Khamis, 13 Ogos 2015

#SupportTunMahathir: RM4 vs 1USD

Bila USD semakin mengukuh sehingga ringgit menjadi lemah, maka ada menteri yang gembira kerana katan mereka yang pelancong akan ramai ke Malaysia.

Dalam masa yang sama juga kerana USD mengukuh, nilai matawang negara luarpun mereka kata menjadi lemah juga.

Persoalannya, adakah pelancong negara luar akan datang ke Malaysia jika matawang mereka pun jadi lemah sebabg kekukuhan USD? Mungkin pelancaong dari USA akan berderu-deru datang ke Malaysia kerana nilai USD tinggi dan mereka boleh belanja banyak di Malaysia. Berapa kerat pelancong dari USA datang ke Malaysia?

USA dekat dengan Mexico, malah mereka ada pantai cantik di California, Florida malah Hawaii memberi pakej percutian lengkap untuk mereka. Bali atau Phuket pun lebaih menarik kerana Baht dan Rupiah pun lemah juga berbanding USD,
sekarang dan RM4 vs 1 USD

Mungkin Nazri dan Mat Maslan gembira kejatuhan Ringgit kerana mereka banyak ada simpan USD kot. Kami orang kampung ni mana ada simpan duit luar, riyal yang tok wan kami bagi sekembali dari Mekah dulu ada la sekeping dua.

Satu lagi, pelabur akan segera lari keluar dari Malaysia atau melepaskan ringgit kerana semasa mereka melabur di Malaysia, segalanya akan dinilai dalam ringgit. Jika dulu gunakan USD100 juta untuk membeli barang atau saham yang bernilai RM320 juta. Sekarang nilai RM320 juta itu hanya tinggal USD80 (Rugi USD20 juta).

Kalau inipun Menteri pelancongan dan timb menteri kewangan tak faham, KedahTimes pun tak tahu lah macamana PM 2.6B boleh lantik mereka.


ads

1 comments:

Rafizah ahmad berkata...

kalau ilmu panjang sejengkal ..... lautan dalam jangan diduga.
kalau kubin........ jangan cuba nak peluk kempas. kenaikan itu baik untuk menentukan true value bagi ringgit. barulah kestabilan dapat direalisasikan. orang pon tak boleh nk manipulasi sesuka hati mereka......... yang kaya jadi penentu dasar dalam negara ...punah jadiknyeeee

Catat Ulasan

DISCLAIMER

Assalamualaikum.

Segala Komen atau kritikan adalah atas tanggungjawab pemberi komen sendiri.

Buat masa kini komen boleh diberikan atas nama Anon, tetapi pihak Kedah Times masih terpaksa menapis komen-komen yang tidak bertanggungjawab.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.

 

Dari Mana Mereka

Pelawat sejak 18-04-2010

free counters

Arkib

Pengikut 2

Pengikut

© 2010 Laman Kedah Times Copyright by Kedah Times | Courtesy of Three Column Templates