Khamis, 3 April 2014

Rasuah:Cina Kiasu Berhentilah Berpura-Pura

1. Rasuah atau suapan untuk mendorong seseorang melakukan atau tidak melakukan sesuatu berkaitan dengan tugas atau kuasanya. Rasuah hanya berlaku bila ada dua pihak iaitu pemberi dan penerima.

2. Apabila di ungkapkan perkataan rasuah, masyarakat sudah diterapkan dengan menyalahkan pihak penerima, sedangkan sejahat-jahat rasuah adalah pihak yang memberi. Tidak ada rasuah jika tiada pihak yang memberi.

3. Oleh kerana rasuah pula dikaitkan dengan politik, maka semua pihak berpura-pura benci rasuah, sedangkan apabila ada peluang, benda sekecil-kecil rasuah seperti saman trafik pun cuba ditutup dengan rasuah. Jadi rasuah tiada kaitan dengan politik.

4. Kononnya laungan anti-rasuah, tetapi bukankah laungan ini dibuat oleh pihak yang paling kuat memberi rasuah, satu puak kiasu dari kaum yang merasakan mereka mampu membeli segalanya dengan wang mereka.

5. Siapa yang tidak tahu, puak ini merasuah dalam segala aspek, sehinggakan 'tuhan' mereka pun mereka rasuah. Dizaman British, isteri mereka pun mereka gadaikan sebagai bayaran rasuah, tidak ada hadnya rasuah bagi mereka ini. Tetapi hari ini mereka melaung kononnya mereka anti rasuah, untuk menghapus rasuah, maka tukarlah kerajaan.

6. Di Negara China, Tiong Kok, perniaga dari negara ini yang telah kaya, yang kononnya pulang ke negara nenek moyang untuk melabur ditipu dengan kekuatan kuasa sehingga bukan sahaja perlu bayar rasuah untuk kelulusan itu dan ini, sebaliknya pemilikan syarikat juga bertukar tangan. Akhirnya mereka kembali ke negara yang serba tidak betul ini untuk mencari kekayaan.

7. Rasuah berlaku dimana-mana dan adalah perlakuan individu, mainan puak ini yang hanya membendung rasuah didalam lingkup politik, tentulah sebenarnya mempunyai niat lain, apatah lagi merekalah sebenarnya raja dalam soal suapan.

8. Suapan yang dilakukan, hinggakan setiap aspek perniagaan mereka diadakan wang rasuah, dari pemandu lori dan kenderaan perdagangan, dan kakitangan mereka yang berurusan dengan pegawai penguatkuasa, sehinggalah taiko-taiko rumah pelacuran milik mereka, semuanya ada persediaan untuk rasuah. Malah tentera Cyber RBA juga dibiayai dengan wang kotor rasuah.

9. Tetapi dimulut mereka, diakhbar-akhbar mereka, diforum-forum mereka, di alam cyber puak kiasu ini, semuanya bercakap soal anti rasuah, dan rasuah yang mereka anti itu hanyalah dalam kerajaan dan politik. Kenapa?

10. Kerana mereka sebenarnya hanya memperbodohkan orang Melayu agar kerajaan Melayu dijatuhkan, dan kemudian mereka dapat menguasai politik, supaya dengan itu pihak pemberi dan penerima kedua-duanya dari kaum mereka, dan orang Melayu akan dihalu kebukit-bukau untuk hidup dengan pucuk ubi kayu.

11. Malangnya, bagi puak kiasu ini, mereka gagal menyelami hati orang Melayu. Sifat berdiam diri orang Melayu dianggap sebagai orang Melayu itu bodoh dan tidak memahami strategi mereka untuk merampas semua hak orang Melayu itu.

12. Orang Melayu faham semua itu, cumanya sifat amok itu sendiri memerlukan tekanan yang lebih tinggi dan keperluan yang lebih mendesak. Teruskanlah membuat orang Melayu kelihatan bodoh, dan mereka mungkin berpeluang besar melihat siapa yang sebenarnya bodoh.

13. Atau berhentilah berpura-puara anti rasuah, kami tahu dan anda sebenarnya tahu bahawa kami tahu bahawa kaum kiasulah dewa rasuah. Oleh itu berhentilah berpura-pura.
0 comments:

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates