Rabu, 1 April 2015

#GST: Malaysia melangkah ke era GST

KedahTimes mengucapkan tahniah kepada kerajaan kerana dalam pelbagai rintangan dan kesusahan, GST berjaya juga dilaksanakan.

Pelbagai tohmahan dan putarbelit disebarkan oleh pihak-pihak pembangkang terutama DAP ke atas perlaksanaan GST ini. Dan yang menariknya penyokong PKR yang menyambut tohmahan DAP dan sanggup berhujan panas di atas jalan. Walhal, impaknya mungkin banyak ke atas puak-puak DAP yang selama ini cakap tak serupa bikin.

DAP Komunis memang hidup mereka hendak segalanya percuma. Mereka ingin merebut segala kekayaan di Negara ini untuk diri mereka sahaja. Sebab itu pelbagai tipudaya dilakukan DAP Komunis untuk mengaut sebanyak keuntungan yang mungkin.

Sekarang ada GST, maka luputkan SST yang kekadangnya dicampur dengan SERVICE CHARGE. Dulu kita tidak ambil peduli pun apabila dikenakan 'service charge' sebab kita mungkin menyangka yang ianya ada cukai. Walhal ianya bukan cukai, malah duit kutipan tersebut tidak diserah kepada kerajaan pun; sebaliknya disumbat dalam poket mereka.

Malah SST yang dikutip merekapun, ada yang tidak diserahkan kepada kerajaan. Mereka mereka pelbagai cara untuk menipu supaya SST tidak diminta kerajaan.

Maka mereka menyapu duit SST dan Service charge daripada pelanggan yang kadang-kadang cajnya sampai 12% dsb. 

Inilah hakikatnya. Apabila GST dilaksanakan, ruang untuk menyapu duit SST dan service cajakan tertutup. Malah pelanggan atau pengguna boleh menolak untuk membayar service charge. Kerana caj GST saja yang patut dibayar kepada kerajaan. Dan service charge adalah caj berasingan yang sengaja dikutip mereka.

Kenaikan barangan tiada kaitan dengan caj GST. Komunis DAP kini tidak dapat menyapu duit tambahan, maka mereka dengan sengaja menaikkan harga barang. Sepatutnya harga barangan perlu turun ssedikit atau sama harganya dengan yang dulu. Ini disebabkan SST sudah jadi GST. Tiada bezanya.

Maka tidak boleh larilah Komunis DAP dari membayar cukai. Walaubagaimanapun mereka akan mencari pelbagai cara untuk menipu. Kita tunggu dan lihat.

Tetapi yang sedihnya orang Melayulah yang beriya-iya menyahut propaganda Komunis DAP ini. Walhal yang untuk banyak ada komunis DAP. 

Marilah kita dengan terbuka hati menerima GST sebagai satu sistem cukai negara. Ianya bakal memberi kemajuaan yang lebih banyak kepada pertumbuhan ekonomi negara. 

Jangan jadi pak turut yang mengangguk apa yang dikata oleh orang kafir fan munafik. Jadilah kita sebagai warganegara yang berguna.

ads

0 comments:

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates