Isnin, 24 November 2014

Subsidi Minyak PR vs Subsidi Minyak Kerajaan BN

Petroleum (minyak batu, dari bahasa Greek petra – batu dan oleum – minyak) merupakan sejenis cecair gelap dan pekat yang juga dipanggil emas hitam. Istilah "petroleum" pertama kali digunakan di dalam karya bertajuk De Natura Fossilium, diterbitkan pada tahun 1546 oleh seorang pakar mineralogi berbangsa Jerman bernama Georg Bauer, juga dikenali sebagai Georgius Agricola.

Petroleum biasanya merupakan sebatian pelbagai hidrokarbon, terutamanya siri alkana, dan biasanya didapati di bahagian atas kerak bumi. Kegunaan utama petroleum ialah sebagai sumber tenaga untuk menggerakkan kenderaan. Selain sebagai bahan bakar dan pelincir, petroleum turut digunakan dalam pelbagai industri seperti pembuatan pelarut, baja s

erta racun perosak, sabun dan detergen, pewangi, plastik, bahan letupan dan lain-lain.

Bila diimbas dengan makna yang sempit, petroleum hanya mengandungi minyak mentah. Akan tetapi di dalam keadaan penggunaan yang biasa, ia termasuklah minyak mentah dan gas asli.Kedua-dua minyak mentah dan gas asli adalah campuran komponen-komponen hidrokarbon yang lebih banyak. Di bawah keadaan-keadaan tekanan dan suhu permukaan, hidrokarbon-hidrokarbon yang lebih ringan seperti metana, etana, propana dan butana wujud sebagai gas, manakala yang lebih berat seperti pentana dan ke atas wujud sama cecair atau pun pepejal. Walau bagaimana pun, di dalam takungan minyak bawah tanah, nisbah mereka samada gas atau cecair berbeza-beza bergantung kepada keadaan pada subpermukaan, dan juga bergantung kepada rajah fasa bagi campuran petroleum berkenaan.

Jadi, apa yang dipropagandakan oleh Pakatan Rakyat bahawa subsidi minyak tidak wujud adalah AUTA. Ini auta Pakatan Rakyat
Auta PR


Dibawah adalah fatkta mengikut definisi yang disebut di atas. Sebahagian dari minyak mentah saha yang terhasil untuk bensin atau minyak kenderaan. Yang selebihnya adalah bahan-bahan seperti gas, bitumen, minyak tanah dsb.

Jadi kos dan harga sebenar minyak kenderaan adalah spt disebut dalam fakta dibawah.
Fakta sebenar

ads

0 comments:

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates