Isnin, 20 Julai 2015

#SupportTunmahathir : Demokrasi Baru Ala Najib #UndurNajib

KedahTimes petik komen dari Blog Din Turtle untuk tatapan semua. Mohon kebenaran dan terimakasih.

Ditekankan tentang BOM yang dilepaskan Tun M ke atas ketua-ketua bahagian yang diam membisu tentang isu-isu yang berkaitan Najib. Dan jika siasatan yang sedang dijalankan membuktikan bahawa ada salahlaku dan penyelewengan, apakah semua Ketua-Ketua Bahagian akan diambil tindakan atau bersedia mengaku kesilapan mereka dan meletakkan jawatan dalam UMNO dan kerajaan?

Jika mereka benar-benar ikhlas berjuang untuk ABATA dan berintegriti, maka mereka haruslah bersedia untuk melakukan itu semua.

Begitu juga dengan pemilihan jawatan dalam UMNO yang membawa erti perwakilan dan undi sudah dikurangkan menjadi lebih senang untuk mereka kawal.

Hidup UMNO Hidup Najib #UndurNajib

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


SEKALI LAGI Tun Mahathir menunjukkan bagaimana caranya menjawab segala persoalan yang dilemparkan terhadapnya dengan gaya cool tapi menyengat. Tak perlu nak berdalih2 atau bersembunyi disebalik permainan kata2, Tun jawab secara direct dan tepat sekali.


Saya copy dari artikel terbaru Chedet - CONSPIRACY ....

1. There has been much talk by certain people of a conspiracy to overthrow Dato Sri Najib as Prime Minister.

Beberapa askar Najib yang bangang ada yang secara direct kaitkan nama Tun Mahathir dalam apa yang dihebohkan sebagai KONSPIRASI menjatuhkan PM Najib itu. 

2. Is there a conspiracy? Is there someone or some group conspiring i.e moving in secret in the underground to overthrow Najib. There could have been before but apart from people complaining privately about their dissatisfaction with Najib’s administration, no one was planning his overthrow. That is not to say that they did welcome the idea of his resigning or vacating his post. But active underground planning and action there was none.

Tapi mereka itu faham atau tidak apa maksud KONSPIRASI ? Satu gerakan bawah tanah di mana beberapa pihak berpakat secara rahsia untuk satu tujuan yang menyalahi undang2 dan dalam kes ini, mahu menjatuhkan PM Najib. Tun kata setakat rakyat yang komplen tak puas hati dengan cara pentadbiran PM Najib tu memang ada tapi kalau nak kata KONSPIRASI itu, memang tidak ada. 

3. What we do know now is that I had openly called for his stepping down. No conspiracy. Just open declaration to the whole nation that I would like to see Najib cease to be Prime Minister.


4 So if any investigation is to be made, there is no need for detectives or special agents. That there is a move or push for Dato Sri Najib to step down is known to everyone.

5. So again where is the conspiracy!! It is all in the open. There is no need to conspire. There is open campaigning for his ceasing to be Prime Minister. 

Tun sendiri mengaku secara terbuka meminta Najib berundur.   Tidak ada konspirasi pun, hanya satu deklarasi secara terbuka minta Najib berundur. Tak perlu nak kena ada pasukan penyiasat bagai untuk menyiasat sebarang teori konspirasi sebab semuanya dinyatakan secara TERBUKA !

Kempen menolak Najib sebagai PM juga dibuat secara TERBUKA. Ramai yang aktif di sosial media juga menuntut Najib berundur secara TERBUKA. Adakah tuntutan secara TERBUKA itu dianggap sebagai satu Konspirasi ?

Ya, blog ini pun dari dulu lagi ( sebelum Tun buat tuntutan secara terbuka ) dah vokal tidak bersetuju dengan cara Najib..... demi Agama, Bangsa dan Tanahair !

6. Lately we are seeing many funny statements. The Utusan loudly proclaimed that the Prime Minister had taken action against the Wall Street Journal.

7. Actually it was not legal action or suing for defamation. Just politely asking the Wall Street Journal why do they publish the article.

8. Is there a need to ask that silly question? Isn’t it obvious that as a newspaper the information obtained by Wall Street Journal was sensational. Any newspaper, convinced of the authenticity of the information would have printed it. Of course the local mainstream papers will not for obvious reasons.

9. To ingratiate themselves with the Prime Minister they would rather mislead people. The sub-editors are good at writing misleading headlines. For example when a statement is made to let the task force of four do their work this is headlined as support for the Prime Minister.

Tun juga komen tindakan Najib melalui peguamnya yang meminta penjelasan dari WSJ isu Najib Billion2. Media perdana seperti Utusan begitu heboh mencanangkan kononnya Najib sudah mengambil tindakan terhadap WSJ padahal Najib sekadar minta penjelasan jer !

Takke bodoh namanya meminta penjelasan dihebahkan sebagai mengambil tindakan ?  Untuk terus bodek Najib, mereka ( para editor ) akan spin tajuk2 utama untuk menyokong beliau. Contohnya bila kenyataan dikeluarkan bagi mewujudkan Task Force menyiasat dakwaan WSJ, ia digemburkan sebagai sesuatu yang menyokong kedudukan Najib.

10. Then there was a minister who, after saying that the interim report shows nothing wrong with 1MDB, then went on to advise people not to say anything about 1MDB until the report is out. But he himself had made a premature statement.

Termasuk seorang Menteri yang mendakwa interim report oleh Ketua Audit Negara telah mendapati tidak ada sebarang masalah dengan 1MDB dan Najib, dan meminta rakyat tidak lagi bercakap tentang 1MDB. Tapi beliau sendiri telah komen terlalu awal mendakwa semuanya bersih mengenai 1MDB sedangkan siasatan sepenuhnya masih berjalan ! ( ada saya komen di SINI )

11. To all comments made against 1MDB, the standard answer is to deny, to say “No it is not true.” It is like somebody upon being asked whether he had stolen the money as alleged, simply denies that he had stolen, expecting the judge to acquit him simply because he denied.

1MDB hanya tahu menafikan segala tuduhan dan pertanyaan yang diajukan. Seperti seseorang yang dituduh mencuri wang, apakah cukup sekadar menafikan dia mencuri dan berharap hakim akan melepaskannya ?

Apalagi jika tuduhan disertakan dengan bukti2 transaksi bagai ....



                                               ********************************** 

12. There is no denial that money was deposited in the private account. The explanation to UMNO is that it was for the elections. UMNO seems satisfied. Don’t they know that Government money cannot be used to help a political party to win elections? But the money was from donation. Who donated 2 billion Ringgit? No answer.

Yang ini saya nak tekankan sikit kepentingan dan implikasinya ! Sebab itu saya namakan artikel chedet ini sebagai satu BOM ! Ramai yang tak perasan akan peri beratnya ayat Chedet ini.



BERAT nih, serius ....  Pertama rakyat pun nampak dan setuju bahawa tidak ada sebarang penafian dari Najib bahawa terdapat wang billion2 didepositkan ke dalam akaun beliau seperti yang didakwa WSJ.

Tapi ayat The explanation to UMNO is that it was for the elections yang bagi saya merupakan satu lagi tuduhan berat dari Tun Mahathir yang perlu dinafikan bukan saja oleh Najib tapi kepimpinan Umno !

Ada yang kata it is an open secret atau ia merupakan satu rahsia yang diketahui umum tapi belum pernah ada sesiapa yang menyatakannya secara terbuka sebelum ini. Penjelasan dibuat ( SUDAH DIBUAT ) bahawa deposit billion2 itu adalah untuk belanja kempen pilihanraya.

Dengan katalain, Tun mendakwa deposit billion2 itu WUJUD dan kepimpinan Umno TAHU melalui penjelasan yang dibuat itu. 

Persoalan tambahan sekarang - Kenapa kepimpinan Umno juga turut SENYAP bila isu ini sering ditimbulkan oleh rakyat ? Kenapa tidak ada yang mahu mengaku atau menafikannya ?

Mungkin sebab itu Tun Mahathir dalam dua artikel sebelumnya ( Whistle-Blowers ) ada menulis -

8. Tetapi bagaimana pula dengan mereka yang enggan mendedah maklumat. Bagaimana pula dengan orang-orang yang menyembunyikan salah laku yang mereka tahu. Bagaimana pula dengan mereka yang menyelindungi.



 9. Undang-undang menyatakan mereka yang menyelindungi, menyembunyikan bukti jenayah akan dianggap sebagai aksesori untuk jenayah. Mereka akan dianggap membantu dan bersubahat dengan penjenayah. Mereka juga harus didakwa, dibicarakan dan dihukum.

Tun Mahathir tidak akan menulis sebarangan tanpa bersebab ! Saya percaya ayat di atas ditujukan khas antara lain kepada kepimpinan Umno yang hadir semasa penjelasan itu dibuat.

JIKA NANTI terbukti transaksi billion2 itu wujud, mereka yang sudah tahu melalui penjelasan itu tapi memilih untuk mendiamkan diri adalah BERSALAH kerana boleh dituduh sebagai bersyubahat dalam melindungi jenayah yang mereka tahu berlaku !

Melalui penjelasan yang didakwa berlaku itu, wang billion2 itu dikatakan sebagai satu DERMA. Siapa pula yang nak derma lebih RM2billion ? Tidak ada jawapan.......

Derma atau apapun, ia tetap SALAH ! 

Pendedahan ini perlu di SIASAT OLEH TASK FORCE ! Harap mereka akan berjumpa dan tanya sendiri pada Tun dari mana beliau dapat maklumat mengenai sesi penjelasan itu. Saya yakin Tun akan beri kerjasama sepenuhnya. 

                                       **************************************

13. But what about BR1M? Isn’t it Government money, all 7 billion Ringgit and more. That was clever. It is not for elections but given before any election, with the promise of more if the party wins, isn’t it about using Government money to win elections?

14. Truly cash is king!!


Begitu juga dengan BR1M. Diberikan sebelum sebarang Pilihanraya dengan janji akan diberikan lagi jika parti menang.... tidakkah itu sama seperti menggunakan wang kerajaan untuk memenangi pilihanraya ? Sememangnya CASH IS KING! dengan Najib.

15. Then there is this insistence that since Najib was elected, no one has any right to demand he should step down.



 16. How short is their memory. Don’t they remember Abdullah who was also elected being asked by Najib to step sown. And he did.



 17. And I myself, also an elected PM, did step down in 2003.



 18. All over the world elected Presidents and Prime Ministers have been asked or forced to step down and they all did. In fact in some countries, if something untoward happens, Ministers, Prime Ministers step down.



 19. So don’t be silly and demand that since Najib was elected, no one has a right to ask him to step down. Abdullah won more seats in 2008 than Najib in 2013. If Abdullah was prepared to step down, Najib after his poor performance in the general election should not even offer to be the PM. He should resign from being President of UMNO and head of BN and let somebody else lead and become PM.


Sekarang ramai yang berhujah Najib dilantik secara demokrasi makanya tidak ada sesiapa berhak menuntut beliau meletak jawatan. Paklah yang menang lebih banyak kerusi dari Najib pun sanggup letak jawatan bila dituntut  ( oleh Najib !! ) 

Jika Paklah sanggup letak jawatan kerana prestasi BN yang mengecewakan, Najib yang prestasinya LEBIH TERUK dari Paklah, sepatutnya menolak terus jawatan PM ! Memang muka tak malu ....

20. There is this suggestion that the amendment to the election rules in UMNO was meant to make it more democratic. Very many more members would vote in the UMNO elections than the 2,000 or so delegates to the UMNO General Assembly.



 21. Actually the intention is to limit the number of entities involved in the election. The winners would be those getting the biggest number of divisions voting for. Effectively this means the real electors have been reduced from 2,000 to about 190 UMNO divisions. The number of members voting for a candidate is nullified. Far from making UMNO elections more democratic, Najib has actually restricted the right to vote from ordinary members to just the divisions. And Najib has a strangle-hold over most of the division heads.



Sistem pemilihan Umno yang baru didakwa sebagai lebih demokratik bila kononnya lebih ramai yang mengundi berbanding cara lama di mana hanya sekitar 2 ribu perwakilan saja yang memilih kepimpinan parti tapi hakikatnya bila undi dikira berdasarkan bilangan bahagian ( bukannya bilangan pengundi dari Bahagian ), angka pemilih berkurangan dari 2 ribu kepada hanya 190 Bahagian Umno.



Itu bukannya lebih demokratik. Hak memilih telah di tarik daripada ahli biasa kepada bahagian. Dan Najib punya pengaruh yang amat besar atas Ketua2 Bahagian !



 22. So much for more democracy in UMNO.



Banyaklah Umno punya demokrasi..... 



PS - Di atas bukan terjemahan direct artikel Chedet tapi pemahaman saya mengenai apa yang ditulis.



ads

1 comments:

Tanpa Nama berkata...

Jgn percaya sgt dengan Tun Mahathir ni...

Dia bukan malaikat....

Bagilah org lain memerintah dengan cara dia...

Kalau tak suka, masa Pilihanrya buatlah keputusan...

Susah sgt ke???

Macam mana negara nak majum kalau sibuk berpolitik?

Masa mahathir tak ada internet, sebab tu dia boleh berkuasa 22 thn.
Semua media dan suratkhabar dia control.

Dia memang diktator...

Sekarang zaman dah berubah, internet berleluasa...

Dapat sikit info, terus sebarkan. Lepas tu pembaca buat 1001 interpretasi.

Itu yg berlaku sekarang.

Maklumlah, kalau aku bercakapsemua org tak akan percaya.

Tapi , kalau org macam mahathir, bercakap, semua percaya..

Hinggakan org yg dulu gelar mahathir mahafiraun, mahazalim, diktator.. pun sekarang dah sokong dia dan sayang dia...pelikkan!!!

Mereka ni memang oppurtunist.....bukan nak tengok dan lihat kebenaran tapi memang nak menghancurkan negara..

Dont be surprise, mahanthir akan masuk penjara selepas siasatan 1MDB selesai nanti sebab fitnah dia yg mengatakan 42 billion hilang/lesap telah merosakkan imej 1MDB dan negara....

Kita tunggu dan lihat!!!!!

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates