawapan: Profesional-profesional semuanya, kamu tahu, mestilah berbilang kaum. Tiada masalah di sana, kumpulan perubatan, saya fikir termasuk semua, jika tidak kita akan ada Persatuan Doktor-Doktor Muslim, dan kita mungkin perlu ada, untuk benarkan duluan-duluan seperti ini, ia adalah satu perkara yang sangat serius kerajaan mesti lihat, jika tidak saya fikir ia adalah satu ancaman serius kepada, awak tahu, perpaduan di kalangan rakyat dalam negara ini.)

Question: You have no front in making such a statement?
(Soalan: Kamu tiada muslihat dalam membuat kenyataan ini?)

Answer: No front.
(Jawapan: Tiada muslihat.)

Question: Is that an unwarranted call?
(Soalan: Adakah itu satu seruan yang tidak berasas?)

Answer: I think a warranted call.
(Jawapan: Saya fikir satu seruan yang berasas.)

Question: You don’t see any repercussion from your statement?
(Soalan: Kamu tidak lihat satu kesan negatif dari kenyataan kamu?)

Answer: What repercussion can there be?
(Jawapan: Apa kesan negatif yang boleh timbul?)

Question: What is the danger when you say that party or professional they are on the racial line or religious line…
(Soalan: Apa bahaya bila kamu berkata bahawa parti atau profesional mereka bergerak atas garis perkauman atau garis keagamaan…)

Answer: Even Mahathir is on record as stating that ultimately there should be no racial political parties in the country, ultimately, he had said that.
(Jawapan: Mahathir sendiri pernah direkodkan sebagai berkata bahawa pada akhirnya hendaklah tidak ada parti-parti politik perkauman dalam negara ini, pada akhirnya, dia berkata begitu.)

Question: When, about when he said that?
(Soalan: Bila, lebih kurang bila dia berkata begitu?)

Long ago, when he was a Prime Minister, it was quoted in the Asiaweek.
(Jawapan: Lama dahulu, bila dia seorang Perdana Menteri, ia telah dipetik dalam Asiaweek.)

Question: Where was the danger, I mean, having so long, all the while, where was the danger behind?
(Soalan: Di mana bahaya, maksud saya, setelah begitu lama, selama ini, di mana bahaya sebelum ini?)

Answer: But having been too long doesn’t mean we can’t do it. Something must be done. It should have been done long ago. It is not too late. Especially a call like this, that they will take further action, what is all these?
(Jawapan: Tetapi setelah begitu lama tidak bermakna kita tidak boleh buat ia. Sesuatu mesti dilakukan. Sepatutnya ia telah dibuat lama dahulu. Masih belum terlambat. Khasnya satu seruan seperti ini, bahawa mereka akan mengambil tindakan lanjut, apa semua ini?)

Question: You are ascribing this for political parties and professional associations like the Muslim Lawyers Association?
(Soalan: Kamu menyatakan ini untuk parti-parti politik dan persatuan-persatuan profesional?)

Answer: Yes, yes. I think it is all wrong.
(Jawapan: Ya, ya. Saya fikir semua itu salah.)

Question: How would you comment that this kind of statement and on going things happened just as Prime Minister Najib returned from the World Islamic Economic Forum in London where he espoused the moderation and defended himself by saying that Malaysia is all for moderation when he was asked by CNN about the Allah issue and other fundamentalists, is there an irony there?
(Soalan: Bagaimana kamu akan komen bahawa kenyataan begini dan perkara-perkara yang sedang terjadi berlaku sejurus Perdana Menteri Najib kembali dari Forum Ekonomi Islam Dunia di London di mana beliau mendukung kesederhanaan dan mempertahankan diri dengan menyatakan Malaysia mendukung kesederhanaan bila bila beliau ditanya oleh CNN mengenai isu Allah dan fundamentalis-fundamentalis lain, apakah ada ironi di situ?)

Answer: Of course, I mean internationally, you know, he speaks different from what he does when he is here, that’s why the British Prime Minister praised him, “it’s a moderate Islamic government and therefore, you know, something which should be admired”.
(Jawapan: Memang, maksud saya di peringkat antarabangsa, awak tahu, beliau bercakap berbeza dari apa yang beliau buat bila beliau di sini. Sebab itu Perdana Menteri British memuji beliau, “ia adalah sebuah kerajaan Islam sederhana dan oleh kerana itu, awak tahu, sesuatu yang perlu disanjung”.)

Question: Your call to ban all religious and racial political parties, will it go against the freedom of association?
(Soalan: Seruan kamu untuk mengharamkan semua parti politik keagamaan dan perkauman, tidakkah ia bertentangan dengan kebebasan berpersatuan?)

Answer: Freedom of association does not mean that you can have associations which are divisive, I think there must be some limit to, you know, what freedom of association can constitute.
(Jawapan: Kebebasan berpersatuan tidak bererti anda boleh mempunyai persatuan-persatuan yang membawa perpecahan, saya fikir di sana mesti terdapat beberapa batasan ke atas, awak tahu, apa kebebasan berpersatuan boleh buat.)

If there is no more question on this then the Sungai Limau by-election.
(Jika tiada soalan lagi untuk ini maka pilihan raya kecil Sungai Limau.)

It was a clear-cut victory for PAS.
(Ia adalah satu kemenangan nyata bagi PAS.)

Reduction in the majority does not mean that PAS has lost support.
(Penurunan dalam majoriti tidak bermakna yang PAS telah kehilangan sokongan.)

What has to be taken into account is that millions which were virtually spent by the Barisan there, the machinery the Barisan used in the by-election, unlike a general election, it is different, here everything is focused on one small constituency, certainly a slap in the face for Mukhriz and Mahathir Mohamad and I hope Dr Mahathir Mohamad, after the loss of the Vice-Presidency by his son and now the loss of Sungai Limau with his son as the Menteri Besar there, Dr Mahathir will stop from further interfering in the political affairs of the country.
(Apa yang perlu diambil kira ialah jutaan yang telah dibelanjakan oleh Barisan di sana, jentera Barisan gunakan dalam pilihan raya kecil, tidak seperti pilihan raya umum, ia adalah berbeza, di sini semuanya difokuskan kepada sebuah kawasan kecil, semestinya satu tamparan di muka Mukhriz dan Mahathir Mohamad dan saya harap Dr Mahathir Mohamad, selepas kekalahan jawatan Naib Presiden oleh anak beliau dan sekarang kehilangan Sungai Limau dengan anak beliau sebagai Menteri Besar di sana, Dr Mahathir akan berhenti dari terus campur-tangan dalam urusan-urusan politik negara ini.)

It is a very short one on that one, any question on that?
(Sangat ringkas mengenai hal ini, ada soalan mengenainya?)

Question: If you say that all political parties should be deregistered then PAS will be deregistered and there won’t be Sungai Limau by-election?
(Soalan: Jika kamu menyatakan bahawa semua parti politik perlu dibatalkan pendaftarannya maka PAS akan dibatalkan pendaftarannya maka tidak akan ada pilihan raya kecil Sungai Limau?)

Answer: No, no, change your race, open your door to other races and that is the end of it, you can save yourself. See, we can’t perpetuate racial political party, can’t go on forever, we are a multi-religious, multi-racial country, which means you must have multi-racial, you know, political parties, you cannot have racial political parties in multi-racial society, should not be allowed, we are driving the different races further apart instead of trying to get them closer together to unite them.
(Jawapan: Bukan, bukan, tukar kaum kamu, buka pintu kamu kepada kaum-kaum lain dan tamatlah cerita, kamu boleh selamatkan diri kamu. Lihat, kita tidak boleh memanjangkan parti politik perkauman, tidak boleh begini selama-lamanya, kita adalah sebuah negara berbilang agama, berbilang kaum, yang bermakna kamu mesti ada parti-parti politik, kamu tahu, berbilang kaum, kamu tidak boleh ada parti-parti politik perkauman dalam masyarakat berbilang kaum, tidak boleh dibenarkan, kita semakin menjauhkan pelbagai kaum di sebalik cuba mendekatkan mereka untuk menyatukan mereka.)

Question: If that is the case then may be there will be no Chinese school, no Indian school…
(Soalan: Jika ini keadaannya maka mungkin tidak akan ada sekolah Cina, sekolah India…)

Answer: I am talking about political parties.
(Jawapan: Saya bercakap tentang parti-parti politik)

Question: When you said there is no racial, meaning there is no Hakka, no Buddhist Association…
(Soalan: Bila kamu menyatakan tiada perkauman, maksudnya tiada Persatuan Hakka, Buddha…)

Answer: I am talking about political parties.
(Jawapan: Saya bercakap tentang parti-parti politik)

Question: So, it is just political party and professional association?
(Soalan: Jadi, hanya parti politik dan persatuan profesional?)

Answer: Please don’t misunderstand me, I am talking about political parties.
(Jawapan: Tolong jangan salah faham saya, saya bercakap tentang parti-parti politik.)

Question: It is just political party and professional association?
(Soalan: Hanya parti politik dan persatuan profesional?)

Answer: Yes, and of course professional association, I think it is wrong.
(Jawapan: Ya, dan juga persatuan profesional, saya fikir salah.)

Question: But if you implement it, what PAS is going to do? What do you think PAS will do? I mean they are a political party, their registration and all that, I mean they are religious, right? And if they are going to be deregistered then what are they going to do?
(Soalan: Tetapi jika kamu melaksanakannya, apa PAS akan buat? Apa kamu fikir PAS akan buat? Maksud saya mereka adalah sebuah parti politik, pendaftaran mereka dan sebagainya, maksud saya mereka adalah keagamaan, bukan? Dan jika mereka akan dibatalkan pendaftaran mereka maka apa mereka akan buat?)

Answer: Don’t get deregistered, I mean, get others, open your door to the other races, so what is the problem? You are already having, you know, PAS Supporters non-Muslims there, which in fact appears to be a step towards there.
(Jawapan: Jangan biar dibatalkan pendaftaran, maksud saya, dapatkan orang-orang lain, buka pintu kamu kepada kaum-kaum lain, jadi apa masalah? Kamu sudah ada, kamu tahu, Penyokong-Penyokong PAS bukan Muslim di sana, yang kelihatan sebagai satu langkah ke arah itu.)
ads
Read Full 2 comments

Blogger Sukarela dijadikan MUSUH

KedahTimes petik tulisan dari Blog Pakteh. Apa yang diperkatakan Pakteh memang banyak kebenarannya. Malah blogger sukarela dijadikan musuh oleh UMNO dan blogger yang bertuan.

KedahTimes tidak tahu apa alasannya blogger sukarelawan dijadikan sebegitu. Jika takut mereka membuat pusingan 360 darjah, Pihak UMNO perlulah berbaik-baik dengan mereka. Tak perlu belanja berpuluh atau beratus ribu. Air kotak seringgit pun dah kira Alhamdulillah.

Malah blogger sukarela ini digelar dengan pelbagai gelaran.

KedahTimes tetap seperti dulu kini dan InsyaAllah selamanya. Berjuang atas landasan Alif Baa Taa. Selagi ada hayat selagi nyawa dikandung badan, KedahTimes akan mempertahankan Islam, Melayu dan Malaysia.

Malah kini KedahTimes bersetuju dengan mereka yang ingin menegakkan SISTEM KEHAKIMAN

SYARIAH. Dan Hudud bakal menjadi salah satu agenda untuk semua umat Islam memperjuangkannya.

KIMAHU! ...

Siapa takut berubah?

Sekitar 1999, UMNO masih lena apabila beberapa anak muda memaklumkan Pas dan pembangkang lain menggunakan media baru seperti laman web dan chatroom untuk menyebarkan ideologi mereka malah lebih dasyat, segala fitnah dan adu domba menggunakan kaedah ini. Apabila kehilangan banyak kerusi parlimen dan DUN malah Terengganu terlingkup, sedikit kesedaran mulai timbul bahawa media baru adalah satu keperluan dan bukan lagi boleh dibuat main-main. PRU10 hampir 100% media maya dikuasai pembangkang malah tidak jika ada sekalipun dipihak BN yang cuba bertahan, pasti hancur lebur. Ketika itu anak muda yang bersingsing lengan sanggup mencetak segala maklumat di internet dan disebarkan dikampung-kampung sehingga ramai yang terpedaya.

Kelemahan PRU10 diambil iktibar sepenuhnya oleh kepimpinan tertinggi dan dipihak BN mulai ada pejuang maya yang muncul secara sukarela. Mereka bekerja secara rela hati tanpa paksaan untuk mematahkan hujah fitnah pembangkang dan akhirnya, PRU11 BN menang bergaya dengan nilai tambah yang ada pada Pak Lah.

Sayangnya....untuk menghadapi PRU12, jentera maya yang sudah ampuh ini disepak terajang secara zalim sehinggakan sukar untuk bangun menentang pembangkang kerana dimusuhi oleh BN sendiri. Natijah dari kerosakan dalaman ini dan ditambah dengan kekuatan jentera maya pembangkang yang saban hari melagukan segala fitnah dan rekayarsa jahat, BN boleh di anggap lingkup dan tertangkup. Perak, Selangor, Kedah dan Pulau Pinang diambil oleh pembangkang.

Sejak itu, Blog ini dan banyak lagi blog yang cintakan UMNO/BN muncul secara sukarela untuk mempertahankan BN. Sejak 2008, niat hati hanya inginkan BN kembali kuat dan gagah. Tidak ada niat lain samada untuk meraih laba atau mencari kuasa, tidak ada dan sehingga hari ini dan akan datang...blog ini akan sentiasa begini.

Pakteh menilai dengan rasa gundah gulana prestasi BN dalam PRU13. Bayangkan dengan berbiliion ringgit yang dilaburkan oleh DS Najib, rakyat secara undi terbanyak menolak BN. Cuba nilaikan apa yang dilakukan oleh pembangkang untuk meraih undi popular?. Demostrasi...ya...itu sahaja dan tidak ada lain namun gagal ditangani oleh DS Najib dan barisan kabinet beliau.

BN dibawah DS Najib masih GAGAL menangani perang persepsi. Kewujudan jentera siber termasuk bertaraf nyamuk @ cap ayam seperti blog ini masih GAGAL mewujudkan persepsi baik kepada rakyat. Dimana silapnya?

Mengapa jentera maya pembangkang masih utuh dan berjaya memberikan persepsi buruk kepada kerajaan BN?.

Buat masa ini, DS Najib kelihatan masih suka bermain secara bertahan.....percayalah...dalam bola sepak....kaedah pertahanan terbaik ialah dengan menyerang. Jika kaedah DS Najib hari ini terus digunakan.....lambat laun...jika tidak PRU14, mungkin PRU15 BN sudah menjadi pembangkang.


Lakukan sesuatu.....kegagalan menangani PERSEPSI BURUK oleh rakyat perlu segera diatasi.

p/s: harus diingat.....rakyat bawahan tetap akan memandu teksi, menoreh getah, menebang buluh, mencari rotan, menjala ikan walau siapapun memerintah.....jadi jika persepsi BN sentiasa dilihat buruk....ada aku kisah nak undi PR?


ads
Read Full 0 comments
 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates