Ahad, 6 Julai 2014

Ahli UMNO Bersorak Kemenangan, Pembangkang Tersenyum Kegirangan


Orang Melayu dan UMNO bersorak gembira apabila memperolehi kuasa pada PRU13 yang lalu tetapi tidak mendapat majorti 2/3. Orang Melayu menguasai Negara tetapi dalam parlimen agak sukar untuk mendapat undi 2/3.

Cina dan India tidak langsung membantu UMNO dalam mendapatkan kuasa memerintah. Mereka hanya menumpang tuah orang Melayu. Tetapi mereka 'DEMAND' pelbagai dari orang Melayu walaupun mereka sedar yang mereka tiada kuasa.

Pemimpin Melayu yang diangkat sebaliknya menjadi pak turut. Apa saja yang diminta, diberi. Orang Melayu dibayar dengan RM500 untuk mendiamkan diri. Tetapi Cina dan India dibayar dengan berjuta-juta untuk merealisasikan matlamat mereka.

PRU13 menyaksikan orang UMNO bersorak kegembiraan menyambut kemenangan, tetapi pembangkang terutama Cina dan India tersenyum kegirangan kerana mereka bakal menerima durian runtuh yang tidak disangka-sangka. Apa saja yang mereka hajati bakal dipenuhi. 

Lebih baik tidak bersama UMNO kerana banyak manafaat diperolehi dari bersama UMNO. Itu kata-kata terbaru CINA dan India.

BN dipenuhi kerusi UMNO dan BN2 dari Sarawak. BN sudah tiada MIC atau MCA. Itulah hakikatnya. Dan boleh diagak yang MCA dan MIC berada bersama pembangkang. 

Sebab itu pembangkang tersenyum kegirangan. Banyak yang pembangkang boleh nikmati dengan keadaan sebegini dimana orang Melayu dan UMNO masih bersorak Kemenangan, tetapi hakikatnya mereka banyak kehilangan.
Hilangnya ISA dan Ordinan Darurat menjadikan puak-puak rasis ini rasa selamat dan lebih agressif. Inilah kehilangan besar orang Melayu sebenarnya. Akta yang banyak mempertahankan hak-hak Melayu dari dinodai kini sudah tiada. Malah akta baru pula bakal diwujudkan.

Menariknya, akta baru bukan direka oleh orang Melayu atau UMNO tetapi oleh pembangkang.

Inilah nasib Melayu di era Najib sekarang. RM500 sahaja disuap untuk mendiamkan orang Melayu dan UMNO, kuasa sudah diberi kepada pembangkang sebenarnya.

Winnable Candidate Najib hanyalah cakap-cakap kosong. Kerana yang dipilih menjadi calon pada PRU13 adalah mereka yang hanya merasakan RM500 adalah cukup untuk mendiamkan orang Melayu.

Benarlah kata Bekas Ketua Hakim Negara, Kedudukan hak orang Melayu dan Islam serta anak Sabah dan Sarawak sedang dikikis secara senyap. Salah siapa?

Salah Najib!

Ikuti luahan Bekas Ketua Hakim Negara Tun Abdul Hamid Mohamad menolak tawaran menjadi Pengerusi Majlis Konsultasi Perpaduan Negara (MKPN) kerana khuatir diperalat oleh pihak yang berkepentingan dalam MPKN yang sentiasa mencari peluang memperkukuh kedudukan dan menghakis hak orang Melayu dan kedudukan Islam serta anak negeri Sabah dan Sarawàk.  tentang  Majlis Konsultansi Perpaduan Negara.

"Jika ada satu keputusan yang saya buat dalam beberapa bulan lepas yang semakin terbukti bahawa ia adalah betul, ianya adalah keputusan saya untuk menolak tawaran untuk menjadi Pengerusi Majlis Konsultansi Perpaduan Negara (MKPN) atau lebih dikenali dalam Bahasa Inggerisnya sebagai National Unity Consultative Council (NUCC)."

"Saya menolak tawaran itu kerana saya khuatir saya akan menjadi alat untuk memanjangkan tuntutan-tuntutan pihak-pihak tertentu yang senentiasa mencari peluang untuk menguatkan kedudukan mereka dengan menghakiskan hak-hak orang Melayu dan anak-anak negeri Sabah dan Sarawak dan kedudukkan agama Islam, sambil mengekalkan hak-hak mereka. Saya takut kiranya saya akan menjadi 'pengkhianat' kepada bangsa Melayu dan agama Islam."

"Saya berbuat demikian sebelum saya mengetahui komposisi dan nama ahli-ahli MKPN. Apabila saya melihat komposisi dan nama ahli-ahli saya lebih yakin bahawa keputusan saya itu adalah betul. Besar kemungkinan MKPN akan menjadi saluran untuk pihak-pihak yang mendokong program parti-parti pembangkang, terutama sekali DAP dan PKR (manakala PAS, seperti biasa akan menurut sahaja) dan ahli-ahli Melayu/Islam tidak akan dapat mempertahankan kedudukan yang diperuntukkan dalam Perlembagaan Persekutuan, malah ada yang tidak akan mempertahankannya kerana fahaman mereka yang 'liberal' itu".

"Ahli-ahli yang terdiri daripada anak-anak negeri Sabah dan Sarawak, terutama sekali yang beragama Kristian, yang kurang senang denagn orang Melayu/Islam di Semenanjung kerana isu kalimah Allah, juga akan bersekongkol tanpa menyedari bahawa hak-hak mereka juga akan terhakis".

Kalahpun masih boleh buat polisi
"Siapakah Pengerusi dan Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Undang-Undang dan Polisi MKPN?"

"Pengerusinya ialah YB Dato’ Dr Mujahid Yusof Rawa, Ahli Parlimen PAS Parit Buntar dan Timbalan Pengerusinya ialah Encik Lim Chee Wee (LCW), bekas Presiden Majlis Peguam. Dato’ Dr. Mujahid adalah seorang pemimpin PAS dan LCW adalah mantan Pengerusi Majlis Peguam”.

"Saya katakan bahawa Kerajaan melalui Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN), secara sengaja atau tidak, sedar atau tidak, telah menyerahkan tugas menetapkan dasar (polisi) dan menyediakan draf rang-rang undang-undang berikut kepada pembangkang".

ads

5 comments:

Tanpa Nama berkata...

Untuk kebaikan orang orang Melayu , Najib harus letak jawatan.
Beliau adalah Perdana Menteri yang tidak berkaliber.

Tanpa Nama berkata...

Najib telah memperbodohkan orang Melayu,harap dia turun secepat mungkin kalau tak, Melayu akan jadi pengemis kepada Cina dan India dan akan hilang semua hak-hak yang dipelihara selama ini hasil kebodohan Najib yang gila kuasa, sekarang barua-barua pun dah banyak. pemimpin-pemimpin Melayu BN atau Pakatan Rakyat serupa aje jadi barua.

melayu mudah lupa berkata...

Nilai diri orang Melayu hanya Rm 500 saja,disetengah kawasan hanya semangkuk mee rebus,itulah nilai diri orang melayu.Teringat kata kata Tun Dr Mahathir "dengan sogokan Rm 200 mereka jual saya manakala dengan rasuah Rm 1000 melayu ini akan jual negara."

Tanpa Nama berkata...

Najib is the worst PM ever in Malaysian history. Setelah memperbodohkan orang melayu dengan RM500, sekarang ini orang melayu dibodohkan lagi dengan perlantikan adik Najib sebagai CEO Khazanah. Tiada cara yang boleh menyelesaikan masalah ini dengan menamatkan riwayat UMNO pada PRU 14 nanti.Nak harapkan perwakilan untuk minta Najib letak jawatan,memang mimpi di siang hari. Jika Najib dapat tahu ada usaha nak jatuhkan dia, dia akan keluarkan duit maka semua akan senyap.

Tanpa Nama berkata...

Melayu UMNO bodoh.
Melayu PAS bangang.
Melayu PKR haramjadah.

Allahu Akbar.

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates