Maaf Zahir dan Batin

Ahad, 27 Julai 2014
KedahTimes ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri. Maaf Zahir dan batin jika ada tulisan, percakapan dan perbuatan (bagi yang kenal KedahTimes) selama ini.

InsyaAllah, KedahTimes akan terus menulis dan berjuang dengan cara tersendiri dalam mempertahankan Aliff Baa Taa.

Seperti sebelum ini, KedahTimes akan mengkritik sesiapa saja pemimpin yang KedahTimes rasa terpesong dari perjuangan Alif Baa Taa terutama dari UMNO.

Selamat Hari Raya ..

ads
Read Full 0 comments

Melayu kaum paling rasis di dunia.

Khamis, 24 Julai 2014
Dipaparkan screenshot dari laman facebook bagaimana pengguna facebook dengan identiti Hindu mengeluarkan posting yang berupa hasutan dan hinaan.

Hasilnya, beliau mendapat jawapan dari seorang yang dipaparkan adalah anggota awam kerajaan.

Akibatnya, anggota awam itu ditukar serta-merta hanya dengan menjawab posting seorang Hindu.

KedahTimes tidak tahu samada semua ini benar atau tidak. Tetapi hakikatnya, kejadian seperti ini berlaku setiap hari ke atas orang Melayu. 
 
Difahamkan Kiki yang didenda kerana dituduh mengancam veteran Cina ada maklumat tambahan dimana bahagian makian atau cubaan memberi duit oleh apek tersebut tidak diceritakan.

Apa yang dipaparkan semua menjurus kepada kesalahan orang Melayu. Orang Melayu yang suka cari pasal. Orang Melayu yang rasis. Orang Melayu yang mulakan kebencian. Orang Melayu yang tidak mahu perpaduan.

Hanya kerana mempertahankan diri dan hak Melayu dan Islam. Mereka lakukan kita macam kita sudah tiada perasaan.

Inilah lagu yang didendangkan setiap hari oleh kumpulan chauvinis DAP dan PKR.

Bayangkanlah nasib orang Melayu 5-10 tahun akan datang! 


ads
Read Full 4 comments

Orang Melayu bakal Merempat!

Hari ini kita lihat bagaimana orang Melayu dilayan sebagai pendatang. Sehingga orang bukan Melayu menjadi 'untouchable' di negara yang dimilik oleh orang Melayu.

Jika ini berterusan, KedahTimes berani kata orang Melayu akan merempat di negara sendiri dan ianya mungkin dalam masa yang lebih cepat.

Kita baca peringatan Tun Abdul Hamid.

Berikut teks penuh ucapan oleh mantan Ketua Hakim Negara, Tun Abdul Hamid Mohamad pada Majlis Wacana Islam dan Cabaran Semasa sempena Majlis Berbuka Puasa NGO-NGO Islam.

Semenanjung Tanah Melayu telah dijajah daripada orang Melayu. Yang menentangnya, baik Dato Bahaman, Dato Sagor, Dato Maharaja Lela, Dol Said, Tok Janggut atau Rusli Dhobi, adalah orang Melayu. Yang menentang Malayan Union adalah orang Melayu. Yang berkorban nyawa menentang pengganas Komunis semasa darurat adalah orang Melayu. Yang menuntut kemerdekaan adalah orang Melayu. Orang bukan Melayu menyertai gerakan menuntut kemerdekaan apabila mereka melihat ia akan menjadi kenyataan untuk menjaga kepentingan mereka. Pada masa itu pun tujuan mereka sudah berlainan.

Logiknya, Semenanjung Tanah Melayu yang dijajah daripada orang Melayu hendaklah dipulangkan kepada orang Melayu. Tetapi tidak, orang Melayu diminta berkongsi kuasa yang akan diserah balik oleh penjajah British. Pada masa itu pun orang Melayu telah diminta mengorbankan hak mereka “untuk menjaga perpaduan”. Orang Melayu bersetuju, sehinggakan dalam Pilihan Raya Umum (PRU) 1955, untuk memberi lebih banyak representasi kepada orang bukan Melayu, kawasan-kawasan majoriti Melayu diberikan kepada calon-calon bukan Melayu untuk bertanding. Keadaan ini berterusan demi untuk memastikan kemenangan pemimpin-pemimpin utama bukan Melayu, sehinggalah PRU 12 apabila kemenangan UMNO sendiri dalam kawasan majoriti Melayu sudah tidak terjamin.

Semasa rundingan kemerdekaan, PAS menuntut supaya Pulau Pinang dan Melaka dijadikan Negeri-Negeri Melayu demi menjaga hak keistimewaan orang Melayu. Semasa Malaysia hendak ditubuhkan PAS menentangnya kerana ia akan mengurangkan peratusan orang Melayu dan takut kiranya orang Melayu akan hilang kuasa politik dan dengan itu kedudukan orang Melayu dan agama Islam akan tergugat. Malah, selama beberapa dekat PAS senentiasa mengkritik UMNO kerana “tak cukup Melayu dan tak cukup Islam”. Begitu prihatin PAS terhadap nasib bangsa Melayu dan agama Islam pada masa itu.

Semasa rundingan kemerdekaan juga, Parti Boroh Malaya menuntut supaya ditubuhkan kerajaan unitari kerana, mengikut mereka, mengekalkan Sultan-Sultan dan Negeri-Negeri Melayu akan mewujudkan sebuah kerajaan beraja. Dalam kata- kata lain mereka hendak menghapuskan sistem beraja di Malaya. Siapakah majoriti ahli-ahli Parti Boroh? Tidakkah tuan-tuan terhidu bau yang serupa sekarang?

Parti Komunis Malaya mengangkat senjata untuk menubuhkan kerajaan komunis ala-China. Beberapa orang pemimpin parti-parti kiri Melayu lari ke hutan dan menyertai Parti Komunis Malaya kerana takut ditangkap British. Mereka diperalatkan oleh Chin Peng untuk mempengaruhi orang Melayu menyokong perjuangan mereka. Nasib baik, pada masa itu orang Melayu tidak terpengaruh degan mereka. Soalan: Tidakkah orang Melayu ternampak perancangan yang serupa sekarang oleh “komunis bandar” meminjam istilah Tan Sri Rahim Noor, mantan Ketua Polis Negara?

Biar apa pun, akhirnya peruntukan-peruntukan Perlembagaan dipersetujui dan ia menjadi undang-undang utama kita. Pada detik 12.00 tengah malam Semenanjung Tanah Melayu pun merdeka. Orang-orang yang sebaya dengan saya masih terdengar pekikan “Merdeka” itu dengan perasaan penuh semangat dan kegembiraan.

Tetapi, pada detik yang sama, satu perkara berlaku, yang kita tidak sedar. Ini digambarkan dengan jelas oleh Professor Shad Saleem Farouqi dalam bukunya yang bertajuk “Document of Destiny: The Constitution of the Federation of Malaysia” di muka surat 710. Katanya:

“As a result of the “social contract” between the various races, millions of migrants to British Malaya were bestowed with citizenship by the Merdeka Constitution. It is believed that the number of citizens in Malaya doubled at the stroke of midnight on August 31, 1957 due to the constitutional grant.”

“Akibat “kontrak sosial” di antara berbagai-bagai kaum, berjuta-juta pendatang ke Malaya yang diperintah oleh British itu diberi kerakyatan oleh Perlembagaan Merdeka. Adalah dipercayai bahawa jumlah warga negara Malaya bertambah sekali ganda pada detik tengah malam 31 Ogos 1957 disebabkan oleh pemberian Perlembagaan itu.” (Terjemahan saya).

Pada 1963, Sabah dan Sarawak menyertai Malaysia. Kedudukan anak negeri Sabah dan Sarawak hampir serupa dengan kedudukan orang Melayu di Semenanjung. Maka peruntukan yang serupa dibuat untuk mereka – lihat Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.

Semenjak Merdeka hinggalah sekarang, Kerajaan Persekutuan dipimpin oleh sekumpulan parti berbagai-bagai bangsa dengan seorang Melayu sebagai Perdana Menterinya. Biar apa pun kelemahan mereka, negara berada dalam keadaan aman, tenteram membolehkannya maju dalam semua bidang dan dinikmati oleh semua orang dan semua kaum. Mana sebuah kaum yang boleh berkata bahawa mereka tidak menikmati kemakmuran Malaysia walau sedikit pun? Negara kita adalah di antara beberapa buah negara sahaja dalam dunia ini yang Perlembagaan asalnya masih berkuat kuasa. Malah Malaysia disifatkan sebagai model negara membangun dan negara Islam moden.

Jika kaum minoriti hendak ‘complain’ mengenai kebebasan mereka, tunjukkan kepada saya sebuah negara yang memberi lebih banyak hak kepada kaum minoriti. Apa jadi kepada orang Islam Rohingya di Myanmar? Di negeri-negeri jiran, nama mereka pun perlu diubah. Tunjukkan kepada saya sebuah negara yang bukan sahaja membenarkan sekolah-sekolah vernakular diadakan, malah membiayainya. Dari segi kebebasan beragama, pernahkah Kerajaan menghalang mereka daripada mengamalkan agama mereka. Pernahkah terfikir oleh mereka bagaimana mudahnya mereka membina rumah-rumah ibadat mereka di Malaysia, termasuk di atas tanah Kerajaan tanpa sebarang tindakan, diberi bantuan kewangan dan tanah gantian apabila dikehendaki pindah? Bandingkan dengan halangan yang di hadapi oleh orang Islam untuk membuat sebuah masjid di Eropah atau Amerika Syarikat.

Kecuali seketika di sekitar tahun 1969, keadaan bertahan selama lebih kurang 50 tahun. Ia disebabkan Kerajaan Persekutuan kukuh, pemimpin-pemimpin yang tegas dan ekonomi yang senentiasa berkembang. Kerajaan Persekutuan kuat sebab ia menerima sokongan orang Melayu dan bukan Melayu yang mencukupi, walau pun lebih banyak orang Cina senentiasa menyebelahi pembangkang. Mereka mahu lebih. Itu sahaja sebabnya. Dan mereka menuduh orang Melayu “tamak” kerana hendak mencapai 30% ekonomi negara! Bagaimana dengan mereka yang sudah mempunyai 80% tetapi mahu lebih? Mungkin itu “dermawan” mengikut istilah mereka. Anehnya ada juga orang Melayu yang mempercayainya.

Tetapi, keadaan berubah di kebelakangan ini. Orang Melayu berpecah kerana leka dengan sedikit kemakmuran yang baru dirasai, ketaksuban kepada parti dan pemimpin dan kehadiran pemimpin-pemimpin dan penyokong-penyokong yang oportunis yang tidak kira apa yang akan terjadi kepada bangsa, negara dan agama asalkan cita-cita mereka tercapai. Maka orang Melayu berpecah dengan seriusnya. Kumpulan pengundi majoriti menjadi minoriti. Kumpulan minoriti memperalatkan sebahagian pengundi Melayu untuk kepentingan mereka dan orang Melayu tidak sedar.

Melihat keadaan itu, kumpulan-kumpulan yang memang pandai mengira untung-rugi, terus mengatur perancangan mereka. Mereka membuat perancangan teratur untuk merampas kuasa melalui peti undi, dengan bersatu padu sesama sendiri sambil memperalatkan parti-parti Melayu dan orang Melayu yang naif itu. Mereka hampir berjaya.

Sambil itu kumpulan-kumpulan ekstremis mula membuat tuntutan-tuntutan yang bukan-bukan, menyerang hak-hak orang Melayu, menghina lagu Kebangsaan, menghina bendera Malaysia, menghina Institusi Raja-Raja, menghina pemimpin-pemimpin Melayu dan menghina agama Islam. Ketiadaan tindakan tegas terhadap mereka dilihat oleh mereka sebagai tanda kelemahan dan mereka menuntut lebih lagi.

Pendekatan mereka adalah bersifat ugutan dan bisnes: jika mahu perpaduan berikan kami hak yang sama dan kebebasan sepenuhnya. Dalam kata-kata lain, mereka mahu faedah yang diberikan kepada orang Melayu dan anak negeri Sabah dan Sarawak dihapuskan. Ertinya, mereka mahu perizaban kadar dalam perkhidmatan awam, biasiswa, danasiswa, keistimewaan pendidikan dan latihan, permit, lesen dan sebagainya dihapuskan. Semua mesti diberi atas dasar merit. Mereka tahu mereka menguasai ekonomi dan berada di hadapan dalam bidang pelajaran. Mereka tinggal di bandar-bandar besar di mana terdapat semua kemudahan dan exposure. Apabila pemilihan cuma dibuat berdasarkan kelulusan akademik, merekalah yang akan membolotnya. Tak cukup dengan itu, mereka mahu UiTM juga dibuka kepada mereka!

Rata-rata orang bukan Islam di Malaysia tidak senang dengan kedudukan agama Islam sebagai agama Persekutuan. Mereka mahu agama-agama mereka juga diberi kedudukan yang sama. Mengikut mantan Mufti Pulau Pinang, di Pulau Pinang telah berlaku satu peristiwa di mana di perasmian sebuah bangunan oleh Timbalan Ketua Menteri, doa dibacakan oleh seorang Paderi Kristian, seorang Sami Hindu dan Imam Masjid Negeri. Saya amat hairan mengapa Imam Besar pun turut menyertainya. Tidakkah beliau berfikir?

Saya amat sedih melihat orang Melayu dan Islam begitu naif sehingga mereka begitu mudah diperalatkan sehingga sanggup bertakbir dan bergolek di atas jalan raya sedangkan orang bukan Islam yang untung.

Saya juga hairan mengapa ada orang-orang yang dikenali sebagai ulama’ tidak nampak muslihat gereja Roman Katolik yang hendak memakai kalimah “Allah” dalam Bible Bahasa Melayu dan upacara gereja dalam Bahasa Melayu selepas 500 tahun kecewa mengkristiankan orang Melayu secara besar-besaran. Mereka merujuk kepada penggunaan kalimah Allah di bumi Arab tanpa menganalisis berbezaannya. Kita perlu lihat isu itu dalam konteks Malaysia.
Hinggakan, apabila sami Buddha mengadakan upacara sembahyang di surau di sebuah hotel pun, ada “ilmuwan Syariah” yang mengatakan Rasul Allah pernah membenarkan orang Kristian bersembahyang dalam masjid. Tidakkah mereka nampak perbezaannya?

Kisah itu melibatkan ahlil-kitab yang beriman dengan Allah dan di peringkat awal kerasulan Muhammad s.a.w. dan cara mereka bersembahyang pun tidak mencemarkan kesucian masjid. Jika dibenarkan penganut-penganut agama yang ada di Malaysia bersembahyang dalam masjid, apa akan jadi? Bukan sahaja masjid akan busuk dengan bau gaharu, babi panggang pun akan dibawa masuk ke masjid, sebab di bulan hantu lapar “offering” kepada hantu lapar adalah sebahagian daripada upacara sembahyang mereka.

Mantan Mufti Pulau Pinang juga memberitahu saya adalah susah mendapat peruntukan untuk aktiviti agama Islam di Pulau Pinang, kerana pemimpin-pemimpin agama-agama lain juga menuntut hak yang sama. Jika kita tidak membendungnya, perkara seperti ini akan merebak ke seluruh Malaysia. Pada waktu itu, waktu penyiaran rancangan-rancangan agama Islam di televisyen pun akan terpaksa dikongsi dengan agama-agama lain. Jabatan-jabatan Kerajaan dan kampus-kampus universiti kerajaan yang menyediakan surau akan terpaksa menyediakan gereja, to’kong-to’kong dan gurdwara, memberi hanya dua misalan. Ertinya, kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan sudah tidak bermakna lagi. Peruntukan agama Islam sebagai agama Persekutuan mungkin dimansuhkan atau kesemua agama akan dijadikan agama Persekutuan. Tidakkah orang Islam berfikir?

Kumpulan ini sangat tidak puas hati dengan peruntukan Perlembagaan yang tidak membenarkan orang bukan Islam menyebarkan agama mereka kepada orang Islam. Selain dari itu, mereka pergi ke merata dunia untuk memburukkan Islam kerana Islam tidak membenarkan penganutnya murtad, kerana Islam membolehkan poligami, kerana Islam mengharamkan liwat, membuat tuduhan Islam mendiskriminasikan orang perempuan kerana pembahagian pusaka yang tidak sama rata dan lain-lain. Soalan saya: Mengapa mereka membantah hal-hal mengenai agama Islam pada hal kita tidak pernah membantah mereka membakar kereta kertas, duit neraka (hell money) atau mencucuk pipi mereka dengan besi dan lain-lain.

Mereka juga tidak puas hati dengan kedudukan Bahasa Melayu sebagai bahasa Kebangsaan. Mereka mahu Bahasa mereka juga diberi kedudukan yang sama. Ke mana perginya “kontrak sosial”?

Ringkasnya mereka mahukan atau mahu menghapuskan apa yang ada pada orang Melayu tetapi mereka tidak mahu melepaskan apa yang ada pada mereka. Sanggupkah syarat kerakyatan dikaji semula? Sanggupkah syarikat-syarikat milik mereka dibuka kepada orang Melayu, baik sebagai pemilik saham, ahli Lembaga atau pengurusan atasan?


Kumpulan itu menjadi lebih berani kerana:

1. Mereka telah melihat orang Melayu berpecah-belah. Kumpulan majoriti telah menjadi minoriti.

2. Mereka telah berjaya mempengaruhi pemimpin-pemimpin parti-parti orang Melayu untuk bekerjasama dengan mereka.

3. Mereka telah berjaya memanfaatkan pengundi Melayu yang menentang BN yang tidak sedar bahawa mereka diperalatkan.

4. Ketiadaan tindakan terhadap mereka dilihat sebagai kelemahan Kerajaan.

5. Pemansuhan Perisytiharan Darurat dan undang-undang yang dibuat di bawahnya, Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (ISA) dan pengumuman bahawa Akta Hasutan 1948 juga akan dimansuhkan dilihat sebagai satu kemenangan mereka. Mereka telah sekian lama menuntut perkara itu dilakukan dan mereka berjaya sekarang.

6. Persepsi rasuah di kalangan pemimpin politik Kerajaan yang tinggi memudahkan orang ramai percayai hasutan mereka.

Pada masa yang sama, Kerajaan semakin mengambil sikap lebih lembut dan “liberal”, mungkin dalam usaha untuk memenangi semula sokongan pengundi-pengundi bukan Melayu yang telah lari kepada pembangkang. Jika itulah tujuannya, nyata sekali bahawa harapan itu adalah satu kesilapan. Bukan sahaja mereka tidak kembali dan tidak berterima kasih, tetapi mereka melihatnya sebagai satu kelemahan di pihak Kerajaan dan kejayaan bagi mereka.

Saya boleh faham mengapa Perisytiharan Darurat dan undang-undang yang dibuat di bawahnya dimansuhkan.

Dalam tahun 1970an, seorang Hakim dari Afrika yang datang ke Malaysia untuk menghadiri satu persidangan undang-undang bertanya kepada saya: “Malaysia berada dalam keadaan darurat bukan? Saya tidak lihat sekatan jalan raya oleh tentera mahupun kereta kebal di jalan raya.” Saya jawab, “Ya, itu darurat di Malaysia. Bayangkan jika tidak.” Untuk mengatakan selepas tahun 2000 kita masih berada di bawah keadaan darurat adalah tidak munasabah. Demikian juga melaksanakan undang-undang yang dibuat khas untuk menangani keadaan semasa darurat juga sukar untuk dibela walau pun dari segi undang-undang ia adalah sah.

Tetapi, saya dapati sukar sedikit untuk memahami mengapa Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (ISA) juga turut dimansuhkan. Perlu diambil perhatian bahawa ISA bukanlah satu undang-undang yang dibuat di bawah peruntukan Perkara 150, ia itu semasa Proklamasi Darurat berkuat kuasa. ISA dibuat di bawah Perkara 149 yang membolehkan undang-undang seperti ISA dibuat untuk menentang perbuatan subversif, tindakan yang memudaratkan ketenteraman awam dan sebagainya.

Memanglah undang-undang yang membolehkan penangkapan dan tahanan tanpa perbicaraan bukanlah undang-undang yang baik. Tetapi, sudahkah kita lupa Mei 13? Adakah keadaan yang menggugat ketenteraman negara, tidak kira oleh siapa, komunis, militan Islam, kumpulan pelampau dan lain-lain sudah tidak ada lagi? Mana lebih baik ISA atau Guantanamo (Untuk perbincangan mengenai ISA dan Guantanamo, sila baca ucapan dan kertas kerja saya bertajuk “Conflict of Interests Between Different Basic Rights” dan “Legal and Judicial Transformation in Malaysia” yang boleh didapati dalam lman web saya.)

Saya faham bahawa Kerajaan mahu melihat Malaysia berada di kedudukan yang baik di mata dunia. Tetapi, Singapura yang mengekalkan ISA, berada di kedudukan yang lebih baik, hampir dalam semua hal. ISA bukanlah sebab utama yang menentukan kedudukan itu.

Sekarang ISA telah “digantikan” dengan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah- Langkah Khas) 2012 (SOSMA). Secara ringkas, perbezaan utama di antara keduanya ialah ISA membolehkan tahanan tanpa perbicaraan. (Tetapi tangkapan dan penahanan itu boleh dicabar di mahkamah melalui semakan kehakiman (judicial review)). Sebaliknya, di bawah SOSMA seseorang yang melakukan suatu kesalahan di bawah akta itu mestilah dituduh di mahkamah atas tuduhan tertentu dan dibicarakan sama seperi kes jenayah lain.

Setakat ini sebanyak 38 orang telah dihadapkan ke mahkmah di bawah SOSMA, dengan 30 daripadanya di Lahat Datu. Perbicaraan sedang berjalan. Pendakwaan dilakukan oleh Peguam Negara sendiri. Kebanayakan pertuduhan adalah di bawah Chapter VIA Kanun Keseksaan yakni kesalahan-kesalahan yang berkaitan dengan keganasan (offences relating to terrorism).

Ertinya “terrorism” yang memungkinkan kewujudan ISA masih ada. Apa yang dilakukan sekarang memang cantik di atas kertas. Tetapi soalnya, mampukan SOSMA menangani masalah terrorism? Dari segi kesalahan-kesalahan yang diwujudkan ia nampaknya lengkap. Soalnya, dapatkah pertuduhan-pertuduhan itu dibuktikan? Sama-samalah kita melihat perkembangannya.

Bagi saya ukurannya bukan sangat ISA ada atau tidak tetapi bagaimana ia dilaksanakan. Undang-undang apa pun boleh disalahgunakan. ISA pun jika dilaksanakan dengan berhemah dan menepati peraturan-peraturannya, boleh membawa hasil yang lebih baik dari SOSMA jika SOSMA disalahgunakan.

Sebaliknya, jika SOSMA dilaksanakan dengan berhemah dan ia memberi kesan yang serupa, tentulah SOSMA lebih baik.

Selain daripada itu Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak telah juga mengumumkan bahawa Akta Hasutan 1948 juga akan dimansuhkan.

Akta ini dibuat oleh British apabila Persekutuan Tanah Melayu ditubuhkan untuk mengekang penentangan kepada pemerintahan British. Secara ringkas, ia mengandungi kesalahan-kesalahan kerana menghasut untuk membangkitkan kebencian dan tidak taat setia kepada Raja atau Kerajaan, menghasut rakyat untuk mendapat perubahan dengan cara yang tak sah, menghasut orang supaya benci kepada pentadbiran keadilan, menimbulkan perasaan tidak puas hati atau tidak setia di kalangan rakyat Malaysia, mengembangkan perasaan permusuhan antara kaum. Seksyen 3(1)(f) memperuntukkan:

“…….mempersoalkan apa-apa perkara, hak, taraf, kedudukan, keistimewaan, kedaulatan atau prerogatif yang ditetapkan atau dilindungi oleh peruntukan Bahagian III Perlembagaan Persekutuan atau Perkara 152, 153 atau 181
Perlembagaan Persekutuan.”

Bahagian III adalah mengenai kewarganegaraan. Perkara 152 ialah mengenai Bahasa Kebangsaan. Perkara 153 adalah mengenai “perizaban kuota berkenaan dengan perkhidmatan, permit dan sebagainya bagi orang Melayu atau anak negeri Sabah dan Sarawak.

Peruntukan ini dimasukkan akibat peristiwa 13 Mei. Ringkasnya, ia menghalang sesiapa sahaja daripada mempersoalkan perkara-perkara yang disebutkan itu untuk mengelak daripada berulangnya peristiwa 13 Mei.

Bagi saya, perwujudan seksyen 3(1)(f) Akta Hasutan itu adalah kemuncak kejayaan politik orang Melayu dan Tun Abdul Razak Bin Hussain. Maka kepada anaknya saya berseru: Janganlah mansuhkan apa yang ayah anda telah lakukan. Saya khuatir kiranya beliau tidak akan memaafkan anda kerananya.

Bagaimana dengan RUU Harmoni yang JPNIN sedang buat itu?

Mereka mengaitkan Akta Hasutan dengan RUU Harmoni. RUU Harmoni akan menggantikan Akta Hasutan seperti mana SOSMA menggantikan ISA. Ertinya, mengikut mereka, untuk mencapai perpaduan dan harmoni (“perpaduan”) Akta Hasutan perlulah dimansuhkan kerana ia menjadi penghalang perpaduan. Dalam kata-kata lain, berikan kebebasan kepada sesiapa sahaja untuk menghasut orang ramai supaya membenci Raja, menghapuskan sistem beraja, mempersoalkan kedudukan Bahasa Melayu sebagi Bahasa Kebangsaan, mempersoalkan hak orang Melayu dan anak negeri Sabah dan Sarawak dan kerakyatan, perpaduan akan tercapai. Lojik apa ini? Ia samalah dengan lojik seorang yang berkata “Kalau mahu tebuan berada di dalam sarangnya, jolokkan sarangnya.” Cubalah!

Maka kita perlu faham bahawa alasan bahawa Akta Hasutan perlu dimansuhkan demi untuk mencapai perpaduan itu tidak berasas langsung. Ia hanyalah helah untuk memansuhkan Akta Hasutan oleh orang-orang yang tidak sukakannya. Apatah lagi yang menggubalnya adalah Majlis Peguam. Itulah yang mereka mahu. Diberi peluang, terus mereka memanfaatkannya. Kita jangan terperangkap dengan helah seperti itu.

Apa untungnya orang Melayu dan anak negeri Sabah dan Sarawak jika larangan- larangan mempersoalkan hak-hak yang diberi kepada mereka oleh Perkara 153 itu dihapuskan? Apakah untungnya orang Melayu jika hasutan mengenai kedudukan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan dibenarkan? Yang untung hanyalah orang-orang yang tidak suka peruntukan-peruntukan itu. Tanpa Akta Hasutan mereka bebas menghasut orang ramai untuk menghapuskan pemerintahan Raja Berperlembagaan, Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan, hak-hak orang Melayu dan anak negeri Sabah dan Sarawak. Itu kita mesti faham.

Selain dari itu, ada beberapa perkara yang sangat menghairankan saya mengenai usaha menggubal RUU Harmoni untuk menggantikan Akta Hasutan itu. Pertama, Akta Hasutan terletak di bawah portfolio Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang Menterinya ialah Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi. Sepatutnya, semua perkara yang berkenaan dengan akta itu, sama ada hendak memindanya atau memansuhkannya, hendaklah datangnya daripada kementerian itu. Ini penting bukan sahaja kerana akta itu terletak di bawah kementerian itu, tetapi kerana kementerian itu mempunyai maklumat-maklumat, termasuk maklumat rahsia, mengenai ketenteraman negara yang akan menentukan dasar mengenainya.

Soalan saya: Mengapa dalam hal ini tugas itu diambil alih oleh Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) yang menterinya Tan Sri Joseph Kurup yang nampaknya bekerjasama dengan Nancy Shukri, Menteri di Jabatan Perdana Menteri? Adakah satu “rampasan” (highjacking) berlaku di sini?

Mengikut prosedur biasa, penetapan dasar dilakukan oleh kementerian berkenaan sebelum ia diputuskan oleh Kabinet. Dalam hal ini, penentuan dasar, sekurang- kurangnya di peringkat permulaan, diserahkan kepada JUU&D yang ditubuhkan oleh MKPN yang di tubuh pula oleh JPNIN. Pengerusi JUU&D adalah YB Dato’ Dr Mujahid Yusof Rawa, Ahli Parlimen PAS Parit Buntar dan Timbalan Pengerusinya adalah Lim Chee Wee, mantan Presiden Majlis Peguam. Kita semua tahu bahawa Majlis Peguam adalah penyokong kuat parti-parti pembangkang terutama sekali DAP dan PKR. Adakah ini “rampasan” (highjaking) yang kedua?

Mengikut prosedur biasa juga, setelah dasar ditentukan oleh kementerian berkenaan, penggubalan dilakukan oleh Jabatan Peguam Negara. Dalam hal ini, penggubalan dilakukan oleh Majlis Peguam. Adakah ini “rampasan” (highjaking) yang ketiga?

Disebabkan oleh kesuntukan masa, untuk tujuan wacana ini, memadailah jika saya memberi dua misalan mengenai isi kandungan RUU Harmoni.

Pertama, rang undang-undang itu menekankan peruntukan Perkara 8 Perlembagaan Persekutuan. Seksyen 2(i) National Harmony and Reconciliation Bill mengatakan bahawa tujuan rang undang-undang itu adalah:
“2(i) To give effect to the letter and spirit of the Federal Constitution, in particular Article 8.”

“Untuk memberi kesan kepada apa yang tertulis dan semangat Perlembagaan Persekutuan, khususnya perkara 8.” – (Terjemahan saya.) Apa kata Perkara 8? Perkara 8(1) memperuntukkan:


“8. (1) Semua orang adalah sama rata di sisi undang-undang dan berhak mendapat perlindungan yang sama rata di sisi undang- undang.”

Itulah yang mereka mahu mahkamah memberi keutamaan dalam mentafsir atau memakai (interpretation or application) undang-undang itu jika ada kes.

Sepanjang ingatan saya, saya belum penah temui satu akta yang memperuntukkan bahawa sesuatu perkara dalam Perlembagaan itu kena diberi perhatian yang lebih daripada yang lain-lain. Dari situ kita dapat lihat tujuan mereka yang tersirat.

Kedua, nampaknya matlamat utama penggubal RUU Harmoni adalah untuk memansuhkan Akta Hasutan. Seksyen 8(1), Draft Racial and Religious Hate Crimes Bill memperuntukkan:

“8(1) The Sedition Act 1948 [Act No. 15] is repealed.”

Siapakah yang membuat tuntutan supaya Akta Hasutan dimansuhkan? Tidakkah apa yang hendak dilakukan itu untuk memenuhi kehendak mereka?

Patutkah Akta Hasutan dimansuhkan? Jawapan saya: tidak. Patutkah ia dipinda? Jawapan saya: Ya. Apakah pindaan yang perlu dibuat? Jawapan saya: Masukkan Perkara 3 dan 11 Perlembagaan Malaysia (agama Islam) ke dalam seksyen 3(1)(f) Akta Hasutan. Sekarang menghasut terhadap kedudukan agama Islam bukanlah satu kesalahan di bawah Akta Hasutan. Mungkin kerana itu, mereka sangat berani. Semua orang Islam, sama ada dalam UMNO, PAS, PKR, NGO dan individu hendaklah bersatu dalam hal ini.

Kedua, pada pandangan saya, adalah lebih baik bagi kerajaan kiranya kesalahan menghasut terhadap kerajaan dimansuhkan. Maksud saya hanya mengenai kerajaan tetapi terhadap Raja mestilah dikekalkan. Ini lebih demokratik, lebih telus dan lebih terbuka. Hari ini pun, walaupun larangan itu ada, setakat yang saya tahu, kerajaan tidak pernah mengambil tindakan terhadap orang yang mengkritiknya kerana itu sebahagian daripada proses demokrasi. Untuk apa dikekalkan peruntukan itu?

Pada pandangan saya, itulah pendirian yang semua orang Islam, parti politik Islam dan NGO Islam, patut ambil.

Kita bukan mahukan hak orang lain. Kita bukan menuntut supaya Perlembagaan dirombak kerana kita mahu lebih. Kita cuma mempertahankan Perlembagaan Persekutuan. Kita cuma mahu apa yang telah dipersetujui dikekalkan untuk mengekalkan perpaduan dan harmoni. Rasiskah kita?

Pemimpin-pemimpin Melayu dan Islam, tidak kira dalam parti mana hendaklah bersatu dalam mempertahankan kepentingan bangsa, agama dan negara, dengan mempertahankan peruntukan-peruntukan Perlembagaan Malaysia yang sedia ada. Caranya ialah dengan menguatkan Kerajaan Persekutuan. PAS patutlah bekerjasama dengan UMNO dan BN di peringkat pusat. Di peringkat negeri ia boleh kekal seperti sekarang. Saya membuat seruan ini kerana saya percaya bahawa, dalam keadaan sekarang, mengikut hemat saya, itu sahaja cara yang boleh kita mempertahankan Perlembagaan dan kepentingan bangsa Melayu dan umat Islam di Malaysia.

Anak-anak Negeri Sabah dan Sarawak patut ingat bahawa apa yang menjamin nasib mereka ialah Perlembagaan Persekutuan dan mereka juga sepatutnya bersama mempertahankannya.

Sebenarnya semua pemimpin negara, tidak kira apa parti politiknya, apa bangsa dan agamanya, sama-sama mempunyai tanggungjawab untuk mempertahankan Perlembagaan Malaysia untuk kepentingan bersama.

Kesimpulannya:

1. Janganlah mansuh Akta Hasutan 1948.

2. Segala urusan mengenai Akta Hasutan hendaklah dilakukan oleh kementerian yang bertanggungjawab mengenainya ia itu KDN.

3. JPNIN tidak sepatutnya mengambil alih perkara yang terletak dalam bidang kuasa KDN dan Peguam Negara.

4. Prosedur biasa di mana Kementerian berkenaan menentukan dasar dan pengpenggubalan dibuat oleh Jabatan Peguam Negara manakala keputusan muktamad dibuat oleh Kabinet hendaklah diikuti.

5. Akta Hasutan hendaklah dipinda untuk memasukkan Perkara 3 dan 11 (agama Islam) ke dalam seksyen 3(1)(f).

6. Eloklah kerajaan memikirkan untuk meminda Akta Hasutan untuk mengeluarkan kesalahan menghasut terhadap kerajaan supaya kerajaan nampak lebih telus, terbuka dan demokratik.

7. Ketepikan draf RUU yang dibuat oleh Majlis Peguam itu.

8. Jika JPNIN berfikir bahawa perpaduan boleh dicapai melalui undang-undang, sila sediakan drafnya. Ikutlah peraturan biasa.

9. Semua orang Melayu, Islam dan anak negeri Sabah dan Sarawak dan semua parti politik, NGO dan pertubuhan Melayu, Islam dan anak negeri Sabah dan Sarawak, hendaklah bersatu dalam hal ini.

10. Kita bukan hendak meminggir mana-mana kaum. Kita hanya hendak mempertahankan Perlembagaan supaya perpaduan akan berkekalan. Malah, kaum-kaum lain juga sepatutnya bersama-sama mempertahankan Perlembagaan kerana hanya dengan cara itu perpaduan dan harmoni dapat dikekalkan.
Sekian. terima kasih.


ads
Read Full 1 comments

Melayu dan Islam terus dihina dan dicerca

Khamis, 17 Julai 2014
Bila seorang Melayu Islam mengeluarkan kata-kata kurang elok kepada bukan Melayu, dengan secepat kilat dia dikondem, dihina dan terkini bakal didakwa.
KedahTimes sesekali tidak bersetuju dengan sifat buruk Wanita Melayu Islam tersebut. Malah terasa amat malu apabila seorang Islam yang bertudung tidak menunjukkan sifat-sifat beliau sebagai seorang Islam. Tetapi mungkin kesabaran mereka sudah tercabar atau sudah beberapa kali dicabar.
KedahTimes sudah beberapa kali dilanggar dari belakang oleh bukan Islam. Dan apabila KedahTimes membuat keputusan untuk berhenti ditepi jalan, sipelanggar terus pecut lari. Itulah sikap kebanyakkan bukan Islam. Sebaliknya bila kita terlanggar sedikit kereta mereka, dengan segera mereka letak harga.

Itulah hakikat di Malaysia sekarang, penduduk asal boleh dikatakan ditindas, sebaliknya bukan penduduk asal ada pelbagai hak keistimewaan.

Mereka sewenang-wenangnya menghina Melayu, Islam dan malah ada yang menghina negara ini, tetapi tiada tindakan keras diambil. Ada yang dipanggil berjumpa menteri dan diberi kemudahan kewangan untuk membuat kerja-kerjanya.

Islam, Melayu dan Malaysia terus dihina dan diburukkan oleh mereka yang mencari kekayaan di negara ini. Tetapi kerajaan, orang Melayu dan orang Islam tidak melakukan apa-apa. Malah Kerajaan yang ditunjangi Melayu tidak mengambil tindakan berat pun terhadap mereka yang menghina apa yang termaktub dalam perlembagaan.

Sebaliknya bila orang Melayu dan orang Islam melakukan sesuatu, kutukan dan gesaan datang dari seluruh pelusuk Malaysia supaya segera diambil tindakan. 'Right' apakah yang diamalkan di Malaysia ini?

Dalam media sosial, kita lihat pelbagai hinaan, kutukan dan cercaan dikeluarkan, tetapi orang Melayu, orang Islam tidak pernah membalas balik dengan begitu teruk. Malah tiada tindakan kerajaan dikenakan ke atas mereka.

Inilah yang dikatakan 'Human Right' puak-puak liberal. Human Right yang amat bertentangan dengan ajaran Islam.

Apakah kita orang Islam dan Melayu mahu menerima Human Right puak-puak liberal ini?
Rught apakah yang membolehkan satu pihak hidup bebas menghina, mengutuk dan mencerca satu pihak yang lain/ Right apakah yang membiarkan mereka berterusan menghina dan mencerca pihak yang lain?

Right apakah itu bila tiada tindakan diambil ke atas penghina, pencerca. Sebaliknya bila yang dihina dan dicerca diambil tindakan segera dan keras apabila mereka membalas balik apa yang dilakukan kepada mereka?

Pencerca, penghina, pencaci berani kerana tiada undang-undang 'pre empt' yang boleh dikenakan terhadap mereka. 

Sebab itu mereka menjadi begitu bongkak dan angkuh!

ads
Read Full 4 comments

Tegur pun susah, tak tegur pun susah

Rabu, 16 Julai 2014
Semakin hari perangai pemimpin UMNO semakin besar kepala.

Apabila ahli bawahan menegur sesuatu perkara melalui saluran parti, pelbagai telahan atau label diberi. Ada yang diberi label perosak parti, ada yang dilabel sebagai pemberontak, malah ada yang dilabel kerana tidak dapat projek UMNO dan sebagainya.
Apabila ditegur secara terbuka samada melalui media konvensional atau maya, mereka dituduh pengkhianat parti. Teguran sepatutnya melalui saluran parti.

Ini adalah jawapan-jawapan standard dari dulu kini dan mungkin selamanya dari pemimpin UMNO. Ahli dibawah hanya berharga apabila sampai PRU. Ahli bawahan hanya ada nilai apabila nak meramaikan program sambutan pemimpin besar mereka. Ahli marhein UMNO dibela dan dimanja apabila ada pemilihan jawatan. Ahli ibarat daun kari yang sangat diperlukan semasa nak masak kari.

Inilah nasib ahli UMNO. Masa belum ada jawatan, tengah malam pun sanggup berpisah dari dakapan isteri demi berjumpa ahli bawahan, tapi selepas mendapat jawatan pemimpin sibuk mencari rezeki besar. Ahli bawahan ibarat sekali daun kari dalam gulai yang sudah siap dimasak. Di kuis ketepi ketika makan kerana baunya sudah habis diambil

Ada pemimpin sudah jadi macam kaduk naik junjung. Lupa asal usul sehingga kuasa yang diberikan oleh rakyat diibaratkan sebagai lesen untuk melakukan apa saja.

Apabila ahli UMNO kritikal terhadap pemimpin tertentu, mereka mengatakan yang ahli tersebut ingin meruntuh atau melemahkan kekuatan UMNO sedia ada. Tapi tanpa disedari sikap mereka sebenarnya yang melemahkan UMNO itu sendiri.

KedahTimes cuma memperingati. Bukan ada niat apa-apa. Sementara kita masih kuasa, buatlah yang terbaik untuk rakyat, bukan buat untuk orang tertentu saja. Lupakan tentang glamor atau rasa ego sebab kita berkuasa. 

Ingatlah Allah Maha Berkuasa. Hari ini kita di atas, esok belum tentu kita dimana.


ads
Read Full 1 comments

Derhaka kepada ketua agama Islam

Selasa, 15 Julai 2014
Kedahtimes hanya apakah hukumnya derhaka kepada ketua agama islam.

SEPANG 15 Julai - Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah hari ini amat kesal dan kecewa dengan kenyataan tidak bertanggungjawab Ahli Parlimen Pas, Khalid Samad yang mencadangkan kerajaan Selangor menghapuskan kuasa eksekutif Majlis Agama Islam Selangor (MAIS). 

Menurut baginda, tindakan Khalid mempersoalkan kuasa MAIS itu seolah-olah menunjukkan sikap biadab dan penentangannya kepada kuasa baginda sebagai ketua agama Islam yang mendapat nasihat daripada pihak MAIS berkenaan agama Islam seperti mana termaktub di dalam bawah undang-undang. 

Baginda bertitah, ini bukan kali pertama Khalid mempersoalkan isu berkaitan kuasa eksekutif MAIS serta Enakmen Pentadbiran Agama Islam Selangor yang dianggapnya sudah lapuk. 

"Kenyataan Khalid itu ternyata menunjukkan beliau jahil tentang peranan MAIS yang diwujudkan oleh Undang-Undang Tubuh Kerajaan Selangor sebagai penasihat dan membantu beta dalam menjalankan kuasa beta sebagai ketua agama Islam di Selangor," titah baginda. 

Baginda bertitah demikian pada Majlis Perasmian Masjid Pekan Sepang di sini hari ini. Yang turut hadir, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Pada 17 Jun lalu, Khalid serta beberapa pemimpin Pas Selangor mendesak MAIS tidak lagi diberi kuasa dalam menjaga kedaulatan agama Islam di negeri itu dengan meminda enakmen yang selama ini memberi tanggungjawab kepada badan agama berkenaan. - UTUSAN ONLINE

Read Full 1 comments

Nah, beginilah Nasib Ahli UMNO

Kalau nak jawatan besar atau nak jadi terkenal di Malaysia, jangan jadi ahli UMNO. Jadi ahli mana-mana parti pembangkang.

Kalau nak jadi pembuat dasar negara, jangan jadi ahli UMNO, jadi ja ahli mana-mana parti pembangkang. Atau jadi saja pemberontak. Sudah pasti anda akan dilantik menjadi orang besar atau pembuat keputusan.

Ahli UMNO sudah jadi macam tongkol kayu. Digolek ke sana, digolek kesini. Dibuat barang balingan anjing dan sebagainya.

Tetapi pembangkang dibiar berbuat apa saja tanpa keba apa-apa tuduhan dan tindakan.

Nasib hangpalah orang UMNO ooi. Kononnya berkuasa, tapi kuasa hanya pada bibir mulut.

Perusuh Bersih Masih Bebas, Rayer Masih Bebas, Pemuda UMNO Pula Kena Dakwa

1) Di mana keadilan sebenarnya?

2) Apakah mereka yang biadap seperti Namewee dan bertindak di luar kemanusiaan seperti perusuh Bersih boleh pula diampunkan?

3) Bila terkena kepada Pemuda UMNO maka pantas pula dakwaan dilakukan,

4) Melayu mana yang tidak marah jika dipanggil dengan gelaran "celaka".

5) Orang yang memulakan "celaka" masih bebas, orang yang bertindak balas untuk mempertahankan maruah bangsanya pula dikenakan tindakan.

6) DAP jangan seronok sangat, ramai lagi pejuang Melayu akan bangkit. Mereka akan bangkit mempertahankan hak dan maruah bangsa. Biarlah yang khianat masuk DAP untuk hentam bangsa sendiri.

7) Melayu mudah toleransi dan bersifat baik. Namun sabar itu ada juga batasnya.

ads
Read Full 2 comments

DAP, ISRAEL, SINGAPURA dan USA

Isnin, 14 Julai 2014
DAP sudah merasakan yang mereka adalah seperti Zionist Yahudi. 

Mereka dijaga oleh Uncle SAM. Mereka setiap hari memberi laporan atau meraih simpati dari Negara Seberang Tebrau.

Sebab itu kita boleh lihat sikap mereka yang sudah melampaui sikap Zionist Yahudi terhadap orang-orang Palestin. Mereka menindas dan memperlekehkan orang Melayu. 

Mereka merasakan yang mereka adalah bangsa terpilih sehingga mereka sudah sanggup mencabar orang Melayu untuk membawa kejadian 13 Mei berulang lagi.

Apakah 13 Mei? Ianya hanya satu pergaduhan kaum hasil dari sikap ego, taksub, sombong dan bongkak satu kaum lain yang sudah merasakan mereka adalah pemerintah dan kuat.

Inilah akibatnya jika undang-undang yang memberi 'protection' daripada sesuatu kejadian buruk yang boleh dijangkakan berlaku diambil tindakan lebih awal. Malah USA, Britain dan Singapura memperkemaskan undang-undang 'pre-emptive' ini di negara mereka. Tetapi Malaysia berundur ke belakang dengan menghapuskan.

Lebih teruk lagi, Malaysia melayani kerenah segelintir pembangkang dengan mengikuti kehendak mereka dan mengajak bersama dalam mengenengahkan polisi-polisi mereka yang yang majoriti rakyat menolak.

Keegoaan mereka mencabar supaya berulang 13 Mei menonjolkan sikap Zionist Yahudi mereka sebenarnya. Malah mereka belajar dari Zionist ini dan mempraktiknya di Malaysia.

Kini sudah ada segelintir Melayu Islam yang terpengaruh dengan ciri-ciri Zionist. Mulut mereka mengutuk serangan Zionist Yahudi ke atas Palestin tetapi tingkahlaku mereka menyerupai Zionist Yahudi.

KedahTimes merasakan yang puak-puak chauvinis DAP ini memang benar ingin sangat 13 Mei berulang supaya mereka boleh mambawa masuk campurtangan BAPA mereka dari USA, Singapura dan Israel.  Dan dengan itu mereka dapat menguasai sepenuhnya negara ini.

Jika inipun orang Melayu masih tidak mahu faham atau sedar, KedahTimes tidak boleh kata apa dah melainkan hanya berdoa kepada Allah supaya negara Islam ini dipeliharaNya.

Selamat berpuasa. Semoga amalan kita bertambah dan berterusan sehingga akhir hayat.

ads
Read Full 1 comments

13 Mei : Kenangan pahit bagi yang mengerti

Ahad, 13 Julai 2014

13 Mei 1969 berlaku kerana kemarahan orang Melayu terhadap kebiadapan DAP terutama kaum Cina Rasis yang merasakan mereka sudah menakluki Malaysia.

Mereka dengan angkuh berarak sekitar Kuala Lumpur dan kawasan-kawasan lain dan mencabar orang-orang Melayu dengan pelbagai cabaran.

Kata-kata dan cabaran yang melukai hati orang Melayu membuatkan mereka hilang kesabaran. Ya, sabar ada batasnya walaupun SABAR itu separuh daripada iman.
Tetapi puak-puak chauvinis DAP tidak pernah reti atau kisah tentang sensitiviti dan kesabaran bangsa lain. Apa yang mereka tahu ialah ingin Menjajah.

Akhirnya orang Melayu mengamuk. Mereka yang jadi mangsa. Sejak dari peristiwa itu,  mereka jadi macam Yahudi, menagih simpati dan menonjolkan seolah-olah mereka yang menjadi mangsa. Walhal merekalah yang melalukan provokasi dan mengajak Melayu bergaduh.

Kuasa Allah, mereka lupa diri mereka. Mereka lupa sejarah 13 mei. Mereka lupa yang orang Melayu memang bangsa yang penyabar dan bertoleransi. Mereka lupa yang mereka datang menumpang di negara ini untuk mencari kekayaan.

Akibatnya, mereka kembali angkuh. Mereka kembali mencabar orang Melayu. Mereka seronok bermain dengan kata-kata. Mereka kembali menjadi ego dan perasaan ingin menjajah kembali bergumandang dalam agenda mereka.

Tapi mereka perlu sedar bahawa bangsa pendiam dan penyabar ini sentiasa melihat mereka. Bangsa yang sentiasa dengan keserdehanaan ini sentiasa bersedia menyahut cabaran mereka bila-bila masa sahaja.

Tetapi apakah hasilnya jika kejadian yang sangat-sangat dikehendaki DAP ini berlaku?

Sudah tentu kemusnahan, kebencian, dan sebagainya. Apakah itu yang dimahukan DAP?

Jika itu yang dikehendaki DAP, maka Pendaftar Pertubuhan perlu lihat kembali penubuhan DAP ini. Jika perlu batalkan pertubuhan. Dan PDRM perlu prihatin dengan hasrat DAP ini. 

Kerajaan pula perlu wujudkan undang-undang seakan-akan ISA atau Patriot atau apa saja yang boleh menghalang dari ancaman seperti ini.

Kita perlu menjaga negara ISLAM kita ini. Jangan biarkan ianya musnah disebabkan gara-gara kafir yang suka melihat orang Islam musnah.

Zaman Khan, NGO lodge police reports against Ramasamy over May 13 statement

KUALA LUMPUR: Former Bukit Aman CID chief Tan Sri Mohamed Zaman Khan Rahim Khan and an NGO have lodged police reports against Penang Deputy Chief Minister II P. Ramasamy over the latter's alleged seditious statement.

Zaman Khan who made the report at the Jalan Tun Razak police station, here, at 1pm on Wednesday, said Ramasamy's statement could create racial conflict, and threaten national peace and security. 

He said such a statement should not be made by an elected representative. 

According to Zaman Khan, all quarters should be more responsible in making statements, especially on sensitive issues involving race and religion to avoid any undesirable incident. 
"I made this report as a concerned person, so that the police can investigate and take appropriate action under the Sedition Act 1948," he told reporters after making the police report. 

Ramasamy was quoted by an online news portal on Monday as saying that he was not afraid if the May 13 incident happened again. 

He said the MIC, Gerakan and MCA might be scared, and challenged Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin to bring back the May 13 incident (racial riots). 

"Don't just talk. All the time talking about May 13. Bring-lah May 13. You start May 13. This will be the first time the government starts May 13," he was further quoted as saying. 

Ramasamy was responding to Muhyiddin's statement in a local newpaper recently, in which he cautioned that racial riots could happen again if discord among the country's ethnic communities continued. 

Zaman Khan, however, felt that Muhyiddin's statement was not aimed at creating racial animosity but to remind the people on the need to remain united and to preserve harmony in the country. 

He said all quarters should be more responsible in making statements, especially on sensitive issues involving race and religion to avoid any undesirable incident.

Pertubuhan-Pertubuhan Pembela Islam Pulau Pinang (Pembela) said Ramasamy's remarks could create an atmosphere of insecurity among the people.

Pembela chairman Mohd Hafiz Nordin said that unless action was taken, more people could make similar remarks.

He spoke to reporters after lodging a report at the Seberang Perai Utara police station here.

Seberang Perai Utara Police chief ACP Abdul Rahman Ibrahim said a police report had been received and that an investigation had been initiated under Section 4 of the Sedition Act. - Bernama

ads
Read Full 0 comments

PERPADUAN HANYA ANGAN-ANGAN

Selasa, 8 Julai 2014
Jelas sekali keadaan rakyat Malaysia amat getir dengan bertambah renggangnya tali ikatan antara kaum. Semakin hari semakin jauh melayu dari Cina, Melayu dari India dan sebagainya.

Maka untuk mengatasi titik-titik perpecahan ini, pelbagai Suruhanjaya atau Jawatankuasa ditubuhkan untuk mencari formula bagi perpaduan kaum.

Tapi mereka mencari formula sahaja tanpa melihat kepada 'root cause'nya. Pelbagai cadangan dan peruntukan dicadangkan demi menjayakan formula-formula yang dicari.

Tapi apakah ianya akan berjaya? Jika dari kecil anak-anak Melayu, CIna dan India dipisahkan; proses pembelajaran diasingkan; masing-masing dikumpulkan dengan budaya masing-masing? 

Apakah dengan menubuhkan satu Suruhanjaya yang disertai pelbagai kaum, fahaman politik dan sebagainya boleh menzahirkan formula hebat untuk perpaduan, jika dalam masa yang sama peruntukan dan galakan diberikan kepada sekolah Jenis Kebangsaan yang membawa keluar pelajar CIna dan India dari arus semasa?

KedahTimes bukan nak memperlekehkan sesiapa, tetapi tindakan kita hari ini seolah-olah melepas batuk di tepi tangga. 

Di pentas A kita bercakap untuk membentuk satu masyarakat yang berpadu, tapi di pentas B kita mengggalakkan perkembangan pusat-pusat yang menjadi punca kepada kerenggangan kaum.

Tidakkah ini namanya bodoh atau menipu?

Kalau tanya sesiapapun dari akar umbi, mereka akan kata punca perpaduan rakyat semakin teruk adalah bermula di Sekolah Jenis Kebangsaan. 

Cuba-cubalah masuk Sekolah Jenis Kebangsaan ... rasa suasana,... lihat keadaan pelajar ... dengar cara pembelajaran mereka.

Apakah mereka menekankan tentang perpaduan kaum? Apakah mereka diajar menyayangi kaum lain? 

Tepuk dada tanya selera. Jangan jadi bodoh dan penipu sudahla.

ads
Read Full 0 comments
 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates