Ahad, 9 Mac 2014

Apabila Kaduk Naik Junjung

KedahTimes sentuh sedikit tentang sikap Setiausaha Bahagian Merbok yang buat acuh tidak acuh diatas permintaan sekretariat Penyelidikan Tamadun Awal Kedah Tua untuk pihak UMNO bahagian membuat panggilan kepada ketua-ketua masyarakat yang berada dibawah jurisdikasinya ke program.

Akhirnya ramai ketua-ketua masyarakat tidak hadir kerana tidak diberitahu. Inilah sikap segelintir pemimpin bahagian UMNO yang merasakan mereka sangat berkuasa sehingga boleh lakukan apa saja. Hatta program yang dihadiri oleh Dato' Seri MB sendiri.

Sikap sebegini bakal merosakkan imej UMNO itu sendiri. Malah sikap hipokrit yang ditunjukkan oleh pemimpin-pemimpin sebegini bakal membuat rakyat lebih membenci UMNO.

Apabila KedahTimes membuat sedikit siasatan tentang bahagian Merbok ini, maka barulah nampak sebenarnya siapa yang berada dalam saf pimpinan UMNO bahagian Merbok.

KedahTimes masih tidak lupa apabila Ketua Bahagian Merbok dan sekarang ADUN Tanjong Dawai jugalah yang menyarankan supaya Tun Mahathir meletak semua jawatan yang dipegang dalam kerajaan ketika berucap di PAU.

Jadi apa nak diherankan jika perasaan tersebut masih wujud dalam hati beliau dan kini disalurkan kepada AJK Bahagian beliau.

Contoh terbaik, lihatlah bagaimana kata-kata seorang Setiausha Bahagian yang terang menunjukkan kebencian dan kemarahan beliau dan JK yang lain-lain terhadap Tun Mahathir.

Kemungkinan perasaan tersebut kini dibawa kepada ketidaksukaan kepada Dato Seri MB pula. Maka program seperti Jom Cari Kedah Tua yang berlangsung di sg Batu, Merbok menjadi bukti kepada ketidaksukaan mereka itu.

Lihat bagaimana seorang yang berjawatan Setiausaha Bahagian, Romli Karim boleh mengeluarkan kata-kata yang terang-terang menunjukkan sikap ketidaksukaan beliau kepada seorang Negarawan. Ini membuktikan itu semua.

Tun tidak nafikan yang beliau juga ada membuat kesilapan. Itu adalah lumrah manusia yang tak boleh lari dari melakukan kesilapan. Tetapi kita patut jadikan itu satu teladan dan sempadan. Bukannya meletakkan ketidakupayaan kita menguruskan parti sekarang ini di atas kesilapan lampau.

Minta Tun Mahathir letak
jawatan dalam Kerajaan
Bagi KedahTimes, ini menunjukkan KEGAGALAN Saudara Karim Romli menguruskan dan mentadbir UMNO bahagian, malah ianya sudah menjadi kegagalan Ketua Bahagian mentadbir Bahagian tersebut.

Kegagalan Karim Romli dalam memberi kerjasama dengan Sekretariat Program tersebut membuktikan apa yang diperkatakan dalam grup mereka ini. Mungkin ini sebagai satu tindakbalas beliau dan kumpulannya dek kerana ketidaksukaan mereka kepada Tun Mahathir.

 Dan seperti yang KedahTimes katakan sebelum ini yang KedahTimes sentiasa memerhati pemimpin-pemimpin yang dilantik ini. Segala salah laku mereka akan ditegur.
SU Bahagian Merbok

Dalam kes Setiausaha Bahagian ini, KedahTimes pesan, anda dilantik untuk mentadbir UMNO Merbok, maka laksanakan tugas yang diamanahkan anda dengan ikhlas dan jujur. Jangan jadi Kaduk Naik Junjung. Jangan jadikan jawatan ini tempat untuk melepaskan geram, membalas dendam serta mencari kekayaan dan sebagainya.

Amanah ini Allah akan tanya di akhirat kelak.

Dan KedahTimes akan terus menulis tentang bahagian ini jika ianya beterusan sebegini. Ingat KedahTimes berada dimana-mana.

ads

0 comments:

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates